Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

феноменът Ulysses в изкуството от Древността до наши дни

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

6. Евриклея – ЖЕНАТА, КОЯТО ПОЗНА  БЕЛЕЗИТЕ

Първата, която го разпознава в родна Итака

Белегът на Одисей е като истина – можеш да я скриеш от света, но не и от този, който те познава истински.

Евриклея е не минало, а съдба, която не може да бъде заблудена.

odysseus-and-euryklea.jpg?ssl=1

7. Елена – царицата, КОЯТО ВИЖДА ПРЕЗ МАСКИТЕ, нейната опасна красота...

Изображение

Когато Одисей влиза в Троя, преоблечен като просяк, Елена го разпознава.

Тя можеше да го издаде - но не го прави. Това не е само разум - това е миг на възхищение от хероса, който не прилича на никой друг.

В нея на пръв поглед няма любов, но има опасно любопитство, което е по-силно и от страстта.

Тя е царица, но и пленница на собствената си съдба и затова разбира Одисей по-добре от всички.
Тя приема да се подчини на клетвата която Одисей иска от нея. И я спазава !

В погледа ѝ има не любов… а онзи кратък захлас, който изпитват дори боговете пред необикновения човек.

8. Самата Богиня Атина

Изображение

„Никога не съм виждал бог така да обича  както Атина обичаше Одисея.“ – Нестор признава в „Одисея“

• Потребител
Публикувано

Преди 5 часа, Евристей said:

Коста е крайно ляв (анархо-нихилист) и сатирата му си е чисто просто гавра с морала на Пенелопето която тогава е служила за пример и възхищение.

Това, естествено, не го изключва, а напротив обогатява темата за феномена Одисей от древността до наши дни.

Преди 2 часа, Евристей said:

Навсикая не просто се впечатлява от Одисей – тя тихо се влюбва

Споменът ми е по- различен. Ще препрочета Омир и ще коментирам.

Преди 40 минути, Евристей said:

Евриклея – ЖЕНАТА, КОЯТО ПОЗНА  БЕЛЕЗИТЕ

Първата, която го разпознава в родна Итака

Така е. Подразни ме интерпретацията в изкуството от предишен пример, че 

On 8.02.2025 г. at 20:23, Евристей said:

Първият който ще го познаe е фермерът Евмей

Толкова е нелепо, че нямам думи. Нито е Първи, нито е фермер.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Мълчаливец said:

Така е. Подразни ме интерпретацията в изкуството от предишен пример, че 

Толкова е нелепо, че нямам думи. Нито е Първи, нито е фермер.

Единият - фермера (нека е свинарят) го разпознава първи, а нанито (прислужницата) в двореца 

Преди 6 минути, Мълчаливец said:

Подразни ме интерпретацията в изкуството от предишен пример, че 

Дразнители има много, То затова Одисей е необятен - за всеки влак -пътник, или за за всеки творец - собствена визия и интерпретация

Самият Хомер оставя отворена вратата

И това води до неврозна реакция сред почитатели, творци и аудитория !  Иска се се развръзка 

• Потребител
Публикувано (edited)
On 20.11.2025 г. at 17:59, Евристей said:

Разбира се не всичко е толкова крайно. 

Лично на мен ми допада елиминирането на крайните приказни и митологични сказки и търсене на релевантни практически обяснения.

Една напреднала Цивилизация изпада в колапс и следващите поколения търсят мистиката за да си обяснят постиженията на предците си.

Обаче костюми, визия и въоръжения са под всякаква критика. Непосилно за преглъщане. Прескача се цяло хилядолетие, което е недопустимо..

Срещнах и застъпници на ужасните костюми ....

Това било мит и е без значение какво ще е облеклото и  въоръжението на героите, важното е да се ...насладим на продукцията !

Което разбира се не е така , трябва съобразяване със специфики и ареал. Когато се прави филм например за Индийския епос - то трябва зрителя да бъде пренесен там - обстановка, декор, костюми.

