Отиди на
Форум "Наука"

Два може би фундаментални въпроса? :)


Recommended Posts

  • Потребител

От известно време ме тормозят едни въпроси:

1.Ако светлината и гравитацията са сходни като величини и черните дупки привличат светлината, привличат ли и гравитацията?

2.Какво ще стане ако скороста на светлината се намали или дори се обърне? :post-20645-1121105496:

3.Какво е различно сега спрямо времето, когато в Кралсаката Академия на Науките са смятали, че всичко което може да бъде открито, вече е?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако гравитацията може да бъде поглъщана от черни дупки, това ще доведе до поглъщане на всичката материя в галактиката, а това не се наблюдава в момента, следователно не може да поглъща гравитация :)

Ако светлината "се намали" то от енергото явно са изпили много алкохол :) Светлината от Слънцето би могла да се отдалечи, и да пътува 15-15-20 минути, но да се намали..... А какво значи да се "обърне", това е вълна която пътува праволинеино :)

НЕ Е ОТКРИТО ВСИЧКО! Изумявам, когато ми зададат този въпрос. Това, че фундаменталните, или поне част от тях, въпроси са открити, не значи, че науката вече е изучена. Що се отнася до физиката - това важи с пълна сила.

Във времето на Кралската академия не е имало такива технологии, каквито има сега и следователно не са поставяни въпроси, каквито се поставят сега. Науката е бездънен кладенец и това, че познаваме едва 15% от Вселената като знание е... смешно в сравнение с това, което тепърва трябва да опознаем и обясним :head_hurts_kr:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря ти за интереса! :bigwink:

Само че малко повърхносно ми се стува, че си отговорил:

1. Ами те и без това ще изсмучат материята някога - не разбирам накъде биеш?!? Моя въпрос касае случайте, когато фотоните 

биват привлечени от черната дупка, покрай която преминават. Нали се предполага, че частици (гравитоните) са носители на гравитацията, та

привлича ли ги черната дупка и ако не - защо?

2. Смисъла на въпроса е друг - ако СКОРОСТТА на слетлината, а не количеството и бъде намалена, какви физически процеси ще настъпят в средата - приемаме, че я намалим до 300 км/ч в дадена среда - дали за обектите в средата тя ще остане пределна според теорията на относителността или не? И ако и имаме двама братя в дадена среда (с предел на скороста на светлината -300 000 км/ч) и единия премине в друга среда със скорост на светлината - 300 км/ч и полети със скорост, близка до пределната, ралативистичните ефекти ще са като при скорост 300 000 км/ч или 300 км/ч? 

Надявам се да съм бил достатъчно ясен?!? :post-20645-1121105496:

По въпроса за обръщането - имам предвид скоростта да се намали дотолкова, че посоката на движение да се обърне - възможно ли е и какви ще са физическите последствия от това?

3. Аз също се изумявам - става дума, че тези фундаментални въпроси, които ти приемаш за даденост сега, тогава също са били фундаментални, но за времето си отговорите са били различни ;) - напр. човека тогава се е смятало, че винаги е бил такъв, а сега се смята, че че сме само наследници на малко разклонение от множеството видове човеци. А дори и това не беше вярно преди 10-тина години - тогава се смяташе, че произхода ни е праволинеен.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами за гравитацията - самата тя означава привличане, кк може привличането да бъдепривлечено? Тук малко се получава разминаване в понятията, според мен невъзможни неща. Всмукването на черните дупки може примерно да намали силата на привличане на тела близо до тях, които вероятно ще погълне, но това незнам дали може да бъде наречено поглъщане на гравитация.

За забавянето на светлината също ми се вижда някак си неправилен въпроса. Тя е именно такава и толкова бърза заради естеството на фотоните, за да е по-бавна значи не трябва да е съставена от фотони и следователно да не е светлина всъщност! :Oo:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Warlord е много прав, светлината си е светлина и тя не може да "се промени". Скоростта на светлината е еднаква и постоянна в зависимост от източника й.

Трите основни измерения на светлината (и на всяко електромагнитно излъчване) са яркост (възприемано от човешкото око като интензитет), дължина на вълната (или честота, възприемана от човешкото око като цвят) и поляризация (при нормални обстоятелства човешкото око не може да я регистрира).

Скоростта на светлината във вакуум е теоретично най-голямата възможна скорост в природата, приблизително равна на 300 000 km/s, но това не значи, че светлината винаги се движи с тази скорост. Нейната скорост може да варира в зависимост от интензитета, дължината на вълната и средата, в която се разпространяват фотоните- ностителите на светлината. Това наричаме пречупване.

Може да съществува пречупване на светлината, което е промяна в посоката на една вълна вследствие промяна на нейната скорост. Явлението се наблюдава най-често при преминаване от една среда в друга и съществува при всички видове вълни. Пример за това е пречупването на светлината във водна среда. Но това е субективно и реално не съществува пречупване на светлината във вода, просто човешкото око въприема промяната на образа, вледствие промяна на характеристиките на вълната- интензитет, яркост и дължина на тази вълна. Следователно, скоростта и посоката са праволинейни и постоянни в зависимост от СРЕДАТА, в която се разпостраняват вълната и фотоните, носители на светлината. Тоест, ако нещо може да повлияе на посоката на движение на вълната, то това е средата, в която тя се движи. Не ми е известен такъв феномен :)

