Отиди на
Форум "Наука"

Отблъсква ли Иван Асен II татарите?


Recommended Posts

  • Потребител

В 11 клас, мисля, учихме, че преди да почине Иван Асен II разгромил татарите. То и в една доста противоречива книга се споменава за такова нещо като малък мит - да речем. Книгата е за 12 мита. Но ако българският цар е разгромил татарите то къде? Изобщо има ли такова нещо? Нормално е татарите да искат да завладеят Балканите и в частност нашите земи. Според мен това сражение, ако е факт наистина, може и да не е станало на наша територия. Какво мислите по въпроса?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Но ако българският цар е разгромил татарите то къде? ... може и да не е станало на наша територия.

Да, станало е на наша територия. Някъде между р. Дунав и Карпатите. Най-вероятно в Северин, защото това е точката, където са навлезли в нашите земи /"татарите" са се връщали от Унгария/ или вече при излизането им са блокирани в района на р. Прут или р. Днестър.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Разгромил" - никак по-долу.

Вярно, има данни за някакъв сблъсък (на прима виста се сещам за Мускес), но по всяка вероятност става дума не за основните монголски сили под командата на Бату.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Първо не сатва въпрос за Иван Асен ІІ тъй като събитието е от 1242 г.когато той вече е починал.Еднистнвените данни за подобен разгром се срещат в една френска поема на Филип Муксес че "царят на българите победил татарите в жестока бран".Но пък от друга страна вероятно става въпрос за локален сблъсък тъй като основните сили на Бату хан не се победени.Нещо повече има археолози които смятат че те успяват да превзамат Търново.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи, на мен ми се струва, че това сражение цели друго - да бъде отслабена малко българската войска за една друга цел - превземане на Търново. Доколкото си спомням това става през 1242 година завземането. Според мен тази битка трябва да е станала някъде близо до нашата столица, както каза Иванко - отвъд Дунава. Защото, ако е още по-близо до Търново, то татарите би следвало да срещнат ожесточена съпротива. Ресавски, извинявай, сега видях мнението ти. Но откъде е почерпил сведения този Муксес?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Пламене цяла Европа е следяла със затаен дъх татарския поход.Например в Франция на стотици километри от татарските отряди са приготвяли лодки за бягство през Ламанша.Имало е своеобразна "татарска психоза".Така че сведения не са липсвали.Като всеки неуспех на татрите е бил многократно преувеличаван.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Влашкия воевода (на прима виста, Коледаров пише за него) смазва левия ариегард на татарите, някъде във Влашко. Българо-куманите поемат още някъде към Днепър първите татарски отряди.

Търново не е падало през 1242 г., това е някой нов виц на Н. Овчаров , сигурно, нали ???

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да, източникът е стихотворната хроника на Филип Мускес. Но става дума за разгром на предни части на татарите. Още при наследника му Калиман І татарите вилнеят както из българските земи, та чак до владенията на унгарските му роднини. Това явно е най-тежкото време, защото до Георги І Тертер в наличните сведения на взаимоотношенията с татарите не се отдава по-голямо значение, отколкото и на останалите проблеми на държавата. При цар Георги І е разцвета на Ногай, но с неговите проблеми с централната власт на Ордата ролята на татарите върху бълг. политика отслабва. Не бива да се прехласваме по възкачването на Чака - той е зет на цар Георги І разполагащ с прилична за времето си войска - две качества, които винаги откривали чудесни перспективи за трона. Затова и никой не хвали Тодор Светослав, че ни е освободил от татарско иго. Дори и с толкова, колкото е казано за Иван Асен ІІ и Ивайло.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...