Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, scaner said:

Пак измислени обесняния...

Няма проблем и ти да ядеш сурови горчиви маслини, лично аз много ги обичам и си похапвам винаги като имам възможност. Не, не са отровни, има няколко различни вкуса в тях :) Тук всичко е въпрос на вкус, а не на глупости и заблуди като отровно/неотровно, прочетено в някаква поп литература.

Съвсем не са измислени. 

Птиците са динозаври и съответно са с най-малко вкусови луковици - 30. Останалите хищници и лешояди също са с малко, тъй като трябва да ядат мърша и развалено месо. лъвовете са с 470. Човека обаче е със 10 000 луковици, а кравите са с 25 000, защото храната им е растителна и трябва да подбират и да не ядат горчивите и люти неща. 

 

 

  • Мнения 86
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 14 минути, makebulgar said:

Доказано е, че дозите в които се употребяват няма да те убият. Но също така е доказано, че са и вредни и вредят на нервната система, храносмилането и други системи. Употребяват се заради някакви ползи, но същевременно вредите от тях си остават. Ако пиещш много кафе, което не е невъзможно, а е реалност за много хора, почват разни неврологични проблеми (мравучкания, хипер активност) и проблеми с кръвоносната система (високо кръвно). Ако не вземеш мерки и не се лекуваш, или не спреш кафето, от проблеми могат да се превърнат в нелечими болести. 

 

Маке, ако изядеш повече от 1-2 бразилски ореха също може да имаш проблеми. Дори препоръката е да не се ядат всеки ден. Ако изядеш много на веднъж или ядеш системно може да се стигне и до смърт. Но хората и особено вегани и вегетарианци ги превъзнасят. 

Ако ядеш костилките на диви кайсии от които са култивирани многото сортове питомни същи може да умреш. Ако ядеш диви бадеми, а не култивираните също. Ето - в природата тези 3 храни са опасни, но хората с усилия или просто с регулиране на допустим прием са ги направили подходяща храна. Извлекли са ползи за себе си от тях намалявайки опасността (без да я премахват напълно) и използвайки това, което им носи и полза в същото време от тях. 

Така както са го направили с краставиците - ако си виждал дива краставица ще знаеш за какво ти говоря. 

С твоите любими ядки също лесно може да се предозира, както с кафе, чай, лютите и горчивите подправки и още какво ли не. Тогава дай да забраним и да демонизираме и ядките. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, Димитър Йорданов said:

А защо ти не си спретнеш една закуска от 20-30 бразилски ореха, 20-30 горчиви бадеми (все пак хората са ги култивирали за да бъдат безопасни за ядене, в природата естествено те са еволюирали за да бъдат опасни и токсични точно за да не бъдат изяждани) и да добавиш една или две шепи ядки от зарзали и да си хапнеш това? 

Еми много просто. Няма как да стане, защото описаните от теб неща са горчиви и няма как да ги ям. Същото е и с останалите горчиви и люти храни. Включително кафето, горчицата, черния пипер и останалите. 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Just now, makebulgar said:

Доказано е, че дозите в които се употребяват няма да те убият. Но също така е доказано, че са и вредни и вредят на нервната система, храносмилането и други системи.

Аха. Сега вече не са отровни, а само вредни? Имаш напредък :) 

В дозите в които се употребяват, тези вещества са полезни. Кофеинът за това се използва, за да подкрепя нервната система. Потърси, има проучвания че кофеинът удължава живота. Странна вреда нанася, нали? :) Така че  премисли три пъти, като кажеш за нещо "доказано".

Маке, личните предпочитания на вкусовете в случая нямат никакво значение, особено за аргументи. Вместо да търсиш измислени оправдания и да твърдиш че нещо е отровно, кажи си истината - "не ми допада горчивият вкус, и аз лично не го употребявам". Така няма да заблуждаваш хората които също четат тази тема, с някакви измислени вреди.

Продължаваш да работиш само с измислени представи. Колко още може така?

Преди 7 минути, makebulgar said:

Ако пиещш много кафе, което не е невъзможно, а е реалност за много хора, почват разни неврологични проблеми (мравучкания, хипер активност) и проблеми с кръвоносната система (високо кръвно). Ако не вземеш мерки и не се лекуваш, или не спреш кафето, от проблеми могат да се превърнат в нелечими болести. 

