Отиди на
Форум "Наука"

Писмото на Хитлер до Сталин от 14 май 1941 г.


Recommended Posts

  • Потребители

Неотдавна попаднах на този документ, който наистина ме впечатли по няколко причини. Пълният текст на писмото на Хитлер до Сталин от 14 май 1941 г. (публикувано в руската преса):

"Пиша Ви това писмо, в момент когато окончателно стигнах до извода, че е невъзможно да се постигне дълготраен мир в Европа - не само за нас, но и за бъдещите поколения без окончателното поражение на Англия и разрушаването й като държава. Както добре Ви е известно, отдавна съм взел решение да осъществя ред военни мерки, за да постигна тази цел. Колкото повече наближава решаващият час, толкова повече стават, стоящите пред мен проблеми. За мнозинството от германския народ нито една война не е популярна, и особено войната против Англия, защото германският народ счита англичаните за братски народ, а войната между нас за трагично събитие. Няма да скрия от Вас, че и аз мислех по подобен начин и няколко пъти предлагах на Англия условия за сключване на мир. Но оскърбителните отговори на моите предложения и разширяващата се експанзия на англичаните в областта на военните операции, с явното желание да въвлекат целия свят във война, ме убедиха, че няма друг изход от тази ситуация освен нахлуване на Бритаските острови.

Английското разузнаване, по най-хитър начин започна да използва концепцията за "братоубийствената" война за свои пропагандни цели и не без успех.

Опозицията срещу моето решение започна да расте в много части на германското общество. Вие навярно знаете, че един от моите заместници - хер Хес, в момент на лудост, излетя за Лондон, за да пробуди сред англичаните чувството за единство. По моя информация, подобни настроения споделят и няколко генерали от моята армия, особено тези, които имат роднини в Англия.

Тези обстоятелства изискват особени мерки. За да бъдат подготвени войските далеч от английски очи и във връзка с неотдавнашните операции на Балканите, значителен брой от моите сили - около 80 дивизии, са разположени в близост до границите на Съветския съюз. Възможно е това да породи слухове за вероятността за военен конфликт между нас.

ИСКАМ ДА ВИ УВЕРЯ, ДАВАМ ВИ ЧЕСТНАТА СИ ДУМА, ЧЕ ТОВА НЕ Е ИСТИНА.

В тази ситуация е невъжможно да се изключат случайни епизоди на военни стълкновения. Предвид значителната концентрация на войски, тези стълкновения могат да достигнат значителни размери, правейки трудно да се установи, кой е започнал първи.

ИСКАМ ДА БЪДА АБСОЛЮТНО ЧЕСТЕН С ВАС. Боя се, че някои от моите генерали могат съзнателно да започнат конфликт, за да спасят Англия от нейната предстояща съдба и за да провалят моите планове. Става дума за не повече от един месец. Започвайки от 15 - 20 юни, планирам да предприема масово прехвърляне на войски от вашите граници на Запад. В съответствие с това, убедително Ви моля, да не се поддавате на провокациите, които могат да извършат тези мои генерали, забравили за своя дълг. и разбира се, да не им придавате особено значение. Стана почти невъзможно да се избегнат провокации от страна на моите генерали. Моля Ви за сдържаност. Не отговаряйте на провокациите и се свържете с мен незабавно по известните Ви канали. Само по такъв начин ще успеем да достигнем нашите общи цели, които, както аз вярвам, вече са съгласувани.

ОЧАКВАМ СРЕЩА ПРЕЗ ЮЛИ.

Искрено Ваш

Адолф Хитлер

Берлин, 14 май 1941 г.

Извинявам се за емоционалната реакция, но.......Да Ви кажа честно, знаех, че Хитлер е бил идиот, но, че е бил способен на подобна перфидност, достойна за последен изверг, човек може да се убеди лично едва след като се запознае с оригиналните документи, каквото представлява това писмо.

Писмото е доставено в Москва със специален полет на германски бомбардировач, без предварително да бъде информирана руската страна за полета. По този начин се е целяло не само да се заблуди Сталин (съдържанието на писмото), но и да се тества съветската противовъздушна отбрана. Тестът е успешен - противовъздушната отбрана на западните съветски граници въобще не реагира. Някои сладко си поспиват.

Интересно ми е да чуя Вашето мнение за това.

Поздрави

"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И да не е спорна Сталин е имал перфектна информация от ГРУ за подготовката за нападение от страна на Хитлер. Самият факт, че Сталин вярваше повече на приятеля си Хитлер, отколкото на собственото военно разузнаване, показа че войната на разузнаванията бе спечелена от Абвера /думи на един висш военен служител от ГРУ, човек от кухнята на съветското военно разузнаване от периода непосредствено преди 22 юни 1941 г./.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Но за сметка на това никак не е спорен пълния контрол на Хитлер над неговите генерали в този момент, а и по-нататък :bigwink: едва ли си е вярвал, че лисица като Сталин ще се върже на подобен блъф.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На др. Сталин е било изгодно да вярва в такива неща, дори без да има писмо от хер Хитлер. С Брест-Литовския мир Ленин губи територии на Руската империя по-големи от цяла България. Мислите ли, че е било толкова просто за Сталин не само да си ги върне, но и да постави половин Европа под свой контрол? Спасител от фашизма звучи по-добре от враг-комунист, нали?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Не, просто Сталин е бил сигурен, че Хитлер първо ще се справи с анличаните и после ще тръгне срещу СССР, а затова време планът за превъоръжаване на Червената армия вече е трябвало да бъде завършен.Що се отнася до прословутото ГРУ, то съвсем не е било толкова голяма работа както твърдеше съветската пропаганда. В годините на чистките, то е основно прочистено и е трябвало доста време, за да се съвземе.. Информацията която е пращало през 1941 е доста объркана и противоречива.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Информацията която е пращало през 1941 е доста объркана и противоречива...

