Отиди на
Форум "Наука"

Периодичния закон на Менделеев


Recommended Posts

 • Администратор

Периодичният закон на Менделеев гласи, че свойствата на химичните елементи и техните съединения са в периодична зависимост от атомния им номер.

 • Елементите се подреждат в таблица (Периодична система) по възходящ ред на атомния си номер.
 • Елементите, разположени в една и съща група, имат сходна електронна конфигурация и проявяват сходни химични свойства.
 • Свойствата на елементите се повтарят периодично, т.е. в рамките на един период свойствата се изменят постепенно, а при преминаване към следващия период се наблюдават сходни свойства на елементите, разположени в една и съща група.

Значение:

 • Периодичният закон е фундаментален принцип в химията, който позволява систематизиране на елементите и прогнозиране на техните свойства.
 • Способства за откриването на нови елементи и предсказване на техните характеристики.
 • Улеснява изучаването на химичните реакции и разработването на нови материали.

Периодичната система е създадена от руския химик Дмитрий Иванович Менделеев през 1869 г. Той забелязва, че при подреждане на елементите по атомен номер се наблюдават закономерности в техните свойства.

Периодичният закон на Менделеев е оказал огромно влияние върху развитието на химията и други науки. Той е в основата на съвременната класификация на елементите и е незаменим инструмент за химици, материалисти, инженери и други специалисти.

Структура и характеристики на периодичката таблица на Менделеев

 • Елементи: Таблицата съдържа 118 елемента, подредени в 7 хоризонтални реда (периоди) и 18 вертикални колони (групи). Всеки елемент е представен със символ (напр. Au за злато) и атомен номер (напр. 79 за злато).
 • Групи: Елементите в една група имат сходна електронна конфигурация и проявяват сходни химични свойства. Групите са номерирани от 1 до 18 и имат имена или описателни названия (напр. алкални метали, халогени).
 • Периоди: Елементите в един период се различават по атомен номер, но имат сходна структура на външните си електронни обвивки. Периодите са номерирани от 1 до 7.
 • Метали, неметали и полуметали: Таблицата разграничава металите (в ляво), неметалите (в дясно) и полуметалите (по диагоналната стълбица).

Значение и приложения на таблицата:

 • Организация на елементите: Периодичната система ни дава систематичен начин за организиране на елементите, улеснявайки изучаването и прогнозирането на техните свойства.
 • Прогнозиране на свойства: Чрез изучаване на позицията на елемента в таблицата можем да прогнозираме неговите химични и физични свойства, като реактивност, атомен радиус, електронна конфигурация и други.
 • Разработване на нови материали: Периодичната система е ценен инструмент за химици, материалисти и инженери при разработването на нови материали със специфични свойства.
 • Разбиране на химичните реакции: Таблицата ни помага да разберем как елементите взаимодействат помежду си, образувайки различни съединения.

Периодичната система е не само фундаментална за химията, но и инструмент с широко приложение в различни области на науката и техниката. Нейната елегантна простота и информативна структура я правят ценен ресурс за ученици, студенти, изследователи и професионалисти.

Simple_Periodic_Table_Chart-en.svg

 

Подробна интерактивна периодичка таблица:

https://ptable.com/?lang=en#Properties

https://www.rsc.org/periodic-table

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребители

Разгледах я в сайта и видях, че има и таблица, в която елементите са подредени по азбучен ред, но на английското им название. Не е ли добре да бъдат поместени и имената им на латински, а и на български?

В самата таблица ще е добре, ако щракайки не елемента се показва и информация за него в отделно поле над таблицата. Мога да си поиграя да реализирам тази javascript възможност, но не и да попълня информацията (която за момента няма откъде да намеря).

У нас доста време имаше една голяма руска менделеева таблица, в която имаше доста информация за елементите, като например видовете изотопи, а и доста други неща - мога да я потърся, но се съмнявам да я намеря. Ако някой може да намери такава подробна информация за елементите ще е доста добре...

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Ето Менделеевата таблица http://bg-science.info/table.html

А ето по азбучен ред http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=10343

И двете са пригодени да може да се щрака и да се стига до информацията на дадения елемент.

