Отиди на
Форум "Наука"

За живелите в такова време и тези, които промениха времето


Recommended Posts

  • Потребители

Днес всички се чудим, как е възможно да сме с най-ниските доходи от страните в ЕС, да сме с едни от най-ниските доходи в Европа и все пак - да имаме едни от най-високите цени.

И пак днес дори не ни се вярва, че Първото българско царство е било една от четирите европийски империи.

Затова предлагам да поговорим за хората, които направиха онази велика България и за тези, които ни докараха до днешния хал.

vera_mutafchieva.jpg

Хората са казали, че никога не е късно да станеш за смях. Понякога човек, за да живее добре, си служи с подлост и мерзост, които му позволяват да просперира и да живее добре. И дори не се замисля, че от лошото обикновено произлиза още по-лошо. Та какво ще можем да кажем занапред за Вера Мутафчиева - авторка на няколко посредствени романа, направила няколко публикации със съмнителна научна стойност и написала множество доноси...

Но хайде да се замислим за стойността на едно такова агентурно творчество. Какво можете, ей така по памет, да изцитирате от неагентурното творчество на тази "писателка"? Не, не искам да ми изцитирате цял роман, а нещо мъничко. От рода на: "Тих бял Дунав се вълнува", "Жив е той жив е", "Аз съм българче, обичам.." - за тези се сещате, кой ги е написал, нали... Но какво се сещате тъй по памет от баба Вера? Навярно, ще има такива, дето да помнят написаното в нейните доноси. А и навярно тези, за които е писала, като научат изявите й в доносите, най-вече с това ще я запомнят.

Някога Добри Джуров, за да оправдае безобразията на комунистите, беше казал, че времето било такова. За такива като него и преди това е било такова - като напр. др. Цола Драгойчева, дето успяла да забременее в затвора ... или, както народа го е казал: уруспията и в кафез да я затвориш, пак ще му намери колая.

Та хора като "агент Атанас" докараха България до днешния хал. Да споменавам ли Георги Марков, който има цели 3 (три!!!) агентурни имена?...

За щастие, в нашата история има и други хора. Те не винаги са доживявали да видят резултатите от направеното от тях. И никой от тях не е живял толкова дълго, колкото е споменаван за да бъде възхваляван.

Това са хората, които не просто живяха във времето, а тези, които промениха времето.

Това са хората, които бяха във времето, а и времето беше в тях. И беше тяхно.

Това са хората, които историята ще помни.

36219572es2.jpg

siqe9.jpg

post-549-1184616292_thumb.jpg

vasillevski.jpg

424px-Georgi_Benkovski_monument_in_Koprivshtitsa.jpg

osvastavaneoe2.jpg

docpic1xf7.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Но какво се сещате тъй по памет от баба Вера?"

1. Икономическа история на Османската империя

2. По белия свят - второ допълнено и преработено издание

3. Нейни интервюта

4. Нейният интересен начин на изразяване

Малко ли е?!

---

Проф. Вера Мутафчиева е родена на 28 март 1929 г. в София. Завършва история. В литературата дебютира в началото на 60-те години с исторически очерци за епохата на османското владичество. Днес зад гърба й са повече от 30 книги, претърпели многобройни издания в България и преводи на десетки езици в чужбина. Творби като "Случаят Джем" и "Летопис на смутното време" отдавна са обявени за класика. Последен изпод перото на писателката излезе четвъртият том "Не/бивалици" от публицистичната поредица "Бивалици".

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много зряла тема !!!

Да братя липсва ни духовния/включая и интелектуалния / елит !

Кои са те сатанинско "добрия" Лупи,Стани-шеф,СКГотски,опърпания "Сокол",Мпате Мпойков,Божо ,агент Гоце, и всички останали...

Историците и те глътнаха вода-Божо,Пешо дето открива топлата вода Добрев,Георги Бакалов ,който всячески противодейства на въвеждане на вероучението......

Академик Васил Гюзелев ,който не прави разлика между "автономия" и "автокефалия".

Църковния историк Тодор Събев ,който не остави никакъв приемник и живее в Швейцария и получава 6000франка заплата от Световния съвет на "Църквите".......

