Отиди на
Форум "Наука"

Химици откриха ново обяснение за възникването на живота на Земята


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Учени химици предложиха нов модел, обясняващ появата на първите биологични молекули на Земята преди милиарди години, които са дали началото на развитието на живота, се казва в статия в списание Nature.

Днес всички биологични молекули, предаващи наследствена информация от организма към потомството, такива като ДНК и РНК, се синтезират в живите организми с други биологични молекули – ферменти. Но в далечното минало тези молекули е трябвало да се сформират спонтанно по химичен път в условията на околната среда.

Смята се, че първата подобна молекула най-вероятно е била кратка верига РНК, но, как тя е могла да възникне самостоятелно в природата учените не разбираха до ден днешен.

Молекулата РНК – дълга верижна молекула, състояща се от единични звена – нуклеотиди. Всеки нуклеотид на свой ред се състои от три съставни части – молекули на основата на азота, въглерод рибоза и остатъци фосфорна киселина.

Дълго време учените предполагаха, че тези съставни части са се сформирали поотделно и впоследствие са се обединили в дълги молекули РНК. Образувалите се веднъж по отделно азотни основи и рибоза в природата не могат да взаимодействат с образованията нуклеотиди, което до момента поставяше учените в задънена улица.

Джон Съдерланд от Манчестърския университет и неговите колеги са разрешили този проблем, доказвайки, че в някои случаи рибонуклеотидите в съчетание с въглерода рибоза и азотна основа са могли да се образуват в едни и същи химически молекули и без участието на ферменти.

Тайната на този процес се крие в присъствието на остатъците фосфорна киселина, които се включват в състава на нуклеотидите едва на последния стадий. Въпреки това, тяхното присъствие е необходимо от самото начало за контрол върху трите първоначални стадия, в които това неорганично съединение участва в качеството на катализатор и предотвратява появата на странични ефекти.

Други изходни компоненти за тази реакция заедно с фосфорните йони са били обикновените органични молекули: цианамид, цианоацетилин, гликоалдехид и глицералдехид, които са били в излишък в климатичните условия на доисторическата Земя.

На определен етап на този спонтанен синтез се образува химичното съединение – 2-аминооксазол. Денем при нагряване това съединение се е изпарявало, а нощем се е връщало обратно в концентрирана форма, която може да бъде наречена "органичен сняг".

След това превръщането на аминооксазола в нуклеотид, съдържащ рибоза с присъединяване към нея на азотна основа изисква само няколко стадия.

http://www.dnesplus.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поредната нескопосано преведена статия от български медии. Така се случва, когато хората, които ги превеждат тези работи си нямат идея за какво става дума.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Синтез на РНК в условия отпреди няколко милиарда години. Или как са се появили първите рибонуклеотиди на планетата:

http://elementy.ru/news/431082

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...