Отиди на
Форум "Наука"

Сибирски тигри


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Сибирският или Амурски тигър е най-едрия от осемте подвида на Pantera tigris, обитава горите на Североизточен Китай и Югоизточна Русия. Дължината му е 2.90 м, а теглото - 390 кг. Ражда през 2-3 години по 2-4 малки. Той е ловък хищник, скача до 5 метра на дължина, напада домашни животни, едри бозайници(включително и хора).

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

http://www.bg-science.info/forum/index.php...=findpost&p=536

Тарсете бе хора тарсете има я информацията. Нали затова и направих отделни раздели за Зоология(Животните) и Ботаника(Растенията).

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Сибирския или Амурския тигър е най-едрия представител на семейство Котки. Те са с по-светъл оттенък на розовото отколкото другите видове тигри. През лятото козината им е по-червена докато през зимата избледнява, корема му е бял, опашката е бяло-черна. Вертикалните резки могат да бъдат сиви или сиво-кафяви. Ушите са черни, а отвътре са бели. Лапите са им покрити с козина за да са движат безшумно. Козината около лицето е по дълга отколкото по тялото, при възрастните индивиди се фирмира нашийник. Няма два индивида с еднакви резки, освен това тигровите резки обикновенно се различават от двете страни. Дължината на тялото при мъжките индивиди е от 2,7 до 3,3 метра и тежът от 180 до 306 кг, женските са с дължина 2,4 - 2,75 метра и с тегло от 100 до 167 кг. След дебнене тигрите нападат от засада с грамадни скокове, захапват жертвата в областа на врата и я задушават. От десет опита само един е успешен при лов. Храни се с елени, глигани, лосове, заици, има случаи на нападение на мечки. Женските се разгонват в края на януари и началото на февруари. Бременноста трае приблизирелно 110 дни, малкките са 3 или 4 на брой, те са слепи и безпомощни, остава с майка си 2 - 3 години, съзряват полово на 3 - 4 години. Тя само отглежда малките и е особенно агресивна към мъжките (дори да е бащата на малките и), защото те понякога убиват малките. Сибирския тигър е нощно и самотно животно. Мъжкия живее в собствена територия която е около 1000 кв километра и през повечето време на годината се занимават с маркиране и опазване на района си. Неговата област се населява от 5 - 6 женски с които най-често създава поколения. Среща се в тайгата, иглолистни, дъбови и брезови гори и в планинските райони на Сибир, Северен Китай и Корея. Живее до 20 години. Силно застрашен вид, на свобода са около 350-400 екземпляра и още толкова в плен.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Ето кратко инфо от мене за любимеца ми.

Далеч на север,краи реките Амур и Усури,на границата между Сибир и Монголия е ареалът на сибирският тигър.Колкото по-тежко е едно животно толкова по-голям е неговият телесен обмен,т.е. и топлината, която то може да акумолира.Поради това сибирския тигър достига тегло от 400кг(рекорда е 428кг.) и дължина 3 метра на тялото,плюс 70-90см.до 110см. опашка.Височината на холката е до 1.20м.Затова за разлика от лъва с неговата тънка козина, е в състояние да оцелява и в най-студения район на Азия-Сибир-при лед,бури и смразяващ студ от -40,-50 градоса.Ловният му ареал достига до 500кв.км,а понякога и 1000кв.км.Основната му храна са елените,сърните,дивите прасета и лосовете.В минюто му влизат и някои хищници-чакали,язовци,вълци,рисове и дори черна и кафява мечка.500кв.км е район които в Европа изхранва 1млн. хора стига едва за един тигър.Прайд като лъвския за него е чисто самоубийство.През зимата ловува по-рядко,тъй като използва снежната покривка за хладилник.По тозиначин не се разваля плячката.През лятото той се промъква до 10-15м. от жертвата и я атакува със скок,ако тя се отдаличи повеч се отказва моментално.Зимния лов крие голям плюс за него.Неговите жертви постояно затъват в дълбокия сняг и се забавя хода им,а гиганта с цялата си мощ пори снега като снегорин(също така и затъва по-малко).Тогава той може да атакува и от 250м.След като умъртви жертвата той си почива от гонидбата и след това се заема с огущението. %Има случей на нападение над мечки.

Не помалко напредната е и любовната игра.От километри той долавя любовния "хленч" на бъдещата невяста и престига.Тя го омайва,като се въргаля в снега и рита с крайниците си като коте.След това започва да го обикаля,протяга лапи и го милва с муцунката си нежно по главата.Но едва дочакала края на съвкуплението тя го отърсва от гърба си и го напада.Докато той,още замаян от любов,неспособен да се съпротивлява,нейната страст моментално угасва.И тя би го убила ако той не е бърз.Но малко след това тя отново го примамва с умилно ръмжене.И той,като добро момче пристига,за да продължи горещата любов при -40 градоса.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...