Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Шенчжоу 15, старт 29 ноември 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Шенчжоу 15 с трима астронавти излетя към космическата станция на Китай!

2022-shenzhou-15-launches-1024x582.jpg Снимка от днешното изстрелване на кораба “Шенчжоу 15”. Photo credit : CGTV

29 ноември 2022 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 29-ти ноември, в 17:08 ч. българско време Китай изстреля пилотирания космически кораб “Шенчжоу 15”, с което започна нов важен етап в развитието на космонавтиката на страната! За пръв път китайците изпратиха в орбита нова пилотирана експедиция, преди предходната да се е завърнала и за пръв път тези две експедиции ще се засекат на борда на космическата станция на Китай – с което тя става постоянно обитаема!

Командирът на новоизстреляната експедиция е Фей Дзюнлун. Роден през 1965 година, на 17-годишна възраст той се присъединява към Военновъздушните сили на Народната освободителна армия, където става пилот. През 1998 г. Фей влиза в отряда на астронавтите на Китайската космическа агенция (CNSA). През 2005 г. лети за пръв път в космоса на борда на мисията “Шенчжоу 6”, с което се превръща във втория астронавт на Китай. Фей е женен, има един син.

Двамата новаци са Ден Цинмин и Чжан Лу. Ден е роден през 1966 година и подобно на Фей се присъединява към отряда на астронавтите през 1998 г., но досега е бил единствено резерва на три различни мисии на “Шенчжоу”. Днес късметът му най-накрая се усмихна и той излетя в космоса. Чжан е най-младият от всички, роден през 1976 г. и се присъединява в отряда на астронавтите през 2010 година, по време на втората селекция.

След като “Шенчжоу 15” се скачи с космическата станция, Фей, Ден и Чжан ще се здрависат с екипажа на “Шенчжоу 14” – Чен Дун, Лю Ян и Цай Сюйчже. Впоследствие “Шенчжоу 14” ще се разкачи и Чен, Лю и Цай ще се завърнат на Земята в началото на декември.

Екипажът на “Шенчжоу 15” ще остане да живее на борда на станцията около половин година, като астронавтите ще изпълнят около четири “космически разходки”.

Видеозапис от днешното изстрелване:

Видео: CGTN

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/29/shenzshou-15-launch-success/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Шенчжоу 15 се скачи с космическата станция на Китай!

2022-shenzhou-15-docks.jpg Шестчленният екипаж на китайската космическа станция. Photo credit : CCTV

30 ноември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Новоизстреляният пилотиран космически кораб “Шенчжоу 15” извърши успешно скачване с космическата станция на Китай, с което тя за пръв път стана временно шестчленна! На емоционални кадри, разпространени от китайските медии, се вижда как астронавтите на “Шенчжоу 15” Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу се поздравяват с членовете на екипажа на стария космически кораб “Шенчжоу 14” Чен Дун, Лю Ян и Цай Сюйчже. Това бе първото застъпване на две мисии на Китай!

Любопитен факт също така е, че със своя полет Ден Цинмин постави рекорд като човека, чакал най-дълго след неговата селекция за астронавт (в случая през 1998 г.) до първия му полет – почти 25 години!

Доскоро рекордът се държеше от украинския космонавт Леонид Каденюк. Той е бил избран в отряда на космонавтите през 1976 година за изпитателен полет на “Буран”, но впоследствие е бил премахнат заради проблеми в брака му. След разпадането на СССР Каденюк е приел украинско гражданство и през 1995 г. бил повторно избран за космонавт от космическата агенция на Украйна. На 19 ноември 1997 г. най-сетне полетял в космоса на борда на американската совалка “Колумбия”.

Видео: CCTV

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/30/shenzhou-docks-chinese-station/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайският пилотиран кораб Шенчжоу 15 се завърна на Земята!

2023-shenzhou-15-lands-1024x576.jpg

Кадър от завръщането на космическия кораб

4 юни 2023 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 01:34 ч. българско време космическият кораб на Китай “Шенчжоу 15” с трима астронавти на борда се завърна успешно на Земята след шестмесечна мисия до орбиталната станция “Тянгон”.

Астронавтите Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу съобщават, че се чувстват в добро състояние след полета.

Любопитен факт е, че 57-годишният Ден Цинмин постави световен рекорд като човека, чакал най-дълго  след неговата селекция за астронавт (в случая през 1998 г.) до първия му полет – почти 25 години! Допреди мисия “Шенчжоу 15” рекордът се държеше от украинския космонавт Леонид Каденюк. Той е бил избран в отряда на космонавтите през 1976 година за изпитателен полет на “Буран”, но впоследствие е бил премахнат заради проблеми в брака му. След разпадането на СССР Каденюк е приел украинско гражданство и през 1995 г. бил повторно избран за космонавт от космическата агенция на Украйна. На 19 ноември 1997 г. най-сетне полетял в космоса на борда на американската совалка “Колумбия”.

“Винаги съм вярвал в силата на мечтите и постоянството. Няма значение колко съм стар, чувствам се щастлив затова, че нацията ми има нужда от мен”, коментира Ден след приземяването.

“Много съм развълнуван, а когато бях на станцията, често гледах навън през прозореца, опитвайки се да открия родината и родното ми градче”, добави Чжан. “Сега ще адаптираме нашите тела възможно най-бързо и ще се върнем обратно към тренировките, за да сме готови за още мисии в бъдеще”.

Напомням на читателите, че “Шенчжоу 15” бе изстрелян на 29-ти ноември 2022 година. В рамките на половингодишната мисия астронавтите изпълниха четири космически разходки и завършиха строежа на станция “Тянгон”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/04/shenzhou-15-returns-earth/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...