Отиди на
Форум "Наука"

Днес НАСА празнува 10 години от успешното кацане на марсохода Кюриосити на Червената планета


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес НАСА празнува 10 години от успешното кацане на марсохода Кюриосити на Червената планета

2022-curiosity-mount-mercou.jpg

Селфи на марсохода "Кюриосити" пред връх Мерку. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

6 август 2022 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Преди 10 години на днешния ден учените и инженерите от мисията на НАСА "Кюриосити" с ужас наблюдаваха екраните и очакваха да научат дали най-новият за времето си марсоход ще се спусне меко на повърхността на Червената планета. Американската космическа агенция не страдаше от липса на опит по отношение на марсианските кацания. Но предишните марсоходи от първо поколение "Съджърнър" и от второ "Спирит" и "Опортюнити" бяха с размерите съответно на детска играчка и на количка за голф. "Кюриосити", със своя размер на лек автомобил и тегло от 1 тон, бе най-мощната самоходна машина, изпратена до този момент към Марс - и никой не можеше да гарантира, че системите за кацане щяха да сработят и че той нямаше да се превърне в купчина потрошено желязо.  

Спускането на повърхността на друга планета никога не е тривиална задача. В случая със "Съджърнър", "Спирит" и "Опортюнити" НАСА беше намерила оптимален метод за тази цел, донякъде заимстван от съветската мисия "Луна 9", осъществила първото в историята на човечеството меко кацане на Луната през 1966 г. посредством въздушни възглавници. Въздушните възглавници сработиха перфектно и при американските мисии "Съджърнър", "Спирит" и "Опортюнити", но заради големия размер и тегло на "Кюриосити" бяха неприложими. Поради това американските инженери измислиха изцяло нов метод, никога неизпробван в историята на космонавтиката. След като спускаемата платформа забавеше достатъчно скоростта на "Кюриосити", тя трябваше да снижи марсохода до марсианската повърхност чрез въжета. Поради това методът бе кръстен с името "небесен кран". 

Мнозина смятаха този подход за абсолютна щуротия и се обзалагаха, че никога няма да проработи - но той все пак проработи. Проработи и през 2021 г., когато на Марс кацна още по-модерният и мощен марсоход "Пърсъвиърънс". Но преди десетилетие, на 6-ти август 2012 г., нямаше никакви гаранции. Ето защо, когато "Кюриосити" излъчи радиосигнал, че е на повърхността на Марс и че всичко е минало успешно, всички си отдъхнаха. 

Днес "Кюриосити" продължава да е в работоспособно състояние и да катери склоновете на планината Шарп, а учените правят равносметка за изминалите десет години работа. 

За това десетилетие марсоходът засне величествени изображения на марсианския пейзаж, преминаващите в небето облаци и двете луни Фобос и Деймос. Посредством специален прибор "Кюриосити" направи цялостна характеристика на радиацията на марсианската повърхност и данните ще помогнат на НАСА по-добре да планира бъдеща пилотирана експедиция до Червената планета. Но най-важното: марсоходът потвърди, че в далечното минало на Марс планетата е била достатъчно топла, за да поддържа течна вода поне за няколко десетки милиона години, като почвата е съдържала всички необходими вещества, за да се появят живи организми. Макар че "Кюриосити" няма инструменти, които да ни покажат дали на Марс е имало живот или не (такива има на новия "Пърсъвиърънс"), той установи, че планетата е била гостоприемна.

Днес "Кюриосити" изследва нови региони от по-високите части на планината Шарп. Тези региони, за разлика от нискоразположените, не са богати на глини, а на сулфати. Изследователите искат да научат отговора на следния въпрос: тъй като Марс е претърпявал драматични промени в миналото, планетата все пак оставала ли е за постоянно гостоприемна до пресъхването си, или благоприятните условия са изчезвали периодично, след което са се връщали отново?

Очаква се марсоходът-ветеран да изследва богатите на сулфат региони в продължение на още няколко години. 

Разбира се, след десетилетна работа, някои от компонентите на "Кюриосити" са амортизирани. Ръководството на мисията трябваше неколкократно да променя параметрите на експлоатацията на пробивната машина, както и да измисля нови стратегии за минимизиране на износването на колелетата. Но основните бордови системи все още са в много добро състояние и инженерите смятат, че няма никакви проблеми "Кюриосити" да изпълнява още дълги години своята служба. 

Повече за мисията: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4682-2022-10-years-curiosity-rover

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...