Пак стигаме до дозата :) .

И много вода да пиеш, пак е опасно, 3-4 литра за кратко време водят до хипонатриемия и смърт. Да, и ако ядеш много захар, която не е горчива и по твоите критерии трябва да е неотровна, също може да загазиш. Що за примери даваш? Или нямаш вече аргументи?

Не смесвай ефектите на високите дози с действието на веществата в нормални дозировки, за което е разговорът. Това е много сериозна логическа грешка, а ти я правиш изключително често.

  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, makebulgar said:

Еми много просто. Няма как да стане, защото описаните от теб неща са горчиви и няма как да ги ям. Същото е и с останалите горчиви и люти храни. Включително кафето, горчицата, черния пипер и останалите. 

Бразилския орех е горчив? Айде бе. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, Димитър Йорданов said:

Маке, ако изядеш повече от 1-2 бразилски ореха също може да имаш проблеми. Дори препоръката е да не се ядат всеки ден. Ако изядеш много на веднъж или ядеш системно може да се стигне и до смърт. Но хората и особено вегани и вегетарианци ги превъзнасят. 

Ако ядеш костилките на диви кайсии от които са култивирани многото сортове питомни същи може да умреш. Ако ядеш диви бадеми, а не култивираните също. Ето - в природата тези 3 храни са опасни, но хората с усилия или просто с регулиране на допустим прием са ги направили подходяща храна. Извлекли са ползи за себе си от тях намалявайки опасността (без да я премахват напълно) и използвайки това, което им носи и полза в същото време от тях. 

Така както са го направили с краставиците - ако си виждал дива краставица ще знаеш за какво ти говоря. 

С твоите любими ядки също лесно може да се предозира, както с кафе, чай,, лютите и горчиви те подправки и още какво ли не. Тогава дай да забраним и да демонизираме и ядките. 

Хубаво, много си интелигентен, и ни осветляваш за неща, които и малките деца знаят. И какво от това?! Голяма скука са аргументациите ти. 

Доста глупаво е да се генерализира ядкиТЕ, при положение, че само някои ядки са отровни. Супер глупаво. 

Съвсем не намясто. По никакъв начин не променя фактът, че кофеина е токсин и че дозите, които човек реално може да приема всеки ден могат да му вредят на здравето. Това, че кофеина може да има някакви минимални ползи без да ти носи вреди, вероятно ще е ако вземеш да сдъвчеш няколко листа от кафеено дърво или 2-3 сурови зърна. Когато пиеш кафето обаче имаш концентриране на кофеин от множество зърна. При това печени, при което освен кофеина се образуват и акриламид, бензопирен и други вредни елементи. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 21 минути, Димитър Йорданов said:

Бразилския орех е горчив? Айде бе. 

Еми като изядеш няколко започва да ти горчи. Вероятно заради натрупването на селена. 

Бразилските орехи по принцип не е желателно да се ядат, тъй като имат афлатоксини от гъби, които могат да ти скапят черния дроб. Ако си ги набереш от дървото около Амазонка може и да са безопасни, но иначе не си струват риска.  

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 7 минути, Димитър Йорданов said:

С твоите любими ядки също лесно може да се предозира, както с кафе, чай,, лютите и горчиви те подправки и още какво ли не. Тогава дай да забраним и да демонизираме и ядките. 

Направо храната можем да демонизираме като цяло. Тя износва организма ни. Ето едно кратко есе от ИИ по тази тема. :) Мисля, че в тандем с интелекта се получи добре.


Първи вариант: за обикновени хора:

Хумористично есе: "Вредата от храната – или как се износваме хапка по хапка"

О, храната – този вечен изкусител, скрит зад аромат на пица и шумоляща обвивка на чипс. Поглеждаш я с любов, тя – с мазни усмивки, а тялото ти – с отчаяние. Ние не се храним, ние се самозаблуждаваме калорийно.

