Отиди на
Форум "Наука"

Най-големите финансови кризи в света


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

История на финансовите кризи

За да прогнозираме бъдещето си, е добре за познаваме миналото си. Това важи в двойно сила за финансовите пазари, където всяка една грешка струва твърде скъпо. Историята на борсите е история на кризите.

Кризата на лалетата - 1637 г.

От 1593 г. холандците внасят от Константинопол луковици за лалета. Цветята се разпространяват бързо, но луковиците за тях са малко и цената им бързо се покачва. Когато през 1634 г. се разразява мания по лалетата, една луковица от сорта Semper Augustus достига цена от 10 000 гулдена - колкото една къща. Собственик на пивоварна продал фирмата си и си купил три луковици. През 1637 г. балонът се спуква. Спекулантите остават притежатели на купища луковици за лалета и фалират.

Балонът "Южно море"

През 1711 г. английски търговци образуват акционерното дружество "Южно море" с обещанието да търгуват английски стоки срещу злато и сребро в Латинска Америка. Години инаред дружеството почти не извършва търговска дейност, а акциите му се покачват на борсата. През 1720 г. започва паническо изкупуване на акции на дружеството. Става известно, че основателите на дружеството са продали акциите си на пиковата цена. Книжата се сриват. Фирмата е закрита едва през 1855 г., макар никога да не е правила заслужаващи споменаване сделки. Една от жертвите на тази финансова пирамида е и физикът Исак Нютон, който казва по този повод, че може да изчисли до сантиметър и до секунда звездните орбити, но борсата е мистерия за него.

Паниката от 1907 г.

Четвъртата така наречена „Паника" за период от 34 години, Паниката от 1907 г. е задействана от обичайните заподозрени - свръхрастежа и спекулациите. Стоковата борса се сгромолясва през март, а вторият срив през октомври води до масово теглене от банки и фондове, което от своя страна води до изнемогване на Националната Банка на Америка. Финансовото министерство, със значителната помощ на Джей Пи Морган и още няколко подбрани финансови институции започват състезание с обезценяването на националната валута. Вярата в пазара е възстановена през май 1908 г., а Конгресът приема закона на Алдрих-Вреланд, който създава Националната Монетарна Комисия. По-късно тя препоръчва създаването на Федералния Резерв в опит да създаде инструмент за предотвратяване или поне - ограничаване на бъдещи кризи.

Хиперинфлацията в Германия 1918-1924 г.

През 1914 г. обменният курс долар-марка е 1:4. През 1923 г. скача до безумните 1:1 000 000. Принципно идеята да имаш толкова пари, че да трябва да ги носиш в кашони, изглежда добра, но не – и, когато с тях не можеш да си купиш и парче хляб. След Първата световна война, победителите решават да накажат Германия за това, че тя я е започнала и налагат репарации за изкупване на вината й. Германия няма ресурсите от земя, стоки или природни залежи, за да ги покрие и валутата й поема стремглаво надолу. Какво е решението? Германия започва да печата валута, докато произведе банкнота от 1 000 000 000 марки. Издава рентенмарката през 1923 г. в опит да обуздаят инфлацията. Тя е последвана от райхмарката в 1924 г. и хиперинфлацията свършва.

Черният петък - 1929 г.

Нарастващ оптимизъм за икономиката подтиква от 1921 г. все повече американци да стават акционери. Инвестиционни дружества никнат като гъби след дъжд. Борсовите курсове се движат само нагоре. Мнозина си купуват акции, защото те носят по-висока печалба, отколкото - при игри с курсовите разлики на долара. Борсовите игри стават хоби на много неначетени хора, не познаващи принципите, на които се основава борсата. Те влагат парите си в компании, за които не знаят нищо (много от които са пирамиди). Когато правителството се намесва в опит да озапти нещата и повишава лихвите, настава масова паника. Инвеститори се опитват да излязат на печалба, независимо от загубите, но парите са илюзия. За нещастие, банките също са се подлъгали да инвестират в стокови акции и в опита им за бягство много от тях фалират. През 1929 г. Финансистът Роджър Барсън предупреждава, че предстои финансова криза, гласът му не е чут. На 24 октомври 1921 г., четвъртък, паника обхваща Уол Стрийт. Индексът Доу Джоунс се срива с 11%. На следвашия ден, наречен "черният петък", президентът Хувър казва: "Икономиката на страната е в здравословно и цъфтящо състояние.". В следващите три години световнаа икономика изпада в депресия, а индексът Доу Джоунс се срива с 85%. и едва през 50-те години на века успява да достигне нивото си от лятото на 1929 г. Държавата изпада в Голямата Депресия и голяма част от света я следва. Назрява нова световна война - единствения изход към икономически просперитет.

Петролната Криза - 1973-1974 г.

