Отиди на
Форум "Наука"

Индийска мисия Чандраян-3 до Луната: старт юли 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Индийската лунна мисия Чандраян-3 пристигна на космодрума Шрихарикота за изстрелване през юли

2023-chandrayaan-3.jpg

Напълно сглобената космическа мисия “Чандраян 3”. Photo credit : ISRO

5 юни 2023 г. 07:50 ч.

Светослав Александров. След неуспешното кацане на частната японска мисия “Хакуто-Р” и след отлагането на руската мисия “Луна-25”, следващият полет до Луната ще е на Индия. “Чандраян-3” пристигна на космодрума Шрихарикота за изстрелване през юли и ако всичко мине наред, Индия ще се превърне в четвъртата държава, кацнала на Луната след СССР, САЩ и Китай.

“Чандраян-3” се състои от спускаем апарат и луноход и ще бъде изстреляна с индийската ракета “LVM-3”. Първоначално полетът предвижда достигане на 100-километрова окололунна орбита. Оттук мисията ще изучава Земята посредством прибора SHAPE (съкр. от Spectro-polarimetry of Habitable Planet Earth).

Но макар и да е планирана научна дейност от орбитата на Луната, основната задача си остава лунното кацане. Напомням на читателите, че през 2019 г. мисията “Чандраян-2”, която иначе е орбитална и работи в окололунна орбита до ден днешен, притежаваше и малък спускаем модул “Викрам”. Но по време на спускането радиоконтактът прекъсна.

Индийската космическа агенция твърди, че този път всичко е изпипано и са взети всички мерки да не се стига до нов провал.

Стационарният спускаем апарат притежава сонда на Ленгмюр за изучаване на плазмената обстановка на Луната, прибор за изучаване на топлопроводимостта на лунния грунд и сеизмометър. Качен е и пасивен прибор на НАСА – лазерен отражател по подобие на тези, монтирани на лунната повърхност от астронавтите на “Аполо”.

Луноходът притежава инструмент за атомно-емисионна спектроскопия, както и спектрометър за изучаване на минералния състав на лунните скали.

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/05/chandrayaan-3-arrives-launch-center/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индийската мисия Чандраян-3 се отправи към Луната!

2023-chandrayaan-3-launches-1024x682.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

14 юли 2023 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Днес в 12:05 ч. българско време от космодрума Сатиш Дхаван беше проведено изстрелване на индийска ракета “LVM-3”. На борда на ракетата се намираше третата мисия от серията “Чандраян”, чиято основна задача е една – кацане на Луната!

Индия има сериозен опит в изучаването на естествения ни спътник, макар и успешното кацане все още да се изплъзва на страната. Първата мисия “Чандраян-1” бе изстреляна през 2008 г. и тя бе орбитална, т.е. кръжеше около Луната, макар че извози със себе си малка сонда на име “Муун Импакт Проуб”. Сондата нямаше способност да каца, така че тя просто се разби в района на кратера Шакълтън, а по време на спускането си изпращаше видеа и снимки. Любопитен факт е, че на борда на “Чандраян-1” работеше и български прибор на име “РАДОМ-7”, който измерваше нивата на космическа радиация от окололунна орбита.

mip-probe-closeup.jpg

Снимка на Луната, заснета през 2008 г. по време на спускането на “Муун Импакт Проуб”. Photo credit : ISRO

Втората мисия “Чандраян-2” бе изстреляна през 2019 г. и тя се състоеше от орбитален модул, спускаем отсек “Викрам” и луноход “Прагиян”. За съжаление поради софтуерен бъг “Викрам” не успя да прецени точно разстоянието до лунната повърхност по време на спускането и той се разби. Иначе орбиталният отсек “Чандраян-2” продължава да работи около Луната и до ден днешен. Той е оборудван с мощна камера, която може да снима дори и малки обекти като намиращите се на повърхността скали. Мисията например вече успя да заснеме останките от пилотираните експедиции на НАСА “Аполо”:

