Отиди на
Форум "Наука"

Българските партии и тяхното бъдеще


Recommended Posts

Преди всяко разглеждане на подобна тема е нужно да се запознаем с някои теоретични положения и практики относно демокрацията и партиите. За целта предлагам един сайт с добра информация без партийни и други пристрастия:

http://www.dadalos-iizdvv.org/parteien/grundkurs_5.htm

Понеже материалите са изготвени от цивилизовани хора, живеещи в правови държави, никъде няма да намерите описани случаи на корупция и партийно организирана престъпност. При тях това е недопустимо и не подлежи на обсъждане. Да помислим как е при нас?

Фундамент на грабежа

Когато нямаш капитал и какво да губиш, затвора и законите, най- малко те плашат. За всеки случай, трябва да полагаш всички усилия, това да става “ законно”,иначе си наивен глупак, неподходящ за съвременен вълк на капитала. Пресен пример, са всички величия от ЦК на БКП, до колкото си спомням само един по- наивничък за малко лежа или се оттърва с условна присъда (да не ви излъжа). Процесите срещу тях бяха глупав фарс и ги издигна в очите на хората, а имаше за какво да бъдат съдени ! Напълно безметежно се оттърваха стотици другари работещи в ДС и импексите, където ставаха най- големите далавери и продажба на национални интереси. Не е ясна съдбата на стотиците фирми създадени зад граница и финансирани от България за милиарди долари. Допускате ли, че ако вие сте във властта и разполагате с десетки безплатни юристи няма да си “опечете питката”.

Няма просперирала съвременна партия която да не знае и използува това изкуство. Даже се стига до там, че се въвежда принципа на редуване, обединение пред закон или допълнения, водещи до обогатяване. Търпеливо се изчакват на трапезата, спазвайки пропорциите за хранене, получени от всеки избор. После никой на никого не търси сметка- “гарван, гарвану око не вади”. Ще изчакаме още малко, за да се убедим в това за пореден път, след показните акции на ГЕРБ.

Много са формите- фалшиви фирми, източване на ДДС, безмитен внос и контрабанда, приватизация под масата, приятелски кръгове, банки – фалити , застрахователи- кражби, ликвидационни съвети, 10 %, продажба за 1 лев...... Някои по- смели политици, като Ахмед Доган го обясниха нагледно и по- подробно в публичният сектор и медии. Нагледахме се и наслушахме. Няма виновни, в най- добрият случай, това са наивни лъжи като – неподготвени за “великия” преход и страшната съпротива на “ комунистите” и ДС.

Лакомията и алчността са заложени в животинското, генетично начало на човека. Липсата на правила и нармално действуващи закони и независими институции – дават крила.

Ролята на българските партии

В отношенията между хората – създават омраза, първо по партийна и цветова принадлежност, второ по верска и етническа. Принципа е стар като света –разделяй и владей. Няма партия с реален принос в просперитета на България, приноси в разпродаване на безценица, ликвидация и защита на чужди интереси – десетки. Платформи и предизборни обещания чутовни- реализация най-много предизборна и популистка. Приемственост никаква – всеки започва уж отначало, но какво- формата на грабежа.Така 20 години. Статистиката отчита обедняване, нарастване на смъртността, демографски срив – на кой му пука от това?

Извода сам се набива в очите, даже на слепите. Нашите партии са източника на злото и организираната престъпност. Те всички до една трябва да бъдат съдени за геноцид срещу българският народ. По време на прехода запазиха и обогатиха привилегиите в парламента и властта, увеличиха многократно финансовите и социалните си придобивки. Независимо от това, че в Конституцията е казано, че всички хора са равни и имат равни права ! Няма случаи на оставка и сериозна самокритика при явни престъпления, обратно целия апарат се мобилизира в защита на виновните.

Навсякъде хората са обезверени, намалява изборната активност, защото предварително се знаят целите и резултатите от партийните действия. Даже да допуснем, че сме попаднали на “велик” българин в последния избор, говорещ на популярен език с хората, неговата партия ГЕРБ, ще го ликвидира. Първите признаци са налице- министъра на здравеопазването, следват другите.

Бъдещето

Ако всичко продължи по сегашният път – такова няма. След двадеситина години и България няма да я има. Някои предричат, че може да е първият американски щат в Европа. Лъжат се, американците не обичат и не помагат на бедните, купени да, но равноправен щат – никога.! Оцелелите ще бъдат принудени да живеят в планински и неатрактивни райони- резервати, посещавани от туристи.