Колкото до Вера предречено от Пагане ,като малък четях нейните книги ,сега само си спомням ,че напъните да оправдае Шишман си бяха своего рода жалки.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз бих бил по-внимателен към проблема с Георги Данаилов и с Вера Мутафчиева, както впрочем и с много други. Все пак да не забравяме, че онова време не се състои само от комунистически доноси. Вера Мутафчиева си има принос и в историята, и в популяризирането й, а и не се знае какво е правила точно за ДС и дали и пр. Да не бързаме.

Що се отнася до Георги Данаилов, според мен позицията му в книгите му след 89-та си е искрена и доста адекватна.

Не мисля, че са навредили някому.

А инак, Галагад, ударът върху България след 1944 та година, макар след 60-тте да се полагат някакви усилия последиците му да се заличат, е пъвропричината на това, за което говориш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Петият българин

източник: http://templar.blog.bg

Лъвът събрал животните в киносалона на гората и казал:

- Другари, трябва да изядем всички онези от нас, които имат големи усти

От първия ред скочила жабата и с присвити устни завикала колкото и глас държи:

- Дйъжте кйокодила!!!

* * *

В продължение на 45 години българското общество беше чудовище. Колективизацията, диктатурата, лагерите и другите зверства, не успяха да нанесат такава беля, колкото повсеместния морален разпад.

Трябва откровено да признаем, че единици, наистина единици бяха онези, които останаха кристално чисти. Останалите, милионите, оцеляха с цената на свинщини. С цената на компромиси, дребни и по-големи предателства. Комунистите превърнаха една нация с национален идеал в блато от предатели.

През на 10 ноември 1989г. БКП имаше 1 000 000 (един милион) членове. Повече от една осма от населението, барабар с пеленачетата и чавдарчетата. Ако махнем децата, остава всеки пети българин - член на БКП.

- Един милион души бяха подписали декларация, че съгласно партийния устав ще съдействат на органите на народната власт, ще громят идеологическата диверсия и ще бъдат страж на социализма.

- Всеки пети българин даваше 1 % от заплатата си за членски внос в партията-убиец.

- Всеки пети българин посещаваше всяка седмица събрание на своята партия, на което пред трибуната с червено сукно, под портретите на Брежнев, Ленин и Маркс клеймеше Румяна Узунова, слушаше сказки за храбрите граничари и революционната бдителност по границите и ставаше прав да ръкопляска с викове КПСС-БКП по случай поредния "исторически" пленум.

- Всеки пети българин доброволно и съзнателно легитимираше партията, които изби десетки хиляди - цвета на нацията, която пожела да бъдем 16-та съветска република.

- Всеки четирима от пет българи, когато трябваше да си сменят жителството, да постъпят на работа, да се запишат в университета или да заминат за чужбина, трябваше да вземат бележка от партийната организация, от този петият българин... от него зависеше съдбата на четиримата и техните семейства.

Този пети българин -член на БКП нямаше нужда от декларация и псевдоним, защото по устав беше длъжен да донася, да шпионира, да подслушва, да следи, да обажда. И той не само доброволно беше подписал декларацията че ще го прави, но плащаше членски внос в организацията на убийците.

Нашите близки, съседи, роднини и приятели, хората на чиито рождени дни ходим, ядем торта и с пълна уста казваме "ммм-м-м, мноу хубаа таа торта!" вършиха тази свинщина в продължение на 45 години.

И понеже са страшно много (всеки пети от нас), и понеже са наши близки, роднини и приятели, някак си нещата се потулват. Премълчаваме ги, или се занасяме, че такова било времето.

Останалите четирима българи също не бяха цвете. Те вършеха други свинщини, без да имат партиен билет в джоба. Те се подмазваха, угодничеха и прецакваха, за да вземат номерче за лада, цветен телевизор или асистентско място в катедрата. Те купуваха на безценица къщите на подгонените турци и им продаваха скъпо ремаркетата си, за да могат да натоварят на него каквото скатаят от покъщнината си. Тези четиримата българи изпращаха родителите си в старчески дом, за да могат да освободят жилище за семейното си гнездо. Тези четиримата вършеха още куп други свинщини, характерни за петия българин. вярно, без да имат партиен билет със сърп и чук в джоба.

