Отиди на
Форум "Наука"

Неутронната и кобалтовата бомба


Recommended Posts

  • Потребител

Искам да попитам(нов съм във форума) какво представлява неутронната и кобалтовата бомба досега ''подробно'' съм се занимавал с ядрени и термоядрени бомби и се интересувам от тях,но искам да знам какво предтсавляват кобалтовата и неутронната бомба или могат ли те да се използват за направата на ракети с далечен обхват на действие както ядрената и термоядрената.Благодаря предварително :good:

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Практически не би трябвало да има пречка, няма значение какво ще има в бойната глава на една балистична ракета, освен това каква ще е неговата маса - съответно и колко голям ще е обсегът. Аз конкретни данни за използването на такива бомби не съм срещал, по-скоро само недомлъвки, заплахи, показване на мускули и разбира се безкрайно море от жълти шокиращи суперексклузивни сензации по разни медии. Принципът на действие на кобалтовата и неутронната бомба е установен отдавна, има податки че са тествани такива бомби (но без ракета носител), какъв точно е реалния ефект в сравнение с предварително изчисленото пак не може да се каже със сигурност, но щом разработката на тези оръжия е спряна значи има някаква причина. Общото при тях е, че са пагубни за живота и биосферата като цяло, т.е. основната разлика за която се сещам между тях и ядрените и термоядрените оръжия е че при първите е много по-малко разрушителна ударната вълна от самия взрив, но много по-разрушителна като вторичен ефект на облъчване за живите организми за определен период от време след експлозията, там гама-лъчението прецакваше работата много повече от алфа и бета-лъчите, ама тука навлизам вече в доста непознати територии, ако има химици или физици, които да разяснят повече по въпроса ще е най-добре.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
досега ''подробно'' съм се занимавал с ядрени и термоядрени бомби

Човек, ти ми изкара акъла. Къде така си се занимавал с такива оръжия?

но искам да знам какво предтсавляват кобалтовата и неутронната бомба или могат ли те да се използват за направата на ракети с далечен обхват на действие

Ракети с далечен обхват на действие се правят и без бомби. Например Атлас V 551 запрати НХ до Плутон на 4,5 милиарда километра, като след срещата с планетата, НХ ще продължи още по-далеч в междузвездното пространство. Иначе до сега не съм чувал бомби да се използват за направата на каквито и да било ракети, а аз доста разбирам от ракети - особено от такива с голям обсег.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

При кобалтовата бомба нещата стават по-гадни. Тя също е вид термоядрена, но самото устройство е поставено в корпус от кобалт. Идеята е кобалта да погълне излишните неутрони и да отдели голямо количество радиоактивен изотоп, който да замърси територията. Не знам защо се използва точно кобалт.

Коблатовата бомба е един вид мръсна ядрена бомба. Получава се силно радиоактивно замърсяване на местноста за стотици и хиляди години напред. Затова и е останал на ниво теоретични разработки. Не са посмели дори и опитен образец да направят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Идеята е поразяване на живата сила, като се оставят непокътнати сградите и съоръженията. Като разрушителна мощ са много по-слаби в сравнение с атомната (да не говорим за водородната). Неутронната поразява живата сила, но няма (практически) радиация и заводите там и инфраструктурата може да се изпозлзват почти веднага. Кобалтовата има перид на полуразпад 5.27 години ( това изотопа де Со 60, също малко), но проблема при нея е че радиоактивния изотоп Кобалт 60 излъчва огромна радиация (грубо казано 1 грам убива 100 човека).

Не е никакъв проблем да се правят бойни глави (по отношение на масата, количеството и т.н. де, не за технологията), тъй като те са по правило по-малки от класическата уранова (не уран бре, може и плутоний ;)) бойна глава (пак повтарям става въпрос за активни в-ва, а не за електрониката свързана с технологията).

Сега видях поста на колегата горе. Та да питам кой е изотопа (кобалтов или производен на кобалта) дето има такъв голям период на полуразпад (не се заяждам, просто и аз знам за такива "мръсни" бомби, а мога и да бъркам за Со 60 (еее това си е физика))?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По ми е интересно някой дали има сведения за ядрени снаряди с които ни плашеха, че разполагат "империалистите" в соц. казармата (абе те разправяха и басни за ядрени куршуми (голяма глупост разбира се, кат се има предвид, че критичната маса на един от изотопите (най-малката де) на Калифорния (не си го спомням, а ме мързи да ровя) е 10 грама, а от него я са синтезирани хиляда атома я не ;), кат оставим това, какъв калибър би бил куршума (според спецове макс 13мм, иначе е оръдие) и какви поражения би нанесъл (ясно е, че не да убие една две пехотинки ;))). Значи не вярвам да са снарядите с обогатен уран (щото те го представяха, като нещо такова: Фърля голямата гаубица на 30-40км. и всичко измира ;), но може и лекторите да не са били в час, а тогава не беше такова време да се заяждаш или даже да питаш ;) (а аз си бях любознателен и тогаз ;)).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето ти един ядрен тест с оръдие:

The Atomic Cannon, at 280 mm, was the largest nuclear capable mobile artillery piece manufactured by the United States. On May 25, 1953, a 280 mm cannon fired an atomic projectile a distance of 7 miles at the Nevada Test Site. Twenty 280 mm cannons were manufactured. None were used in battle.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мани ютюб, през 53-та, нема начин да защитят "своите", а 7 сухопътни мили са само около 10,5км. Аз съм слушал тез неща през 83-85-та. А и ме интересуват, не демонстрации, а някаква теория (подозирам, че е имало разработки за таквиз "неща").

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За точния вид на изотопа ще питам и ще пиша. А оръдия много. Всъщност 155 мм ядрен снаряд може да се изстрелва от всяка оръдейна система с този калибър. Да не забравяме и безоткатното оръдие "Дейви Крокет" с надкалибрен снаряд. СССР пък имаха 152 мм ядрени снаряди които можеха да се използват от Д-20 и 2С3 които ги имахме и ние но не съм чел някъде да са предвиждани за нас подобни снаряди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето тук можеш да прочетеш горе долу как са създавали ядрената артилерия:

Атомные пушки

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпроса е, че съм чувал за "мръсни" бомби при които (изотопите имат) пориода на полуразпад е хиляди години, което практически унищожава живота там завинаги.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Военно дело

Много интересна тема. Резун бе писал че картите за бъдещата война били наблъскани с атомни взривове, и идеята на съветските БТр и е била не да воюват в класическа война, а да доставят някаква пехота през заразените области.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...