Chandrayaan-2_Apollo.jpg

Снимка на останките от лунния модул “Ийгъл”, с помощта на който Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се спуснаха на лунната повърхност през 1969 година. Тази фотография бе заснета през 2021 г. от индийската мисия “Чандраян-2”. Photo credit : ISRO

Но кацането си остава голямата цел на индийската космическа агенция (ISRO). С това намерение днес към Луната бе изстреляна тази най-нова мисия “Чандраян-3”. Тя, за разлика от предходните две мисии, не разполага с никакъв постоянен орбитален отсек. Единствено за ограниченото време между навлизането в орбита и кацането е предвиден кратък експеримент – ще трябва да се снемат спектралните характеристики на Земята. Целта е да се види как изглеждат спектрите на една планета, на която има живот (Земята е единствената такава, за която знаем). Данните биха могли да се сравнят с тези, които получаваме при изучаването на извънслънчеви планети, например посредством телескопа “Джеймс Уеб”, и така да разберем дали те имат следи от живи организми.

Кацането на “Чандраян-3” е насрочено предварително за 23-ти август. Ако то е успешно, Индия ще се превърне едва в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, спуснала мисия на лунната повърхност.

Задачата е “Чандраян-3” да се приземи в района на Южния полюс на Луната – същото място, накъдето през август т.г. ще се отправи и мисията на Русия “Луна-25”. Това ще е първото руско изстрелване към Луната след 1976 година (когато бе реализирана последната съветска мисия “Луна 24”). Така Индия и Русия са в надпревара кой ще кацне пръв на Южния полюс.

НАСА също има сериозна изследователска програма – в началото на тази година в орбита около Луната заработи мощната американска камера “Шадоукам”, монтирана към изстреляната от СпейсЕкс южнокорейска мисия “Данури”. “Шадоукам” е в състояние да снима лунните местности чрез отразената светлина от околните скали или от Земята – т.е. на този етап това е единствената технология, посредством която може да погледнем във вътрешността на вечнозатъмнения кратер Шакълтън. А това е най-интересната местност на Южния лунен полюс, защото се счита, че там може да има залежи от вода. Догодина към Шакълтън ще се отправи американският марсоход “Вайпър”.

2023-shadowcam-aristarchus-1024x1024.png

Снимка на кратера Аристарх, заснета от американската камера “Шадоукам”. Photo credit : NASA

Очакванията са след кацането на “Чандраян-3” стационарният модул и луноходът да работят около две седмици. Специален прибор, подобен на термометър, ще измери температурите на лунния грунд, посредством сеизмометър ще се търсят лунни земетресения (лунотресения), а също така на борда на спускаемия апарат има и ретрорефлектор, предоставен от НАСА. Този пасивен прибор е сходен с огледалата, оставени на лунната повърхност от астронавтите на “Аполо” и които все още се използват за прецизното измерване на разстоянието Земя-Луна.

Партньорството между Индия и НАСА беше допълнително подсигурено преди около месец, след като индийците подписаха американското съглашение “Артемис” за съвместно изследване на Луната и космоса.

https://cosmos.1.bg/space/2023/07/14/chandrayaan-3-launches-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Чандраян-3 напусна околоземната орбита и пътува към Луната!

chandrayaan-3-leaves-leo.jpg

Траекторията на “Чандраян-3”. Image credit : ISRO

1 август 2023 г. 00:05 ч.

Светослав Александров. Индийската космическа мисия “Чандраян-3”, която беше изстреляна на 14-ти юли, прекара последните дни в поетапно повдигане на апогея си. Днес бе осъществена поредната критична маневра, благодарение на която мисията окончателно напусна околоземната орбита, отправяйки се към Луната!

Според ISRO, космическата агенция на Индия, предстои няколкодневно пътешествие към естествения ни спътник. “Чандраян-3” ще пристигне в първична елиптична окололунна орбита на 5-ти август. След това орбитата поетапно ще бъде променяна, докато стане 100-километрова кръгова.

Очакванията са кацането на Луната да е факт на 23-ти или 24-ти август. Стига то да е успешно, Индия ще се превърне в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, спуснала меко апарат на лунната повърхност.

https://cosmos.1.bg/space/2023/07/31/chandrayaan-3-leaves-leo/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

 ПЪРВО ВИДЕО: Чандраян-3 снима от орбитата на Луната!