След като в продължение на години Запада изстисква петролните запаси на Близкия Изток, членовете на ОПЕК поумняха. В средата на въоръжения конфликт между Израел и Сирия и Египет, ОПЕК решава да използва петрола като оръжиеограничава добива на петрол и налага ембарго на страните, подкрепящи Израел. Резултата - цените на петрола хвръкват до небето. Ембаргото продължава само 5 месеца, но последиците продължават и до днес. Членовете на ОПЕК осъзнават мощта си. САЩ въвеждат ограничение на скоростта на превозните средства от 90-100 км/ч и забрана за пътуване в неделя, в опит да пестят петрол, а през 1977 г. президента Картър създава Министреството на Енергетиката, което пък веднага създава Американския Стратегически Петролен Резерв - като буфер във време на кризи. Западните държави изпадат в икономическа стагнация. Индексът на германската борса Дакс спада с 40%.

Соук Ал-Манх - 1982 г.

Може ли нещо толкова просто като чек с отложено плащане да катурне цяла икономика? Никога не е токова просто, но е достатъчно вярно. Стоковата борса Соук Ал-Манх в Кувейт е нелегалната алтернатива на официалната борса. Легалната борса, контролирана от стари пари, обаче не е достъпна за голяма част от инвеститорите и те започват да играят на Соук Ал-Манх. Акциите се търгуват чрез чекове с отложено плащане, което бързо създава въздушни замъци. Постройки, които се сгромолясват отведнъж. Хиляди инвеститори се оказват с лоши вземания, в следствие на тромавата система за документирне на плащанията. Сумата на въздушните пари достига 94 млрд., пари, които естествено никога не са съществували. Само две банки преживяват труса. Кувейтското правителство се намесва и едва е започнало да нормализира нещата, когато през 1990 г. Ирак нахлува в страната. В днешни дни обаче кувейтският динар е една от най-стабилните валути в света.

Черният понеделник – 1987 г.

Защо понеделник октомври 19, 1987? Защо огромна стокова борса се срина? Как $ 500 милиона се изпариха във въздуха? Толкова години по-късно все още няма ясни отговори, най-вече защото са твърде малко признаците за това, което се задава. Независимо от причините, световните борси са повалени: до края на октомври 1987 г., Австралийската борса падна с 42%, Канадската - с 22%, Британската - с 26%, Американската - с 26%, а тази в Хонг Конг - с 26%. Една от теориите, обясняваща краха е навлизането на компютрите и моменталната търговия чрез компютърни програми на Уол Стрийт, но и тя е спорна. Независимо от причината, резултаттът е много, много фалирали хора за много кратко време. Така "черният понеделник" засенчва "черния петък".

Кувейтската криза - 1990 г.

Когато в средата на юли 1990 г. Саддам Хюсеин изпраща иракски войски към Кувейт, борсовите индекси Доу Джоунс и Дакс бележат нови върхове. Надеждите са, че конфликтът може да бъде разрешен по дипломатически път. Когато в началото на август с. г. иракчаните навлизат в Кувейт, цената на петрола веднага се изстрелва нагоре, а борсовите индекси се сгромолясват. САЩ се намесват на страната на Кувейт. Войната в Залива е наречена "Пустинна буря". Тя се проточва до средата на януари 1991 г. След нея борсовите индекси бавно тръгват нагоре.

Грешката от декември - 1994 г.

Позната още като Кризата на песото, тя е предизвикана от новосформираното по това време мексиканско правителство, което, опитвайки се чрез спешни реформи да поправи грешки на предишното правителство, вади очи, вместо - да изпише вежди. Годината, довела до „Грешката" е изпълнена с бъркотии: бунт в Чиапас, слухове за корупция на най-високо правителствено ниво и две последователни убийства на политици. Новият президент, дошъл на власт след предсрочни избори - Ернесто Зедильо не вижда друг излаз от ситуацията, освен деноминация на песото – ход, след който всички пари в държавата буквално отлитат. Това се случва толкова бързо и драматично, че почти коства новия пост на Зедильо.

Източно-азиатската финансова криза – 1997 г.

Така нареченото „Азиатско икономическо чудо" се превръща в катастрофа през юли 1997 г., когато инвеститорите правят това, което могат най-добре: загубват доверие във валутите. Високите производствени нива правят азиатския пазар привлекателен, но когато Щатите понижават нивата на търсене в опит да спрат собствената си рецесия, азиатския пазар изведнъж се оказва рисков. Следва ефекта на доминото, първо в Тайланд, а после - Филипините, Хонг Конг, Малайзия, Южна Корея, задействайки безпрецедентна международна криза. Пазарите в Азия, дотогава радващи се на благополучие, са пометени: спад от 75% в Тайланд, 23% - в Хонг Конг (благодарение на Англия б.пр.) и 60% в Сингапур. Покрай тях не остава нито една световна борса, която да не загуби позиции. Споменатите източно-азиатски държави се отказват от долара, към който са привързани. Пропадането на обменния курс между долара и валутите на източно-азиатските "тигрови" държави довежда до рязък отлив на капитали от страна на международнте инвеститори и иповлича банките и фирмите в Югоизточна Азия в дълбока криза. Благодарение на регионалната обвързаност, Япония също е въвлечена в кризата и това довежда до трусове на всички борси в САЩ и Западна Европа.

