Отиди на
Форум "Наука"

Гърци,албанци и турци/мюсюлмани във ВМОРО?


Chonko3

Recommended Posts

  • Потребител

До колкото ми е известно, в определен период централистите/вътрешните дейци на ВМОРО са искали да привлекат и небългарската част от населението в тогавашната Османска империя като власи/гърци/албанци. Относно първите са постигнали относителни успехи и предполагам, че имена като Питу Гули и Георги Мучитанов са сравнително дори и извън академическите среди. Замислих се, обаче, че не се сещам за нито един (известен) грък, албанец или мюсюлманин който да е бил член или поне да е поддържал тесни връзки с организацията за дълъг период от време (с изключение на действията около Охридско-Дебърското въстание). Та, имало ли е поне някакви успехи в тези общности и ако да, за кои такива личности  се сещате?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Единствено власи влизат сравнително масово във ВМОРО / дават много войводи и четници/ С албанците целта максимум е била постигане на неутралитет и избягвате на въоражени сблъсквания  .Турци е абсурдно да влязат. Гърци също / те са най заклетите врагове на българите в Македония/.Има отделни случаи на сърби и сърбомани да влизат в Организацията. Но това е до Илинден 1903 година - след това сърбите тръгват по друг пън.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

undefined

Komitadji_Fuad.jpg

 

Фуат Балкан – Уикипедия (wikipedia.org)

Българо-турски революционен комитет – Уикипедия (wikipedia.org)

фуад бей тане николов и хикмет бей на снимката долу

Фуат Балкан, Тане Николов и Хикмет бей, 1922 г.

в течение на 20 години ръководител на въоръженото крило на българо-турския революционен комитет в зап. тракия е илко димитров. Нещата не приключват добре за него, като 30 години е на прицел на комунистите и няма право да напуска първо момчилград, а после кърджали. дълга история. Н. Инджов - Три царства - три господарства срещу трима българоглави (promacedonia.org) Турци и българи си партнират в западна тракия 25 години. една от причините е, че българите са принудително изслелени от там и българските чети ползват турците за ятаци и помагачи. Сътрудничеството е много интензивно и как да го кажем, неортодоксално; това сътрудничество обаче след девети изяжда главите на много тракийци защото са подозирани в тайни контакти с турците, които като капиталисти се оказват идеологически враг. всъщност подозрението на комунистите е основателно, защото действително старите връзки за запазени, като през границата прехвърчат стоки, материали и писма между разделените тракийски семейства. 20 години и повече комунистическите служби следят бившите ръководители на организацията в опит да установят как така влизат в гърция и турци след като границата се охранява стриктно и така и не успяват да го направят, вероятно става въпрос за тунели под земята, ползвани още от героичните времена. това много тревожи българските власти, но така и не ги откриват, а и. димитров отнася тайната в гроба.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Имало е и евреи - най-известният е Рафаел Камхи (Скендербег)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Рафаел_Камхи

Редактирано от Изчезнал
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...