Отиди на
Форум "Наука"

С брачни договори след 1 октомври 2009


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Скоро и у нас – брачни договори. От 1 октомври с влизане в сила на новия семеен кодекс. По-ясни отношения, по-либерален начин за уреждане на имуществените отношения между съпрузите – така както се споразумеят.

Те трябва да бъдат подписани от двамата партньори и да се заверяват пред нотариус.

Разпределянето на собствеността ще влезе в специален регистър на Агенцията по вписванията. С подписа под брачния договор, колкото и да ви се иска, няма как да гарантирате, че ще се обичате докато смъртта ви раздели. Но ако раздялата дойде по-рано, поне ще е ясно, кой какво ще получи.

По този повод Стилияна Григорова – и. д. председател на Брачната колегия на СРС каза: "Романтичният период е кратък. С раждането на децата, с натрупването на задължения неизменно прагматичната част завзема романтичната част от отношенията между съпрузите."

Новият Семеен кодекс предлага три варианта. Както досега – всичко да е общо, разделност - всеки да притежава това, което купува, и брачен договор. Преди сватбата двойките ще декларират в общината кое са избрали. Юристите не очакват бум на брачните договори, след като те влязат в сила.

"Мисля, че все още надделява чисто патриархалния момент за това съпрузите да са едно семейство. Двамата заедно да полагат грижи и това, което се придобива, да е на двамата.", каза още Григорова.

С брачния договор могат да се уредят правата и задължения на всеки към разходите в семейството, а също кой какво ще получи след развода, както и издръжката на децата. Според специалистите, ако документът не е изпипан, той може да създаде проблеми и да забави развода. Има случаи обаче, за които горещо се препоръчва.

Нотариусът Валери Манчев счита, че за опарилите се, втори, трети брак – това ще е инструмент по-адекватен или за хора с голямо имущество. Тук се изисква от партньорите едно по-голяма зрялост, за да могат да разискват имуществени отношения без да накърняват личните си.

Ако, все пак, имате сили да споделите финансовите си претенции и стигнете до споразумение, след 1 октомври 2009 г. ще можете да сключите брачен договор – да си спестите споровете за пари и ... да се обичате - ако не - завинаги, то - възможно най-дълго.

http://info.rozali.com/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Реформата в семейното право беше един опит да се сложи край на безпрачните съжителства, но беше направено по възможно най-лошия начин. Вместо да се анализират проблемите и да се намери тяхното решение в случая съвсем механично се изкопираха някои чужди институти.

След бурж. революции започнало да се търси ново уреждане на материята за църковния брак- тайнство. Въпросът е решен прагматично и брачният договор е уреден като една от сделките в гражданския кодекс. Това обоче е направено в епоха, когато обществените нагласи са изключвали съжителството без брак, като са допускали само евентуално като революционна промяна този брак да не е задължително църковен.

Фактическото събитие доби популярност първо там, където възможностите за развод са най-ограничени. Така в Италия където основната идея е била, че бракът трае дакота смъртта ги раздели постепенно просто се прескочи самото сключване на брак.

Къде сме ние? Сключването на гражд. брак въпреки някои дребни трудности е относително проста и безболезнена процедура. Ако семейните отношения се развият хармонично - всичко е наред. В миналото разделението на труда в семейството е добринасяло за взаимната потребност на двамата съпрузи. Еманципацията на жените, в резултат от която жените не само могат да работят, но и да получават доходи равни и дори по-големи от тези на съпругът значително намали зависимостта на жена от мъжа. Техническия прогрес и развитието на услугите от своя страна пък намалиха потребността на мъжа от съпруга - жената бе заменена от хлаба от магазина, доставката на храна по домовете, фирмите за почестване на дома и пералнята. В крайна сметка и двамата съпрузи се оказаха независими един от друг, а това значително се отрази на прага на взаимно търпение.

И тъй перспективата за един развод вече винаги са появява още в етапа на един бъдещ брак. И това, което излиза на преден план е сложната, скъпа и тромава бракоразводна процедура. Или както пееше някога Хисарския поп: "от нашите разводи направиха пловдивските заводи". Иначе казано промяната на Семейния кодекс се обезмисли от липсата на хармонизирана промяна и в Гражданско-процесуалния кодекс.