 

2023-isro-moon-chandrayaan-3.png

Кадър от видеото. Photo credit : ISRO

6 август 2023 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. След като вчера “Чандраян-3” пристигна благополучно в орбитата около Луната, днес Индийската космическа агенция публикува първото видео от мисията!

Кацането остава насрочено за 22-23 август.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/06/chandrayaan-3-moon-orbit-video/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Чандряан-3 изпълнява маневри в орбита около Луната

chandrayaan-3-circularization-orbit-1024

Схема на маневрите на “Чандраян-3” в окололунна орбита. Image credit : ISRO

14 август 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Индийската космическа мисия “Чандраян-3”, която пристигна в орбита около Луната на 5-ти август, провежда маневри, които трябва да превърнат орбитата от елиптична в кръгова.

Днес беше изпълнена прецизно маневра, след която периселенът на орбитата е 150 километра, а апоселенът – 177 километра.

Следващата маневра е насрочена за 16-ти август.

Кацането остава планирано за 22-23 август, около ден-два сред руското кацане на “Луна 25”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/14/chandryaan-3-corrections/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Чандраян-3 е вече в окончателната си кръгова орбита около Луната

2023-isro-moon-chandrayaan-3.png

Кадър от Луната, заснет от борда на “Чандраян-3”. Photo credit : ISRO

16 август 2023 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Индийската космическа мисия “Чандраян-3” приключи с корекциите на орбитата си около Луната, като след изпълнена днес маневра орбитата вече е почти кръгова, с параметри 153 на 163 километра.

Утре, на 17-ти август, спускаемият апарат “Викрам”, заедно с лунохода “Прагиян”, ще се разделят от горивния модул.

Кацането е насрочено за 22-23 август.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/16/chandrayaan-3-final-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Спускаемият апарат Викрам се отдели успешно от горивния модул на Чандраян-3!

chandrayaan-separates.jpg

На илюстрацията: отделянето на “Викрам” от горивния отсек. Photo credit : ISRO

17 август 2023 г. 12:05 ч.

Светослав Александров. Днес космическата агенция на Индия изпълни важна стъпка преди предстоящото кацане – спускаемият апарат “Викрам” се отдели успешно от горивния модул на мисията “Чандраян-3”!

Кацането остава насрочено за 22-23 август, но интересната новина е, че горивният модул ще продължи да кръжи в орбита около Луната още дълги месеци, даже години наред. Той притежава само един прибор – SHAPE, който ще провежда спектроскопски проучвания на земната атмосфера и ще измерва вариациите на поляризацията на земните облаци. Това изследване ще служи като контрола, спрямо която ще се сравняват измерванията от потенциално обитаеми извънслънчеви планети, например тези, наблюдавани от телескопа на НАСА “Джеймс Уеб”, и така то има смисъл за търсенето на живот извън Земята.

С други думи – макар и необявена официално, все пак ще има орбитална мисия “Чандраян-3”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/17/vikram-detaches-chandrayaan-3/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Спускаемият модул на Чандраян-3 е в позиция за кацане!

2023-isro-moon-video-snapshot.png

Кадър от Луната, заснет от борда на “Чандраян-3” на 17-ти август. Photo credit : ISRO

20 август 2023 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. Индия е в готовност за кацане на Луната! Вчера, на 19-ти август, спускаемият апарат “Викрам” на мисията “Чандраян-3” изпълни успешно последната си орбитална маневра.

Маневрата приведе “Викрам” в правилната позиция за кацане, като параметрите на тази окончателна орбита са 25 на 134 километра.

Вече имаме ден и час за кацането – 23-ти август в 15:15 ч. българско време.

Стискаме палци!

Същевременно на сайта на индийската космическа агенция (ISRO) се появи ново видео, заснето от камерите на “Чандраян-3” на 17-ти август. Натиснете тук, за да го изгледате.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/20/chandrayaan-3-position-for-landing/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Индия публикува снимки от обратната страна на Луната, заснети от Чандраян-3!

chandra-1-890x1024.jpeg

Една от фотографиите, публикувани от индийската космическа агенция. Photo credit : ISRO

21 август 2023 г. 11:15 ч.

