Отиди на
Форум "Наука"

Американската компания ЮЛА ще изстреля нова версия на ракетата Атлас 5


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Американската компания ЮЛА ще изстреля нова версия на ракетата Атлас 5

21 януари 2022 г. 14:30 ч. Американската космическа компания Юнайтед Лонч Алайънс (ЮЛА, т.е. обединението между Боинг и Локхийд Мартин за космически услуги), ще изстреля нова версия на ракетата "Атлас 5" в 21:00 ч. българско време днес - стига, разбира се, да няма технически проблеми и метеорологичните условия да са благоприятни.

Ракетите "Атлас 5" се предлагат на спътниковия пазар в 10 различни конфигурации и до този момент девет от тях са били използвани. Тази, която ще лети вечерта за пръв и засега се очертава последен път, е "511". Числата обозначават следните характеристики: първото е размерът на обтекателя, второто е броят на спомагателните твърдогоривни ускорители и третото е броят на двигателите "RL10" на горната степен "Центавър". 

В случая на основната степен се използва един двигател "РД-180", построен от руското предприятие НПО "Енергомаш", както и един твърдогоривен ускорител с американски ракетен двигател "GEM-63". В тази конфигурация с един руски и един американски двигател ракетата притежава асиметрична тяга. И преди ЮЛА е изстрелвала "Атлас 5" с подобна подредба на двигателите, но винаги е бил използван стандартен 4-метров обтекател. Уникалното днес е, че бъде използван 5.4-метровият обтекател на швейцарската космическа компания RUAG Aerospace.

Ако днешният полет е успешен, в космосът ще полети военният спътник "USSF-8", който ще има за задача да следи трафика в геосинхронна орбита.

Източник: ЮЛА

2022-new-version-atlas-v-new-version.jpg

Новият вариант на ракетата "Атлас 5", която ще излети тази вечер. Photo credit : ULA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4329-2022-21-jan-ula-to-debut-atlas-v

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: ЮЛА изстреля за пръв и последен път ракета Атлас 5 в уникалната конфигурация 511!

2022-21-atlas-5-launch-success.jpg

Снимка от снощния старт. Вероятно виждаме "Атлас 5" да лети за пръв и последен път в тази конфигурация. Photo credit : United Launch Alliance

22 януари 2022 г. 14:45 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 21-ви януари, в 21:00 ч. българско време, от космическия център Кейп Канаверал излетя космическата ракета "Атлас 5" на американската компания Юнайтед Лонч Алайънс (ЮЛА) в уникалната конфигурация "511" - за пръв и последен път! Ракетата притежаваше двигател на първата степен "РД-180", предоставен от американската компания RD AMROSS (обединението между американската фирма Pratt & Whitney и руското предприятие НПО "Енергомаш"), добавен към него единичен двигател "GEM-63" на американската фирма Нортроп Груман и голям 5.4 метров обтекател, произведен от швейцарската компания RUAG Space. 

След седемчасов полет, в геосинхронна орбита беше изведена мисията "USSF-8", състояща се от два спътника за нуждите на американските военни, които ще следят орбиталния трафик.

Полетът си струваше да бъде изгледан, тъй като рядко ставаме свидетели на стартовете на нови ракети. В случая конфигурацията "511" на "Атлас 5" не е използвана никога досега и надали отново ще се използва. Напомням на читателите, че числата обозначават следните характеристики: първото е размерът на обтекателя, второто е броят на спомагателните твърдогоривни ускорители и третото е броят на двигателите "RL10" на горната степен "Центавър". Или иначе казано - 5.4-метров обтекател на RUAG, единичен твърдогоривен ускорител, единичен двигател "RL10".

И преди ЮЛА е изстрелвала ракета "Атлас 5" с един двигател "РД-180" и един монтиран странично на него "GEM-63", като двата двигателя придават асиметрична тяга. Но това винаги е ставало с малък 4-метров обтекател (конфигурация "411"). За пръв път вчера бе използвана тази двигателна подредба, съчетана с голям обтекател. 

"Атлас 5" е много добра американска ракета, която обединява най-доброто от стария аерокосмически отрасъл. Тя съчетава американския гений и уникалната за геостационарни и междупланетни мисии степен "Центавър" с високоенергетичен американски двигател "RL10", но също така и руското майсторство при изработката на двигателя "РД-180" за първата степен, както и швейцарската надежност, що се касае до изработката на обтекателя на RUAG. 

Но уви, ракетата няма да се използва още дълго - това е обусловено от геополитически причини. През август миналата година ЮЛА спря закупуването на двигатели "РД-180", тъй като производството им е в Русия. Компанията притежава двигатели едва за още 25 ракети "Атлас 5", след което те ще спрат да летят завинаги. Осем от тях са заделени за пилотираните космически кораби на Боинг "Старлайнър", което означава, че след реализацията на тези мисии, за тези кораби ще трябва да се търсят други носители. 

ЮЛА вече разработва ракетно семейство, което ще замени както "Атлас 5", както и другото застаряващо американско семейство "Делта". Новото ракетно семейство се казва "Вулкан", като този тип ракети ще са оборудвани на първата с двигатели на течен метан и кислород, произвеждани от американската фирма Блу Ориджин. 

Дебютният полет на "Вулкан" е запланиран за средата на тази година и тази първа ракета ще изведе към Луната частната мисия "Перегрин". 

За повече информация: ЮЛА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4330-2022-22-jan-atlas-5-launch-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...