Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Администратор

Антарктика е наименованието на областта около Южния полюс на Земята. Общата площ на морската територия и на сушата е 46—52 млн. квадратни километра, което прави около една десета от земната повърхност. Границата е в морето — това е т. нар. антарктическа конвергенция (наричана също антарктически океански полярен фронт), която минава между 50 и 60° южна ширина. Тук се срещат два околополюсни водни пръстена, чиято температура се различава с 2—3°С. Вследствие на по-голямата плътност по-студените антарктически повърхностни води попадат под по-топлата субантарктическа вода в зоната на смесването.

:excl:Цялата статия....icon11.gif

138840main_ross_shelf.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Чел съм че в днешно време доста от антарктика се разтопява,а в други части пък ледът става все повече.Интересно ще е когато част се разстопи,казват там имало много полезни изкопаеми.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

:!!!:

ЮЖЕН ЛЕДОВИТ ОКЕАН

ОСТРОВИ ОКОЛО АНТАРКТИДА

АНТАРКТИДА

ГАЛЕРИЯ - снимки от континента и някой животински видове :post-70473-1124971712:

Национални бази в Антрактида:

treaty-flags.jpg

    *  * Argentina  (23 June 1961)

    * * Australia (23 June 1961)

    * * Belgium (26 July 1960)

    * * Brazil (16 May 1975)

  * * Bulgaria (11 September 1978)

    * * Chile (23 June 1961)

    * * China (8 June 1983)

    * * Ecuador (15 September 1987)

    * * Finland (15 May 1984)

    * * France (16 September 1960)

    * * Germany (5 February 1979)

    * * India (28 November 1986)

    * * Italy (18 March 1981)

    * * Japan (4 August 1960)

    * * Korea, Republic of (28 November 1986)

    * * Netherlands (30 March 1967)

    * * New Zealand (1 November 1960)

    * * Norway (24 August 1960)

    * * Peru (10 April 1981)

    * * Poland (8 June 1961)

    * * Russian Federation (2 November 1960)

    * * South Africa (21 June 1960)

    * * Spain (31 March 1982)

    * * Sweden (24 April 1984)

    * * Ukraine (28 October 1992)

    * * United Kingdom (31 May 1960)

    * * United States (18 August 1960)

    * * Uruguay (11 January 1980)

    *  Austria  (25 August 1987)

    * * Canada (4 May 1988)

    * Colombia (31 January 1989)

    * Cuba (16 August 1984)

    * * Czech Republic (14 June 1962)

    * Democratic Peoples Republic of Korea (21 January 1987)

    * Denmark (20 May 1965)

    * Estonia (17 May 2001)

    * * Greece (8 January 1987)

    * Guatemala (31 July 1991)

    * Hungary (27 January 1984)

    * Papua New Guinea (16 March 1981)

    * * Romania (15 September 1971)

    * Slovak Republic (14 June 1952)

    * Switzerland (15 November 1990)

    * Turkey (25 January 1996)

    * Venezuela (24 May 1999)

Скоро ще сложим и подробно за животинския свят ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ами климатът на цялата планета е в процес на глобално затопляне. Това означава, че ледът в Антарктида ще продължава да се топи, а нивото на морското равнище да се повишава и да залива сушата.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Да де,ама се чува че в планините на Антарктида става все повече и в този смисъл няма да има наводнения,а само част от антарктида ще се затопли.

Чувал ли си за картата на адмирал Пири Рейс. Смята се че на нея е изобразена една размръзната антарктида отпреди хиляди години,съвременни проучвания показват че там където тя посочва реки примерно наистина е имало такива.А картата е от 16 век.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Напълно невъзможно е Антарктида да е била размръзната през 16 век, това би означавало половината от сушата тогава да я е нямало - нали все пак някъде трябва да отиде този гигантски запас от вода скован в ледовете на Антарктида. Всъщност сушата под ледената шапка е в много по-скромни размери над днешното морско равнище (спрямо ледената покривка). Ледът над нея е дебел средно около 2000 метра (от повърхността му до сушата), според геоложките проучвания ледът в основите на ледената шапка е на възраст от 10 милиона години! А иначе са правени проекти на повърхността на континента под леда - той е силно нарязан от реки и долини, които се редуват с планински масиви с почти отвесни склонове. По времето на динозаврите Антарктида е бил с тропически климат и населен с богата флора и фауна, които са еволюирали в ендемични видове след прекъсването на сушевата му връзка с Австралия и Южна Америка.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Има теория, че дори и Антрактида да се разтопи то няма да има големи последици свързани с морското равнище.

