Отиди на
Форум "Наука"

Неизвестните герои на ГУЛАГ


Recommended Posts

  • Потребител

Неизвестните герои на ГУЛАГ

През лагерите на ГУЛАГ са минали милиони зеки. Тези, които оставят мемоари със спомени от пребиваването си зад бодливата тел, са няколко стотици... Писателите от ГУЛАГ са почти на 100% категорични – бягството от сталиновите лагери на смъртта е било невъзможно по ред причини: огромните разстояния, тежките климатични и природни условия, тоталната съветска полицейщина, негативното отношение на местното население към зеките. Северните народи зад Полярния кръг ловували с ентусиазъм избягалите концлагеристи – за награда от 100-200 рубли били готови на всичко. Дори човек да избяга и да има някакви хранителни припаси през първите седмици – къде да отиде?! На стотици километри в тундрата единствените селища са построените от НКВД примитивни селца и градчета с насилствено пратени в заточение съветски граждани, които рядко имат смелостта да съчувстват на зеките /за разлика от времената на Руската империя/.

И все пак... Въпреки изброените „невъзможности” за бягства, архивите казват друго. От ГУЛАГ успешно са избягали десетки хиляди зеки, повечето криминални, но не липсват и политически. Някои от тях успяват да се доберат до централните райони на страната и живеят в нелегалност дълги години. Други, имат късмета да преминат държавната граница и да се спасят от Сталиновите палачи – предимно през финландската, но не са липсвали и успешни бягства пред афганистанската и иранската граници.

Това, което обаче най-силно шокира е доскоро прикриваният факт, че в ГУЛАГ е имало истинско антисъветско въстание. То избухва през лятото на 1942 година край градчето Уст-Уса, някъде в района на Воркута /зад северния полярен кръг/. Стотина зеки, предимно политически, обезоръжават охраната на лагера /почти като във военен екшън-филм/, обличат се във военни дрехи и въоръжени с винтовки и автомати атакуват близкото градче Уст-Уса, като се опитват да привлекат местното население на своя страна. Метежът е откровено политически. Водачът му Марк Ретюнин се обявява за унищожаване на съветската власт. За първи път, „политическите” не просто мразят Сталин, а ненавиждат всичко „съветско”, завещано от Ленин и Троцки, и искат да го премахнат. През първия ден от въстанието, метежниците имат успех – презвемат успешно селището Уст-Уса /заедно с телеграфната станция и малкото летище/ и обсаждат местния милиционерски участък. За нещастие, служител на НКВД успява да ес добере до резервен радио-предавател, скрит в гората, и предава съобщение, че в Уст-Уса се водят боеве. Паниката във Воркута е огромна: местните НКВД-величия са убедени, че Уст-Уса е превезто от германски парушутисти /по онова време, юни 1942 г., страхът от германците е все още панически и донякъде с право палачите на ГУЛАГ очакват при появата на германците в Сибир да избухнат масови бунтове; по онова време значителна част от населението на изток от Урал са зеки или принудително изселени, които има за какво да се бунтуват срещу съветската власт/.

Но както и да е. НКВД изпраща свежи подкрепелния на обсадените в Уст-Уса милиционери и за два дни смазва въстанието на зеките. В уличните боеве загиват десетки служители на вътрешното министерство. Около 30-ина въстаници успяват да се оттеглят от Уст-Уса и се барикадират в ловно стопанство за елени. С изчерпани боеприпаси, въстаниците нямат шанс да оцелеят. Там е и последният бой с войските на НКВД. Водачът на метежа се самоубива. Почти всички въстаници, взети в плен са екзекутирани, но има и оцелели – те получават огромни присъди. Един от тях, дори успава да разкаже подробно историята на въстанието, на следователите. Неговият разказ случайно е открит в архивите на НКВД през 90-те години.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не епрез лятото а през януари 1942 г.Отчаян опит на шепа смелчаци.Но без релани шансове за успех.може би е трябвало да се опитат на групи от по трима - четирима да се доберат до германицте или друга външна граница.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, става за сценарий на типичен руски брутален екшън с трагичен край :) а подобни случки със сигурност е имало в повече, но просто информацията за тях е строго секретна, за този знаем по щастлива случайност.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдаа. Светът е пълен с образи и данни от немските лагери, но за неизмеримата трагедия на съветските народи и ГУЛАГ хем се знае, хем не се осъзнава тежестта й.

Днес дори има историци, които смятат, че през лагерите на ГУЛАГ са минали не повече от 200 000 закоравели престъпници, които Сталин е изчистил.

Обаче все пак "ръкописите не горят".

Четете Варлам Шаламов!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди известно време гледах "Бягство от Гулаг" и "Последният бой на майор Пугачов". Двата филма ми се сториха прекалено нереалистични, тъй като ми изглеждаше фантасмагория германски военнопленник да избяга от Колима и да се добере до Иран /в първия случай/ или политически зеки да обезоръжат охраната на лагера и да вдигнат въоръжен бунт /във втория/. Но оказва се, че животът е далеч по-богат на сюжети от филмовите сценарии...

Верно, историята на въстанието в Уст-Уса си плаче за филм с бюджет двайсетина милиона долара ;) /Като гледам торентите, епичното руско кино се възражда с нови филмови похвати, примери колкото щете: "Адмирал", "1941", "Застава" и т.н/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ми е под ръка книгата на Шаламов (пък и имена не помня), ама тоз майор Пугачов? В случая описан там не става въпрос за политически, а именно за военн. Които го организират с военна педантичност. Неутрализиране на постовете, превземане на караулното, изтегляне с камион, че май и към някакво летище. Водача не е бил заловен. Дали е същото? И къде мога да си изтегля филма?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ми е под ръка книгата на Шаламов (пък и имена не помня), ама тоз майор Пугачов? В случая описан там не става въпрос за политически, а именно за военн. Които го организират с военна педантичност. Неутрализиране на постовете, превземане на караулното, изтегляне с камион, че май и към някакво летище. Водача не е бил заловен. Дали е същото? И къде мога да си изтегля филма?

В замундата го има, от там съм го теглил преди 1-2 години. Три серии.

Да, всъщност става въпрос за съветски офицер, който попада в германски плен, и след освобождението си, хората на НКВД го обвиняват в предателство и сътрудничество с нацистите /нещо обичайно за всички червеноармейци, попаднали в германски плен/ и му лепват 10 години на Колима. Имаше и запомняща се сцена как в германския военнопленически лагер идват да вербуват бойци за армията на Власов. Какво да се прави - патетика - и днес в Русия Власов е оплюван на ен-та степен, макар , по мое мнение, да заслужава някаква реабилитация.

Показателно е, че оцелелите герои от Брестката крепост масово са минавали за предатели. Даже, прословутият майор Гаврилов /последният защитник на казематите/ след освобождававнето си от германски плен е разжалван. На него му е спестена участта на зек, но затова пък 10 години е принуден да си говори сам в тундрата - направили го началник на някакъв лагер от Гулаг. Чак, след средата на 50-те години го правят герой на СССР...

Между другото, в Замундата има и 12-сериен филм по мотиви от разказите на Варлам Шаламов. казва се "Завещанието на Ленин" или нещо такова. Добре е направен.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има и такива, които не са пострадали след връщането си от плен. Просто разни тъпанари от НКВД масово са се презастраховали да не би да ги упрекнат, че са пуснали врагове...

Има и друго - пленниците са видели живота в Европа. Такива хора са прекалено опасни, за да не бъдат тормозени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Безкрайна тема и безкрайна печал. Шаламов задължително трябва да се чете, бих го включил в задължителната програма по литература в училище и университета.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...