Отиди на
Форум "Наука"

Ново научно изследване показва, че планетите като Земята се срещат рядко във Вселената


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ново научно изследване показва, че планетите като Земята се срещат рядко във Вселената

exoplanets-1024x616.jpg Съобразно новото изследване планетите като Земята с относително балансирано съотношение на суша и вода представляват само 1% от скалистите планети. Повечето (80%) са основно покрити със суша, а 19% са почти изцяло океански светове. Image credit : Europlanet Science Congress (EPSC) 2022

20 септември 2022 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Със своето балансирано съотношение между сушата и водата, Земята представлява идеалният свят за живите организми. Но съобразно ново немско-швейцарско проучване, планетите като нашата са рядко срещани във Вселената. Резултатите от изследването бяха представени днес на Научния конгрес „Юропланет“, който се провежда в периода 18-23 септември 2022 г.

Двамата учени Тилман Спон и Денис Хьонинг изучават как еволюцията и циклите на континентите и океаните могат да повлияят развитието на скалистите извънслънчеви планети. Резултатите от тяхното моделиране показват, че 80% от планетите във Вселената са покрити основно от суша с малки количества вода, докато 19% са преобладаващо океански светове. Едва 1% от планетите са като Земята, с балансирано разпределение между водата и сушата.

На Земята континентите растат благодарение на вулканичната активност и ерозират вследствие на влиянието на водата и въздуха, като тези процеси са сравнително уравновесени. Фотосинтезиращите организми изобилстват на сушата, където имат директен досег със слънчевата енергия. Океаните представляват водни резервоари, благодарение на които има дъждове и така сме предпазени от засушавания.

Но съобразно проучването на Спон и Хьонинг около 80% от планетите във Вселената имат съвсем малко океани, покриващи по-малко от 30% от тяхната повърхност. Тези планети биха били с по-студен и сух климат от нашия. Във вътрешните си части те ще притежават мразовити пустини и ще наподобяват Земята по време на последната Ледена епоха, с големи ледници и ледени покривки.

Близо 19% от планетите пък са океански светове, с 10% суша. Подобни планети ще са влажни, с климат като този на Земята по време на тропическата ера, последвала падането на астероида, унищожил динозаврите.

„Ние, земляните, се наслаждаваме на баланс между сушата и океаните. Изкушаващо е да си мислим, че другите земи ще са като нашата, но моделите показват, че това вероятно не е така“, твърди проф. Спон.

Източник: Europlanet Science Congress

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/20/earth-like-planets-are-rare/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...