Отиди на
Форум "Наука"

1 ноември 2022 г. - изстрелване на ракета Фалкън Хеви.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Свръхтежката ракета Фалкън Хеви отново полетя след повече от три години прекъсване!

2022-1-nov-falcon-heavy-launch-1024x562. Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

1 ноември 2022 г. 18:10 ч.

Светослав Александров. Американската космическа ракета „Фалкън Хеви“, която понастоящем е най-мощната орбитална и единствената свръхтежка ракета в цял свят, се завърна в експлоатация след повече от три години прекъсване! Това бе 50-тото изстрелване за СпейсЕкс през 2022 г., с което Илон Мъск изпълни своето обещание за петдесет орбитални мисии в рамките на една календарна година.

Изстрелването бе осъществено от Космическия център Кенеди, като в 15:41 ч. българско време се запалиха всичките 27 американски ракетни двигатели „Мерлин“, осигурявайки 64 тона тяга. Двигателите бяха монтирани по девет на общо три ядра, едно централно и две странични, като и трите компонента бяха чисто нови, неизползвани до този момент. Днешната мисия бе за нуждите на Космическите сили на САЩ, т.е. с военен характер, и за реализацията ѝ беше необходимо да се използва максималният капацитет на „Фалкън Хеви“. Поради това не бе предвидено централното ядро да се завърне на Земята и то бе потопено в океана. Но двата странични ускорителя кацнаха благополучно и почти едновременно върху двете съседни наземни площадки на Кенеди, като това бе 150-тото и 151-вото завръщане на степени на Земята след орбитален полет.

На борда на „Фалкън Хеви“ пътуваха няколко изкуствени спътника. Първият от тях е „USSF-44“, като за него се знае малко, тъй като е военен. Два спътника „LINUSS-A 1“ и „LINUSS-A 2“ са построени от Локхийд Мартин. Тяхната задача е да тестват и валидират нови технологии, които ще подсигурят надеждната работа на изкуствени спътници в геостационарна орбита. Сред тях е иновативната двигателна система с нетоксично горивно VACCO, която трябва да замени конвенционалните двигателните системи с отровното горвиво хидразин.

Четвъртият спътник „TETRA-1“ е построен от Космически системи Милениум, дъщерна компания на Боинг. Той ще тества нови системи за маневриране в околоземна орбита.

Днешното изстрелване бе първото за „Фалкън Хеви“ през 2022 г. и първото след юни 2019 г., когато бяха изведени множество спътници, включително Слънчевата платноходка „Лайтсейл 2“ на Планетното общество. Досега ракетата „Фалкън Хеви“ е летяла общо четири пъти, като всичките ѝ мисии са успешни.

Отдавна са отминали времената, когато „Фалкън Хеви“ не се вземаше насериозно. През февруари 2018 г., когато бе дебютният ѝ полет, Илон Мъск предложи както на НАСА, така и на военните да изстреля безплатно тяхна мисия. И двете организации обаче отказаха, защото счетоха, че ракетата е ненадеждна. Поради тази причина Мъск организира рекламната мисия с автомобила „Тесла“, която прикова вниманието на целия свят. Вече по време на втория полет, на 11 април 2019 г., ракетата летя със сериозен полезен товар – спътника „Арабсат“.

„Фалкън Хеви“ е най-мощната ракета в цял свят и единствената действаща супертежка ракета (т.е. със способност да извежда повече от 50 тона полезен товар до орбита). Ако ракетата на НАСА „Спейс Лонч Систъм“ полети успешно по-късно през този месец и изпрати към Луната кораба „Орион“, тя ще се превърне в най-мощната действаща ракета – със способност да извежда 70 тона товар до орбита.

Видеозапис от полета:

Видеозапис от днешното изстрелване

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/01/2022-falcon-heavy-returns-flight/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

и за реализацията ѝ беше необходимо да се използва максималният капацитет на „Фалкън Хеви“. Поради това не бе предвидено централното ядро да се завърне на Земята и то бе потопено в океана

Не знам дали е обсъждано, но според мен тази гъвкавост е много ценна - да може да се сложат повече или по-малко двигатели в различна конфигурация, да може да се жертва една степен, ако се вози много тежък товар и пр.
П.П. Как се палят 27 двигателя едновременно?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...