Светослав Александров. Остават само два дни до дългоочакваното кацане на “Чандраян-3” на Луната, а междувременно космическата агенция на Индия публикува нови снимки, фотографирани от борда на космическия апарат. Снимките показват различни региони от обратната страна на естествения ни спътник.

Напомням на читателите, че прилуняването остава насрочено за 23-ти август в 15:15 ч. българско време.

Ето останалите фотографии:

chandra-2-890x1024.jpeg chandra-3-892x1024.jpeg chandra-4-892x1024.jpeg

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/21/chandrayaan-3-images/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Знаете ли каква е историята на Чандраян-3?

2023-isro-moon-video-snapshot.png

Кадър от Луната, заснет от борда на “Чандраян-3”. Photo credit : ISRO

21 август 2023 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. След два дни мисията на Индия “Чандраян-3” ще кацне на Луната. Но знаете ли каква е историята на тази мисия и връзката между “Чандраян-3” и “Луна-25”? Знаете ли, че някога “Чандраян-3” и “Луна-25” бяха едно? Знаете ли какво се случи?

На 12 ноември 2007 година представители на Роскосмос и космическата агенция на Индия подписват споразумение по проекта “Чандраян-2”. Индия трябва да създаде орбитален апарат и луноход, както и да осигури изстрелването на мисията със собствената си ракета “GSLV”. Роскосмос обещава да осигури спускаем апарат. Проектът става известен в Русия под названието “Луна-Ресурс”.

Индийското правителство одобрява сделката. Дизайнът на космическия апарат е завършен през август 2009 година, а учените от двете държави правят съвместен обзор.

През 2010 г. Индия изпълнява всичките си ангажименти по проекта “Чандраян-2” съобразно графика. Русия иска тригодишно отлагане на изстрелването, защото руският спускаем апарат още не е завършен.

След това идва 2011 г. и катастрофата на руската мисия до Марс “Фобос-Грунт”. Тъй като “Луна-Ресурс” притежава общи компоненти с “Фобос-Грунт”, Роскосмос трябва да преработи целия спускеам апарат. Промените, направени от руска страна, предвиждат увеличаване на теглото на спускаемия апарат, като това става за сметка на Индия – поискано е индийците да отрежат от възможностите на лунохода.

Но когато през 2015 година Русия обявява, че не може да построи спускаемия апарат дори в рамките на ревизирания график, това прелива чашата. Индия се отказва от сътрудничеството и решава да работи по “Чандраян-2” самостоятелно. Русия също поема по своя път сама и продължава работата по мисията, която на късен етап бива преименувана на “Луна-25”.

В същото време се появява удобен балистичен прозорец за изстрелване до Марс. Индийският орбитален апарат, който е останал от неуспешния проект с Русия, вместо да остане да кисне в хангар на Земята, бива изстрелян към Марс. Тази мисия, реализирана изцяло от Индия, е изключително успешна. Работи до миналата година, многократно по-дълго, отколкото всички съветски марсиански мисии, взети заедно.

Индия изстрелва “Чандраян-2” без участието на Русия през 2019 г., като орбиталният ѝ апарат продължава да работи в орбита около Луната до ден днешен, а спускаемият “Викрам” се разбива. През 2023 г. е изстрелян “Чандраян-3”, подобрено копие на “Чандраян-2”.

Днес, на 21-ви август, беше осъществена тестова радиовръзка между “Чандраян-2” и “Чандраян-3” в окололунна орбита.

Първоначално руснаците изпреварват САЩ.

След това САЩ догонват и изпреварват руснаците.

След това и Китай изпреварват руснаците.

Е … как мислите? Вече заема ли Русия четвъртото място в света след Индия?