продължавам ти мисълта:

... за непрофасионалисти, но за Информотдела на ГРУ - където даже след чистките остават добри професионалисти - не е толкова объркана и противоречива. Тяхно професионално задължение е било да анализират достъпната им информация и да отделят спорното /"деза", дезинформация/ от безспорното. В общи линии си свършват работата. Това, че на съветското политическо ръководство е успешно внушена германската "деза" за истина, а истината на информотдела на ГРУ за "деза", е успех на германското разузнаване и контраразузнаване.

Последното се признава от съветските специалисти от ГРУ, но не и от политическото ръководство, разбира се. Било стратегия... Знайна само на един човек, оня с лулата и без съмнение гениална, както винаги.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Между другото Сталин използва това писмо като аргумент, че Хитлер не се готви за война със СССР.

На 14 юни 1941 г. Жуков за пореден път убеждава Сталин да приведе РККА в бойна готовност. “Вие предлагате да се проведе мобилизация”, -отговорил Сталин. – “Представяте ли си, че това означава война?”. Молотов в съгласие произнесъл: “Само глупак би ни нападнал”.

Веднъж при подобен случай Сталин извадил от чекмеджето на бюрото си същото това писмо от Хитлер от 14 май 1941г. и достатъчно грубо го хвърлил на Жуков: “Четете”. За него това е бил най-убедителният документ, че немците не се готвят за война. Така Хитлер надхитрява човека, на когото приписвал гениална хитрост.

Източник:

Анатолий Уткин

“Письмо Сталину

О чем писал Адольф Гитлер советскому вождю накануне вторжения”

Публикувано в “Российская газета”, бр. 4688 от 20 юни 2008г.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сталин да повярва на едно писмо!?! Той, който за една реплика е проверявал основно човека, а и често го е репресирал незабавно?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Сталин да повярва на едно писмо!?! Той, който за една реплика е проверявал основно човека, а и често го е репресирал незабавно?!

Не, просто писмото е съвпадало с неговите вижадния, че Хитлер няма да тръгне срещу СССР през 1941 г., а не че е смятял фюрера за приятел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
На 14 юни 1941 г. Жуков за пореден път убеждава Сталин да приведе РККА в бойна готовност. ”Вие предлагате да се проведе мобилизация”, -отговорил Сталин. – ”Представяте ли си, че това означава война?”. Молотов в съгласие произнесъл: ”Само глупак би ни нападнал”.

Тая история дето Жуков за "пореден път" бил "убеждавал", а Сталин бил "отказвал", не ми изглежда много читава. Сталин да не е мома да го кандърдисват?! По-скоро всичко това с убеждаването е било измислено по-късно, за измиване на нечии гузни (генералски) съвести.

Сред някои съвременни руски учени битува добре аргументирано предположение, че войските са били приведени в бойна готовност поне 48 часа преди нападението на Германия.

Въпросът е как са изпълнили съответната заповед, след като дори и на 21 юни 1941 г. гарнизонните отпуски в приграничната зона не са прекратени! Вероятно по същия начин, както са били изпълнени двете поредни заповеди от февруари и май 1941 г. за разсредоточаване на приграничната авиация и предприемане на мерки за замаскиране и прикриване на приграничните летища. Забележете - две поредни заповеди в рамките на по-малко от три месеца и резултатът е ....НИЩО. Никой от генералите в Западния военен окръг не си помръдва пръста да направи каквото и да е!

Но най-изумителното предстои. На 21 юни 1941 г., командващия войските на западното направление ген. Павлов е на оперно представление. По време на представлението, към 19 часа, при него влиза специален пратеник на Берия със срочно съобщение - Германците ще нападнат всеки момент!

Каква е реакцията на Павлов - НИКАКВА! Той отпраща със смях куриера и спокойно си доглежда представлението.

Но как така, ще попита някой, след уж огромните чистки в армията и страха дето уж тресял военните, Павлов си позволява подобно нещо и то с личен пратеник на "страшния" Берия?!

Вие ми кажете! И си правете изводите за другите неща дето са ни разправяли за този период от историята - къде е истината и къде явната лъжа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ген.Павлов плаща след няколко дни жестока цена, тъй като бива арестуван и разстрелян. Като че ли не е изпълнил всички заповеди, дадени му до момента, но това е то - като стане беля, трябва да има виновен. Тази практика с разстрелите за щяло и нещяло е любим патент на червената власт, до момента, до който войната не се изправя пред тях с цялото си лице - тогава армията се "нормализира". Спомените изобилстват с такива мотиви.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...