Отиди на
Форум "Наука"

Грейпфрутът


Recommended Posts

  • Потребител

Как ще реагирате, ако Ви кажа че грейпфрутът увеличава риска от рак на гърдата? Сигурно ще помислите: "Този е луд, сега пък и грейпфрутът! То не остана какво да ядем, докато сме на диета..." И още нещо, въпреки диетичните ползи на плода, не пийте лекарствата си с прясно изцедения му сок. Има защо...

Грейпфрутът се появява на сцената

Мнозина смятат, че появата на плода грейпфрут се е случила първо на остров Ямайка, макар да има и мнения, че родното мястото е Барбадос. Много от ботаниците твърдят, че грейпфрутът е хибрид от кръстоска между сладък или горчив портокал с екзотичния цитрусов плод помело.

Защо точно "грейпфрут"?

Най-ранното популярното название на грейпфрута е било "забраненият плод" от Барбадос (1750 г.). Името "грейпфрут" от своя страна е заемка от английски език, където (grapefruit = grape + fruit) буквално значи "гроздов плод" и за пръв път е употребено в Ямайка през 1814 г. Смята се, че причината за избора на това име се състои в преждевременна и погрешна ботаническа класификация. Ботаникът Джон Лунан решил, че плодът е сорт видоизменено грозде, защото грейпфрутите растат на гроздове, подобно на зърната на гроздето. По-късно, вече правилно ботанически класифициран, плодът грейпфрут става известен като "Райски цитрус"(Citrus paradisi, Rutaceae). Това име обаче просто не успява да се наложи в ежедневието.

За растението грейпфрут

Субтропичното цитрусово дърво достига до около 5-6 метра. Листата му са тъмно зелени, тънки и дълги до метър и половина. Плодовете му, грейпфрутите, са с жълт до жълторозов цвят на кората и диаметър между десет до петнадесет сантиметра. Теглото на един плод варира между 300 до 600 гр и съдържа мека и кисела сърцевина с различен цвят: червен, розов и бял. Сладостта и цвета на сърцевината зависят от сорта и търговската марка.

Грейпфрутът вчера и днес

Преди 19 век листата от грейпфрут били по-ценни заради декоративната си стойност. Плодът става популярна храна в края на 19 век, като до тогава е консумиран (и то рядко) само в островните колонии на Великобритания. В САЩ бързо усвояват новата растителна култура, като и до ден днешен остават лидери в световното производство, следвани от Мексико, Китай, Израел, ЮАР, Аржентина, Япония, Индия и Кипър.

Сортове грейпфрути

Основните класификации на разновидностите са по цвета на кората:

*бял - със светло жълта кора;

*с розова кора;

*с червена кора.

Има много и различни търговски сортове. Ето някои по-известни:

*рубинено червен - родом от Тексас, той има червена кора и червена сърцевина;

*Червен от Рио - червена кора, розова сърцевина (генно модифициран).

Видове продукти от грейпфрут

*Пресни плодове, до 40% от световното производство;

*Натурални сокове;

*Консервиран грейпфрут.

Грейпфрута е богат на:

*богат е на витамин C и съдържа B9. Червените и розовите сортове, съдържат повече провитамин А, от белите сортове;

*съдържа калий и магнезий;

*богат е на веществата: нарингин, бергамотин и дихидроксибергамотин (последните 2 имат негативен за здравето ефект);

*добър източник е на пектинови фибри (ако се яде с белите ципи);

*червените и розовите грейпфрути са добър източник на ликопен - важен антиоксидант.

Здравословен ефект

Грейпфрутът притежава нисък гликемичен индекс и е сред най-предпочитаните плодове, консумирани по време на диети за отслабване. Други негови ползи са свойствата му на натурален антибиотик, лек диуретик, а също: тонизира стомашно-чревната лигавица и подобрява храносмилането. Освен многото полезни вещества, този плод носи на консумиращите го и някои странични ефекти.

Неотдавна се оказа, че грейпфрутът не е здравословен за всички. Причина за това са веществата бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина. Те действат като инхибитори на специфичен ензим важен за обмяната на редица вещества в тялото на човека. Проблем представляват най-вече:

*Всекидневната продължителна консумация на грейпфрут или сок от грейпфрут за жени в и след менопауза (увеличава риска от рак на гърдата), заради блокирането на ензима P450 3A4 (CYP3A4), който е важен за производството на естроген;

*Едновременен (+/- 30 минути) прием на грейпфрут с широка група лекарства. В противен случай бергамотинът и дихидроксибергамотинът ще намалят ефективността на приеманите медикаменти.

Как да изберем и съхраним?

Цветът на кората на цитрусовите плодове може да бъде подвеждащ. Червен отвън не значи винаги добре узрял. По-важен е блясъкът, т.е. дали кората на плода отразява светлината или цвета има матов отенък. Изберете тежък за размерите си плод, който леко да поддава на натиск. Избягвайте плодове с меки участъци или нарушена овалност (едностранно сплеснати). Последното е знак за натъртване.

На стайна температура, грейпфрутът може да се запази между 8 и 15 дни. За по-дълго време, съхранявайте в хладилник. И плода и пресният му сок подлежат на замразяване

Идеи за приготвяне

Пресен:

*нарязан на салата;

*за директна консумация с лъжица;

*изцеден на пресен сок.

:lightbulb: Препоръчвам Ви да опитате: пресен сок от киви и грейпфрут

Идеи за по-здравословна кухня:

*Измийте добре грейпфрута преди да го нарежете, често се пръскат с химикали;

*Ако взимате лекарства, оставете прозорец от два часа между приема им и консумацията на грейпфрут.

Диетолози съветват жените в постменструална възраст да не консумират грейпфрут по-често от веднъж на две седмици. Кулинарите съветват да комбинирате грейпфрута с други цитрусови плодове за приготвяне на сокове.

грейпфрут.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

като цитохромен инхибитор грейпфрутът блокира и разграждането на алкохола, така че ако искате да по-ударно да се натряскате - задължително пийте водка с чаша фреш от грейпфрут. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...