Източник: Иля Харламов, “Юра, прости”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/21/chandrayaan-3-story/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Днес Индия ще предава на живо кацането на Луната

2023-isro-moon-video-snapshot.png

Кадър от орбитата на Луната, заснет от борда на “Чандраян-3”. Photo credit : ISRO

23 август 2023 г. 08:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 23-ти август в 15:15 ч. космическата мисия на Индия “Чандраян-3” ще кацне на Луната – и ние сме поканени да наблюдаваме събитието в реално време. Вижте какви са възможностите да гледате предаването на живо.

Стриймове ще има в официалните платформи на Индийската космическа агенция (ISRO) във Фейсбук (линк), на сайта на агенцията (линк) и в Youtube. Излъчването започва в 14:50 часа.

Индия ще се ползва от цялата помощ, която НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) ще може да предостави с наземните си комплекси.

Гледайте предаването в Youtube тук:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/23/indian-moon-landing-how-to-watch/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, SAlexandrov said:

Днес Индия ще предава на живо кацането на Луната

2023-isro-moon-video-snapshot.png

Кадър от орбитата на Луната, заснет от борда на “Чандраян-3”. Photo credit : ISRO

23 август 2023 г. 08:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 23-ти август в 15:15 ч. космическата мисия на Индия “Чандраян-3” ще кацне на Луната – и ние сме поканени да наблюдаваме събитието в реално време. Вижте какви са възможностите да гледате предаването на живо.

Стриймове ще има в официалните платформи на Индийската космическа агенция (ISRO) във Фейсбук (линк), на сайта на агенцията (линк) и в Youtube. Излъчването започва в 14:50 часа.

Индия ще се ползва от цялата помощ, която НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) ще може да предостави с наземните си комплекси.

Гледайте предаването в Youtube тук:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/23/indian-moon-landing-how-to-watch/

Браво мочета....Голям шамар на руснаците....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само допреди 20-на години хиндитата купуваха технологии и ноухау от ватниците, сега вече положението е на 180.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Индийската мисия Чандраян-3 кацна на Луната!

2023-23-august-chandrayaan-landing-1024x

Кацането на “Чандраян-3”: кадър от Луната, заснет от бордовата камера по време на спускането (вляво) и параметрите към този момент (вдясно). Photo credit : ISRO

23 август 2023 г. 16:10 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден – Индия стана четвъртата държава след САЩ, СССР и Китай, постигнала меко кацане на Луната, и първата изобщо в историята на космонавтиката, осъществила кацане на лунния Южен полюс!

Това стана след като днес роботизираната мисия “Чандраян-3” изпълни успешно процедурата по спускане, като моментът на докосването на лунната повърхност от крачетата на спускаемия модул “Викрам” бе регистриран в 15:33 ч. българско време. Нямаше никакви проблеми и отклонения, а бордовите камери непрекъснато излъчваха видео на живо докато траеше кацането.

Триумфът на “Чандраян-3” дойде само няколко дни, след като руската мисия “Луна-25” се разби на Луната. Нейното предвидено място за кацане бе само на няколкостотин метра от това на индийската мисия. Въпреки че Индия и Русия непрекъснато твърдяха, че не са в надпревара, според неофициална информация, разпространявана в руските космически форуми, чиновниците на Роскосмос упорито са пренебрегвали проблемите, възникнали на “Луна-25” и са отказвали да отложат кацането от страх индийците да не са първи на Южния полюс на Луната.

Но фактите са си факти – Индия е тази държава, прилунила първа апарат в полярните лунни области. Русия загуби съревнованието.

Очаква се през следващите часове “Чандраян-3” да освободи малък луноход на лунната повърхност, който носи името “Прагиян”. Цялата научна работа ще трябва да завърши през идните 14 дни, след което мисията ще приключи.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/23/chandrayaan-3-lands-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, SAlexandrov said:

УСПЕХ: Индийската мисия Чандраян-3 кацна на Луната!

2023-23-august-chandrayaan-landing-1024x

Кацането на “Чандраян-3”: кадър от Луната, заснет от бордовата камера по време на спускането (вляво) и параметрите към този момент (вдясно). Photo credit : ISRO

23 август 2023 г. 16:10 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден – Индия стана четвъртата държава след САЩ, СССР и Китай, постигнала меко кацане на Луната, и първата изобщо в историята на космонавтиката, осъществила кацане на лунния Южен полюс!

