Отиди на
Форум "Наука"

Пари за учените няма!


Recommended Posts

  • Потребител

Депутатите отхвърлиха увеличението на бюджета на БАН

Народното събрание не прие предложенията от седем парламентарни групи за увеличение на парите за Българската академия на науките.

На днешното заседание депутатите продължават гласуването на държавния бюджет.

След отхвърлените предложения бюджетът на БАН остава същият като тази година, макар към него да се добавят 400 хил. лв. Те обаче са за вноската на България в Европейската метеорологична служба.

От ДПС обявиха след гласуването, че българската наука ще продължи само да вегитира на фона на повишаващата се неграмотност.

След приетия бюджет за БАН депутатите приеха и рамка на разходите за Министерството на образованието – от 445.7 млн. лв.

Парламентът одобри и парите на здравното министерство - с 436.5 млн. лв. разходи през 2016 г., което е с 1.5 на сто ръст спрямо тази година.

Подкрепа обаче не получи предложението на Реформаторския блок парите за фонд „ин витро“ да се удвоят през 2016 г.

С приемане на второ четене на текстове от държавния бюджет за 2016 година депутатите утвърдиха бюджетите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието.

Предвидените разходи на министерството на отбраната са в размер на 1.003 млрд. лв. От тях за политика в областта на отбранителните способности са отделени 932 млн. лв., а за политика в областта на съюзната и международната сигурност - 70.7 млн. лв.

В бюджета на МВР заложените разходи са за 1.1 млрд. лв. Бюджетът на министерството на правосъдието предвижда разходи от 205 млн. лв., от които за политика в областта на правосъдието са предвидени 80.8 млн. лв.; за политика в областта на изпълнение на наказанията - 117 млн. лв.

По време на дебатите социалният министър Ивайло Калфин заяви, че политиката, заложена в бюджета на неговото ведомство, е в рамките на възможното, след което депутатите одобриха разходи за министерството от 1.1 млрд. лв.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иман съмнението, че между първите предложения на новият парламент е и увеличаването на заплатите, бенефитите на министрите и народните депутати, и това бива прието и от опозицията....😎

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тъй и тъй темата е отворена да споделя мнение тук вместо да правя нова тема.

 

За да има развитие на науката, спорта и всяка една сфера трябва да се почне от децата. Интересът им трябва да се запали докато са малки. Родителят е този, който трябва да им покаже какви неща има по света и след това да ги подкрепи в избора им. След това към родителя се присъединяват учителите. Така след 20 - 30 години може да очакваме някакъв напредък. Тоест ние като отговорни личности целенасочено трябва да залолжим в следващото поколение 'правилните' ценности, а след това с личен пример да ги затвърдим. Разбирам, че никой не иска да се жертва за другите, но само с ударно краткосрочно финансиране на различни проекти не може да се търси дългосрочно решаване на проблемите (ако разбира се се търси разрешаване на проблемите). 

Теорията е ясна, но прилагането и на практика понякога куца. Аз правя каквото мога за съжеление на индивидуално ниво. Основно вниманието ми е насочено към моите деца и техните приятели. Редки са случаите в които помагам на непознати. А и засега не съм инициирал или участвал в каквито и да е било акции. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
On 15.07.2021 г. at 11:58, discounts said:

Разбирам, че никой не иска да се жертва за другите, но само с ударно краткосрочно финансиране на различни проекти не може да се търси дългосрочно решаване на проблемите (ако разбира се се търси разрешаване на проблемите). 

Дискусията може да се премести тук:

https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=6217

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...