В последните години се наблюдава разтопяване на ледниците...това глобално затопляне е в резолтат от растежа не слънцето и както в Астронмия мисля Warlord обясни в една тема Земята се намира на точно определено място и слънцето като се оголемява и се преближава все повече до нас и така след 5000милиона години земята няма да съществува....ще се напише подробна статия за това (много е интересно (ах ако имах повече време) ) и врезултат от всичко това земята се затопля повече от нормалното и това предизвиква разтопяването на ледниците не само на Антрактида.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Има теория, че дори и Антрактида да се разтопи то няма да има големи последици свързани с морското равнище.

Няма как да не са големи, но това ще стане постепенно и ще има време на по ниските брегове (като в Холандия) да се построят диги.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

А там няма ли вече диги...???

Да както казваш това ще е с течение на много години и няма да се осети много. Все пак континента е впечетляващ.

А не мога да си обясня какво правят наще учени там защо даваме толкова много пари (държавата) за експедиции който не носят нищо в замяна...аз поне незнам да сме открили нещо там.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Незнам каде точно го пише мисля, че беше в АНТАРКТИДА, но не съм сигурен, че ако се разтопят сладките води, който са замръзнали и са над 90% от леда ще се покачи с 50 метра световното морско равнище и градове като Токио, Ню Йорк Хонк Конг няма да ги има. Може по късно през деня да сложа статия за историята на Антрактида ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
А там няма ли вече диги...???

Има, но след време ще трябва да издигнат по-високи, защото иначе цялата страна моментално ще се окаже под водата. Градове като Лондон и Ню Йорк - също.

А не мога да си обясня какво правят наще учени там защо даваме толкова много пари (държавата) за експедиции който не носят нищо в замяна...аз поне незнам да сме открили нещо там.

Ами те са изследователи, защо да не се дават пари за наука и изследвания, нека да се развива науката в България. Освен това сме една от малкото държави имащи национални бази в Антарктида и след време ще можем да претендираме за ресурсите на този континент, които никога досега не са били експлоатирани и все още са в колосални размери. Остров Ливингстън, където е базата ни, между другото е единствената ни задморска територия, там освен нашата има и една испанска база. Имената на географските обекти на острова (заливи, долини, планини) обаче са кръстени от нас с имена на личности от нашата история и градове и местности в България. :bg:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Добавих още две неща в

АНТАРКТИДА

"ИЗ ИСТОРИЯТА НА ЗЕМЯТА"

"БИОГЕОГРАФИЯ НА АНТАРКТИКА"

"ИЗ ИСТОРИЯТА НА ЗЕМЯТА"

В палеозойската ера днешна Антарктида заедно с Африка, Мадагаскар, Южна Индия, Австралия, Тасмания, Нова Зеландия и Южна Америка е била част от огромния праконтинент Гондвана. В мезозойската ера — преди 150—200 милиона години, започва разпадането на Гондвана. Образуват се днешните южни континенти и Атлантическият и Индийският океан. Вътрешни земни сили предизвикват разместване на континентите и разширяване на океанското дъно. През първия период на неозойската ера — терциера, който започва преди 60—70 милиона години, Антарктида се приближава към южнополярната област. Преди 30 милиона години континентите заемат днешното си разположение и форма. Антарктида се оказва в съвършено променена ситуация. Изолирана от другите южни континенти, заобиколена от океан, тя се намира в полярната област, където цари студ, а през зимата — полярната нощ. При такива условия започва заледяването на континента, което довежда навсякъде до понижаване на температурата. В палеозойската и мезозойската ера Гондвана е била населявана от растения и животни. И в днешна Антарктида намираме многобройни доказателства за този факт под формата на вкаменелости, растителни фосили, пластове каменни въглища (в Източна Антарктида се намира едно от най-големите въглищни полета на Земята) и останки от кости. В края на палеозойската и началото на мезозойската ера са виреели различни видове папрат, десетметровите дървета Glossopteris (растения, сродни с иглолистните), сладководни риби и подобни на бозайниците влечуги (Lystrosaurus). Неотдавна американски полярници откриха на остров Сеймур (край североизточния бряг на Антарктическия полуостров) кости от торбесто растителноядно животно, което прилича на катерицата, и предполагат, че са на възраст 50 милиона години.

Климатът през този период е умерен до топъл. Заледяването на Антарктида е постепенен процес, който се е проточил до втората половина на терциера, т. е. повече от 30 милиона години. Тогава ледената шапка на Антарктида приема почти днешната си форма и размери. Но това състояние не е непроменливо, ледената покривка и шелфовият ледник са подчинени на определен ритъм. Заледяването преди 10 000 години е било по-силно, а климатът — още по-студен от днешния. Дори през последните 200 години са станали известни климатични промени. В периода на заледяването измират повечето от растенията и животните, щедро населявали Антарктическия континент в мезозойската ера. Изолираността на Антарктида, както и студеният и сух климат са бариера срещу проникването на растения и животни от други континенти. Така на сушата, ограничени на малкото подходящи за живот места, само някои нисши растения и животни успяват да оцелеят и да се пригодят към тежките климатични условия. Това са главно водорасли, бактерии, гъби, лишеи, мъхове и някои видове малки безгръбначни животни.

gondvana_ice.jpg

;):v:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Варлорд,идеята е че в центъра на антрактида ще има повече лед,а част от антарктида ще се освободи.

