Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

62 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      37
    • Против влизането в еврозоната 2024
      25

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, miroki said:

Всяко увеличение на заплатите води до увеличение на цените. И сега я вдигат минималната и сега ще има увеличение. Това е неизбежно следствие.

Това е пълен нонсенс,което сте написал. 

• Потребител
Публикувано (edited)

Аз не съм от тия как Сийке...

Днес по обяд влизам в Кауфланд за минерална вода и няколко земелки (много ги харесвам от малък) и о чудо, върнал съм се в соца при Бай Тошо. Земелката пет стотинки, при Бай Тошо беше шест стотинки.
Поразходих се в магазина и какво да видя? Камата три и двадесет, олиото един и тридесет.
Нещо ме усъмни работата и си проверих банкирането, ми тя ми дошла новата пенсийка - четири цифрено число.
Немотия до шия...😉

Редактирано от bigdragon
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, Р. Теодосиев said:

Да, това може да е вярно, но еврото няма нищо общо.

Тук липсата на държавен контрол е проблема. Можем да сравним продуктите в нашите магазини с тези на същите вериги магазини в други европейски държави и да видим, че там цените са или същите или по-евтини. А покупателната способност в България не е равна на другите държави.

Инфлацията предопределя напълно нови измерения на прогнозиране при дългосрочно понижаване стойността на дадена валута. За бизнесмените обаче има спасение. Да му мислят гражданите...

Създаването на реална картина се осъществява чрез Current Purchasing Power (текуща покупателна сила). Това е система, при която се ползват индекси за преоценка на минали разходи, изразени в левове. Пресмятанията се правят на база покупателната сила в момента на осчетоводяването. Води се и текущо стойностно счетоводство (Current Cost Accounting). Оценката на активите и пасивите по сметка "Печалби и загуби" се извършва по текущи цени, а не по предишни. Така много от изкривяванията, причинени от инфлацията, могат да бъдат изправени.

Преди 4 часа, Skubi said:

Що за домашната пица....Сега следпразниците.....Вземам сехият хляб и му орязвам кората. В една плитка чевия наливам мляко и топвам нарязаният на филии хляб от едната страна. Редя в тавата прътно една ди друти. И от там както при пиците. Слагам всичкине онворени но не довършени продукти от фризира. Доматено пюре, салами, кашкавили, капии, маслини сирене....И да се изпича.... От отворените но не доизпити шампански и вина пък Байкал коктейл. 2 Червено вино : 1 шампанско.

И така си компевсираш шокът от поскъпването на животат.

По-добре си направете гювече с тези продукти. Много по-вкусно е. :)

Преди 3 часа, miroki said:

Всяко увеличение на заплатите води до увеличение на цените.

Лошото е, че тук първо се вдигат цените, а после - заплатите.

Преди 2 часа, vvarbanov said:

Много добре, че водиш наблюдения, малко хора го правят!

Кои цени на хранителните стоки са се вдигнали толкова много ?

Фрапиращи случаи съм забелязвала при определени продукти: кромид лук, маслинено масло, кашкавал, наденица, суджук и др. Специалните промоции "Само с карта" оставят впечатление, че сте си спестили поне 25% от първоначалната цена. Обаче когато излязат от промоция, в новата седмица е доста очебийно редовната цена да е същата...

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, bigdragon said:

Нещо ме усъмни работата и си проверих банкирането, ми тя ми дошла новата пенсийка - четири цифрено число.
Немотия до шия...😉

А аз преди малко разбрах за случая с Динко Илиев, който досега е получавал 480 лв. пенсия, но днес получил 120€. Човекът се чуди как са се стопили парите му. Верно ще е за него немотия до шия.

Вместо това съвсем друго щеше да е, ако беше получил 480€ пенсия, та да разбере човекът, че еврозоната наистина ще ни направи богати. :)

• Потребител
Публикувано
Преди 39 минути, insighting said:

А аз преди малко разбрах за случая с Динко Илиев, който досега е получавал 480 лв. пенсия, но днес получил 120€. Човекът се чуди как са се стопили парите му. Верно ще е за него немотия до шия.

Вместо това съвсем друго щеше да е, ако беше получил 480€ пенсия, та да разбере човекът, че еврозоната наистина ще ни направи богати. :)

Стана ми интересно това което пишеш и проверих от къде е тази новина. В статията пише, че човека се възмущава как ще живее с само с 240 евро, а досега са били цели 480 лева. Което е пълна глупост, разбира се. Обаче от къде се взеха тези 120 евро в твоето мнение пуснато тук ми е интересно?? 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Стоедин said:

Обаче от къде се взеха тези 120 евро в твоето мнение пуснато тук ми е интересно

„120 евро ми е пенсията. Искам да попитам управляващите, които ни вкараха в еврозоната, как се живее с тези пари. Ние не сме подготвени. С тези пари как един пенсионер да си купи мляко, да си плати тока и водата. Всички политици вън от управлението“, оплака се пред наш репортер Динко Илиев, който показа всичките си налични пари.