Друг закон, който обезмисля семейната реформа е този за наследяването. Когато бракът е един и се е развил нормално - проблеми няма. Но, като браковете са няколко възниква проблемът за наследяването. Последният съпруг не само наследява, но и има една твърде голяма запазена част. Но всеки последваш брак е уж по любов и всеки от съпрузите гледа да опази своето семейно наследстство за децата си и да получил дял от другия съпруг. Така семейният живот се превръща в поредица от взаимно прецакване. Съжителството без брак решава успешно и този проблем - при добри отношения наследодателят може да остави цялата разполагаема част на своя партньор.

Разделността също не е сполучливо решение:

Чл. 33. (1) Правата, придобити от всеки от съпрузите по време на брака, са негово лично притежание.

(2) При прекратяване на брака по исков ред всеки съпруг има право да получи част от стойността на придобитото от другия по време на брака, доколкото е допринесъл с труд, със средствата си, с грижа за децата, с работа в домакинството или по друг начин.

Иначе казано първата алинея въвежда разделността, но на практика втората алинея я превръща в съпружеска имуществена общност.

Уредбата на брачния договор наистина дава една по-голяма свобода:

Чл. 37. (1) Встъпващите в брак могат да уредят имуществените отношения помежду си с брачен договор.

(2) Брачен договор могат да сключат само дееспособни лица.

(3) Брачен договор може да бъде сключен от съпрузите и по време на брака.

Съдържание на брачния договор

Чл. 38. (1) Брачният договор съдържа уговорки само относно имуществени отношения между страните като:

1. правата на страните върху имуществото, което се придобива по време на брака;

2. правата на страните върху притежаваното от тях имущество преди брака;

3. начините на управление и разпореждане с имуществото, включително и със семейното жилище;

4. участието на страните в разходите и задълженията;

5. имуществените последици при развод;

6. издръжката на съпрузите по време на брака, както и при развод;

7. издръжката на децата от брака;

8. други имуществени отношения, доколкото това не противоречи на разпоредбите на този кодекс.

(2) Имуществените отношения между страните могат да бъдат уредени и чрез препращане към някой от законовите режими. Не е допустима уговорка предбрачно имущество на една от страните да стане съпружеска имуществена общност.

(3) Брачният договор не може да съдържа разпореждания за случай на смърт. Ограничението не се отнася за разпорежданията относно дяловете на съпрузите при прекратяване на уговорена съпружеска имуществена общност.

(4) За неуредените с брачния договор имуществени отношения се прилага законовият режим на общност.

Въпросът е дали след договарянето на всичко това, ще остане желание да се сключи брак?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Е, то е по желание. Тези въпроси винаги са били регулирани, в т.ч. и от обичайното право, но чак договори - не е най-добрия вариант за бъгарската традиция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Продажбата на булката си е класическа форма за сключване на брака (използвана и до днес сред някои малцинства). Тъй че договорното начало е с големи традиции в брака.

:biggrin:

Е, то е по желание. Тези въпроси винаги са били регулирани, в т.ч. и от обичайното право, но чак договори - не е най-добрия вариант за бъгарската традиция.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ама пак си е договор. Или както е казвал Таджер - като се качиш в автобуса и си купиш билет сключваш и договор за превоз, и договор за застраховка.

Ба, чули са те за договор тия с купените булки от пазара в Чирпан :)):)):))
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, той с това почваше Таджер да дава пример за сделка....

Договор е, ама класически непозволен! Едва сега го узакониха, ама тия не го сключват в установената форма. Трябва да отворим една нотариална кантора на пазара в Чирпан, да всичко да е заверено от "нотаримус", както нЕкои етноси казват.:))

Абе, тия хора като го въведоха тоя договор, правят ли сметка за границата между позволените и непозволени клаузи.... Имуществени отношения, имуществени, ама докъде ще стигнат:))):))

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...