Отиди на
Форум "Наука"

Румъния стана 16-тата държава, подписала със САЩ споразумението Артемис за космическо сътрудничество


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Румъния стана 16-тата държава, подписала със САЩ споразумението Артемис за космическо сътрудничество

romania-artemis.jpg

На снимката: Мариус-Йоан Писо (вдясно), ръководителят на румънската космическа агенция, показва подписаното споразумение "Артемис" заедно с дипломата Дейвид Мюниз. Photo credit : Romanian Space Agency

3 март 2022 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. На 1-ви март Румъния се превърна в 16-тата държава, подписала ръководеното от НАСА споразумение "Артемис" за сътрудничество в космическите изследвания.

Мариус Йоан-Писо, дългогодишният ръководител на Румънската космическа агенция, подписа документа по време на церемония в Букурещ заедно с присъстващия на място дипломат Дейвид Мюниз. Администраторът на НАСА Бил Нелсън сложи подписа си виртуално, от разстояние. 

НАСА обяви споразумението "Артемис" през октомври 2020 г. заедно с осем държави-инициаторки: САЩ, Австралия, Канада, Италия, Япония, Люксембург, ОАЕ, Великобритания. Впоследствие то бе подписано от Украйна, Южна Корея, Нова Зеландия, Бразилия, Полша, Мексико, Израел, а сега вече към този списък се присъединява и Румъния.

"Днес повече от всякога е важно да работим съвместно отвъд международните граници, за да заздравим партньорствата си и да подсигурим, че космосът ще се използва за мирни цели", съобщи Нелсън. "Присъединяването на Румъния към споразумението "Артемис" е важна стъпка към постигането на това". 

Да се надяваме, че България също ще последва този пример и настоящото правителство, ръководено от премиера Кирил Петков, ще предприеме необходимите стъпки и ние да се присъединим към "Артемис". Сега това е особено належащо - България е космическа държава, като през тази година наш инструмент трябваше да полети към Марс в рамките на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс". Днес шансът тази мисия да не се осъществи е сериозен, но ние трябва да подсигурим, че участваме в широк кръг партньорски програми, за да не загубим високотехнологичния си потенциал. 

Източник: Румънската космическа агенция

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4404-2022-romania-signs-artemis-accords

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...