Раждаш се с чисти ензими, с нови черва и любопитен език. Майката природа е дала всичко – свеж метаболизъм, енергия и небцето на един оптимист. А после идва първата вафла. После и втората. После 12 000-та. И така започва бавната, елегантна амортизация на Homo Sapiens.

Храносмилателната система първо се опитва да разбере какво ѝ причиняваш – „Салам с вкус на пушек, който никога не е виждал дърво?“ – пита дебелото черво. „Безглутенова пица с тройно сирене?“ – възмущава се панкреасът. Черният дроб само мълчи. Той знае. Той вече е уморен.

С годините, механизмите се износват:
– Зъбите стават кариозни от романса с шоколада;
– Жлъчката – прегърбена от мазните драми;
– Стомахът – вече с характер и оплаквания, всяка сутрин на гладно.

Диетите идват и си отиват. Днес – без въглехидрати. Утре – само въглехидрати. Вечер – „каквото има в хладилника“. А тялото, това търпеливо превозно средство, което наричаме „организъм“, крета. С все по-скърцащ метаболизъм и все по-широки дрехи, които – странно! – пак стягат.

Но най-хубавото е, че въпреки цялата тази хранителна подмолност, човек оцелява. Дори се смее. Особено, когато хапне нещо вредно и каже:

„Е, поне душата да се нахрани!“


Моралът?
Ако организмът е кола, храната е горивото. Само че ние редовно сипваме грис с бензин, и после се чудим защо ни тропа отдолу.

 

 


Втори вариант: за вегани:

Хумористично есе: „Храната – враг с лицето на броколи“

Живеем в ера на хранителна идентичност. Някога хората просто ядяха. Днес – те живеят хранително. Отвориш хладилника – не просто студено: идеологически конфликт. В едната страна – саламът. В другата – ядкова паста с лична история.

А на бойното поле стъпват те: веганите – смели воини на хлорофила, с овесен протеин и бадемово мляко в оръжейния арсенал. Те не просто се хранят. Те пречистват себе си на клетъчно ниво, понякога дори без да ядат. „Аз се зареждам със слънчева енергия и дишане“, казва един, преди да припадне.

С тях диалогът е труден:
– „Искаш ли пица?“
– „Зависи, колко страдания има в тестото?“

Веганът не яде нищо, което може да го гледа с укор. Или което би могло, ако не беше вече сок. А най-големият им кошмар не е гладът, а случайно попаднала животинска молекула в лещата.

Но нека сме честни – всички сме жертви на храната, просто с различна философия.
– Едни ядем, докато копаем гроба си с вилица.
– Други – гладуват толкова старателно, че ще влязат в историята като хора, починали от морално превъзходство.

Организмът, този неуморим апарат, страда и в двата случая.
– При единия: „Ох, пак мазно…“
– При другия: „Ама, моля ви се, поне фъстък!“

В крайна сметка, храната не е враг. Враг е крайността, облечена в био-компост или пържено.


Моралът?
Животът е кратък – яж с уважение, с хумор и с чаша филтрирана (не фанатична) вода.

А ако някой ден ти поднесе броколи със спирулина и цитат от Будисткия канон – усмихни се. Все пак има хора, които вярват, че и това е „пиршество“.

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 минути, scaner said:

Направо храната можем да демонизираме като цяло. Тя износва организма ни. Ето едно кратко есе от ИИ по тази тема. :) Мисля, че в тандем с интелекта се получи добре.


Първи вариант: за обикновени хора:

Хумористично есе: "Вредата от храната – или как се износваме хапка по хапка"

О, храната – този вечен изкусител, скрит зад аромат на пица и шумоляща обвивка на чипс. Поглеждаш я с любов, тя – с мазни усмивки, а тялото ти – с отчаяние. Ние не се храним, ние се самозаблуждаваме калорийно.

Раждаш се с чисти ензими, с нови черва и любопитен език. Майката природа е дала всичко – свеж метаболизъм, енергия и небцето на един оптимист. А после идва първата вафла. После и втората. После 12 000-та. И така започва бавната, елегантна амортизация на Homo Sapiens.

Храносмилателната система първо се опитва да разбере какво ѝ причиняваш – „Салам с вкус на пушек, който никога не е виждал дърво?“ – пита дебелото черво. „Безглутенова пица с тройно сирене?“ – възмущава се панкреасът. Черният дроб само мълчи. Той знае. Той вече е уморен.

