Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Гаганян на Индия


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Индийската космическа агенция изпълни нов огневи тест на двигателя на пилотирания космически кораб Гаганян

13 януари 2022 г. 11:10 ч. Сериозен напредък относно създаването на пилотирания космически кораб на Индия! Вчера, на 12-ти януари, индийската космическа агенция изпълни огневи тест на криогенния двигател, който ще се използва на кораба "Гаганян".

Според информацията, разпространена от агенцията, двигателят е работил в продължение на 720 секунди и през цялото време не е показал отклонения. 

Двигателят ще премине през още четири огневи изпитания с обща продължителност от 1810 секунди. Друг двигател бъде подложен на два краткосрочни и на един дългосрочен тест, с което квалификационната програма ще бъде завършена. 

Източник: ISRO

2022-gaganyaan-engine-testing.jpeg

Снимка от успешното огнево изпитание на 12-ти януари. Photo credit : ISRO

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4314-2022-gaganyaan-engine-success

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Индия успешно изпита твърдогоривен двигател за пилотираната програма Гаганян

16 май 2022 г. 17:30 ч. Индийската космическа агенция ISRO направи важна крачка напред към първите пилотирани полети в рамките на програмата "Гаганян". На 13-ти май беше осъществено статично огнево изпитание на твърдогоривния двигател "HS200", който ще се използва за изстрелването на астронавтите.

Двигателят е производен на добре познатия "S200", използван на ракетата "GSLV Mk. III", само че е специално сертифициран за пилотирани мисии. 

Към настоящият момент Индия планира първият безпилотен полет на "Гаганян" да е съвсем в края на настоящата година или в началото на 2023-та.

Видеозапис от изпитанието - Youtube връзка

2022-isro-tests-solid-engine.png

Кадър от огневото изпитание. Photo credit: ISRO

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4539-2022-16-may-isro-tests-engine

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 15 часа, xyz1 said:

SAlexandrov, а знаеш ли някакви съвместни проекти между БАН и индийската космическа агенция?

 

През 2008 г. до Луната българският прибор "РАДОМ-7" летя на индийската мисия "Чандраян-1" до Луната. Но последните мисии, както се вижда, разчитат основно на местни технологии и инструменти. Индийците искат да се справят сами. Не знам дали има нови такива. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Рогозин е бесен на ЕКА - обезкуражавала Индия да си сътрудничи с Русия

26 май 2022 г. 18:55 ч. Шефът на руската космическа програма Дмитрий Рогозин отново направи скандално изявление, този път по адрес на Европейската космическа агенция (ЕКА). Това бе съобщено от независимия руски журналист Анатолий Зак

Най-общо казано Рогозин е изразил недоволство, че според него ЕКА активно обезкуражава космическата програма на Индия да си сътрудничи с Русия. 

"Брюксел и Париж даже нямат необходимите средства за извеждането на модули в орбита, а какво остава за пилотирани кораби. Те разбират от тая работа, колкото водопроводчик разбира от пиано", изцепил се Рогозин.

През последните дни шефът на руската космическа агенция става все по-скандален и като правило най-доброто, което можем да направим, е просто да го игнорираме. Но това изказване си струва да бъде отразено. Очевидно има индикации, че космическата програма на Индия вече иска да си сътрудничи с Европа, а не с Русия. А това вече би било голяма новина, ако е вярно.  

2022-isro-tests-solid-engine.png

Кадър от огнево изпитание на индийски твърдогоривен двигател, който ще се ползва за пилотирани полети. Photo credit: ISRO

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4555-2022-rogozin-india

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Ракетата за дебютния безпилотен полет на индийския кораб Гаганян бе сглобена!

2022-assembled-rocket-gaganyaan.jpg Сглобената ракета, която ще изведе „Гаганян“ на 15-километрова височина за изпитание на спасителните му системи. Photo credit : ISRO

24 септември 2022 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Индийската космическа агенция (ISRO) се готви за дебютния безпилотен изпитателен полет на пилотирания космически кораб „Гаганян“, който ще бъде проведен до края на календарната година.

Днес агенцията оповести, че ракетата-носител за тази мисия е вече сглобена. По време на теста корабът ще бъде издигнат на височина от 15 километра, след което ще се задействат двигателите на спасителната система. Целта е да се провери дали „Гаганян“ може да се отдалечи на безопасно разстойние от ракетата в случай на авария и да кацне посредством парашутите си.

Индийската космическа агенция е запланувала по-нататък и втори подобен тестов полет, при който „Гаганян“ ще бъде издигнат на по-голяма височина.

Напомням на читателите, че допреди няколко години Индия планираше да проведе първия си пилотиран полет през настоящата 2022-ра, но пандемията от ковид разстрои целия работен процес и сега страната е запланувала това изстрелване за 2024-та.

Важното е, че индийците вече се съвземат от тези отлагания и макар и късно, „Гаганян“ започва изпитателните си безпилотни мисии. Стискаме палци всичко да мине наред!

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/24/gaganyaan-rocket-first-flight-assembled/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Индия насрочи 26-ти октомври за първия летателен тест на кораба Гаганян

gaganyaan-first-test.jpeg

3 октомври 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След продължителни отлагания Индийската космическа агенция е най-сетне в готовност да проведе първия безпилотен полет от изпитателната програма на пилотирания космически кораб “Гаганян”.

