Отиди на
Форум "Наука"

Детронирането на Михаил III


Recommended Posts

  • Потребител

Дълго си мислех дали да публикувам темата. Някои от участниците във форума биха казали, че има енциклопедии и справочници за история, но на мен ми си иска да попитам нещо - според вас защо е детрониран византийският император Михаил III. Ето какво намерих в уикипедия:

Финансовата, административната система и армията на Византия са разстроени от лошото управление на Михаил III. Василий I се заел енергично да възстанови реда във всички области на държавното управление. Организира чистка сред чиновническия апарат. Систематизира византийското законодателство (издава кодекса "Прохирон" и подготвя кодекса "Епанагога").

Това ли е истинската причина или дворцови интриги. Все пак Михаил III, макар и управлявал с регенти слага край на иконоборството и започва да побеждава арабите. Освен това той изпраща Светите братя Кирил и Методий на мисии, които разширяват пределите на византийската култура. Според вас каква е причината за свалянето на Михаил III. Надявам се, че отварям тема, която не е разисквана.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Управлението му не е "лошо". Напротив!

По негово времесе появяват новите стратегически идеи на Империята относно балканската и европейската й политика. Нова е идеята за смяна на политиката на меча (тоягата) с политика на перото и на словото Божие (моркова). Византия започва да разпространява християнството и своята култура на родния език на славяните по средния Дунав и на Балканите. Да не забравяме разгръщането на дипломацията и на пратеничествата при арабите, хазарите, аланите, великоморавците...

Той слага край на 117 годишната иконоборческа криза, покръства българите, а войните му с арабите се водят с променлив успех...

С други думи, управлението на последният владетел от Аморейската династия (Михаил III) подготвя бъдещия възход на Империята при управлението на императорите от Македонската династия.

Относно падането му от власт, става дума за дворцови интриги, плетени от бъдещия следващ император - Василий I Македонец.

Идеята е била да бъде извършен заговор за убийството на кесаря Варда, а по-късно Василий Македонец да бъде осиновен от имп. Михаил, а после - да изплете заговор и срещу него.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк, и аз съм на мнение, че Михаил III управлява добре Византия. Според мен при него се извършва преход от онзи мрачен период, в който е изпаднала ромейската държава при иконоборските императори, към възхода на Византия при Македонската династия. Византия започва да надделява над арабите, а един от големите успехи на византийците се случва по негово време - успява да привлече България към християнската религия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами доста от сведенията за него са от времето на наследниците на Василий І. Ясно е, кой от двамата ще бъде похвален. Василий І обаче, най-вероятно е бил протежиран от бълг. владетел, което ще рече, че с идването му на власт северната граница на Византия (и разбира се южната на България) останали спокойни. Като военачалник се издънил, но стабилизирал финансите.

Но при управлението на Михаил се слага край на иконоборческата криза и са покръстени българите, което за Византия също е някакъв дипломатически успех.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Става дума за дворцови интриги, плетени от бъдещия следващ император - коняра Василий.

Идеята е била да бъде извършен заговор за убийството на кесаря Варда, а по-късно Василий Македонец да бъде осиновен от имп. Михаил, а после - да изплете заговор и срещу него.

Но би трябвало Василий I да е подкрепян от някого, може би от някой византийски сановник. Галахад, вероятно и ти си прав. Наистина, настъпва мир по българо-византийската граница.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Коригирах си по-горното мнение.

Пламене, Василий бил еднакво добър в следните направления: мускулна маса, изплитане на коварни интриги, използване на други хора като "маши" в пъклените си дела, манипулациите, предвождането на войски...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк, разбирам, че става дума за коварен човек. Изглежда,че Василий I освен това е и хитър човек. Четох, че освен това изпраща пратеничества при папата и немския император за помощ срещу арабите. Но Михаил III изглежда, че прекалено лесно му се е доверил.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но може би трябва да обърнем внимание на една друга смяна - тази на патриаршеския престол, където вместо Фотий патриарх става Игнатий. Тази смяна обаче е с цел да се подобрят отношенията с папата. Можем ли да кажем, че Фотий се е възпротивил на тази смяна във властта и той да е застанал на страната на Михаил III, за което е сменен. Според мен да, защото Михаил III също не е в добри отношения с папата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Фотий е бил блестящ ерудит и много способен човек, но това не означава, че е бил храбрец. Така че дори да е смятал, че си струва "да застане на страната на Михаил III" (а и как, след като последният е жестоко убит, а преди убийството му въпросът със "страната" въобще не стои?) не би посмял да го стори. Той въобще не реагира на убийството на Варда една година по-рано - а именно на кесаря Фотий е задължен както за държавната си кариера, така и за патриаршеския трон. След убийството на императора пък тутакси сътворява една генеалогична измишльотина, чрез която изкарва Василий потомък на древноарменските царе.

