Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Юнити: втори комерсиален полет, 10 август 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Корабът Юнити изпрати в космоса и върна на Земята нови шестима души!

2023-10-august-flight-1024x440.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Virgin Galactic

10 август 2023 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 10-ти август, американската космическа компания Върджин Галактик, основана от британския предприемач Ричард Брансън, успешно изстреля в космоса пилотирания кораб “Юнити” с шестима души на борда и го върна на Земята! В хода на мисията бяха поставени редица рекорди за пилотируемата космонавтика.

Сред шестимата частни астронавти присъстваха четири жени. Никога досега не са излитали наведнъж толкова много жени в космоса! Също така за пръв път сред екипажа имаше майка и дъщеря. Не на последно място, за пръв път в космоса пътуваше олимпийски състезател.

Корабът “Юнити” бе командван от бившия астронавт на НАСА Си Джей Стъркоу, а пилотът му бе Кели Латимър. Към тях се присъедини Бет Моузес, която е инструктор на комерсиалните астронавти към Върджин Галактик.

Туристите на борда бяха Кийша Шахаф и Ана Майерс, майка и дъщеря, които са си спечелили билетчето за космоса от томбола. С тях пъуваше 80-годишният Джон Гудуин – бивш британски олимпийски шампион.

“Юнити” беше изстрелян в космоса от борда на самолета-носител “Ийв”, като след запалването на ракетния двигател безпроблемно достигна 85-километрова височина. Това е над 80-километровата граница, приета в САЩ за началото на космическото пространство, но под 100-километровата международна линия на Карман, признавана от повечето държави.

В академичните среди обаче се оформя консенсус, че 80-километровата граница е тази, която е научно издържана, тъй като в историята са регистрирани случаи на спътници, които са кръжали в орбити около Земята и са поддържали височини от под 100 километра.

Днешният полет бе третият пилотиран за Върджин Галактик през 2023 година и вторият комерсиален за фирмата. В световен мащаб за календарната година до този момент са проведени общо шест пилотирани космически изстрелвания- три суборбитални и три орбитални. Всички без едно (изстрелването на кораба “Шенчжоу 16” на Китай) са реализирани от САЩ.

Видеозапис от днешния полет:

https://cosmos.1.bg/space/2023/08/10/unity-successful-flight/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...