Докъто партиите съществуват, не са възможни никакви промени към по-добро, обратно. Сега на дневен ред са европейските пари. Те трябва да се преразпределят в подходящите кръгове и фирми . Разбира се с подобаващ партиен процент на облагодетелствуване. Тихо и кротко, ако нашите фирми не могат, ще търсим външни. Дали прокараният и ремонтиран път ще се изпари след месец, два няма значение – за справка – вижте си улицата. Вече си носим консумативите в болниците, заплащаме допълнително. С образованието е същото, без допълнителни уроци не става. Ядем съмнителни храни и месо на много години. Киселото мляко стана френско с бифидус есенсис, а не лактобацилус булгарикум. Снабдяват ни с електричество и вода чужди фирми, печелещи богато на наш гръб.

Изход

Повече от труден но има. Това е пълна забрана чрез референдум на всички политически партии ! Безпристрастно разследване на грабежа и връщане на ограбеното.Това ще бъде възмездието за 20 годишният геноцид. Референдума трябва да реши още няколко важни въпроса – народни представители , не повече от 120, заплати не повече от 8- 10 минимални, никакви привилегии . Пълни, териториални, мажоритарни избори, без държавно финансирана, предизборна къмпания. Кандидатите се издигат с подписка или от гражданско сдружение по местоживеене, възможност за преждевременно отзоваване. Интернет да бъде основна форма за представяне на кандидатите. Агитационни материали се финансират и разпостраняват с лични средства или дарители ясно и прозрачно посочени .

Много хора се страхуват от местни мафии и интереси, а сега няма ли такива обединени от водещи партии. Да опитаме, по- лошо не може да стане, вече сме загубили почти всичко!

Нямам никакви авторски претенции към написаното. Само съм се опитал да обобщя резултата от 20 годишната псевдодемокрация у нас. Разрешавам на всички да го разпостраняват и препечатват безвъзмездно. Дано утре живеем по-достойно от днес.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Признавам си, че даже не го прочетох и веднага ще ти подложа крак. Забрана на партиите? Бих казал, че е глупаво, но по скоро е опасно. Ти звенар ли си? Имало е дни симпатяги едно време дето са докарали комунистите на власт. Аз в авторитарно общество не искам да живея! Демокрацията е немислима без партии. Наричай ги сдружения, движения, коалиции, формации, партии, групи и пр., но без тях не може. Като не ти харесват направи си своя, нова и не корумпирана партия. Стига с тези идеализирани платонизирани, утопични представи за общество на ред, хармония и вечно щастие. Това е късия път към диктатура и тирания. Към тоталитарно общество и нагласи от които още не можем да се отърсим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само един въпрос:

пълна забрана чрез референдум на всички политически партии ! Безпристрастно разследване на грабежа и връщане на ограбеното.Това ще бъде възмездието за 20 годишният геноцид. Референдума трябва да реши още няколко важни въпроса – народни представители , не повече от 120, заплати не повече от 8- 10 минимални, никакви привилегии . Пълни, териториални, мажоритарни избори, без държавно финансирана, предизборна къмпания. Кандидатите се издигат с подписка или от гражданско сдружение по местоживеене, възможност за преждевременно отзоваване. Интернет да бъде основна форма за представяне на кандидатите. Агитационни материали се финансират и разпостраняват с лични средства или дарители ясно и прозрачно посочени .

Много хора се страхуват от местни мафии и интереси, а сега няма ли такива обединени от водещи партии. Да опитаме, по- лошо не може да стане, вече сме загубили почти всичко!

Кой ще го свърши това? Чии интереси ще защити? На новосформираната бг олигархия?

Или какво излиза - устройството на държавата не е големия проблем, големия проблем е кой държи реалната власт в нея. Като имаш олигарси, нищо няма да те спаси.

