Отиди на
Форум "Наука"

Войната на Михаил Асен със сърбите


Recommended Posts

  • Потребител

Потърсих из форума тук-там и не открих сходна тема - ето защо я пускам.

През м. юни 1253 г. е сключен договор между сина на цар Иван II Асен - цар Михаил II Асен и град Дубровник. За флот, за войска много пъти е ставало дума. Този договор е и търговски - мисля, че Михаил II дава привилегии на дубровнишките търговци.

Въпросът ми е:

Тогава има ли изобщо някаква помощ от страна на републиката във военните действия срещу Сърбия?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Българската армия, изпратена срещу сърбите, овладяла част от сръбската територия, но изоставени от дубровнишките си съюзници, българите се завърнали в земите си, без да се възползват от военния си успех.

Българската дипломация работела и за създаване на коалиция срещу Унгария.

На византийския фронт били превзети крепостите Станимака (Асеновград), Кричим, Перущица, Цепина... Населението в тези земи било преобладаващо българско и доброволно преминавало на страната на българската държава, отхвърляйки, по думите на Г. Акрополит "омразния ярем на чуждоезичните гърци". Византийците предприели контранастъпление и разбили българския цар край Одрин. Превзели крепостите Сяр и Мелник, но пък крепостта Цепина им се "опънала". Българите привлекли на помощ кумански отряди, с чиято помощ се опитали да изравнят силите. Малко по-късно на сцената се появява и руснака Ростислав Михайлович, който омъжил дъщеря си за бълг. цар и подписал позорен договор, чрез който земите на запад от Средец и на юг от Пловдив минали в ръцете на Византия. Вероятно това е част от плана на заговорниците да дискредитират бълг. цар, който малко след това бил убит. Престолът бил зает от Коломан II Асен, царев братовчед. Ростислав се виждал като цар, но не могъл да влезе в Търново. Вероятно е откъснал малка част от северозападните бълг. земи за да увеличи земите си в Сърбия. Започнал да носи титлите дук и император на България, но те нямали реално покритие.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Той тогава Дубровник е под господството на Венеция, още не е република, така че не е имал и пълна самостоятелност за такива неща, а и силата му не е била голяма (като изключим флота, който за война срещу планинската Рашка на нас не би ни свършил никаква работа). Походът на българския цар е успешен всъщност - българските войски напредват дълбоко в сръбските планини и опустошават земите около река Лим. Но поради не напълно ясни причини кампанията не е продължена впоследствие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...