Забравяш малкия оптиум през 10 век ,има данни че тогаава големи части от /как забравих името на острова дето е датски близо до северния полюс най големия на земята/ е бил полу размразен,викингите там са гледали жито и дори са направили неуспешен опит да гледат лозя.гренландия бе :lightbulb:

Дори името и е такова зелена земя. Ето че е възможно много лед да се разтопи без това да доведе до потоп.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Искаш да кажеш леда да се концентрира на друго място ли? Гренландия обаче е много по-близо до умерения пояс и там това е възможно да се случи (но, само в южните части), за Антарктида обаче е невъзможно защото тя е разположена точно върху Южния полюс. Е, някои от по северните острови прилежащи към Антарктида не са заледени през цялата година, но и това не е от значение. Както казах над материка има ледена покривка дебела два километра с площ 10 000 000 кв. км., представи си какъв обем е това и колко кубични километри вода се съдържат вътре :Oo: ! А за да се покаже отдолу сушата преди това всичкия този лед ще трябва да се разтопи и да се влее в океана, което практически би означавало глобален потоп.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Потопи не е имало защото всичко това е ставало бавно и постепенно, така че организмите са се оттегляли навътре в сушата без да усещат промяната. Сега след като започна едно от най-бързите глобални затопляния в историята на планетата може нагледно да се наблюдава този процес. Още при разселването на хората в предисторическите времена между 10 000 и 7 000 г. пр. н.е. нивото на морето е било по-ниско със 150 метра. Така, че Черно море например е било вътрешно континентално сладководно езеро, Азия и Северна Америка са били свързани със суша, по която са преминали прадедите на индианците и са заселили Новия свят. Северно море е било равнина, а Англия - част от континента. Това е било така защото през ледниковия период голяма част от водата на планетата е задържана в ледените шапки край двата полюса, които тогава са се простирали доста по-широко - например ледниците са били сковали цяла Северна Европа, дори и Рила и Пирин. Но с постепенното затопляне тези ледове се разтопяват и нивото на океана започва драстично да се покачва. Съвременното топене на ледовете е част от този процес и негово естествено продължение.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Ами значи затоплянето е нещо нормално и не бива да се боим от него,вярно част от земята ще бъде залята,ама част /сибир примерно/ ще стане годна за живот.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нормално си е. Иначе Сибир като цяло няма да му се отрази добре затоплянето, защото от студена тундра ще се превърне в безкрайни тресавища. Градовете и селата там всъщност са построени върху замръзнала тиня, която като се размрази те просто ще потънат. За това например има проект град Якутск да бъде преместен в скоро време.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Ами то ще се открият нови жеми, но и ще се закрият от вода. В Хон Конг и Токио ще правят продължение на градовете в самия океян. Малко им е мястото ;):laugh:

И по този начин спокойно могат да си увеличават площа, макар че доста пъри ще струва този лукс :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Антарктида губи 152 милиарда тона лед на година

Данните са получени след като бил използван революционен подход за изследване на топенето на ледения континент от учени от колорадския университет.

За пръв път учените разчитат на измерените промени в гравитационното поле на Антарктида. За целта са използвани два сателита, които обикалят Земята в тандем, наречен "Грейс".

Така е станало ясно, че Антарктида се свива със скорост 156 кубически километра на година. Средната маса на кубически метър морска вода е 1027 кг, според международния стандарт, което по най-груби изчисления показва, че земята на пингвините се разделя с повече от 156 милиарда тона лед всяка година.

Топенето в западното полукълбо е значително по-голямо от това в източното, показва още изследването.

Въпреки огромния обем на леда, който се откъсва от Антарктида, повишаването на нивото на водата в световен мащаб засега е само 0,4 милиметра годишно. Ако цялата западна част на ледения континент се стопи, морското равнище ще се вдигне с около 7 метра, но това обаче би отнело векове.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

За съжаление няма да можем да видим какво се крие под леда :laugh::P

Само догадки се правят. Преди малко гледахме един научно популярен филм за Атлантида и някой смятат, че точно там се крие ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
За съжаление няма да можем да видим какво се крие под леда

Може да се пусне сонда и мисля, че вече има такива проекти. След малко ако го намеря ще препиша един изключително интригуващ материал за това.

Само догадки се правят. Преди малко гледахме един научно популярен филм за Атлантида и някой смятат, че точно там се крие ;)

Това е невъзможно поради причини, които споменах вече по-нагоре в постовете си. ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Това е невъзможно поради причини, които споменах вече по-нагоре в постовете си. ;)

Еее не го твърдя аз просто предавам информацията, която някой хора твърдят. Но и мен много ме съмнява :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...