Link to comment
Share on other sites

Стоедин, стига с тези диктатури и тирании. Реално целият ти живат е преминал в тоталитарно и авторитарно общество. Помисли Костов- авторитарно управление с лош резултат, Сакскобурготски - авторитарно управление още по лош резултат, Бойко Борисов - авторитарно упрлавление с непредсказуем за сега лош резултат. Не вярвай, че живееш в парламентарна и партиина демокрация - това е голямата илюзия. По-скоро живеем сред добре организирана престъпна схема за грабеж и унищожение. Друг е въпроса ако лично участвуваш в нея, съмнявам се, те истинските престъпници не пишат по форуми, а действуват усещайки края. Възможно е после, вече достатъчно богати, пак да се появат на важни постове, като безпартийни. Мисля ,че хората добре ще ги разпознаят. Никога, познавайки манталитета на българина няма да направя партия - така ще избегна разочарованието от предателството и ламтежа за бързо забогатяване. В сегашната социална и икономическа ситуация, даже и чисто теоретически не може да се създаде такава некорумпирана партия !

Михов, по бих се радвал на мнение подкрепено с факти и разсъждения, а не афектни рими.

КГ125, до колкото разбирам ти поддържаш старата, партиина олигархия, позната на цял народ и си я харесваш, не искаш нова. Доста труд се хвърли по нейната организация от всички цветове. Най- трудно беше да се формира и спазва неписания закон на грабежа-тихо, не пречи и твоя ред ще дойде. Медиите добре са ни промили мозъците - без мафии не може. Сигурно някой ще измисли териториална но свързана помежду си в цялата държава мафия, на базата на старите партийните структури. Но до тогава ще мине време и хората ще почнат да ги разпознават и сега ги знаят. Сигурно не може да си представиш действуващ парламент без сегашните актьори и ще имаш явна носталгия по някой от тях. Те почнаха да измират от старост и "представителност", идва реда на техните не особено кадърни деца. Готов ли си краткият ти живот да премине неудачно ? Предполагам, че и ти не участвуваш в схемите на грабежа, иначе диалога е безмислен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Михов, по бих се радвал на мнение подкрепено с факти и разсъждения, а не афектни рими.

Ами аз колко пъти да си казвам мнението?

Не партиите са виновни за сегашното ни състояние! Те са просто следствие. Причините са другаде.

Плюс това, Деденце, какво да си говорим? Ето този твой цитат доста добре те разкрива:

Реално целият ти живат е преминал в тоталитарно и авторитарно общество. Помисли Костов- авторитарно управление с лош резултат, Сакскобурготски - авторитарно управление още по лош резултат, Бойко Борисов - авторитарно упрлавление с непредсказуем за сега лош резултат.

С две думи - всички, но нито едно управление на Партията-майка! Няма Луканов, няма Виденов, даже го няма Станишев, дето дори някои комунисти го плюят.

Прозираш, прозираш...

И по този начин даваш политиканска насока на разговора. Защото ти не започваш да критикуваш ВСИЧКИ, ти критикуваш ИЗБРАНИ. И разбира се, сред избраните ги няма твоите хора.

Абе, я остави. Американците са виновни...

Link to comment
Share on other sites

Опитвам се да променя тона в дискусиите но явно не успявам. Когато човек няма достатъчно аргументи по- добре да замълчи, а не да използува популистки и неверни персонални твърдения. Нямам нищо общо с БСП, нейните политици и поддръжници. Не търсете врагът в червени цветове, истинският враг отдавна се пребоядиса. От многото сменени цветове и липса на собствени позиции прилича на папагал. Виденов и Станишев нямат т.н. авторитарно управление и на децата е ясно, че столетницата няма да го допусне, те са изцяла падчинене на БСП и можеше всеки момент да бъдат сменени. При Луканов, също няма авторитаризъм, заиграването му с капитала и Америка му изядоха и баницата и живота. Убиха го и според мен с основание за предателство към идеите на комунизма и България.

Разговора е напълно политически. Всички без изключения парламентарно представени партии и движения са виновни за сегашното състояне и като реален резултат от работата им е геноцида спрямо народа. За това трябва да бъдат забранени и съдени ! За съжаление съда ще бъде само морален по описани вече причини.

Да има и МОИ ХОРА, това са всички честни и изстрадали българи на които съдбата на България стои на първо място. Които не са участвували в престъпни схеми и не са се обогатили по нечестен път.

Американците, да много са виновни. За световната икономическа криза в която живеем - единствено виновни!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виденов и Станишев нямат т.н. авторитарно управление и на децата е ясно, че столетницата няма да го допусне, те са изцяла падчинене на БСП и можеше всеки момент да бъдат сменени. При Луканов, също няма авторитаризъм, заиграването му с капитала и Америка му изядоха и баницата и живота. Убиха го и според мен с основание за предателство към идеите на комунизма и България.