Това възхваляване на новия автократор обаче не спасява митрата му.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Йончев, по-запознат си от мен с темата и не мога да не се съглася с теб. Но Фотий е все пак и изтъкнат книжовник, може би това му помага да се издигне до патриаршеския престол. Михаил III вероятно е видял това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не е имало време Фотий да взима страна. Просто всичко си върмяло нормално, в един момент Василий със своите български приятели убил кесаря, а после и автократора. Двата преврата приключили бързо и ефикасно. Пък и обикновено конфликта на патриарха и с императори обикновено свършвал със загуба на патриарха. Самият Фотий също бил снет - той не могъл да помогне дори на себе си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, може би не е съвсем точно, но можем ли да наречем тази смяна на патриаршеския престол като проява на цезаропапизъм, имам предвид ако има спор между императора и патриарха. Патриархът е принуден да послуша императора.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-вероятно Михаил нищо не е видял или не е разбрал. Не искам да преповтарям негативния образ, който е създаден за него, но наистина този човек никога не е бил самостоятелен в управленските решения: първо Теодора и Теоктист, после Варда, а след него - Василий и Василискиан.

Що се отнася до Фотий: той е издигнат не от императора, а от Варда. Варда е бил интелигентен и умен човек и най-вероятно е оценил качествата му по достойнство. Михаил III няма нищо общо с това - той си гледа състезанията с колесници и любовниците. Все пак не можем да пропускаме и ролята на случая: ако не беше личния конфликт между Варда и Игнатий, Фотий нямаше да стане патриарх въпреки всичките си качества.

Що се отнася до т.нар. цезаропапизъм - да, в Източната империя той е почти непрекъсната практика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Цитатът е от Продължителя на Теофан, книга четвърта. Сигурно го няма в ГИБИ, не съм гледал там, в Интернет е ужасно трудно да се ползва. Разбирам, че не е редно да го пускам на руски език, но темата не ме интересува и си спестих труда и времето с превода. Василий е Василий І Македонец, а Михаил - Михаил ІІІ:

43. Итак, царь вернулся, и поскольку сына у него не было, усыновил Василия, пожаловав ему сан магистра. Шло время, править государством Михаил был неспособен, сознавал свою простоту, к тому же стало известно, что из-за плохого ведения дел готовится возмущение и бунт сената, поэтому он возлагает на голову Василия вожделенную корону и в день праздника пятидесятницы, в месяце мае, двадцать шестого числа, четырнадцатого индикта провозглашает и представляет его царем в Великой церкви божьей мудрости. Кто этот Василий и как стал известен царю, расскажет посвященная ему история. Теперь же, удостоившись царского величия, он принялся за государственные дела, устранился от ежедневных ристаний и состязаний, а также от гнусностей гнуснейшего патриарха Грила, коими безмерно наслаждался Михаил.

44. Как говорится, все приедается, и гнусное и естественное, лучший тому учитель- опыт. Однако Михаилу, тогдашнему властителю, как утверждают, не приедались ни ристалища, ни пьянство, ни гнусности. Василий пытался было ему помешать, отвлечь от подобных занятий, увещевал царя, выставлял и рисовал его взору ненависть граждан, проклятия иереев, возмущение синклита, но лишь навлек на себя зависть и прослыл приемный сын не другом ему, а ненавистным врагом. Вот почему приблизил вскоре Михаил одного человека, в то время гребца царского дромона (звали его Василикин и был он братом того самого Капногена, что вторично получил сан эпарха), одел его в пурпур, водрузил на голову диадему, обул в башмаки-знак царской власти, вывел за руку к синклиту и сказал, что давно следовало мне представить этого мужа в столь сиятельном уборе:

И вид, достойный владыки,

И венец для него будто создан

Все говорит нам о власти.

И лучше бы мне его сделать царем вместо Василия. Раскаялся я, что его поставил на царство. Таково начало его падения. Эти речи, дойдя до слушателей, ввергли всех в изумление и великое оцепенение, ибо будто мифических гигантов чуть ли не ежедневно порождал он на свет "посеянных" царей. Возросла и, словно пламя, еще сильней загорелась с тех пор ненависть к Василию, а пищей и причиной ее было, что не желал он вместе с ними предаться погибели и разделить их разнузданные удовольствия. Михаил же от пьянства и вина нередко впадал в такое безумие, что в тот момент велел творить всякие ужасы и хуже ужасов: приказывал одному отрубить уши, другому-нос, третьему-голову. Если бы не находились такие, кто из жалости оставлял без внимания приказы и откладывал исполнения на завтра в надежде на их отмену и раскаяние Михаила (а оно обычно наступало), никого бы уже не осталось в живых из царского окружения. Едва не погиб сам Василий, не раз становившийся игрушкой в хмельном застолье царя. Он, однако, терпел и ждал, надеясь, что рано или поздно посетит раскаяние этого человека. Но ни в каком случае не мог царь, согнутый, словно колесничное колесо еще в детском возрасте, снова начать двигаться прямой дорогой. И вот составили против Василия заговор посерьезнее: на охоте один из оруженосцев должен был метнуть копье, по видимости в зверя, а на деле в Василия. Это поведал и подтвердил в смертный свой час человек, получивший приказ и пустивший копье. Да он и метнул копье согласно приказу, но промахнулся. Так был спасен поправшим смерть Богом от близкой смерти Василий. Все это стало известным и отточило меч на царя. И вот дабы не был заколот Василий, как незадолго до того кесарь, а еще раньше Феоктист, то ли по решению синклита, то ли по воле друзей Василия (и им грозила такая же смерть), закалывают Михаила царские стражники во дворце святого великомученика Мамы в сентябре месяце, двадцать четвертого числа, первого индикта, года 6376, в третьем часу ночи. Процарствовал он вместе со своей матерью Феодорой четырнадцать лет, а единолично- одиннадцать, а позже совместно с Василием один год и три месяца.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...