Отиди на
Форум "Наука"

Гърци искат да оберат НИМ


Galahad

Recommended Posts

 • Потребители

Гръцките претенции за паметници на културана намиращи се в България

Гръцкото коварство и алчност са били широко известни още от Античността и средновековието. И ето сега трима гръцки владици се обърнали по националното радио към гръцкото правителство да пробута измежду многото искания на ЕС към България и това, да се върнат изнесените паметници на културата от завзетите от гърците български земи.

На пръв поглед инициатива не на държавата, а на три частни лица. Някога така започна и кампанията за Паисиевата история - резултата: беше взета от НИМ и предадена на Гърция. Тогава се пробута идеята тя да бъде разменена срещу някои гръцки ръкописи. Но явно гръцката страна има друга идея - да вземе не само Зографския репис на историята, но и ръкописите срещу ... нищо. Може ли да се разчита, че ако Гърция направи официално искане продажното българско правителство ще се противопостави. Едва ли - да се сещате да се е противопоставяло за нещо, освен да бъдат съдени корумпирани министри и да се развалят приватизиционни сделки облагодетелствали министерски и депутатски фирми.

Я какво става с проверките за софтуер. Подсвирнаха им и нашите хубосници взеха и пратиха полицията да тараши хорските домове без да зачитат ни собствонест, ни неприкосновеност на личния живот, ни неприкосновеност на кореспонденцията, ни правото на едно лице да получава информация. Не че полицията няма друга работа - седят неразкритите убийства, ширят се неразкрити кражби и грабежи... Но казаха на нашите продажни управници и те - йес сър.

И тъй като гърците подеха частна инициатива ми се струва, че е добре и ние да подемем такава и да им се обясни, че няма да получат нищо, ами и ако толкова ги е грижа за справедливостта могат даже да върнат това онова - Паисиевата история, тленните останки на Самуил, Беломорска Тракия и частите от Македония, които са в техни ръце...

Ето няколко адреса, на които може да се пратят писма, в които да се напомни, че не сме забравили миналото и стореното от гърците, но не вдигаме панаири, защото искаме да загърбим миналото ш до живеем в мир и разбирателство със съседите. Но ако не можем да постигнем последното заради безумни искания, то и ние имаме какво да поискаме от тях и то май е доста повече.

Гръцко посолство в България:

sofia@greekembassy.bg

Правителство на Гърция:

pressoffice@primeminister.gr

Това пък е адреса на Автономната гръцка архиепископия в Атина:

contact@ecclesia.gr

http://www.ecclesia.gr/English/archbishop/index.html

Малко полезни адреси на сайта на гръцкото посолство:

http://info.greekembassy-sofia.org/bg/links.htm

:bg::groupwave2::nospam::oops::bg::bounce8::oops:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Прав си, Галахаде. Аз ти го казах и в чата. Но няма да стане. Първо трябва да върнат заграбеното не само от Мелник. Та нима те не са крали? Не само че са го сторили, но и с двете ръце са го направили.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами върнахме Зографския препис на Паисиевата история и нищо не получихме в замяна. Какво пречи пак да стане също?

Сега е време да се охладят мераците, че останат ли нещата да се решеват от българските политици нищо добро не ни чака.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това е също толкова безсмислено искане, колкото и това Св. София да бъде превърната отново в църква, ако Турция иска да влезне в ЕС. Е, с тая разлика, че аз лично подкрепих идеята, макар и да е безсмислена :P, а не бих казал нищо хубаво по този въпрос!!! :mad: Аз ако бях на нашите политици, бих им отговорил нещо от рода на: " Поискайте си първо най- големите ваши ценности, които са в Лувъра и Британския музей и като ви ги върнат от там, ще направим същото и ние!" :P

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Господата от върха на властта в България са толкова анално податливи, че без никакви възражения ще се съгласят. Както и няма никакъв шанс да се вслушат в протестите сред хората на които им пука. Те без никакви възражения и без никакъв смисъл се съгласиха да затворят АЕЦ-а от което зависи електричеството на цялата страна, какво остава за няколко предмета от музея?!!!

