Отиди на
Форум "Наука"

Материята може да е изградена от миниатюрни черни дупки


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Физици предложиха необичайната теория, че най-малките частици във Вселената всъщност са черни дупки, съобщава „Текнолъджи ривю”. Хипотезата е на Доналд Койн от Калифорнийския университет „Санта Круз“ и Ди Си Чън от Изследователския център „Алмаден“.

Черните дупки са региони в пространството, в които гравитацията е толкова силна, че дори светлината не може да избяга от чудовищното приличане. Особеното при гравитацията е, че тя е относително слаба в сравнение с фундаментални сили, като електромагнетизма или атомната сила, която поддържа структурата на материята. Влиянието на гравитацията може най-осезаемо да се усети на астрофизична скала, когато става дума за взаимодействие между гигантски тела, например звезди или дори цели галактики. Освен на необятната космическа арена обаче гравитацията може би „възвръща“ силата си и когато става дума за съвсем малки мащаби. В последните години тази концепция се популяризира и покрай Теорията на струните, според която гравитацията „тече“ като река през различни измерения, което може да обясни защо тя е относително слаба в сравнение с останалите фундаментални сили.

Тъй като тези измерения са важни едва когато става дума за много микроскопични мащаби, където си взаимодействат елементарните частици, би било логично там гравитацията да възвръща своята сила. Според Койн и Чън в този случай може би съществуват много повече микроскопични черни дупки на различно енергийно ниво – много повече, отколкото някой е предполагал досега. Двамата физици са на мнение, че техният брой е толкова голям, че едва ли не всяка частица може би представлява вариация на стабилна черна дупка. Смелото твърдение ще има нужда от много експерименти, за да бъде доказано. Евентуални доказателства за теорията могат да дойдат чрез Големия адронен ускорител (ГАУ), който ще може да създаде микроскопични черни дупки и условия за проучването им.

Авторите завършват своята хипотеза с това, че ако теорията им е вярна, никой не трябва да се притеснява, че ГАУ е фабрика за черни дупки не защото апаратът няма да ги произведе, а защото най-вероятно ускорители с далеч по-скромни размери вече са произвели солидно количество от тези малки гравитационни концентрации. В действителност, ако теорията е вярна, то излиза, че всички хора всъщност са направени от миниатюрни черни дупки.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тия теоретични физици (според мен тия са си чисти математици) съвсем го дават през просото с фантазиите по картинките от квантовата механика и теорията на относителността....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Що бе, виж колко интересно се получава - черна дупка до черна дупка, черна дупка в черна дупка. Парадоксална и необичайна Вселена, баш както си пише в Стопаджията. Сега очаквам, след като разгадахме старата, тя да се трансформира в още по-парадоксална и неразгадаема нова Вселена. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

преди много време бях чел статия (за съжаление не се сещам за автора), който твърдеше в най-общи линии следното:

- при големия взрив е имало толкова голяма концентрация на вещество в толкова малък обем, че гравитацията във вселената една секунда след големия взрив е била огромна и на практка вселената е била (в) черна дупка.

- след големия взрив материята се разпространява във всички посоки, но според теорията на айнщайн нищо не може да се движи със скорост по-голяма от скоростта на светлината, а за да може дадена материя да премине хоризонта на събитията, т.е да излезе от черната дупка трябва да има скорост по-голяма от тази на светлината (затова и дупката е черна - защото дори светлината не може да я напусне)

- следователно няма как вселената да е напуснала черната дупка, т.е. още е в нея

разбира се всичко бе развито доста по-подробно, но основната идея беше такава

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Интересувам се от силата на гравитацията във времепространството. Бих ли могла да Ви попитам как влияе гравитацията върху един космически кораб например, намиращ се извън Земята? Доколкото съм чела, би трябвало гравитацията да изкривява времето и при практически нейната липса времето да протича по-бързо. Дали наистина черните дупки могат да се окажат машини на времето в миналото?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...