Отиди на
Форум "Наука"

Смърта на Слободан Милошевич


Recommended Posts

 • Администратор

Малко зная за него и неговите действия, а и как мислите е умрял? ;)

Намерих само това:

Smilo.jpg

Слободан Милошевич е сръбски политик, (20 август 1941г. - 11 март 2006 г.). Женен за Миряна Маркович, от която има две деца (Марко и Мария). В периода 1989-1997г. е президент на Сърбия, а от 1997г. до 5 октомври 2000г. е президент на Съюзна република Югославия. Политическата дейност на Слободан Милошевич започва през 1959г., когато постъпва в Комунистическата партия на Югославия. През 1964г. завършва право в Белградския университет. През 1974г. става генерален директор на "Техногаз", а от 1978г. до 1983г. е директор на "Београдска банка". През 1984г. става шеф на белградската организация на Комунистическата партия. През 1990г. е избран за президент на Сърбия.

На 21 ноември 1995г. Милошевич, заедно с босненския президент Алия Изетбегович и хърватския президент Франьо Туджман подписват споразумението от Дейтън, което слага край на войната в Босна и Херцеговина и урежда следвоенното устройство на последната.

На 15 юли 1997г. Милошевич е избран за президент на [[Югославия|Съюзна република Югославия]. На 27 май 1999г. главният обвинител на Хагският трибунал за военнопрестъпленията в бивша Югославия повдига обвинение срещу Слободан Милошевич за престъпления срещу човечеството.

На 5 октомври 2000г. Милошевич е принуден да се оттегли от президентския пост и на 29 юни 2001г. е предаден на трибунала в Хага.

Ако някой има време и желание може да преведе това:

http://www.7news.ru/dossier.cfm?did=18 - на руски е, а аз не разбирам :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мистериозно писмо на Милошевич до Москва

12 март 2006 / News.dir.bg

Починалият бивши югославки президент Слободан Милошевич е написал на 10 март писмо до руското посолство в Хага.

Милошевич пише, че се страхува, че ще бъде отровен, предаде АФП, цитирана от Фокус. Част от писмото е било прочетено пред журналисти от адвоката на Милошевич Зденко Томанович. Те искат да ме отровят. Дават ми грешни лекарства, е написал Слободан Милошевич. Ройтерс, цитирана от Дарик, също предава думите на Томанович и съобщава, че писмото е било написано саморъчно от бившия югопрезидент и в него той твърди, че е лекуван с грешни лекарства. В писмото, изпратено до руския външен министър Сергей Лавров ден преди смъртта му, Милошевич моли за помощ. Томанович не даде повече подробности по случая. По-рано прокурорът на Трибунала Карла Дел Понте отказа да коментира слуховете за отравяне и препоръча да се изчака аутопсията, първите резултати от която се чакат в понеделник. Снимка АФП/БГНЕС

http://www.dir.bg/LISTS/DNESNEW_DIR_MIDDLE...news_979494.php

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Тия от съдът си го убиха защото знаеха че не могат да го осъдят.

Това е национален сръбски герой за който съжалявам че не остана повече на власт.Най вече защото сащ в дивата си злоба правеха всичко за да го отстранят,в тая връзка имаше и някаква надеждица да ни дадът западните покрайнини,жалко наистина.

БОГ ДА ПРОСТИ ТОЗИ СРЪБСКИ ГЕРОЙ И МИР НА ПРАХЪТ МУ

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Милошевич да ни отстъпи Западните покрайнини - хех, смешка! Той беше ултранационалист и великосръбски шовинист, както и Воислав Шешел, който по измежду другото дори ни заплаши с война по време на бомбардировките. А и незнам кое му беше геройското на погромите над албанското население в Косово, което освен, че послужи за повод на американците да го нападнат и превърна Косово и Балканите в лудница.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Смъртта му настъпи,според мен ,поради чужда "помощ" .Не казвам нищо ново,но и аз смятам,че тази хипотеза е достатъчно права.Веднага след запознаване с фактите , на човек му става ясно,че Хага щеше да се мота още,за да осъди Милошевич, и беше по-лесно да бъде убит.Е,сега добре-но това отваря много други въпроси,без отговор,които и без това мъчат Балканите....