Той твърди, че досега е взимал 480 лева пенсия, но никой не му е дал обяснение как са се стопили до 120 евро. Възрастният мъж разказва, че 15 години е работил в цигарената фабрика, цял живот е работил и сега продължава, тъй като парите не му стигат.

c00a7cf9-f63d-4fea-8759-851195b12b80.web

https://trafficnews.bg/plovdiv/parvite-pensii-evro-pod-tepetata-vazrastni-plovdivchani-366198/

Редактирано от insighting
  • Потребител
Публикувано

Преди 9 часа, insighting said:

Фрапиращи случаи съм забелязвала при определени продукти: кромид лук, маслинено масло, кашкавал, наденица, суджук и др.

В момента се върти наратив за „лошото евро“, в който се приписват на еврото всякакви поскъпвания, нямащи реална връзка с валутата. 

„Фрапиращи цени“ на храни
При лука, зехтина, кашкавала, суджука и т.н. от години има широк ценови диапазон – според качество, марка, произход и промоции.
Кашкавал за 15–16 лв. и такъв над 30 лв. съществуват паралелно още преди всякакъв разговор за евро. При промоции пада и под 10 лв./кг. Със зехтина е същото.

Ако някой „изведнъж“ открива, че има скъпи и евтини продукти – проблемът не е в еврото, а в липсата на базово пазарно наблюдение.

„Плащам двойно за храна“
Кои точно стоки са поскъпнали двойно?
Кога, от колко на колко, и с какви касови бележки?
Без конкретика това не е аргумент, а усещане.

Преди 7 часа, insighting said:

А аз преди малко разбрах за случая с Динко Илиев, който досега е получавал 480 лв. пенсия, но днес получил 120€.

480 лв. ≈ 245 евро (по фиксирания курс 1.95583).
Няма как да станат 120 евро без други удръжки или административни операции.

Пенсиите се превалутират автоматично, без „изяждане“ на стойност. Такси, глоби, осигуровки и запори също се преобразуват автоматично и могат да намалят получената сума.

Очакването „никой не ми обясни“ в момента на получаване на парите е нереалистично. Институциите не ходят по домовете да правят индивидуални брифинги. 🙂

• Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, insighting said:

„120 евро ми е пенсията. Искам да попитам управляващите, които ни вкараха в еврозоната, как се живее с тези пари. Ние не сме подготвени. С тези пари как един пенсионер да си купи мляко, да си плати тока и водата. Всички политици вън от управлението“, оплака се пред наш репортер Динко Илиев, който показа всичките си налични пари.

Той твърди, че досега е взимал 480 лева пенсия, но никой не му е дал обяснение как са се стопили до 120 евро. Възрастният мъж разказва, че 15 години е работил в цигарената фабрика, цял живот е работил и сега продължава, тъй като парите не му стигат.

https://trafficnews.bg/plovdiv/parvite-pensii-evro-pod-tepetata-vazrastni-plovdivchani-366198/

„Като ги видях, сви ми се сърцето!” - www.PlovdivMedia.bg https://www.plovdivmedia.bg/pm_laravel/public/228876.html

В цитираната от мен статия пише 240,а не 120 евро. Очевидно е, че става дума за манипулация. Въпроса е с каква цел я разпространяваш ти? Защото си толкова наивна, за да повярваш на всяка лъжа която видиш в Интернет или си част от организираните групи за дезинформация и се опитваш чрез лъжи да разделяш обществото и да отслабваш държавата. Коя от двете опции? 

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, vvarbanov said:

В момента се върти наратив за „лошото евро“, в който се приписват на еврото всякакви поскъпвания, нямащи реална връзка с валутата. 

Мен този наратив не ме интересува. Аз съм работила с евро още преди много години, когато бях брокер на недвижими имоти.

Ако някой „изведнъж“ открива, че има скъпи и евтини продукти – проблемът не е в еврото, а в липсата на базово пазарно наблюдение.

Пазарно наблюдение правя лично за мен. Проблемът не е в еврото, поскъпва от години.

Кои точно стоки са поскъпнали двойно?
Кога, от колко на колко, и с какви касови бележки?
Без конкретика това не е аргумент, а усещане.

Усещането е голямо, когато олекнете двойно след пазар. Конкретика с касови бележки тук няма да дам. Имам много лош опит с това във ФБ. Някой тъпанар беше пуснал сигнал от мое име.

