Отиди на
Форум "Наука"

Товарен кораб Сигнус, старт 30 януари 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес космическият кораб Сигнус ще лети за пръв път с ракета Фалкън 9

2024-cygnus-encapsulated-1024x576.jpg

На снимката: космическият кораб “Сигнус” е опакован под обтекателя на “Фалкън 9”. Photo credit : SpaceX

30 януари 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Войната в Украйна сложи точка на множество западно-руски партньорства, в това число на закупуването на ракетни двигатели от Русия. Това означаваше, че ракетите “Антарес 230+” с двигатели “РД-181” трябваше да бъдат преждевременно пенсионирани. Докато Нортроп Груман разработва новото поколение ракети “Антарес 330”, които са изцяло американски, за да няма пауза в полетите на корабите “Сигнус”, фирмата се обърна към единственият друг американски оператор, разполагащ с изцяло собствени ракети в среднотоварния клас – СпейсЕкс.

И СпейсЕкс, естествено, се съгласи. Тази вечер товарен кораб “Сигнус” ще полети за пръв път до Международната космическа станция посредством “Фалкън 9”.

Американските кораби “Сигнус” са агностични към ракетата-носител, което означава, че могат да летят с всяка ракета, отговаряща на изискванията за товароподемност. Така например за кратко след 2014 г., след авария на “Антарес”, “Сигнус”-ите бяха изстрелвани към МКС временно с ракети “Атлас 5”.

За да могат да летят на “Фалкън 9” обаче, СпейсЕкс трябваше да добавят към обтекателя на “Фалкън 9” специален шлюз, през който може да се натоварва полезен товар на кораба непосредствено преди старта – това са критично важни научни експерименти, които не търпят отлагане. Така че днешното изстрелване на “Фалкън 9” ще е първо с тази модификация.

На борда на “Сигнус” ще полетят 3 700 килограма полезен товар. Някои от най-интересните научни прибори на борда са:

  1. Първият робот-хирург, който ще полети в космоса!
  2. Платформа за навлизане от космоса в атмосферата, която ще събира данни за температурата.
  3. 3D-клетъчна култура от клетки на хрущял
  4. Производствена лаборатория за полупроводници MSTIC
  5. 3D принтер, позволяващ отпечатването на дребни метални компоненти

Гледайте на живо полета в 19:00 ч. българско време на този линк:

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/30/falcon-9-to-launch-cygnus/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американска ракета Фалкън 9 изведе в космоса товарния кораб Сигнус на път към МКС!

2024-30-jan-falcon-9-launches-1024x576.j

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

30 януари 2024 г. 21:50 ч.

Светослав Александров. Днес в 19:07 ч. българско време товарният американски кораб “Сигнус”, собственост на корпорацията Нортроп Груман, излетя за пръв път в космоса посредством американска ракета с американски ракетни двигатели! За извеждането му до орбита бе използвана ракетата на СпейсЕкс “Фалкън 9”.

А някога Орбитал (фирмата, която създаде “Сигнус” и впоследствие се вля в Нортроп Груман) и СпейсЕкс бяха конкуренти. Двете компании работиха по договор на НАСА, който предвиждаше проектирането на товарни кораби, осигуряващи превоз до МКС след пенсионирането на космически совалки. Но докато СпейсЕкс разчитаха на иновации и създадоха изцяло собствени ракети и кораби, при това възвръщаеми, Нортроп Груман решиха, че могат да аутсорснат производството. Ракетите “Антарес 230+” притежаваха украински първи степени и руски ракетни двигатели “РД-181”. И след като войната в Украйна започна през февруари 2022 г., това доведе до спиране на закупуването на руски двигатели за нуждите на САЩ. Като резултат ракетите “Ангарес 230+” бяха пенсионирани.

Понастоящем Нортроп Груман създава нови ракети “Антарес 330”, които ще са с двигатели на американската фирма Файърфлай “Миранда”. Но докато станат готови, корпорацията нямаше друг избор, освен да се обърне към СпейсЕкс. В противен случай щеше да има пауза в полетите на “Сигнус”.

Американските кораби “Сигнус” са агностични към ракетата-носител, което означава, че могат да летят с всяка ракета, отговаряща на изискванията за товароподемност. За да могат да летят на “Фалкън 9” обаче, СпейсЕкс трябваше да добавят към обтекателя на “Фалкън 9” специален шлюз, през който може да се натоварва полезен товар на кораба непосредствено преди старта – това са критично важни научни експерименти, които не търпят отлагане. Така че днешното изстрелване на “Фалкън 9” бе първо с тази модификация.

Ракетата “Фалкън 9” бе оборудвана с първа степен под сериен номер “B1077”, като това беше десетият полет за нея. На осмата минута след старта степента извърши меко кацане върху наземната площадка LZ-1, с което е готова за нова мисия.

На борда на “Сигнус” пътуват 3 700 килограма полезен товар. Някои от най-интересните научни прибори на борда са:

  1. Първият робот-хирург, който лети в космоса!
  2. Платформа за навлизане от космоса в атмосферата, която ще събира данни за температурата.
  3. 3D-клетъчна култура от клетки на хрущял
  4. Производствена лаборатория за полупроводници MSTIC
  5. 3D принтер, позволяващ отпечатването на дребни метални компоненти

Пристигането на кораба е насрочено за четвъртък, 1-ви февруари, в 11:20 ч. българско време. Напомням на читателите, че “Сигнус” не се скачва активно, а бива прикачван посредством роботизираната ръка и асистенция на астронавтите на МКС.

Видео от днешния старт:

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/30/2024-cygnus-launches-iss/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...