Я да видим сега - според теб от предният пост разбрах, че управлението на Симеон е авторитарно. И с кое, ако смея да попитам? Не коментирам резултатите накрая - можем да го обвиним в много грехове, просто питам с кое действие този премиер може да бъде обвинен в авторитарност? Към опозицията ли се е държал зле? На медиите ли е оказвал натиск? Какво, че не се сещам.

Относно премиерите на БСП, винаги са оказвали натиск на държавните медии, освен това винаги са използвали парламентарното си мнозинство да си прокарат удобни закончета при избори, т.е. да прецакат опозицията.

Американците, да много са виновни. За световната икономическа криза в която живеем - единствено виновни!

Хубаво е, че ги има. За да бъдат оправдание на много хора.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

АКо американците само са виновни за кризата (впрочем кои американци? Всичките? ), то останалият свят нямаше да я усети толкова. Олигарсите на Източна Европа не са ли виновни за нея също?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

КГ125, до колкото разбирам ти поддържаш старата, партиина олигархия, позната на цял народ и си я харесваш, не искаш нова. Доста труд се хвърли по нейната организация от всички цветове. Най- трудно беше да се формира и спазва неписания закон на грабежа-тихо, не пречи и твоя ред ще дойде. Медиите добре са ни промили мозъците - без мафии не може. Сигурно някой ще измисли териториална но свързана помежду си в цялата държава мафия, на базата на старите партийните структури. Но до тогава ще мине време и хората ще почнат да ги разпознават и сега ги знаят. Сигурно не може да си представиш действуващ парламент без сегашните актьори и ще имаш явна носталгия по някой от тях. Те почнаха да измират от старост и "представителност", идва реда на техните не особено кадърни деца. Готов ли си краткият ти живот да премине неудачно ? Предполагам, че и ти не участвуваш в схемите на грабежа, иначе диалога е безмислен.

А, ако някаква нова мафия ще сменя старата - за какво?

Едно нещо трябва много добре да се разбере - няма общество, и България не е такова, в което, каквито и олигархични или мафиотски структури да са създадени, да няма "ествествено" или "класическо" политическо представителство. Затова когато викате: "всички са маскари" - правите едно единствено нещо - откъсвате хората от възможността да потърсят автентичната, национално-адекватната политика.

Любимата фраза на мафията е "всички са маскари, за нищо не ставаме". Запомнете го това, ако искате да стане нещо в БГ.

Link to comment
Share on other sites

Г-н Михов, прочети първо посоченият от мене сайт в основната тема по- горе и там ще разбереш понятията. После сам ще си отговориш защо управлението на "великия български цар в изгнание - Симеон" е авторитарно. За помощ ето още едно разяснение, първото хванато в нета:

sladi4koto909

18:33/18.05.2007

3.3 от възможни 5 с 19 глас(а) общо

Здравей,авторитаризам произлиза от латинската дума-авторитет.Авторитарния режим означава управление на уважавана личност-Генерал или монарх.

Тоталитаризъм-термин въведен от Бенито Мусолини.При този режим държавата

контролира всичко,и е разрешена само една партия,и всички държавни служители се определят от партията.

Много моля, мислете и четете, не очаквайте някой да ви смели материала, затова със древни средства защитавате бити и неперспективни каузи.Тук говорим за съдбата на България и трябва да подхождаме сериозно и внимателно, а вие с КГБ се държите като буйни и слаби ученици. По- нежно не мога да се изразя! Не претупвайте услужливо нещата, няма за това да ви платят, а един ден вашите деца ще ви обвиняват. Ако темата не ви харесва, не коментирайте и не я омаскарявайте! Не подценявайте хората! Ако с мене правите опити за гавра - подобни идеи имат много хора по-добри и умни от мен, тук и по света. Забравете правилото на шопа " От Искъро по-дълбоко нема."

Всички са любопитни каква е "автентичната, национално адекватна политика" кажи ни я КГ 125, ако не се срамуваш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
пълна забрана чрез референдум на всички политически партии ! Безпристрастно разследване на грабежа и връщане на ограбеното.Това ще бъде възмездието за 20 годишният геноцид. Референдума трябва да реши още няколко важни въпроса – народни представители , не повече от 120, заплати не повече от 8- 10 минимални, никакви привилегии . Пълни, териториални, мажоритарни избори, без държавно финансирана, предизборна къмпания. Кандидатите се издигат с подписка или от гражданско сдружение по местоживеене, възможност за преждевременно отзоваване. Интернет да бъде основна форма за представяне на кандидатите. Агитационни материали се финансират и разпостраняват с лични средства или дарители ясно и прозрачно посочени .