Относно поглъщането на гравитацията- би могло да се "поглъщат" елементарните частици гравитон. Гравитонът е елементарно възбуждане на гравитационното поле, т.е. гравитона е кванта на гравитацията така, както фотонът е кванта на светлината . Следователно, не може да се поглъща гравитация, а само следствието от нея. Така, както реално самата светлина не се поглъща от черните дупки (поне според Лъчението на Хоукинг, съветвам ви да изгледате филмите с него), а самите фотони. Тъй както светлината е с две явления- като вълна и като частица, така и гравитацията би могла да се разглежда по този начин. НО ГРАВИТАЦИЯТА е едно от четирите фундаментални взаимодействия и се изразява със силата на привличане между телата. Тя не е частица. Нейния най-прост израз във физиката е гравитона и въпреки това не може да се каже със сигурност поглъща ли черната дупка гравитони :)

Това е като да кажеш, че може да се погълне отблясъка от една чаша :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

За първи път пиша в този сайт и с риск да прозвуча глупаво искам да кажа, че май човека има предвид че 300 000км/с е скоростта на светлината вав вакуум и че в друга среда тази скорост може да бъде намалена на мен ми звучи възможно :?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От известно време ме тормозят едни въпроси:

1.Ако светлината и гравитацията са сходни като величини и черните дупки привличат светлината, привличат ли и гравитацията?

2.Какво ще стане ако скороста на светлината се намали или дори се обърне? :post-20645-1121105496:

3.Какво е различно сега спрямо времето, когато в Кралсаката Академия на Науките са смятали, че всичко което може да бъде открито, вече е?

:laugh: :laugh: :laugh:

1.Първо Черната дупка е гравитационен колапс на материята-т.е. няма гравитация-няма Черна дупка.

2.Времето възниква заедно с пространството във това пространствено-времево измерение на вселената.Според последните наблюдения времето се забързва с увеличаване на пространството-с увеличаване на скоростта на разширение на вселената- но ние сме в него и няма как да го забележим.

3.Скоростта на светлината е константа-не се променя.

Знаем,че светлината е съставена от частици,но притежава и вълнови свойства теоретично вълните имат интерференчен

максимум и минимум-но промяна на скоростта както при механични вълни е трудно да се наблюдава.

Изкривяване,забавяне и спиране на светлината може да се наблюдава при силна гравитация-например при Черна дупка. ;)

http://elearning-phys.uni-sofia.bg/~gchrista/Lekcii/VypBIOL-34-Interferencia.pdf

http://elearning-phys.uni-sofia.bg/~gchrista/Lekcii/VypBIOL-34-Interferencia.pdf

:tooth: А за обръщане на посоката на светлината ти трябва огледало. :laugh:

Редактирано от rasate
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря ти за интереса! :bigwink:

Само че малко повърхносно ми се стува, че си отговорил:

1. Ами те и без това ще изсмучат материята някога - не разбирам накъде биеш?!? Моя въпрос касае случайте, когато фотоните

биват привлечени от черната дупка, покрай която преминават. Нали се предполага, че частици (гравитоните) са носители на гравитацията, та

привлича ли ги черната дупка и ако не - защо?

2. Смисъла на въпроса е друг - ако СКОРОСТТА на слетлината, а не количеството и бъде намалена, какви физически процеси ще настъпят в средата - приемаме, че я намалим до 300 км/ч в дадена среда - дали за обектите в средата тя ще остане пределна според теорията на относителността или не? И ако и имаме двама братя в дадена среда (с предел на скороста на светлината -300 000 км/ч) и единия премине в друга среда със скорост на светлината - 300 км/ч и полети със скорост, близка до пределната, ралативистичните ефекти ще са като при скорост 300 000 км/ч или 300 км/ч?

Надявам се да съм бил достатъчно ясен?!? :post-20645-1121105496:

По въпроса за обръщането - имам предвид скоростта да се намали дотолкова, че посоката на движение да се обърне - възможно ли е и какви ще са физическите последствия от това?

3. Аз също се изумявам - става дума, че тези фундаментални въпроси, които ти приемаш за даденост сега, тогава също са били фундаментални, но за времето си отговорите са били различни ;) - напр. човека тогава се е смятало, че винаги е бил такъв, а сега се смята, че че сме само наследници на малко разклонение от множеството видове човеци. А дори и това не беше вярно преди 10-тина години - тогава се смяташе, че произхода ни е праволинеен.

Теорията за Черните дупки не съдържа гравитони.

Обяснението на гравитационното привличане с гравитони не съдържа черни дупки. Гравитоните са въведени като опит за създаване на квантова теория на гравитацията ... не е изградена, все още.

Във всички вещества(среди) светлината се движи с по-малка скорост от Свак (във вакуум).

При "вкарване" на частици със скорост близки до Свак в среда, където скоростта на светлината е по-малка от тяхната скорост се наблюдава разпад на тия частици и се превръщат в по-бавно движещи се частици - ако е възможно и вълни със скорост Ссреда. Вавилов - Черенковско лъчение:светене в "обърнат конус" когато електрони се пропускат през парафин, например. Само светене се наблюдава; има и взаимодействия с частици от самото вещество- удари, та е възможно и др. частици да се "виждат".

...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

1.Ако светлината и гравитацията са сходни като величини и черните дупки привличат светлината, привличат ли и гравитацията?

Отговор:

Гравитоните въздействат на вществото, не непосредствено, а с посредник. Затова гравитоните излъчен от материята я привлича чрез посредник, но не се привличат от нея, а преминават през материята. Те имат по-голяма проницаемост от неутриното.

2.Какво ще стане ако скороста на светлината се намали или дори се обърне?

Отговор:

Скороста на светлината е една и съща във вакуум, но в различни среди тя има различна скорост, т.е. по-ниска от тази във вакуум. Правени са експерименти при които фотона е спиран, без да изчезне.

Т.е. отговора е - нищо няма да стане.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...