Галахаде, като говориш за История славянобългарска, спомняш ли си как тя се озова в НИМ. Агенти на комунистическите тайни служби бяха пратени в Гърция проникнаха в Атон и я задигнаха ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Не са задигнали преписа на Историята просто от Атон, а от българския манастир Зограф. И ако този манастир е бил гръцки, дали Паисий Хилендарски би я оставал на фанариотите да изгорят и нея! Сега, като има фирми на гръцки инвеститори в България редно ли е да оберем гръцките им собственици, само защото имуществото им се е оказало на българска територия! А от някой търг в Западна Европа да са ни върнали изнесеното он иманярите?

Аз лично пратих това писмо на и-мейла на гръцкото посолство:

Ваше Превъзходителство,

Наскоро прочетох, че трима гръцки владици - Панталеймон, Теологос и Павлос – чрез радиото на гръцката православна църква са призовали гръцкото правителство да претендират за някои български реликви, спасени в началото на 20 век когато гръцките войски са рушали българските домове, църкви и манастири.

Как да се оцени тази постъпка? Какво може да е отношението ни към някои, дето са влезли като прелюбодейци в чужд дом, а сетне изгонили от там измамения съпруг и прелъстената съпруга решили да ограбят и нещастните им деца? Защото нима историята не е такава? Някога, докато христолюбивата българска армия се сражаваше с неверниците и поробителите, техните съюзници – говоря за гърците и сърбите – тайно се договаряха как да ограбят своите единоверци и съратници. И когато нечестивото им дело успя и те прокудиха българите от Беломорска Тракия и Македония, тези последните взеха със себе си това, което можеха да спасят. Но ето, че на тези, дето се настаниха в насилствено отнетите домове и храмове плячката се видя явно малко и сега ненаситността им иска още.

Но как мислите, дали сме забравили как гръцките владици-фанариоти, които подобно на някогашните еретици-иконоборци унищожаваха икони само защото на тях имало български надписи (да споменем тук нечестивия софийски митрополит Йоаким, който изгорил иконите на храма в Берковица). И това далеч не е всичко. Те са извършили и по-лошо, което не са сторили дори турците, макар варвари и неверници. Тези владици-фанариоти са взели да горят и богослужебните книги, като не посвенили да хвърлят в огъня и светото писание, защото били написани на български език. И това е ставало къде ли не – в Атонските манастири, в Маникейския манастир при Сяр, а най се отличил нечестивия търновски владика Иларион Критски опожарил библиотеките на храмовете и манастирите на старата българска столица.

И питам се, дали тези трима архиереи или да ги наречем по-точно архиразбойници си мислят, че сме забравили сторената неправда. Или, виждайки че България желае да влезе в Европейския съюз си мислят, че сме готови да направим това на всяка цена, дори и пълзейки, ограбвани и унизявани до безконечност. Или може би се надяват на продажното българско правителство?

Но знайте че в България има и хора, които са готови да отстояват своето. И ако се питате защо днес не искаме да ни се върнат отмъкнатите кости на цар Самуил от патриаршеския храм на остров Преспа, Паисиевата история и другите реликви от българския манастир Зограф, че и отнетите зами в Беломорска Тракия и Македония, то не е, че сме ги забравили, а за да се запази мира и разбирателството между народите ни и любовта между църквите-посестрими.

Но вие, като посредник между двата народа положете усилия да усмирите користолюбивите стремежи на тези недостойни духовници, та да не стане като с открехването на митичната кутия на Пандора. Защото ако исканията им предизвикат буря от взаимни претенции, то те няма да получат нищо, но само ще направят да се мразят два съседни народа, при това християнски.