Същото важи за Китай, Япония, Мезо-Америка. 

Но за там има съобразяване в известна степен, докато за добрата стара Европа се кара все повече с комерсиална цел

Абсолютен офтопик, но ще попитам. После след като видя отговора моля модератор да изтрие коментара ми. 

Сещаш ли се американски или европейски филми, които да са пресъздали изключително добре духа на времето за което се разказва във филма. Изключи френските филмиь за които вече е ставало дума тук във форума. 

Интересува ме историческа достоверност от към облекло, описани събития, начин на общуване, обстановка - всичко. 

Или най-малкото външността и облеклото на героите да отговаря много силно на периода от историята, дори и да не е исторически достоверно останалото, а просто история тип фентъзи или измислена история в определен времеви и географски ареал. 

Благодаря предварително. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, Евристей said:

Единият - фермера (нека е свинарят) го разпознава първи

Евмей- робът за когото Лаерт е платил, го приема, посреща, но не го разпознава. Одисей му разправя небивалици от измислен живот. Будалка го. Следващата песен разказва за идването на Телемах, който също не го познава и е недоверчив дори, когато Одисей му се изказва. Връщам се на Евмей и как се представя пред него Одисей:

Песен ХІV стихове 190-200

(Ти не си тука по суша пристигнал, от всичко е явно.)“

Тъй Одисей, находчивият мъж, му веднага отвърна:

„Всичко това ще разкрия пред тебе съвсем откровено:

ако и двамата с теб разполагахме в тази колиба

с гозби и сладка напитка за по-продължително време,

195тук да пируваме кротко, а други за нас да работят,

може да мине и цяла година, и пак не ще мога

разказа свой да привърша за моите мъки, които

аз претърпях и изстрадах по волята на боговете.

Славя се аз, че родът ми от ширния Крит произхожда

200и че съм син на заможен баща.

Погледнах и за Навзикая. Различното ми разбиране вероятно се дължи на различна интерпретация на това, което девойките, пък и младежите изпитват към недостъпни образци. Имах познат, който говореше с възхищение за Шъная Туейн и после си намери приличаща й до някъде жена. Дали може да се каже, че е бил влюбен в Шъная е разминаването. Аз мисля, че се е възхищавал, а други, че е бил влюбен. Така и Навзикая се възхищава от Одисей, когато казва 

Осма песен, стих 457-459

На Алкиной дъщерята, обляна в божествена хубост,

спря до гредата пред входа на залата, зидана яко,

и съзерцаваше тя със захлас Одисея божествен

Има и един друг момент, когато тя си пожелава съпруг да мяза на Одисей. неточно цитирам "като теб", обаче това изобщо не значи, че иска да е той.

Другият проблем, който също отразява изкуството и как то отразява Одисей е преводът на все една и съща книга. Не зная какъв превод четеш, моят е този: https://chitanka.info/text/30732. Допускам, че в англоезичните преводи Навзикая е къпала Одисей, но в нашия тя изпраща прислужниците. Изобщо, преводът, това е едно друго художествено произведение. :) 

• Потребител
Публикувано
Преди 34 минути, Димитър Йорданов said:

Абсолютен офтопик, но ще попитам. После след като видя отговора моля модератор да изтрие коментара ми. 

Не е оф топик, темата е точно това

Преди 36 минути, Димитър Йорданов said:

Сещаш ли се американски или европейски филми, които да са пресъздали изключително добре духа на времето за което се разказва във филма. Изключи френските филмиь за които вече е ставало дума тук във форума. 

Интересува ме историческа достоверност от към облекло, описани събития, начин на общуване, обстановка - всичко. 