Някои от четиримата българи са били принудени да подпишат някакви декларации, измислени от петия българин. С цената на тази поредна, не най-голяма, не единствена, а просто поредна свинщина са си купували спокойствие. Купували са индулгенция за "неблагонадеждния" си произход, командировка в чужбна, стъпка в кариерата и други низости...

Някои от тези четиримата, сред тези, подписали декларация е донасял за вицовете, които се разказват в компанията. С тези донесения са се убивали хора и са се съсипвали съдби. Петият българин е вършил тези убийства по устав, по членска карта, без да има нужда от псевдиним и агентурно досие.

Цялата тази свинщина е създадена и управлявана от хора. Много на брой хора. Хора, превърнали народа ни в блато. Хора, превърнали човеците в подлеци, предатели и доносници.

Днес ние четем решения на комисията по досиетата...

Вера Мутафчиева, агент Атанас, вербувана 1969...

Георги Данаилов - агент Андрей, вербуван 1973 ...

И се възмущаваме, потресени сме, заставаме с ръце на кръста под формата на буквата Ф и катарзисно хвърляме камъни към жертвеника.

Да ви питам:

Как бе умници сте си представяли, че Георги Данаилов с фашисткия си произход ше го пуснат да пътува 3 пъти по един месец в САЩ за да напише прекрасните книги, с които сте се приспивали вечер?

Как бе умници сте си представяли, че Вера Мутафчиева с фашисткия си произход е пускана в Турция (повтарям Турция на 80-те години) да изследва архивите за да напише книгите, с които сте се приспивали вечер? Как е допусната да стане директор на научен институт?

Как до вчера (когато ги харесвахте и обичахте) сте допускали, че са се случили тези неща? Може би сте си мислели, че партията, в която членуваше всеки пети българин, която изби десетки хиляди и направи от останалите скупщина подлеци, че тази партия някак си е пропуснала да смачка тези хора и точно тези двамата фашисти са минали между капките и са отишли в САЩ и в Турция... Така ли сте си мислели до вчера? Я пак се замислете...

И още нещо да ви питам: Защо като излезе вчерашното решение на комисията, се възмутихте от Мутафчиева и Данаилов, фашистите, предали фашизма, а някак си пропуснахте да напишете ред за Тодор Черкезов, Никола Козловски, Благой Паликарски...

Сещате ли се, кои са тези последните?

Това са офицерите от ДС, които вербуваха Данаилов и Мутафчиева, които ги изнудваха да подпишат, за да ги пуснат в САЩ / Турция, които измислиха псевдонимите им... Тези са от групата на "петият българин", а Мутафчиева и Данаилов са от групата на "останалите 4"

Като сте ми толкова принципни, защо за двадесет години не се намери нито един от вас, който да затрие с брадва убиеца на баща/дядо ... да надраска "подлец" на стената на някой от "петите българи", да подучи децата си да не играят с децата на Черкезов, Козловски и Паликарски?

Защо ходите на рожденните дни на зълвите, тъщите и съседите си, ядете тортите им и викате с пълна уста "м-м-м--, мноу хубаа таа торта!" и се смеете на шегите им. Но в същото време с почти революционна бдителност задрасквате от все по-оредяващия списък на "своите" Васил Станилов, Венко Бешков, сега Вера Мутафчиева и Георги Данаилов... и докога ще играем този милиционерски сценарии?

Като говорим за истината, трябва да извадим истината, а не морални интерпретации на извадки от нея.

Трябва да извадим и изговорим цялата свинщина на милиони българи. Един милион членове на БКП и още няколко милиона "безпартийни", които вършеха свинство със съвестта, паметта и страната си, в името на цветен телевизор, жителство и комплект тенджери. Сред тези милиони са нашите близки, роднини, съседи, приятели и ние в цялата си прелест. Трябва да изговорим покаяние и прошка. И трябва да посочим с пръст онези хиляди измежду милионите подлеци, които съсипваха и убиваха хора с доносите, докалдите и мълчанията си.

А те не са Данаилов и Мутафчиева, фашистите, предали фашизма.

Те са Черкезов, Козловски и Паликарски.

Те са сред онзи милион от "петите българи", чиито торти ядем по рожденните дни и казваме с пълна устс "мм-м, мноу хуаа таа торта!..."