И нека вас ви води не пожеланото чуждо, а евангелското слово „Блажени са миротворците” (Мат. 5:9).

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Силно се надявам нашите политици да не допуснат подобна глупост и дано поне историческото образование на Първанов да му подскаже, че това не е редно ;)

Браво @Galahad за писмото :good: Остава само да видим реакцията на останалият народ и решението на политиците :Oo:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами ако доста хора изпратят такива писма можем да минем и без родните политици. В крайна сметка в Гърция кампанията не е почната от държавата, а от частни лица. Доколко трябва и ние да чакаме вечно държавата да свърши това или онова. Гражданското общество може да промени държавата, но не и да се създаде от нея.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Колкото и глупаво да звучи, действително гръцкото посолство има някакъв шанс да ни обърне внимание и дори да ни съдейства, но нашите власти - никакъв.

А иначе е вярно, че гърците умишлено не си мръднаха пръста когато Едното крило на Зографския манастир беше обхванато от пламъци (може би умишлен палеж), за това акцията на нашите спецчасти може да се възприеме и като спасителна за този свещен ръкопис.

Ние си го върнахме, но накрая ни принудиха да го изпратим обратно там - това решение го взе Петър Стоянов с мотива, че там й е мястото на Историята, а Атонската република е автономна и не е част от Гърция на практика.

Обаче нашето правителство занемари българската кауза в Атонската обител. Така например в Хилендарският манастир, който до скоро също беше български, живеещите там няколко много възрастни български монаси починаха и бяха изместени от сръбски, гръцки и руски специално изпратени за целта от своите държави. По същия начин ще се тане и със Зографския.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами покрай връщането се завъртя идеята за някаква далавера на Божои Първанов. Подхвърли се идеята Историята да бъде разменена срещу въпросните ръкописи, а мощите на св. Дионисий за костите на цар Самуил. Подхвърли се обаче и алтернативата - не заменени, а продадени. Тогава имаше протести и дори Първанов пусна на страницата си анкета, като в крайна сметка далаверата не стана. При всички случои ако бяха успели фокуса с размяната щеше да е във вреда за нас - ние да получим нещо, което иначе е в български атонски манастир, а да дадем нещо, което си е в български музей.

В Зографския манастир освен препис на Паисиевата история е ръкописа на Заграфската история (от същото време като Паисиевата), книгата с автографа на патр. Теодосий Търновски, евангелието на цар Георги ІІ Тертер, патерицата на последния охридски архиепископ Арсений, служебника на патр. Евтимий Търновски, да не говорим за християнските реликви. Тъй че компанията там е достойна.

Иначе пуснах и писмо на и-мейла на гръцкия премиер, с копие до атинския архиепископ, макар да не знам доколко съм се справил с английския:

Dear Mr. the prime minister,

Yours Right Reverend

At one time in the past the Greeks have made so much angrily on the Bulgarian people. Greek bishops set fire the Bulgarian books, destroyed sacred icons, only that on them there were Bulgarian inscriptions. Not so already for a long time, 100 years have not passed yet, the Greeks have banished the Bulgarian inhabitants from Thrace and Macedonia. And leaving with the native houses, without hope again will return there, these have taken with themselves sacred relics, that have not forgotten native territory.

But, some were found, which call themselves prelate - speaking about bishops Pantaleymonos, Theologos and Pablos. Poorly all evil which seemed to them have done in the past Greek bishops and have decided it to increase.

It seemed a little, that have taken houses, property and we shall say bread of the essential unfortunate people. Their slyness and covetousness have resulted them in searching and that poorly which people have saved leaving with native territory. Him last prey has appeared a little.

For it covetousness the God will condemn per day of the validity. But for the sake of preservation the consent between the states, love between churches and friendship both peoples, I call to you, that would condemn this bad business.

Надявам се идеята да се повдигне въпроса за бърг. земи и епархии в Тракия и Македония да намали усещането за ощетеност на гръцките духовници. ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...