Отиди на
Форум "Наука"

Военните конфликти в Южна Америка


Recommended Posts

  • Администратор

  

On 31.10.2023 г. at 14:11, Р. Теодосиев said:

Армията на Венецуела придвижва сили към оспорвана територия с Гвиан докато напрежението между двете страни се увеличава.

Миналият четвъртък Гвиана обяви откриването на ново голямо петролно находище в район, за който претендира съседна Венецуела, и съобщи, че е предоставила оферти на осем чуждестранни и местни компании за сондажи за суров петрол в нейните води.

Новото находище, както и някои от концесиите за сондиране, се намират в спорна зона, чието евентуално анексиране Венецуела подлага на национален референдум.

Гвиана разполага с петролни запаси от най-малко 10 милиарда барела, повече на глава от населението от Бруней, Кувейт или Обединените арабски емирства.

Петролът се намира в района Есекибо с площ 160 000 кв. км, администриран от Гвиана, за който Венецуела от десетилетия твърди, че трябва да попада в нейните граници. Регионът Есекибо съставлява повече от две трети от Гвиана и в него живеят 125 000 от общо 800 000 жители.

Гвиана твърди, че границата й с Венецуела е била фиксирана от арбитражен съд през 1899 г., но Венецуела смята, че река Есекибо на изток от региона образува естествена граница, призната по време на независимостта от Испания. Спорът, който се води пред Международния съд в Хага, се засили след първото откритие на петрол на ExxonMobil там преди осем години.

Наскоро Венецуела обяви, че ще проведе референдум на 3 декември дали да анексира района или не. Гвиана нарече плебисцита незаконен, подкрепена от Карибската общност (Кариком) и Организацията на американските държави (ОАД).

Гвиана осъди разполагането на 200 венецуелски войници в граничния регион, което според Каракас е за борба с незаконния добив на полезни изкопаеми.

Референдумът също така ще поиска от венецуелците да се изкажат по въпроса дали Каракас трябва да продължи да признава Международния съд или не.

https://t.me/drmjournal/6533

Бразилската армия е приведена в бойна готовност след получаване на разузнавателна информация за потенциално нахлуване на Венецуела в Гвиана, което би наложило преминаване на войски през бразилска територия. Като предпазна мярка Върховното командване на Бразилия започна спешна мобилизация на войски към границата.

Около 16 многофункционални бронирани машини (VBMT) от 5-та армейска дивизия са в повишена готовност, за да бъдат преместени в Боа Виста, столицата на щата Рорайма. В допълнение към многофункционалните бронирани машини и пехотните части, армията изпраща и танкове "Леопард".
 
Според военен източници, Върховното командване на Бразилия формира десетки оперативни групи с личен състав от различни армейски части в различни региони на страната, за да планира операцията по границата.

https://t.me/drmjournal/6776

 

  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Венецуела отдавна има териториални претенции към Гвиана. През последната година и половина Каракас увеличи драстично приходите си от петрол, главната причина за което са санкциите срещу Русия и поддържането на завишена цена на саудитския нефт поради лошите отношения между Бин Салман и Байдън. В същото време с цел режимът на Мадуро да удържи, Венецуела сериозно се милитаризира, особено в годините след протестите, а този процес се ускори още повече напоследък именно заради тези рязко увеличени постъпления от петрол. Явно Мадуро е преценил, че сега е моментът за нещо гръмко, което още повече да го укрепи, например овладяване на териториите от Гвиана, към които са насочени както вече писах от доста години венецуелските претенции. Бразилия обаче си има съюзнически договор с Гвиана с военно-отбранителна цел и няма да остави нещата така.

Редактирано от skorpion1980
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, deaf said:

Доколкото знам САЩ са създали в Южна Америка военен блок подобен на НАТО. Но не знам кои държави участват в него.

Има колкото щеш. Но за чисто военен не знам. OAS, CAN, ALADI, Grupo de Rio, Mercosur, SICA, ALBA, UNASUR, CELAC. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди военно учение, след като британски военен кораб беше изпратен в Гвиана. 

Военните ръководители в Каракас заявиха, че в учението може да участват 5600 души. 

Напрежението нарасна по отношение на Есекибо - богат на петрол регион на Гвиана, за който Венецуела претендира и обяви едностранно за своя територия.

https://t.me/drmjournal/7017

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Nayib Bukele почна в този брутален стил да очисти страната.

Но за разлика той е от голяма и много богата фамилия която го помага....Така и олигарсите и народът го подпомагат за сега...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Чили пък президентът Борис макар и не толкова театрално, но също е обявил война като трябва да се знае, четам това е вследствие на солумбианските, венезуалските и други мигранти.... 

А в Аргентина видяхме как спечели изборите новият президент...С моторна резачка.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едно правило има в Чили. Винаги със заден ход да паркираш в гаража си, защото в подобен случай можеш с пълен гас да избягаш...Иначе, не само колата ти взимат, ами и всичко в къщи трябва да сложиш в колата, карат те да кормуваш извън градът и можеш да се радваш ако те пуснат жив....В повечето случаи някъде те заравят в пустинята....

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

В Нариньо бе сключен съюз между марксистките организации Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и Армията за национално освобождение на Колумбия (АНО) след десетилетия на конфликт между двете паравоенни групировки.

Във видеоклип, публикуван от ФАРК, се посочва, че двете страни ще сключат "споразумение за единство и координация", тъй като имат едни и същи цели за Колумбия. 

Нариньо е департамент, разположен в южната част на Колумбия, който е оспорван от различни организации, включително ФАРК и АНО.

Алиансът се сключи по време на среща между лидерите на ФАРК и администрацията на президента Густаво Петро за удължаване на първоначално договореното през октомври прекратяване на огъня, което трябваше да изтече на 15 януари.

Прекратяването на огъня е последният опит на президента Петро да постигне т.нар. "Пълен мир" между колумбийското правителство и различните паравоенни групировки, които действат в границите на страната, и да сложи край на 60-годишния конфликт, довел до смъртта на около 450 000 души.

Новоприетите условия на прекратяването на огъня включват прекратяване на враждебните действия на ФАРК в селските райони.

Предишните прекратявания на огъня обаче не сложиха край на насилието, тъй като както ФАРК, така и АНО продължиха експлоатация на незаконни минни обекти, трафик на наркотици, отвличане на цивилни граждани.

Въпреки продължаващите операции на двете групировки, в Колумбия се наблюдава намаляване на броя на убийствата след прекратяването на огъня между ФАРК и правителството през 2016 г., когато по-голямата част от ФАРК се разоръжи и разпусна, преди да създаде своя собствена политическа партия. Въпреки че като цяло убийствата са по-малко, насилието в селските райони на Колумбия се е увеличило, тъй като остатъците от ФАРК се борят за контрол.

Колумбийското правителство сключи мир с АНО в рамките на прекратяване на огъня, договорено през юни и инициирано през август, което трябва да изтече през февруари.

https://t.me/drmjournal/7204

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

В сряда Богота нареди експулсирането на няколко аржентински дипломати, след като аржентинският президент Хавиер Милей нарече колумбийския си колега Густаво Петро "терорист-убиец" по време на интервю за CNN. Аржентинският лидер има предвид времето, когато Петро е бил член на отдавна разпуснатата партизанска група М-19.

Милей е известен с това, че публично критикува световните лидери. По време на същото интервю той нарече мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор "невежа", а миналата година Милей определи папа Франциск като "имбецил, който защитава социалната справедливост". През януари Колумбия отзова посланика си в Аржентина, след като Милей нарече Петро "убийствен комунист, който потапя Колумбия".

https://t.me/drmjournal/7891

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...