Целия патос по вадене на имената с картонче и порицаване на притежателите им ми се струва много неискрен. Някак си мислим, че ако достатъчно гръмогласно заплюем "агентите", ако съсредтотчим целия огън върху тях, нашите собствени подлости, предателства и поражения ще си останат под кревата. От цялата шайка грешници ще се подредим в редица, ще се преброим на първи-втори..пети, ритуално ще претрепем всички трети номера и ще се пречистим от греховете си.

Затова аз тази игра на мишлета-ченгета няма да я играя. Аз ще чакам да ви уврат кофите, че вместо да пищим при всяка появила се мишка, трябва да претрепем котараците. Дотогава ще излизат нови и нови имена, ние все по-морални и чисти, все по-церемониално ще се отдръпвме от тях, възторжено ще притреперваме и примижаваме в своята ритуална погнуса, ще ставаме все по-малко, блатото ще става все по-голямо и смрадливо. А котараците ще ни се присмиват отстрани и ще си хвърлят сантасето.

Котараците са видими. Написани са няколко реда под агентурните имена в списъка на "заклеймяваните" . Трябва само да четем на правилното място в справката. Да си съствим списък, да вземем по едно дърво, кофа с катран и чувал с перушина и да ги почваме...

Другото е да се издавим всички мишки колективно, заради подлостите и слабия си морал. И заради тортите, които сме яли...

Живи невинни има. Но са много, много малко. Плашещо малко. И със сигурност нито един от тях не е излизал на запад преди 89-та. Нито един не е станал шеф на каквото и да е, не е следвал право, журналистика, външна търговия или друга "идеологическа" дисциплина. Със сигурност нито един не е издал книга, не е станал известен по какъвто и да е начин, не е успял в каквото и да е извън дома си. .Такава беше системата на "петите българи" ... Фашистите не можеха да успяват. Не и без да предадат фашизма.

Останалите, милионите които "са постигнали нещо" в обществото преди 1989г., са го постигнали с цената на предателство. Дори и тогава, когато са наши близки, роднини, приятели и съседи. Разберете го това и престанете да се изненадвате и възмущавате . Нали уж сме интелигентни хора.

_____

N:B: За по-тъпите читатели, да уточня, че под "фашисти" иронизирам понятието, което комунистите използваха за безпартийните. Нямам никакъв сантимент към фашизма.

N.B. Роден съм през 1976 и по исторически причини нямаше никакъв начин да стана член на БКП, сътрудник на ДС. Не съм бил дори комсомолец. Така че не се опитвам да замажа гузна съвест.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
"Но какво се сещате тъй по памет от баба Вера?"

1. Икономическа история на Османската империя

2. По белия свят - второ допълнено и преработено издание

3. Нейни интервюта

4. Нейният интересен начин на изразяване

Малко ли е?!

Не попитах какво може да се намери в Гугъла за нея. А за онези простички неща, които са в паметта ни независимо от това дали знаем кой е автора, какви точно обстоятелства са залегнали в написаното. Има произведения, от които просто помним някои неща. Това са откъси от стихотворения, имена на герои и случки описани в книгите. Е, след 9.0.1944г. авторите написали такива произведения са рядкост. И тези двамцата не са сред тях. А защо няма такива автори? За да процъфтява свещенната посредственост - писатели без талант, но майстори на доноса. Няма Вазов, няма Яворов, няма и Златарски и Иречек, или дори такива спорни като Петър Добрев. Има само свещенна посредственост, която гледа да унищожи всичко, което може да я засенчи.

Роден съм през 1976 и по исторически причини нямаше никакъв начин да стана член на БКП, сътрудник на ДС. Не съм бил дори комсомолец. Така че не се опитвам да замажа гузна съвест.

Партийната книжка е резултат, а не причина. Първо иде мисленето, а после онази незначителна церемония по приемането на книжката. А част от това типично мислене е за колективната вина. Всички са били виновни ащото са отишли на рожден ден и са яли торта?!? Това навярно е съвсем измеримо с писането на доноси и побоищата в концалагерите?