Това стана след като днес роботизираната мисия “Чандраян-3” изпълни успешно процедурата по спускане, като моментът на докосването на лунната повърхност от крачетата на спускаемия модул “Викрам” бе регистриран в 15:33 ч. българско време. Нямаше никакви проблеми и отклонения, а бордовите камери непрекъснато излъчваха видео на живо докато траеше кацането.

Триумфът на “Чандраян-3” дойде само няколко дни, след като руската мисия “Луна-25” се разби на Луната. Нейното предвидено място за кацане бе само на няколкостотин метра от това на индийската мисия. Въпреки че Индия и Русия непрекъснато твърдяха, че не са в надпревара, според неофициална информация, разпространявана в руските космически форуми, чиновниците на Роскосмос упорито са пренебрегвали проблемите, възникнали на “Луна-25” и са отказвали да отложат кацането от страх индийците да не са първи на Южния полюс на Луната.

Но фактите са си факти – Индия е тази държава, прилунила първа апарат в полярните лунни области. Русия загуби съревнованието.

Очаква се през следващите часове “Чандраян-3” да освободи малък луноход на лунната повърхност, който носи името “Прагиян”. Цялата научна работа ще трябва да завърши през идните 14 дни, след което мисията ще приключи.

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/23/chandrayaan-3-lands-moon/

Ако имат хумор, ще съберат и малко от отломките на Луна -25 за сувенир да ги показват.....🤣😂🤣

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Надали ония с разбиването са улучили дори приблизително набелязаното място за кацане.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Луноходът Прагиян е в готовност да се придвижи на Южния полюс на Луната

pragyan-rover-1024x822.jpeg

На снимката: луноходът “Прагиян” се спуска по рампата на спускаемия апарат “Викрам”. Photo credit : ISRO

23 август 2023 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Няколко часа след успешното кацане на “Чандраян-3” на Луната, космическата агенция на Индия се готви за следващата голяма стъпка – освобождаването на лунохода “Прагиян” на лунната повърхност. Това е същият луноход, който някога трябваше да бъде доставен с руски спускаем апарат, преди Индия да се откаже от сътрудничество с Роскосмос и да реализира мисията сама – както се вижда, за добро.

На последните снимки видяхме как “Прагиян” се придвижва по рампата на спускаемия модул “Викрам”. След това беше разгърнат успешно слънчевият му панел – критична стъпка, за да може да започне самостоятелната му научна програма:

pragyan-deployed-1.jpg

Кадър, показващ успешното разгръщане на слънчевия панел на лунохода “Прагиян”. Photo credit : ISRO

Теренът, сред който е кацнала мисията “Чандраян-3”, е доста гладък, както е видно на първата фотография, излъчена към Земята:

First-surface-photo-1024x862.jpeg

Но все пак в околността има някои стръмни кратери, както се вижда на други фотографии, направени по време на спускането:

Chandrayaan-descend-1.jpeg Chandrayaan-descend-2.jpeg Chandrayaan-descend-3.jpeg Chandrayaan-descend-4.jpeg

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/23/pragian-set-to-move-on-the-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 14.07.2023 г. at 17:00, SAlexandrov said:

 

Chandrayaan-2_Apollo.jpg

Снимка на останките от лунния модул “Ийгъл”, с помощта на който Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се спуснаха на лунната повърхност през 1969 година. Тази фотография бе заснета през 2021 г. от индийската мисия “Чандраян-2”. Photo credit : ISRO

 

Интересно че не е оставил никакъв кратер или видима следа при падането, разкачането от Колумбия все пак е станало във висока орбита.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Индия публикува видеото от вчерашното кацане на Луната

2023-chandrayaan-3-landing-video.png

Кадър от видеото. Photo credit : ISRO

24 август 2023 г. 22:00 ч.

Светослав Александров. Индийската космическа агенция (ISRO) публикува видеото, което бе заснето от камерите на мисията “Чандраян-3” по време на вчерашното ѝ успешно кацане на Луната.