Няма как да станат 120 евро без други удръжки или административни операции.

Човек се ядосва, когато е прекалено ощетен от нещо. Ако си беше получил 240 € дали щеше да се оплаква така?

• Потребител
Публикувано
Преди 30 минути, Стоедин said:

„Като ги видях, сви ми се сърцето!” - www.PlovdivMedia.bg https://www.plovdivmedia.bg/pm_laravel/public/228876.html

В цитираната от мен статия пише 240,а не 120 евро. Очевидно е, че става дума за манипулация. Въпроса е с каква цел я разпространяваш ти? Защото си толкова наивна, за да повярваш на всяка лъжа която видиш в Интернет

В цитираната от Вас статия няма снимков материал. Така че може да са манипулирали спорната сума.

или си част от организираните групи за дезинформация и се опитваш чрез лъжи да разделяш обществото и да отслабваш държавата. Коя от двете опции? 

Не участвам в никакви организирани групи, но съм съдействала на ГДБОП за разни случаи. Аз не разделям обществото. Това е тема за еврото и всеки може да сподели нещо тук относно него. И никой не може да отслаби държавата. Ако тя сама не се сгромоляса. За щастие, имаме още добри държавници, които ще устоят това да не се случи.

• Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, insighting said:

Какво означава няма снимков материал? Аз мога да се снимам с 200 евро и да кажа, че това е цялата ми заплата, а преди това съм взимал 6000 лева. Супер логика... 

• Потребител
Публикувано
Just now, Стоедин said:

Какво означава няма снимков материал? Аз мога да се снимам с 200 евро и да кажа, че това е цялата ми заплата, а преди това съм взимал 6000 лева. Супер логика... 

Ами щом можете да застанете с лице пред камера и да излъжете, браво на Вас! :)

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Стоедин said:

Мога, ама не го правя за разлика от въпросния господин, който размахва някакви банкноти и лъже. Интересното е друго, аз не лъжа като казвам, че 480 лева са 240 евро, но вие не ми вярвате, а избирате да се доверите на човек, който нагло лъже пред камери. Браво на вас😄

Аз в какво вярвам е съвсем отделен въпрос. Но Вие сте толкова изменчив, че мога да Ви поздравя за артистичността. А може да сте се сдушили с пощенската служителка, знам ли... 🤭

Не виждам очите Ви, за да чета по тях.

• Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, insighting said:

Аз в какво вярвам е съвсем отделен въпрос. Но Вие сте толкова изменчив, че мога да Ви поздравя за артистичността. А може да сте се сдушили с пощенската служителка, знам ли... 🤭

Не виждам очите Ви, за да чета по тях.

Имам чувството, че комуникирам с робот. Ти човек ли си или чат бот? Спирам до тук, че някой модератор може да ме накаже за спам. Айде, със здраве остани каквото и да си... 

• Потребител
Публикувано
Преди 16 часа, insighting said:

Лошото е, че тук първо се вдигат цените, а после - заплатите.

Не, не. Точно сега вдигат минималната от Нова година. Още цените не са се вдигнали от това. Тепърва ще я получават хората. В случая първо е заплатата. А и по по принцип. 

• Потребител
Публикувано
Преди 17 часа, deaf said:

Това е пълен нонсенс,което сте написал. 

Явно толкова Ви е икономиката.

Цитирам се пак да не избяга логиката на което съм писал

Цитирай

Всяко увеличение на заплатите води до увеличение на цените. И сега я вдигат минималната и сега ще има увеличение. Това е неизбежно следствие.

Вие какво правите с вашите служители на минимална? А и да не е минимална заплата (а само да ги водите на такава), като вдигнат минималната заплата?  Увеличават се разходите и неизбежно вдигате цената на произвежданото от Вас (фирмата ви), иначе фалит. Няколко пъти дори в тази тема е написано, няма кой да чете. Фирмите отдавна са на ръба. И "една" стотинка разлика може да обърне каруцата. 

Всички фирми, които купуват стока от вашата, дори и да не са на минимална също им се вдига разхода поради по-скъпата Ви стока и те си вдигат леко цената. Само, че и те може да имат служители на минимална, на които се вдигат заплатите, а от там и тяхната стока още малко. И става накрая в подобен процент в който е вдигната минималната в подобен процент да се увеличи всичко, но минава много време докато пазара се урегулира и ще има леки завишения от неправилни сметки, други от застраховки, трети ще фалират поради не завишения. И накрая ще се нормализира. 

Съвсем по друга причина завишените пенсии също правят подобно но по други лостове. Най-вече по потребление.