Има много информация, но е на английски, а това за javascript ще е много хубаво да се направи.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Администратор

Периодичната таблица на елементите, която е крайъгълният камък на съвременната химия, е била съставена по едно и също време от двама души, работили независимо. Единият е руският химик Дмитрир Менделеев (1834 - 1907) от университета в Санкт Петербург. Неговата таблица е започнала като фиксирана схема за подреждане на елементите в съответствие с регулярното нарастване на атомното тегло. Съгласно „периодичния закон" на Менделеев елементите показват периодично изменение в свойствата, когато са подредени по такъв начин, че елементи с подобни тегла имат подобни характеристики. През 1869 г. Менделеев започнал само с шейсет и три известни елемента. Попълвайки таблицата, той успял да опише още неоткрити елементи и да посочи техните характеристики на базата на атомното им тегло. Между тези елементи са галий, скандий и германий. Негов съвременник е Юлиус Лотар Майер от Германия.

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=11195

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Глобален Модератор
Руските учени сложиха началото на нов експеримент, който има за цел да синтезира елемент 117 от Менделеевата таблица, съобщава говорител на института по ядрени изследвания.

"Пускаме циклотрон, така че експериментът вече започна", обяви Сергей Димитриев, който е директор на лабораторията за ядрени реакции. Изследователите ще се опитат да синтезират елемента, чийто временно име е елемент 117, чрез "бомбардиране" на изотопи на беркелий-249 с ускорени ядра на калции-48. Преди време лабораторията синтезира елементи с атомни номера от 112 до 116. За да се синтезира 117 елемент е необходим обаче беркелий, чиято цена достига милиони долари за грам.

Веднъж завършен, експериментът ще доведе до модернизация на ускорителя U-400, процес, който ще трае 12 месеца. След това ще се възобновят програмите за синтез на елементите 119 и 120.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 месеца по късно...
 • Потребител

Здравейте, ако сте се наели да правите Таблицата на Менделеев хвърлете един поглед на варианта на Sargent Welch, най-добрият вариант на таблицата който съм виждал, добре ще е да има и снимки показващи как изглежда и къде се използва съответният елемент. Надявам се да съм бил полезен :)

П.П. Проверете http://bg-science.info/table.html този линк за нередности :eek_yello:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не се сетих да дам линк, така че ето го :

http://www.sbytes.info/blog/index.php?entr...ry061001-141337

А таблицата на Last roman изисква подробно проучване и за целта отивам да подготвя стъкларията и да се отдам на наука... :drink:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Коперникий - 112-тият елемент в Менделеевата таблица

http://www.dnes.bg/technology/2010/02/21/k...a-tablica.86513

http://www.class.bg/news/Read/article/6198...%B5%D0%BD%D1%82

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребител

Здравейте,

Търся си добър/практичен вариант на Менделеева таблица. Мисля си една такава за стената да си отпечатам ...

Под ръка имам на Датамап, А4, с 18 колони, двустранна, отзад има някои физико-химични показатели, таблица на разтворимост. Искам да е в разширен, подробен вариант (или за тази работа по-добре си е справочник?)

ето тази описах:

http://www.book.store.bg/p35639/periodichna-sistema-na-himichnite-elementi.html

Здравейте, ако сте се наели да правите Таблицата на Менделеев хвърлете един поглед на варианта на Sargent Welch, най-добрият вариант на таблицата който съм виждал, добре ще е да има и снимки показващи как изглежда и къде се използва съответният елемент. Надявам се да съм бил полезен :)

П.П. Проверете http://bg-science.info/table.html този линк за нередности :eek_yello:

Не се отваря :unsure:

Редактирано от taurus
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Здравейте,

Търся си добър/практичен вариант на Менделеева таблица.

Добър, практичен...

В електронен вариант не е ли най-практично? А какво практикувате с менделеевата?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор

Всъщност проблемът е, че въпреки високото ниво на информираност /демек достъп до информация/ повечето хора нито знаят как да я използват, нито могат да я усвоят. Логиката и анализът на съвременниците ни е неприятно нисък. Дори и най-големите дивотии се възприемат безкритично, печелят поддръжници и се разпространяват благодарение на интернет. А и лаиците и всякого рода мошенници така получават шанс да изложат 'гениалните' си идеи.

