Отиди на
Форум "Наука"

Митове за войната между емоции и разум


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Думата емоция включва широк спектър от начини на поведение, изразяване на чувства и промени в състоянието на организма. Дали заради определението или заради самата природа на емоцията, тя е много сложен за изследване феномен.

За много от нас емоциите са строго лични преживявания, които е трудно не само да дефинираме, но понякога и да идентифицираме. Това се дължи на несъзнателния им произход (никой не си казва: "сега ще се ядосам" - то просто се случва), както и на сложната им, трудна за осъзнаване природа (за разлика от чувството на глад и жажда, например).

В западната цивилизация, емоцията по принцип се счита за антитеза на разума.

Нещо повече - често тя се смята за неуместна, а управлението на емоциите се превръща във важно умение и признак за интелигентност.

Дали обаче ставаме пó емоционално-интелигентни или също и духовно-тъпи? И кои са митовете, заради които крием не само сълзите, страха, гнева, но и усмивките и радостта си?

Мит 1: Емоциите са по-примитивни от разума

Емоциите произхождат от мозъка - точно както и ума, въпреки че може да ви се струва, че те са в сърцето или на друго място вътре в тялото. Те са също толкова важни, когато вземаме решения, а ключът към най-добрите, информирани решения, е да се "консултирате" с двете части на мозъка - тази на разума и тази на емоциите.

Мит 2: Подтискането на емоциите е признак на сила

За съжаление, твърде много хора погрешно вярват, че ако са способни да "изключат" емоциите си, това ще ги направи по-силни. И обратното - някои хора мислят, че чувствата и емоциите им дават право да действат според тях. Ключа отново е балансът. Не бива да забравяме също, че емоциите са позитивни и негативни.

Докато една позитивна емоция по-скоро не би довела до негативни последици, то първо-сигналното изразяване на негативна емоция може да доведе до непредвидимо-тежки последствия - за вас или околните. Така че - почувствайте гнева си, но преди да "забиете един юмрук", се спрете и предайте тази емоция на рационалното си "аз", за да балансирате.

Мит 3: Някои емоции е лошо да се изпитват

Всички емоции имат за цел да информират. Само защото понякога емоциите ни ни представят в неприятна светлина, не означава, че те трябва да бъдат избягвани. Емоциите могат да ни подскажат, че нещо в нашата среда и начин на живот трябва да бъде коригирано.

Мит 4: Най-добрите преценки са не-емоционалните

Нашето общество цени все повече рационалната страна в ущърб на емоционалната. Голяма част от престъпленията - особено тези в домашни условия - се случват, защото иначе нормални хора не могат да осъзнаят и не знаят как да се справят ефективно с емоциите си и затова им се поддават.

Ето защо възпитаването на емоционална интелигентност е все пак необходимо. За да се постигне истинска хармония вътре в нас, и двете страни на мозъка трябва да бъдат осъзнати и взети предвид.

Да се отричат емоциите и да се вярва в горните митове, прави хората "емоционално-вцепенени". Всеки специалист ще ви каже, че подтискането на емоциите води до изтощение и нещастие.

Да се подтискат емоциите непрекъснато изчерпва енергията и смазва чувствата. Хората, които не желаят да преживяват емоционално нещата са нещастни, защото подтискайки негативните емоции, те същевременно не знаят как и не позволяват на себе си да изпитат и емоционални върхове.

Да изследваме себе си за това как се чувстваме, може да е плашещо, но същевременно това е опит, който ни прави по-силни. Да не забравяме все пак, че страстните чувства подхранват мислите, желанията, амбициите ни и определено дават смисъл на живота.

Така че - направете крачка към дълбините на собственото си съществуване и се вслушайте в този странен глас - емоциите. Може да се изненадате как една толкова малка стъпка ще представи живота ви в напълно различна перспектива и може да напълно да промени посоката му.

---

Основните черти на характера на човек са свързани със структурата на неговия главен мозък, твърдят учени от Великобритания и Италия.

Те са изследвали черти на човешкия характер като желанието за опознаване на новото, зависимостта от чуждо мнение и стремежа за избягване на трудностите.

Доброволците са попълнили специална анкета, а след това са преминали през изследване с магнитен томограф в режим ЗD.

Оказва се, че хората, стремящи се към новото, имат по-силно развит челен лоб над очната кухина.

Хората със слабо развита талия пък са много срамежливи и зависими от чуждото мнение.

Авторите на изследването заявяват, че и характерът се отразява на строежа на мозъка под формата на структурни разлики.

Количеството мозъчна тъкан в долния челен лоб е свързано със стремежа към новото, а размерът на извивката на кръста - със срамежливостта и зависимостта от мнението на околните, съобщава ВВС.

http://actualno.com/

http://zdrave.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител
В западната цивилизация, емоцията по принцип се счита за антитеза на разума.

Това е така до началото на миналия век или по-точно до Чарлс Сандърс Пърс. Той смята, че мисълта е вид емоция...

Ако се гмурнем обаче в дълбините на историята на философията, можем да открием и съвсем различни становища. Чул съм, без да съм го прочел, че Аристотел е казвал: "Съдбата на човека, това е неговият характер". (Бих помолил тези, които знаят откъде е този цитат и дали изобщо това е казано от Аристотел да помагат!).

Най-нови данни за шизофренията потвърждават наблюдението, че при шизофреници има генетично унаследяване на неправилно развитие на челния дял на мозъка. Там връзките между невроните са по-малко, което води и до по-малък обем на мозъка точно в тази част, но не зная дали това мозъчно недоразвитие определя и формата на черепната кутия...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...