Видеото започва от момента на излизането на “Чандраян-3” от окололунна орбита и свършва малко преди съприкосновението на спускаемия апарат с повърхността.

Изгледайте видеото тук:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/24/isro-landing-video/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Луноходът Прагиян започна своето придвижване на лунната повърхност

pragyan-rover-rolls-down.png

Първото придвижване на лунохода Прагиян. Credit : ISRO

25 август 2023 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Индийският луноход “Прагиян”, който бе доставен успешно на лунната повърхност от спускаемия апарат “Викрам” на роботизираната лунна мисия “Чандраян-3”, направи своето първо придвижване.

Именно това се вижда на кратко видео, разпространено от индийската космическа агенция ISRO.

“Прагиян” ще проведе важни научни изследвания през следващите 13 дни, след което слънцето в региона ще залезе и мисията ще приключи. Не се очаква “Чандраян-3”, както и луноходът да оцелеят през 14-дневната лунна нощ, но все пак опит за повторна комуникация ще бъде направен, когато тя свърши.

Видео:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/25/pragyan-starts-roving/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Индийският луноход Прагиян продължава да се придвижва край лунния Южен полюс

2023-pragyan-roving.png

Кадър, изобразяващ текущото местоположение на лунохода “Прагиян”. Photo credit : ISRO

26 август 2023 г. 23:30 ч.

Светослав Александров. Днес космическата агенция на Индия (ISRO) публикува ново видео, на което се вижда как луноходът “Прагиян” продължава да се придвижва в района на Южния полюс на Луната.

Един от въпросите, които често пъти биват повдигани в публичното пространство, е доколко ISRO ни предоставя актуални кадри от мисията, а не такива от първите часове след кацането. Космически експерти сравниха кадрите, публикувани днес, с тези, обнародвани веднага след кацането на “Чандраян-3”. Експертите веднага установиха, че сенките, които луноходът “Прагиян” хвърля върху лунната повърхност от днешното видео, са по-къси в сравнение с тези от началото на мисията. Това категорично доказва, че космическата агенция на Индия ни осигурява най-последната информация за прогреса.

pragyan-rover-rolls-down.png

Кадър, публикуван скоро след кацането на 23-ти август и спускането на “Прагиян” на лунната повърхност. Вижда се, че сенките, хвърлени от лунохода, са по-дълги в сравнение с тези от снимката в началото на публикацият. Photo credit : ISRO

Макар че мисия “Чандраян-3” се очаква да продължи не повече от 14 дни, считано от момента на кацането, истината е, че учените не бързат и не е изненадващо, че луноходът “Прагиян” не се е отдалечил много от спускаемия модул “Викрам”. Очакваше се, че ще мине време, докато “Прагиян” презареди батериите си и бъде приведен в готовност да изпълнява научните си задачи. Същевременно бавният прогрес показва, че изследователите са внимавали много, преди да прекарат лунохода през малкия кратер, видим на горепосочените изображения.

Също така е важно да се направи уточнението, че радиото на “Прагиян” е слабо и не позволява директна комуникация между него и Земята. Стационарният спускаем модул “Викрам” служи за ретранслатор, т.е. между него и лунохода винаги трябва да има ясна видимост.

Изгледайте видеото, публикувано от ISRO:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/26/pragian-continues-roving/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 23.08.2023 г. at 16:58, Skubi said:

Ако имат хумор, ще съберат и малко от отломките на Луна -25 за сувенир да ги показват.....🤣😂🤣

Ако нема бакър и халумин тотален провал е мисията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, todorg said:

В този форум нема ли плоскоземци ,как така индийци и руснаци ,атакуват Луната ,нали е холограма нали нема Космос ?

Има, имаше. Но бяха приютенив специален отдел или помолени да проповядват убежденията си на много по-глеми и по-популярни форуми от този на науката.😎

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Skubi said:

Има, имаше. Но бяха приютенив специален отдел или помолени да проповядват убежденията си на много по-глеми и по-популярни форуми от този на науката.😎

В кой отдел са бих желал ,да се сблъскам челно с тях?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...