Това мнение би трябвало директно да отиде в паранауки. Даже не е смешно, а трагично.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Голям смях! Но нещо съм либерално настроен и се чудя дали да не дадем на богоизбрания (ах какъв ник!) седмица за обосновка, ама химическа? Но май смисъл няма. Но все пак едно въпросче, съединенията на водорода (сори ще използвам традиционните наименовония) какво са? Простата вода някакъв подобрен кислород ли е? След като водорода не е елемент, значи и хидридите не са съединения. Какво са тогаз? При н.у. кислорода е газ, който се втечнява при много ниски т-ри, защо `двойно подобрения` (по-познат като вода) е течност?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Въй Аллах!!! :frusty2::new_shocked:

Не ми е много ясно защо реагирате така, но май липсват някои елементи.. или бъркам?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

виж линка по-долу и ще разбереш, че на автора най-вече му липсва интелектът. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

виж линка по-долу и ще разбереш, че на автора най-вече му липсва интелектът. :crazy_pilot:

Видях го !

Въй Аллах!!!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Нямам друго обяснение за такава отчайваща липса на познания.

Аз пък нямам обяснение защо не намирам никъде изолиран елемент Бор например както и другите които съм зачеркнал, навсякъде тикат боракс или някакъв котлен камък и казват че е това бил Бор.

Хайде да живеехме през 50-те да ти повярва човек, но живеем в 21-ви век където почти всеки институт или университет има по няколко масспектрометъра и още два пъти по толкова оптични спектрометри и тия неща които ти твърдиш че не съществуват, ние идиотите химици ги използваме в ежедневната си работа.

Аз пък познавам много хора със златарски везни, това значи ли че имак купища злато? а на ключодързателят имам емблема на мелница, но нямам такава реално. Вашта работа със спектрометъра е същата. Колко интелект ми трябва за да разбера за какво става на въпрос?

Леле какви сме глупаци не знаем че това което ползваме всъщност е една измислица. А чакай, това всъщност ще означава че ние сме велики ясновидци, понеже въпреки че ползваме фалшиви теории за неща които не съществуват, ние все пак всекидневно подаваме действителни резултати. Искрено ти благодаря че ме постави на едно ниво с Нострадамус. :vertag:

Нострадамос е друго ниво, вие сте на нивото на Хитър Петър, игрите тука има тука нема, и фокуси за подрастващи.

Предполагам никой няма да ми отговори, но нека да предложа реална замяна, намерете ми изолиран елемент Бор, не боракс или котлен камък и ще го разменя за теглото му в злато.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не си в позиция да искаш нищо от нас, напротив ти трябва да доказваш твърденията си. И елемент водород ли няма? Боракса е бял, а ето ти бор:

post-2130-083580600 1331477370_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Аз пък нямам обяснение защо не намирам никъде изолиран елемент Бор например както и другите които съм зачеркнал, навсякъде тикат боракс или някакъв котлен камък и казват че е това бил Бор.

Аз пък познавам много хора със златарски везни, това значи ли че имак купища злато? а на ключодързателят имам емблема на мелница, но нямам такава реално. Вашта работа със спектрометъра е същата. Колко интелект ми трябва за да разбера за какво става на въпрос?

Нострадамос е друго ниво, вие сте на нивото на Хитър Петър, игрите тука има тука нема, и фокуси за подрастващи.

Предполагам никой няма да ми отговори, но нека да предложа реална замяна, намерете ми изолиран елемент Бор, не боракс или котлен камък и ще го разменя за теглото му в злато.

пич, спри да ни занимаваш с глупости, а си купи учебници по химия за 7-10 клас, и седни да се образоваш малко. То бива наглост, простотия и невежество...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За сега е още забавен, но ако не представи нещо по-солидно от ляляне ще се налажи да бъдат скрити мненията. Междо другото ще е интересно дали чистия бор не е по-ценен от златото. С добра чистота сигурно ;). Че поради инертността си злато под път и над път. За водорода важи ли същата оферта?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...