А след като всички са си вдигнали заплатите, защо и таксиметровият шофьор (и всеки произволен друг) да остане назад и той не си вдигне своята заплата? Иначе ще му падне стандарта. И покупателната способност. За да си възстанови продукти с една заплата (кошницата).

Така по-ясно ли е?

• Администратор
Публикувано
Преди 12 часа, insighting said:

По твоята логика, всичко което го показват по телевизора е истина, но не е.

Минималната пенсия в България е 322 евро, няма как този човек да е получил по-малко. Всички клонове на пощата са с полицейско присъствие, този човек, ако е бил ощетен умишлено е щял да се обърне към органите на реда, а не да обяснява, че са го излъгали пред камерата. 

image.png

По същите тези новини от снощи един човек каза, че е получил долъри, а не евро - сега и на него ли да вярваме, че някой го е измамил в пощата?

• Администратор
Публикувано
Преди 27 минути, miroki said:

Има и социална пенсия.

Да, ако приемем, че социалната пенсия е 480 лв., то той пак няма как да е получил по-малко от еквивалента на сумата в евро.

С толкова много полиция наоколо, нито служителите биха го излъгали, а и да са, то той щом има куража да излезе пред камерата да говори, защо не е съобщил на органите на реда, те са точно там?

• Потребител
Публикувано
Преди 38 минути, Р. Теодосиев said:

По твоята логика, всичко което го показват по телевизора е истина, но не е.

Росен, благодаря за включването. Аз не гледам новини по телевизията, а изчитам сутрешната преса. 

Преди 39 минути, Р. Теодосиев said:

ако е бил ощетен умишлено е щял да се обърне към органите на реда, а не да обяснява, че са го излъгали пред камерата. 

Може да не са му изплатили някакъв вид добавка или служителката да е сбъркала. Ако получава и социално плащане, те по-късно ги превеждат. 

Човекът е много огорчен, може да е протестирал вътре пред органите на реда и да не е получил нужното разяснение, та да застане пред камера като отчаян акт за справедливост и да разкаже своята история.

Преди 44 минути, Р. Теодосиев said:

По същите тези новини от снощи един човек каза, че е получил долъри

За долари е малко прекалено. Когато бях в имотите и започнахме да работим с евро, вместо долари, все още се намираха клиенти, които казваха "долари" на еврото. Докато свикнат. След 2007, 2008 година се спука големият балон и знаете какво стана после.

P.S. И, Росен, трябва най-после да се видим с Вас, познаваме се от толкова години в този форум. Най-малко, за да свидетелствате за мен, че не съм робот. :)

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, insighting said:

Росен, благодаря за включването. Аз не гледам новини по телевизията, а изчитам сутрешната преса. 

Може да не са му изплатили някакъв вид добавка или служителката да е сбъркала. Ако получава и социално плащане, те по-късно ги превеждат. 

Човекът е много огорчен, може да е протестирал вътре пред органите на реда и да не е получил нужното разяснение, та да застане пред камера като отчаян акт за справедливост и да разкаже своята история.

За долари е малко прекалено. Когато бях в имотите и започнахме да работим с евро, вместо долари, все още се намираха клиенти, които казваха "долари" на еврото. Докато свикнат. След 2007, 2008 година се спука големият балон и знаете какво стана после.

P.S. И, Росен, трябва най-после да се видим с Вас, познаваме се от толкова години в този форум. Най-малко, за да свидетелствате за мен, че не съм робот. :)

Това наистина е най оригиналната совалка, която съм виждал. Може би ще е началото на дълги и красиви отношения 😄

Редактирано от Стоедин
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Стоедин said:

Това наистина е най оригиналната совалка, която съм виждал. Може би ще е началото на дълги и красиви отношения 😄

Това никак не е началото. Отношенията ни са дълги и красиви още преди години. Само че не успяхме да се видим. Тогава съкооперирахме за кратко тук относно едно събитие под формата на своеобразен доброволчески екип. После няколко пъти не можах да присъствам на срещите, организирани от БГ Наука. Останалите участници се познават.

Тук беше и Историк (Бог да го прости), така и не разбрах какво се е случило с него.

• Глобален Модератор
Публикувано

Компромисен вариант, за да са доволни всички :ay:

611188880_3248093662018812_4679145327400367069_n.jpg

611081789_816377554757652_6629143999204485778_n.jpg

• Потребител
Публикувано
Преди 46 минути, Warlord said:

Компромисен вариант, за да са доволни всички :ay:

611188880_3248093662018812_4679145327400367069_n.jpg

611081789_816377554757652_6629143999204485778_n.jpg

Има такава фирма "Левро" и тя може да претендира за наименование на валутата, ако реши да се токенизира. :)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.