...Духа на времето ...донякъде с великолепната роля на Кърк Дъглас в ролята на Одисей - пасва му и я изиграва великолепно, но все пак това е продукция от средата на XX век 

Преди 39 минути, Димитър Йорданов said:

Интересува ме историческа достоверност от към облекло,

Специално за облекло и въоръжение ....ако искаш моето мнение (което е в разрез с популярното хейтърство)  най-много се доближава Троя от 2004 г. с Брат Пит и Ерик Бана  ...

Изображение

В ляво как са представени във филма, а в дясно - как трябва да са...

Виждаш - не е чак толкова драстична разликата

..........................

Иначе не....., До скоро  в представите на творците битуваше визията че Микенското общество е едва ли не копи-пейст с гръцкото, което е невярно, грешно и напълно различно.....И като облекло и като въоръжение и като мода и като манталитет и ценностна система и като ...всичко

Аз лично разчитах, че тази нова 300 милионна хипер продукция на утвърден режисьор като Кр. Нолан ще ...сбъдне моите мечти за един по ...така професионално пипнат сюжет , декор, косюми , обстановка ...а, то какво се оказа ? 

Ами УЖАС се оказа, това се оказа

Защо ? 

Можеш да видиш по напред в темата снимки от въоръжение и дрехи - нищо общо, а разминаването е не със столетия а с хилядолетие

Защо го толерира това разминаване Нолан и екипа му - нямам представа. Критиките валят от всички страни и то от сериозни хора

Нолан, екипът и спонсорите му го играят ...кучетата си лаят, керванът си върви

Това облекло и тази екипировка за този свръх нов филм с огромен бюджет е направо - престъпление и гавра ! 

При това на фона на последни масови открития, възстановки, публикации...

• Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, Евристей said:

Не е оф топик, темата е точно това

...Духа на времето ...донякъде с великолепната роля на Кърк Дъглас в ролята на Одисей - пасва му и я изиграва великолепно, но все пак това е продукция от средата на XX век 

Специално за облекло и въоръжение ....ако искаш моето мнение (което е в разрез с популярното хейтърство)  най-много се доближава Троя от 2004 г. с Брат Пит и Ерик Бана  ...

Изображение

В ляво как са представени във филма, а в дясно - как трябва да са...

Виждаш - не е чак толкова драстична разликата

..........................

Иначе не....., До скоро  в представите на творците битуваше визията че Микенското общество е едва ли не копи-пейст с гръцкото, което е невярно, грешно и напълно различно.....И като облекло и като въоръжение и като мода и като манталитет и ценностна система и като ...всичко

Аз лично разчитах, че тази нова 300 милионна хипер продукция на утвърден режисьор като Кр. Нолан ще ...сбъдне моите мечти за един по ...така професионално пипнат сюжет , декор, косюми , обстановка ...а, то какво се оказа ? 

Ами УЖАС се оказа, това се оказа

Защо ? 

Можеш да видиш по напред в темата снимки от въоръжение и дрехи - нищо общо, а разминаването е не със столетия а с хилядолетие

Защо го толерира това разминаване Нолан и екипа му - нямам представа. Критиките валят от всички страни и то от сериозни хора

Нолан, екипът и спонсорите му го играят ...кучетата си лаят, керванът си върви

Това облекло и тази екипировка за този свръх нов филм с огромен бюджет е направо - престъпление и гавра ! 

При това на фона на последни масови открития, възстановки, публикации...

А, ако не се фокусираме само върху нашия регион, а по-общо? И не само върху филми свързани с древността? 

Сещаш ли се за филми, в които исторически достоверно са докарали облеклото, храната, обичаите, прически, селища свързани с древна Британия, Скандинавия или Иберия, Персия,. Южна Америка или Африка. 

Едно от омразните ми неща  да гледам филм за средновековието или по времето на римската империя и да си хрупат ябълки като от магазина или примерно лимони или кайсии. Или героите да изглеждат като току що излезли от фризьорския салон. Тоест неточности, които се натрапват изключително силно. Темата за негрите и арабите или азиатците във всякакви времена и географски ширини няма да я закачам. 🙂

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.