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...
 • Потребител

Случайно видях темата, но ще споделя ''мъдрите'' си мисли. Милошевич сам е отговорен за смъртта си. Знаейки какви точно здравословни проблеми има, той изнудваше съда да го изпрати в Москва на лечение като не съдействаше на лекарите преглеждащи го в Хага и отказваше да пие предписаните му медикаменти. Това доведе до усложнения и в крайна сметка смърт. Под предлог, че искат да го отровят Милошевич си поигра на руска рулетка, отказвайки лекарствата и си отиде не като герой, а като психопат какъвто беше, спорд мен. Благодаря за вниманието!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

То е многостранен въпрос, но пък твърдост не му липсваше. Макар политиката му да беше идиотска, като характер би могъл да получи адмирации. Как ги беше започнал в съда.... А и въобще тези процеси.... те са си направо политически.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А дало Слобо не го убиха, защото имаше опасност да разкаже интересни неща за САЩ, Германия (и нейното разузнаване в Западните Балкани) и НАТО?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Койи ги знае... но ако искаха да го убият, щяха да направят това в самата Сърбия. Иначе така всички ще ги сочат с пръст.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Лека му пръст. Да даде Господ да се появи още един Слободан Милошевич. Да ги довърши напълно, че то и Белградски вилает им е много. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Лека му пръст. Да даде Господ да се появи още един Слободан Милошевич. Да ги довърши напълно, че то и Белградски вилает им е много. :smokeing:

Ти явно искаш на Калотина отсреща да е албанска митница, така ли?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Мисля, че проблемът ни със Сърбия приключи. Чисто исторически и всякак. Западните покрайнини са малки, а и защо са ни, ако искаха досега 100 пъти да се бяха откъснали.

Македония и тя почти е приключила. Сърбите и те изпитаха гнева на великите сили, както ние преди 80 г.

Повече няма какво...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Макар политиката му да беше идиотска, като характер би могъл да получи адмирации. Как ги беше започнал в съда.... А и въобще тези процеси.... те са си направо политически.

Чел ли си "Нюрнбергския епилог" написана от зам. съвестския обвинител на Нюрнбергския трибунал? Да знаеш там защитата на подсъдимите и самите те почват обвинителите си... Първото е на процесуално основание:

- Трибуналът е създаден по решение от 1942 г., а се обвиняват за деяния отпреди 1942 г.

- Трибуналът е създаден по решение на победитилите, това добре, обвинители са върховните прокурори на страните победители - това също добре, но съдиите са представители само на Върховните съдилища на страните победители, а това вече не е добре - основно правило в правото - не може да е съдник, представител на участник в процеса, а участници са обвиняемия и подсъдимия. В този смисъл най-малкото се прави отвод. След Нюрнбергския прецедент, това е изправено - участват съдии само от страни непредставени като страни в процеса. Даже това се отнася и за преставителя на обвинението.

- и т.н. и т.н. само процесуални пречки за започване на процес, а какво остава по -същество.

В този смисъл всеки на мястото на Милошевич /преди и след него/ само чете и копира действията защитата на подсъдимите от Нюрнбергския процес /1946г./. Обаче с доста по-малко възможности, защото както споменах правно-процесуалните нередности към момента са поправени.

Понеже съм чел разнородни източници, представям картината във връзка със смъртта на Милошевич. Идеята е да се прехвърли на "лечение" именно в Москва. Спира хапчетата. Било му е гарантирано от "сценаристите", че организмът му ще издържи доста време, в което време вече ще е прехвърлен на точното място. Следва влошаване на здравето. Отказва прегледи от лекари в затвора и от трети неточни специалисти. Точните специалисти, които го преглеждат уверяват, че единствено в Москва от целия свят, медицината е толкова напред, че лекува неговата болест. Докато вървят патакламите по това къде да се лекува, организма му не издържа и предава богу-дух. Доста по-рано от времето, което са му гарантирали "точните специалисти" и сценаристите на тази правна маневра. Въпросът е те от небрежност ли са изпързаляли или с умисъл? Ако е второто е доста гадно, но все пак Милошевич явно са го отписали отпреди и само са го използвали за последно с цел разкриване "фашистките методи на западния загниващ строй".

Да не би да е бил убит /все едно насила не му давали хапчетата/ от натовците, американците, холандцте, албанците и т.н. и т.н., за да не издадял тайните им. Какви по-различни неща ще е знаел Милошевич, което няма да е знаел брат му Борис - посланика в Москва /по същото това време на процеса!! и досега даже и след мандата не завръщащ се в Белград/, г-жа Милошевич или малкия Милошевич - дето и те са в Москва при чичото? Защо не ги кажат тези тайни неща, за да разбере ги разбере целия свят и да отмъстят за героичната кончина на Слобо?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
И аз мисля, че българо-сръбската вражда на 80 процента се е обезсмислила.

Така мислиха някои "умни" глави и през 1912г.

"Ти явно искаш на Калотина отсреща да е албанска митница, така ли?" Не. Искам албанската митница да е на около 50 километра западно от Калотина :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, празните глави преди 1912 се съюзиха със Сърбия... Днес вече... какво Ниш ли да търсим. Наистина, за всеки който мине оттам е ясно къде е границата, точно след Ниш..

Ама не ставаме вече, не ставамееее... А и сме в ЕС, а скоро и Сърбия ще е там. Споровете остават, но са само исторически вече.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...