Много хора се страхуват от местни мафии и интереси, а сега няма ли такива обединени от водещи партии. Да опитаме, по- лошо не може да стане, вече сме загубили почти всичко!

Само това видях и ще се наложи да спреш до тук :(. Кой ще пусне този референдум. Надали партия хихихихи. Ами даже да се намери таквоз движение, резултата ще е катастрофален, но не за партийте. Кои ще разследват "грабежа" и кои ще връщат заграбеното? БГ съдебната с-ма ли (дето според теб е корумпирана тоже)?

А това с Интернета направо ме скърши хахаха, баба Стойка на село ще прескочи до интернет клуба в селото (ако има) и всека вечер ще разглежда кандидатурите (вместо да затвори кокошките и да нахрани козите). Или Сельо Сельов Сачманлиев (дето е капацитет по всички въпроси, от Световния шампион, през как да стана милионер (ако некой ми даде първото милионче), кака Кина ли е по-убава или Кина какината, до всички са маскари, без мене ;)). Интересен е и въпроса с отзоваването, хем мажоритарен хем да бъде отзован? От кого (кат е независим, че и мажоритарен) с 10%, ами тов си е нарушаване на правата на избирателите (нали поне 50%+1 трябват да го изберат). Добре събират се 50%+1 ама каква процедура е това ум да ти зайде, как ще са сигурни магистратите, че е така с ЕГН-та (ама те трябва да са секретни) с подписи - фалшификация, с подписи, ЕГН-та нотариално заверени хехехе смех!!!

Сега за финансирането е не може с лични средства (освен на група хора, верно повече са от 120, ама не мисля, че това предлагаш (опазил Бог :()), значи трябват.....пари на заем, а заема требе да се връща нали. Как? Ами то е ясно как.

Сега за технологията на тази хм....даже утопия е силна дума. Парламентарно нема начин да стане. Историята познава два други начина: революция (е пак нема да стане) и група хора, революционери маскирани кат нещо друго (които обаче няма да са партия, а нещо друго, секта ли, орден ли, гражданско обединение ли хахаха). Ама това е опитвано :), не е свършило никаква работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всички са любопитни каква е "автентичната, национално адекватна политика" кажи ни я КГ 125, ако не се срамуваш.

Е па тази, която изчиства мафиите от българския живот, възражда националната традиция и гради свободна икономика. Който има очи и уши - да види ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, и да се надаваме, че ще се задълбочи "по хоризонталата и по вертикалата". Тогава дедото спокойно ще види, че партиите не са страшни, а те самите ще намалеят като ланский снег.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Г-н Михов, прочети първо посоченият от мене сайт в основната тема по- горе и там ще разбереш понятията. После сам ще си отговориш защо управлението на "великия български цар в изгнание - Симеон" е авторитарно. За помощ ето още едно разяснение, първото хванато в нета:

sladi4koto909

18:33/18.05.2007

3.3 от възможни 5 с 19 глас(а) общо

Здравей,авторитаризам произлиза от латинската дума-авторитет.Авторитарния режим означава управление на уважавана личност-Генерал или монарх.

Тоталитаризъм-термин въведен от Бенито Мусолини.При този режим държавата

контролира всичко,и е разрешена само една партия,и всички държавни служители се определят от партията.

Ха-ха, ти продължаваш да ме изумяваш!

Понятията сигурно ги знам по-добре от теб, най-малкото защото първото разяснение от нета, което си хванал е откровено малоумно! Сигурно ще се изненадаш, но произходът на една дума не е достатъчен, за да бъде обяснено значението на един термин. Това, че Симеон е бивш монарх и управлява, НЕ ОЗНАЧАВА, че управлението му е било авторитарно. Защото НЕ ПРИТЕЖАВА основните белези на авторитарните управления.