Руската финансова криза -1998 г.

За да се подкрепи доверието в руската икономика, руската рубла е привързана към американския долар. Това привлича чуждестранни инвеститори. Корупцията, ниската производителност на труда, липсата на реформи, девалвацията на рублата и отвързването й от долара и политическата нестабилност довеждат Русия до огромна финансова криза. В добавка, като трети световен износител на петрол и газ, Русия е ударена дори по-силно. Когато чуждестранните инвеститори изнасят парите си от страната, банките са толкова осакатени, че дори помощ от МВФ не им помага особено. Кризата се разраства и преминава в страни като Чехия и Украйна и удря по индексите Доу Джоунс и Дакс, които претърпяват един от най-значителните си сривове.

Аржентинската икономическа Криза – 1999 г.

80-те години на миналия век са трудно време за Аржентина: военна диктатура, Фолклендската криза (спор за остривите м/у Англия и Аржентина) и инфлация. Външният й дълг скача до небето през 90-те и в комбинация с корупция довежда до неизбежна рецесия през 1999 г. Верни на себе си, инвеститорите губят доверие в страната, грабват си парите и бягат, което довежда до колапс на банковата система и принуждава правителството да замрази всички банкови сметки за цяла година. Следват демонстрации, които прерасват в бунтове и свалят правителството на Фернандо де ла Руя. Следващите две правителства не успяват да овладеят ситуацията и огромен брой компании фалират или стигат съвсем близо до фалита. Третото по ред правителство, водено от Нестор Кирчнър най-накрая успява да стабилизира икономиката на страната.

Балонът ".com/"

От средата до края на 90-те години на миналия век интернет извършва революция в световната комуникация. Еуфорията от неговите възможности за комуникация и информация е безкрайна. Ежедневно се създават нови фирми, наричани с борсовия жаргон "дот ком" (точка търговия). Младите предприемачи си усигуряват необходимия капитал чрез пазарите на ценни книжа. Борсите финансират безкритично и най-щурите предприемачески идеи. Вложителите удвояват и утрояват печалбите си. Спадът идва късно, но пък, за сметка на това, е огромен. През 2000 г. индексът на "дот ком" фирмите потъва с над 90%. Някои от тях фалират тотално.

11 септември 2001 г.

Утро в Манхатън, малко след 8 часа. Започва слънчев летен ден. Внезапно в серерната кула на Световния търговски център се блъсва самолет, а кулата избухва в огън и дим. След малко втори самолет се сблъсква в неяната южна близначка. Грешка? Нещастен случай? Атентат? Намеса на извънземни? Завъртат се спекулации. Неизвестна дотогава исламистка терористична групировка - Ал Кайда, ръководена от бякой си Осама бин Ладен - поема отговорността за атентата. Става ясно, че е предотвратено забиването на трети самолет в Пентагона. САЩ обявяват война на световния тероризъм. Започва война с Ирак - за свалянето на Саддам Хюсеин, обвинен, че има скривалича на биологични и ядрени оръжия. Следва война в Афганистан...

Това е причината за най-големия спад на германския борсов индекс Дакс (12.03.2003).

post-471-1238665789_thumb.jpg

post-471-1238665803.jpg

post-471-1238665820_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Днес сутринта при Явор Дачков в RE:tv имаше забележително интервю с този http://www.factor-bs.com/news-5957.html човек. Първият българин, работил на Уолстрийт 20 години и оттеглил се оттам дни преди кризата от 1971 г., наследник на тютюневото предприятие "Марко Белчев и синове", напуснал България не през 1944 г., а през 1942 г., приятел на Никсън и кой ли още не по западния свят.

Това бяха забележителни думи за кризата на забележителен човек. Настоявайки, че здравият капитализъм е единствената разумна икономик, той просто и ясно обясни, че вината за днешното състояние е в спекулациите, надценяването на недвижимите имоти, нелогичните масови кредити и инвестиоционните банки и банкери, с две думи - "алчността, която се измерва в трилиони".

http://retv.bg/?video_cat_id=4

Вижте го и се вслушайте във всяка дума! Човекът е на 86 години и ще видите една алтернативна България!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами, един американски финансист преди няколко дни каза: "На тази земя има пари за всекиго и за решаване на всички проблеми, но няма достатъчно за алчността, дори на един човек!"

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Пускам нагоре темата, защото намерих линк на това наистина знаменито интервю!!!

Третия клип отдолу нагоре.

http://retv.kaloyan.info/2009/04/page/5/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте, поздравявам ви за чудесната тема, изложение и линкове!

Смятам, че без тази информация няма как да се справим със сегашната криза...

Марина

-----------------------------------------------

http://www.sesiqta.com

http://www.sofijski-kazusi.com

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...