Членуването в БКП не е пряко свързано с доносничеството. Възможно е членове на БКП да са знаели толкова за доносниците, колкото и всички останали. Някои хора просто са оценявали неща от безплатното здравеопазване и висше образование до това, че са сменили налъмите с гуменки. И много хора не искаха да приемат промените за да не се върнат към времето на налъмите.

Писането на жалби също не е равнозначно с това, което са правили доносниците. За да се омаловажат безобразията на ДС някои се опитват да приравнят активната гражданска позиция с писането на доноси.

А ето и доносниците. Тези хора специално са се главили за да пишат доноси. Те не са тръгнали да го правят защото са членове на БКП или за да защитят страната си или дори съществуващия ред. Те са приели да доносничат само за да получат облага.

Но колективна вина няма. Има доносници.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Не попитах какво може да се намери в Гугъла за нея."

Аз не съм си и помислял да търся нещо в гугъл-а за Вера Мутафчиева. Не е и нужно. Това са нещата, които аз съм чел.

А какво Гугъл ще изплюе за нея, наистина не зная.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
По белия свят - второ допълнено и преработено издание

:hmmm: Нима най-същественото от произведението е, че е допълнено и преработено издание?

От друга страна, подобаващо представяне на доносник - на номенклатурния кадър подхожда само една номенклатура.

А едно детенце, когато видяло Алеко Констонтинов го посочило и казало - я, бай Ганьо. Не че е гордост за някой да бъде наречен бай Ганьо. Но героят от една вечна творба често е по-известен от смъртния си автор.

Агент Атанас е просто списък от заглавия, списък от медали, списък от доноси.... Призрачен псевдоним на лишена от съдържание личност.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Нима най-същественото от произведението е, че е допълнено и преработено издание?"

Towa izdanie sum chel.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Големият наш творец Вера Мутафчиева е била вербувана за агент на Държавна сигурност през 1969г.

Под псевдонима „Атанас" тя е сътрудничела на 6-то управление на ДС.Това стана ясно, след като Комисията по досиетата публикува данните от проверката си за принадлежност към структурите на ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия на шефове и зам. шефове на държавни комисии и агенции, както и в сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

Мутафчиева е проверена в качеството си на председател на Агенцията за българите в чужбина, пост заеман от нея през 1997-98г.

Друг наш изявен творец - писателят Георги Данаилов, също е бил агент на Държавна сигурност към Второ гл. управление.

Той е вербуван под псевдонима „Андрей" през 1973г. Снет е от отчет през 1987г.

Данаилов бе председател за Агенцията за българите в чужбина през периода 93-95 година.

Настоящият зам. шеф на държавна агенция "Архиви" Владимир Георгиев е бил щатен служител на ДС, като през 1989 г е изкарал петмесечно обучение в разузнавателната школа на КГБ-СССР.

Друг настоящ висш служител на архивите Панто Колев е бил секретен сътрудник на ДС, вербуван през 1983г. под псевдонима Михаел.

За него в архивите са намерени собственоръчно написани агентурни сведения, документи за парични възнаграждения, разходни документи и други.

Общо 16 души, заемали през годините ръководни постове в архивите са били агенти на ДС.

С досиета са шестима от агенцията за българите в чужбина, както и седем души, заемали постове в Държавна агенция за младежта и спорта.

---

Комисията по досиетата разпространи още данни от досието на Вера Мутафчиева.

Тя бе проверена в качеството си на шеф на Агенцията за българите в чужбина.

Новата проверка на комисията е установила и други данни за дейността на Мутафчиева - освен тези, публикувани по-рано.

В дело № 15397 (Ф1, а.е. 7049) "Комитата" се намира сведение от агент "Атанас", прието от полк. Т. Козловски на шести октомври 1987 г.

Открити са и Протокол от 5 юни 1990 г. за унищожаване на лично дело - 1 том и работно дело - 3 тома, заведени на аг. "Атанас".

В протокола е записано: "Делото се унищожава, тъй като не представлява оперативен интерес и управление VI-ДС вече е разформировано".

http://news.ibox.bg/news/

---

Известните български писатели Вера Мутафчиева и Георги Данаилов са били агенти на Държавна сигурност. Това стана ясно, след като Комисията за досиетата извърши проверка на лица, които са заемали ръководни длъжности в държавни агенции, комисии, сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

Комисията е проверила 458 служители на пет държавни агенции - "Архиви", за българите в чужбина, за закрила на детето, за младежта и спорта и по стоковите борси и тържищата.

