Отиди на
Форум "Наука"

Япет - по-мистериозен и загадъчен от всякога


Spirit

Recommended Posts

  • Потребител

Напоследък се вдигна много шум покрай най-близкото прелитане на апарата Касини край луната Япет на Сатурн. Мислех си, че е глупаво, но като видях снимките се шашардисах. На кратко, половината от повърхността на Япет е осеяна с бял материал, а другата половина с черна. Освен това, през Япет минава "варига планини", която май опасва цялата луна. Най-интересните снимки от облитането са на следния сайт: http://planetary.org/data/cassini/iapetus/049IA.html Последните са най-яки. Ето няколко (третото е анимация, изчакайте да зареди):

post-763-1189637032_thumb.jpg post-763-1189637044_thumb.jpg post-763-1189637068_thumb.jpg

Емили Лакдауола дава много добър коментар на прелитането на блога на планетното общество: http://www.planetary.org/blog

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отдавна не се бях интересувал от слънчевата система; трябва да призная, че снимките наистина са завладяващи. Орлин е публикувал космически обзор, в който е писал за това и за други работи, та от там разбрах, че имало някакви проблеми при получаването на снимките. Добре, че все пак са пристигнали!

Относно същността на Япет — това е голяма загадка, нали? Никой не знае какво има на повърхността му и защо е такава. Възможно ли е да е лед?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
че имало някакви проблеми при получаването на снимките.

Космически лъч удари един от прекъсвачите и Касини превключи на безопасен режим. Най-важната информация от близкото облитане е спасена. Япет е грубо казано 90% лед и 10% скала. Не се знае със сигурност. Това облитане от Касини може да хвърли малко повече светлина. Анализирането на данните вероятно ще отнеме години, както става обикновено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Години? Май не си дават много зор ;) Толкова ли е сложен процесът на анализиране?

Това си е сложна работа. Строят се модели, правят се вторични наблюдения, градят се теории, които после се потвърждават или оборват, правят се лабораторни експерименти...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още от Емили:

iapetus_voyagermountain_adjust-levels_lg.jpg

Изненадващо е, но по черните области сякаш има повече кратери => са по-стари от белите петна. Ъ, нали теорията беше за черни наслагвания върху леда. :Oo:

iapetus_cassini_trailinghem_mosaic_ugar_half_lg.jpg?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би на фона на бялото не се виждат кратерите? Преди малко прочетох, че черното било някакъв тънък пласт и една от теориите е, че това са останки от унищожена луна на Сатурн. Какви други теории има, ако знае някой? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Може би на фона на бялото не се виждат кратерите?

Ако е така, ще се разбере като обработим радарните данни.

Аз съм чувал, че черният прах е събран от един от пръстените на Сатурн, но както отбеляза Ставропол по-нагоре, изглежда е обратното :) Ще трябва да почакаме, за да разберем.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В последното шоу на планетното радио има много добро интервю с един от хората, които се занимава с обработката на снимките от Касини. Можете да чуете интересни неща за Япет. Ето и шоуто:

pr20070917.wma

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вече съвсем нямам думи. Сякаш черният слой, който според учените е не по-дебел от метър, е бил изстърган, премахнат, безследно избелен от напълно случайни участъци. Белите петна нито са върхове, нито са склонове със сходен наклон, просто са.... случайни.

Сякаш някакъв гигантски нож е изстъргал покритието, или някак бял сняг е навалял по изолирани участъци и белите петна са просто преспи, но как, как може да попадне този лед там!?

Не мога да си го обясня, егати загадката!

ORSHIRES001_VIMS_2907_CL_panorama_lg.jpg

http://www.planetary.org/blog/article/00001151/

Дано скоро се публикува някакво обяснение за тези петна, защото изгарям от любопитсво!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има една особеност. Където има кратери белите петна са само по вътрешната страна на ръба, който се намира по-към екватора. Планинската верита минава по екватора на Япет, вижте, че кратерите в северното полукълбо имат бели петна по южните стени, а южните кратери респективно по северните стени.

iapetus1uf4.th.jpg

Също само левите склонове на големите планини в дясно са бели. Това може да има връзка с начина, по който белият материал е попаднал там.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...