С годините, механизмите се износват:
– Зъбите стават кариозни от романса с шоколада;
– Жлъчката – прегърбена от мазните драми;
– Стомахът – вече с характер и оплаквания, всяка сутрин на гладно.

Диетите идват и си отиват. Днес – без въглехидрати. Утре – само въглехидрати. Вечер – „каквото има в хладилника“. А тялото, това търпеливо превозно средство, което наричаме „организъм“, крета. С все по-скърцащ метаболизъм и все по-широки дрехи, които – странно! – пак стягат.

Но най-хубавото е, че въпреки цялата тази хранителна подмолност, човек оцелява. Дори се смее. Особено, когато хапне нещо вредно и каже:

„Е, поне душата да се нахрани!“


Моралът?
Ако организмът е кола, храната е горивото. Само че ние редовно сипваме грис с бензин, и после се чудим защо ни тропа отдолу.

 

 


Втори вариант: за вегани:

Хумористично есе: „Храната – враг с лицето на броколи“

Живеем в ера на хранителна идентичност. Някога хората просто ядяха. Днес – те живеят хранително. Отвориш хладилника – не просто студено: идеологически конфликт. В едната страна – саламът. В другата – ядкова паста с лична история.

А на бойното поле стъпват те: веганите – смели воини на хлорофила, с овесен протеин и бадемово мляко в оръжейния арсенал. Те не просто се хранят. Те пречистват себе си на клетъчно ниво, понякога дори без да ядат. „Аз се зареждам със слънчева енергия и дишане“, казва един, преди да припадне.

С тях диалогът е труден:
– „Искаш ли пица?“
– „Зависи, колко страдания има в тестото?“

Веганът не яде нищо, което може да го гледа с укор. Или което би могло, ако не беше вече сок. А най-големият им кошмар не е гладът, а случайно попаднала животинска молекула в лещата.

Но нека сме честни – всички сме жертви на храната, просто с различна философия.
– Едни ядем, докато копаем гроба си с вилица.
– Други – гладуват толкова старателно, че ще влязат в историята като хора, починали от морално превъзходство.

Организмът, този неуморим апарат, страда и в двата случая.
– При единия: „Ох, пак мазно…“
– При другия: „Ама, моля ви се, поне фъстък!“

В крайна сметка, храната не е враг. Враг е крайността, облечена в био-компост или пържено.


Моралът?
Животът е кратък – яж с уважение, с хумор и с чаша филтрирана (не фанатична) вода.

А ако някой ден ти поднесе броколи със спирулина и цитат от Будисткия канон – усмихни се. Все пак има хора, които вярват, че и това е „пиршество“.

 

Явно капацитетът ти да си аргументиран и оригинален е доста нисък, щом започна да словоблудстваш и спамиш с генерирани неща от чатботове. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Just now, makebulgar said:

Явно капацитетът ти да си аргументиран и оригинален е доста нисък, щом започна да словоблудстваш и спамиш. 

Аз се аргументирах достатъчно, но ти явно не възприемаш.

А това е малък отдушник за темата и измислиците в нея. Но, ако някой модератор го счете за неудачно, да го трие.

  • Потребител
Публикувано
Преди 22 минути, makebulgar said:

тъй като имат афлатоксини от гъби, които могат да ти скапят черния дроб.

С ядките по принцип трябва да се внимава доста, като освен да се избягват горчивите, трябва да се избягват и гренясалите или плесенясалите, заради афлатоксините и други съединения. Особено трябва да се избягват разни бирени фъстъци и други ядки които не се виждат от опаковките. 

  • Потребител
Публикувано

@makebulgar Ти какво ядеш и пиеш? Питам от любопитство защото така както пишеш изглежда, че си елиминирал почти всичко. Не ядеш лютиво, горчиво, сигурно и не ядеш кисело, избягваш сладкото, не ядеш месо и животински продукти, не ядеш една камара растителни продукти защото имат токсини, не пиеш нищо освен вода. То какво остана? Бял ориз и вода?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.