Отиди на
Форум "Наука"

Артемис 2 - пилотирана мисия до Луната - старт септември 2025 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес НАСА ще обяви имената на астронавтите от мисията Артемис 2!

earthset-artemis-1024x630.png

Снимка на Луната, заснета от борда на кораба “Орион” по време на мисията “Артемис 1” през ноември. Photo credit : NASA

3 април 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес е важен ден – в 18:00 ч. българско време НАСА ще обяви имената на първите хора, които след 50-годишно прекъсване ще напуснат околоземна орбита и ще прелетят край Луната в хода на мисията “Артемис 2”!

Напомням на читателите, че мисията “Артемис 1” включваше безпилотен тест на космическия кораб “Орион” в орбита около Луната и тя бе изпълнена успешно миналата година. Стартът на “Артемис 2” е насрочен предварително за ноември 2024 година.

Екипажът на експедицията ще се състои от четирима души – трима американци и един канадец.

Наблюдавайте обявлението на този линк на живо:

https://cosmos.1.bg/space/2023/04/03/nasa-astronauts-artemis-2/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА обяви имената на астронавтите от мисията Артемис 2!

artemis-crew-1024x768.jpg

3 април 2023 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. Вече са ясни имената на четиримата астронавти, които след 50-годишно прекъсване ще напуснат пределите на ниската околоземна орбита и ще обиколят Луната! Пет месеца след успешната реализация на мисията “Артемис 1”, която включваше роботизирано изпитание на кораба “Орион” в окололунна орбита, НАСА обяви екипажа на “Артемис 2”! И ако преди половин век всички астронавти от програмата “Аполо”, посетили Луната, бяха мъже, сред екипажа на “Артемис 2” присъства жена, както и афроамериканец.

Всичките астронавти са на възраст между 40 и 50 години.

Командирът на “Артемис 2” ще е астронавтът на НАСА Грегъри Уайзман – това ще е втората експедиция за астронавта. Уайзман летя за пръв път в космоса на борда на “Союз ТМА-13М” през 2014 г. и престоя шест месеца на Международната космическа станция, като за това време се разходи два пъти в открития космос.

Пилотът на кораба “Орион” ще е Виктор Гловър – много талантлив американски астронавт, като името му бе почти сигурно. Гловър летя в космоса през 2020 г. на първата дългосрочна мисия на космическия кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън”. Тогава той пилотираше космическия кораб и НАСА е изключително доволна от хладнокръовието и професионализма му, което гарантира мястото на Гловър и на “Артемис 2”. Виктор Гловър е първият афроамериканец, който ще напусне околоземната орбита и ще посети Луната.

Американката Кристина Кук летя в космоса през 2019 г. с кораба “Союз МС-12” и прекара на МКС близо една година – общо 328 дни, рекорд за престой на жена в космическото пространство! През това време Кук, заедно с колежката си Джесика Меър, участваше в първата в историята на космическото дело космическа разходка изцяло от жени. Тези постижения гарантираха мястото ѝ на “Артемис 2”. Кук ще е първата жена, която ще напусне ниската околоземна орбита и ще обиколи Луната.

Американците Уайзман, Гловър и Кук ще бъдат придружени от канадеца Джереми Хенсън, който досега не е летял в космоса. Хенсън ще е първият човек, който не е гражданин на САЩ и който ще посети Луната.

Изстрелването на “Артемис 2” е насрочено за есента на 2024 г.

https://cosmos.1.bg/space/2023/04/03/artemis2-crew-announced/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Азиатец няма в екипажа, защото сега не са в добри отношения с Китай, а гей/трансджендър или мюсюлманин/бежанец няма откъде да намерят сред квалифицираните кадри :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Днес НАСА ще обяви официално забавяне на мисията Артемис 2 от края на 2024 за 2025 година

artemis-crew-1024x768.jpg

Екипажът на мисия “Артемис 2”

9 януари 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес НАСА на специална прес-конференция се очаква да обяви дългоочакваното официално забавяне на мисията “Артемис 2” от края на 2024 за 2025 година, което бе сигурно да се случи във връзка с някои проблеми, които трябва да се изчистят преди към Луната да се отправят хора.

Според информацията, публикувана на Ройтерс и CNN, все още предстои довършването на ремонта на площдката, която бе увредена по време на изстрелването на “Артемис 1” през 2022 година. Предстои подмяна на дефектни батерии на кораба “Орион”, както и подсилване на топлинния щит във връзка с резултат за по-голяма ерозия от очакваното, получен при завръщането на “Артемис 1”.

НАСА ще обяви и съответните забавяния за “Артемис 3” и “Артемис 4”. Новото, което се очаква да научим, е че мисията “Артемис 3” вероятно няма да включва кацане, а то ще бъде оставено за “Арнемис 4”. Забавянията във връзка с кацането се дължи на това, че Илон Мъск трябва да демонстрира зареждането на “Старшип” в орбита – задължителна процедура, която трябва да бъде усвоена, преди корабът да може да се отправя към целите си в Слънчевата система.

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/09/nasa-to-officially-announce-artmis-2-delay/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Твърде прибързани за да са истина ми звучаха сроковете и в началото. Но нищо, важното е мисиите Артемис да продължат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.04.2023 г. at 8:40, Warlord said:

Азиатец няма в екипажа, защото сега не са в добри отношения с Китай, а гей/трансджендър или мюсюлманин/бежанец няма откъде да намерят сред квалифицираните кадри :animatedwink:

Реално няма как да се набавят такива кадри, но ако се направи филм няма къде да се избяга от квотите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА представи амбициозен график за лунната програма Артемис

2022-artemis-4-dec-earth.jpg

Снимка на Луната на фона на кораба “Орион”, получена през ноември 2022 година. Photo credit : NASA

9 януари 2024 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. Тази вечер НАСА представи новия график на лунната програма “Артемис” и, като изключим факта, че първата пилотирана обиколка до Луната се отлага от ноември тази година за септември 2025 година, графикът е изключително агресивен и амбициозен – въпреки че агенцията го нарича реалистичен и изпълним.

Като за начало СпейсЕкс очаква да получи лиценз за третия полет на “Старшип” през февруари, така че през февруари 2024 г. третият полет трябва да е факт. Също така до края на тази година СпейсЕкс трябва да демонстрира способност за презареждане на гориво в орбита.

starship-refueling-1024x430.png

Илюстрация на презареждане на “Старшип” с гориво. Image credit : SpaceX

Това трябва да доведе през 2025 година до безпилотно кацане на “Старшип” на Луната. Ако то е успешно, ще се пристъпи и към подготовката за пилотирано кацане, което трябва да е факт през септември 2026 година.

Eдин от големите въпроси е всъщност колко изстрелвания ще са необходими, за да може да има презареждане на “Старшип” и полет до Луната? СпейсЕкс за пръв път даде по-конкретен отговор: около десет.

Журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника зададе въпрос на пресконференцията на НАСА доколко този график е реалистичен. И отговорът бе, че е реалистичен и за спазването му ще се иска отговорност.

Все пак има доза за скептицизъм доколко всичко това ще бъде изпълнено навреме. Но както самият Бъргър казва – именно това е правилният път за завръщане на Луната. И той включва възвръщаеми и презареждаеми космически кораби. Пътят е много по-труден в началото в сравнение със схемата на “Аполо”, но е единственият верен. Защото никой не иска още една пауза от пет десетилетия без полети до Луната, както е било след “Аполо”.

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/09/nasa-schedule-artemis/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...