Установено е, че общо 30 техни служители са били агенти. Сред тях са имената на писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов.

От справката става ясно, че Вера Мутафчиева (председател на Агенцията за българите в чужбина през 1997 - 98 година) е регистрирана като агент на Шесто управление на ДС през 1969 година. Работила е под псевдонима Атанас. Вербувал я е служителят Никола Черкезов.

Георги Данаилов (председател на Агенцията за българите в чужбина в периода от 15.02.1993 до 06.02.1995 година) е бил агент с псевдоним Андрей. Сътрудничил е на ДС, управление II главно управление. Снет е от действащ оперативен отчет през 1987 година.

---

Досието на известната българска писателка Вера Мутафчиева е унищожено, съобщиха от Комисията по досиетата.

Проф. Мутафчиева е била вербувана от Никола Черкезов през 1969 година и е била в Шести отдел на ДС, с псевдоним Атанас.

Делото й е унищожено, защото не представлявало интерес, тъй като Шести отдел на ДС е разформирован.

Комисията по досиетата е извършила проверка на лица, регистрирани от избирателните комисии за участие в избори на 21.06.2008 година за кметове на: Девене, община Враца; кметство Сборище, община Твърдица; общински съветници в Казанлък.

Проверени са 278 лица.

Комисията е установила, че Айше Хайрол от Казанлък е била агент под псевдонима Аида - Катя. Тя е кандидат за общински съветник от инициативен комитет.

Денчо Караиванов също е бил агент и е издигнат за общински съветник от ГЕРБ.

Петър Попов, кандидат за общински съветник в Казанлък, също е бил агент, издигнат от ПК Единство и надежда за просперитет на Казанлък (БСДП и ПД "Социалдемократи", "Новите лидери").

Кандидатът за кмет на село Мусомища-Лазар Налбантов, издигнат от БСП, е бил агент с псевдоним Димитър.

Кандидатът за общински съветник в община Сандански Стоян Зихов от Коалиция "Движение напред" е бил също агент, информират от Комисията.

От комисията са проверили и председатели, заместник - председатели и главни секретари на държавни агенции.

Сред тях са Румен Сяров, който е бил щатен служител на ДС, а през 2000 година председател на Държавната агенция на бежанците.

Кръстьо Георгиев, който е бил секретен сътрудник на ДС, е заемал поста председател на ДА "Архиви" в периода 1991 - 1992 година.

http://www.dnes.bg/

----

Galahad, това са новините по темата.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Големият наш творец Вера Мутафчиева е била вербувана за агент на Държавна сигурност през 1969г.

Открити са и Протокол от 5 юни 1990 г. за унищожаване на лично дело - 1 том и работно дело - 3 тома, заведени на аг. "Атанас".

В протокола е записано: "Делото се унищожава, тъй като не представлява оперативен интерес и управление VI-ДС вече е разформировано".

Унищожили са най-важният й 20 - годишен труд, благодарение на който е получавала власт, ордени, реклама, пари и слава. От голямото й творчество май са останали няколко посредствени романа.

Защо да речем М. Калицин няма и половината от придворните ордани дадени на В. Мутафчиева, след като е превела едни от основните тур. извори за бълг. история - Нешри, Саладин и Писанието за верските битки?!? Но отворете библиографията на някое съчинение за бълг. история от ХІV-ХVв. след тези преводи и ще се види, че заглавията им неизменно фигурират в библиографията. Стойността на един труд се определя по полезността му, а не по получените за него ордени.

Учредителното събрание много хубаво е било забранило медалите, защото до тогава с тях били кичени тур. мекерета. Ето че и днешните доносници са сред най-окичените с медали и дворцови благоволения.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Искам да попитам, как става така че някой който не е свързан със системата може да постигне нещо? Отговорът е НЕМОЖЕ. Вие какво си мислите, че някой заради своята начетеност и ум ще бъде толериран? Книгата "Случаят Джем" съм я чел, но не я дочетох, най малкото е посредствена и безинтересна.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...