Полетът е атмосферен и е насрочен за 26-ти октомври, като се предвижда да бъде тествана системата за аварийно спасяване.

Ако тогава всичко мине по план, следващият полет може да е факт още през първата половина на 2024 година, когато ще бъде проведена първата безпилотна мисия в околоземна орбита. Предвидени са две безпилотни околоземни мисии, преди да се пристъпи към дебютния пилотиран полет с двама или трима астронавти на борда.

Индийската космическа програма безспорно преживява своя възход. По-рано през месец август мисията “Чандраян-3” осъществи меко кацане на Луната в южния полярен регион. Мисията продължи 14 дни и се очакваше, че с края на двуседмичната лунна нощ спускаемият апарат “Викрам” и луноходът “Прагиян” ще могат да заработят отново, но това не се случи.

Междувременно слънчевата мисия “Адитя-Л1”, която бе изстреляна в началото на септември, напусна земната гравитационна сфера на влияние и понастоящем пътува към точката на Лагранж Л1 от системата Земя-Слънце.

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/03/gaganyaan-first-uncreweed-flight/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Индия цели първият индиец да стъпи на Луната през 2040 година – но дали е постижимо?

gaganyaan-first-mission-683x1024.jpg

Космическият кораб “Гаганян” преди първото си изстрелване на 21-ви октомври. Photo credit : ISRO

19 октомври 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Остават два дни до дебютното безпилотно тестово изстрелване на новия пилотиран транспортен кораб на Индия “Гаганян”. По този повод индийският премиер Нарендра Моди оповести ясно какви са целите на страната – астронавт в орбита през 2025 г., орбитална станция през 2035 ч. и стъпване на човек на Луната през 2040 година. Но постижимо ли е това? Експерти се съмняват – макар че индийската програма отбеляза съществени постижения през тази година, в това число безпилотно кацане на Луната и роботизирана мисия до Слънцето, факт е, че Индия е все още много назад от САЩ.

Понастоящем най-мощната действаща индийска ракета, която е била използвана за роботизираните лунни мисии “Чандраян-2” и “Чандраян-3”, както и ще се използва за изпращането на първия индийски астронавт в космоса, е “LVM3”. Тя притежава способността да извежда полезни товари с тегло от 10 тона в ниска околоземна орбита – т.е. представлява среднотоварен космически носител.

Както ни информира журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника, Индия вече разработва нова ракета “NGLV”, която ще притежава товароподемност от 20 тона – два пъти повече от текущите възможности. Проблемът е, че това е ракета от класа на “Фалкън 9” и ще е готова чак през 2030 година. Нещо повече – индийците са в много начален етап от работата, даже не е решено какво точно гориво ще се използва.

Ракетата “NGLV” със сигурност няма да е достатъчна за пилотиран полет до Луната – за тази цел Индия ще трябва да разполага още по-мощни ракети като “Фалкън Хеви”, “Спейс Лонч Систъм” или “Старшип”. Досега страната не е дала заявка, че ще почне да строи такъв клас ракета и дори да даде заявка, ще мине дълго време, докато излети на първия си изпитателен полет – вероятно около десет години.

Така че индийският премиер Моди вероятно е избрал датата 2040 съвсем умишлено – достатъчно далечна е, че страната няма нужда да се ангажира със задачата точно сега.

Но има още една възможност, за която съобщава журналистът Бъргър. Наскоро Индия подписа споразумението на НАСА “Артемис”. Възможно е индиец наистина да стъпи на Луната през 2040 година, но по-вероятно е това да се случи на борда на американски космически кораб – “Орион” или “Старшип”. Други държави от споразумението като Канада вече се възползват от възможността – канадски астронавт ще излети към орбитата на Луната с мисия “Артемис 2” още през 2024 или 2025 година, а до 2030 г. към естествения ни спътник ще се отправят и европейски астронавти.

Какъв път ще избере Индия – това предстои да видим.

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/19/first-indian-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индия проведе изпитателен безпилотен полет на кораба Гаганян!

2023-21-gaganyaan-first-flight-1024x682.

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

21 октомври 2023 г. 09:20 ч.

Светослав Александров. Индия направи важна стъпка към изстрелването на първата си пилотирана космическа експедиция! Днес в 07:30 ч. от космическия център Сатиш Дхаван бе проведен пуск на едностепенна течногоривна ракета с космическия кораб “Гаганян” на мисия, която трябваше да демонстрира способността на спасителните системи да евакуират капсулата в случай на авария по време на реален полет.

Ракетата успешно изведе кораба на височина 12 километра, след което двигателите на спасителната система се задействаха по план и издърпаха “Гаганян” на безопасно разстояние. След достигането на апогей от 17 километра, спасителната система се раздели от спускаемата капсула и тя разгърна парашутите си, за да осъществи меко кацане в океана.

Това бе третият голям успех на космическата програма на Индия в рамките на календарната 2023 година. Напомням на читателите, че през август страната осъществи меко кацане на Луната, а през септември бе изстреляна слънчевата мисия “Адитя-1”.

Днешният изпитателен полет бе атмосферен. Догодина предстои изстрелването на “Гаганян” в околоземна орбита за безпилотен тест на системите на кораба в космически условия, а през 2025 година корабът ще дебютира и с екипаж.

Когато това се случи, Индия ще се превърне едва в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, изпратила самостоятелно човек в космоса.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/21/india-launches-gaganyaan/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...