Поради факта, че явно изпитваш затруднения с определенията и същността на понятията, няма да ти дам смехотворно "разяснение", а статия от най-достъпното място в нета - българската Уикипедия, която в случая е добре написана:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам чувството, че Деде няма аргументи, кат го затапат по дадена тема....просто пуска друга. За сега не е провокативен (еее ние сме от стари кози ярета), но да се аргументира (ИМХО) по добре ще е по-добре :), вместо да пуска лозунги (и това сме го видели, работа - ниц). Утопията е лесна и аз мога да измисля за малко време (всъщност имам готова - измислена за забавления). Технологията е важна! Тази дет превъща една утопия (ееее доста поокастрена) в реална власт ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако темата не ви харесва, не коментирайте и не я омаскарявайте! Не подценявайте хората! Ако с мене правите опити за гавра - подобни идеи имат много хора по-добри и умни от мен, тук и по света.

Деденце, никой не иска да ти омаскарява темата, да те подценява или да се гаври с теб! Нищо лично - само принципни позиции и различия. А ако не искаш опоненти и искаш да си говориш сам - това не говори добре за теб. Оставам с впечатлението, че искаш хората непременно да споделят твоите ценности и разбирания.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

А каква е реалността. Червено синята мъгла съществуваше през 90 те, после хората се умориха и започна един нов етап. Нали се сещате, че избирателя трябва да бъде накаран да гласува. През 90 те хората бяха лъгани на принципа комунизъм-антикомунизъм СДС срещу БСП. После на хората им писна и затова сега на всички нови избори измислят по някой нов спасител. Първо беше царя, той раздвижи водата и провокира интерес. После беше АТАКА, тя провокира интерес и тройната коалиция. Сега е ред на Бойко Борисов, твърдата ръка и спасителя. За мен няма съмнение че и той ще се провали. Гарантирам ви че на следващите избори пак ще има някой такъв спасител. Гражданска война няма даима защото сред народа няма условия на рязко противопоставяне. Варианта за военен преврат също не е голям. Нов спасител... ми няма кой вече. Да видим какво ще измислят. Май остана само лява популистка партия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уважаеми dedenze,

Ние ви дадохме отговор на същоя въпрос в нашия форум: http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2175:2010-07-03-09-29-37&catid=51:smiah&Itemid=102#commentID2213

Сега ще повторя само накратко неговата втора част:

ДА, ние заявяваме ясно, че искаме лустрация за старите партии с референдума и това ще го прочетете в нашата ИДЕОЛОГИЯ И ЦЕЛИ

Ето тук:

http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1506&Itemid=148

Що се отнася до самата"лустрация"- ние смятаме, че трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се извърши за старите партии от прехода.

”Лустрация” за нас означава наказание на държавниците в техните редици и разпускане на партията.

Също и поправяне на техните грешки с РЕприватизация и ПРЕразпределяне на националните богатства и собствеността в полза на обществото .

Ние изповядваме „реалната демокрация”, а тя е позната и действаща от 60 години в западноевропейските развити държави, с най добри резултати в Северна и Средна Европа.

Според нейната практика опетнени дори с едно петно партии нито за миг не се задържат в партийния регистър, а държавниците от техните редици обезателно наказани!

Що се отнася до референдумите- те за нас са ИНСТРУМЕНТЪТ НА БОРБАТА!

Но този инструмент има във всяко национално законодателство начини по който може да се използва.

Прочетете действащата сега БГ- конституция, там е регламентирано инициирането на референдуми от президента и 60 души депутати.

Нито президентът, нито коя да е от партиите, населяващи българския парламент ще поискат подобен референдум.

За това ние поемаме курса за пълна смяна на политическото статукво чрез ВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗБИРАТЕЛ.

Извършване на пълна смяна на партиите в Парламента,изваждане старите партии от Парламента и влизане там на НОВ политически субект, явил се техен пълен КОНКУРЕНТ.

Той трябва обаче да влезе в Парламента с над над 51% за да може да инициира серия от референдуми,там, "мирно" в Парламента още първата година!

Какви ще бъдат тези референдуми ние сме ги казали в нашата АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА за първата година управление

Ще я прочете на този линк

http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=354&Itemid=45

В Европейския запад това е единствения начин да се извършват промените и се нарича"мирна парламентарно-политическа революция". И там, в Европейския запад този начин е ежедневие за извършване на промените и вървене напред.Други начини за промени като"нов Пиночет", нова диктатура, авторитарно управление "ала гарде Путин или Лукашенко" сега , в 21 век в Европа са невъзможни и няма да се приемат.

Също прочетете последния наш анализ"ОТ ПЛАНА "РАН ЪТ", ПРЕЗ "МАРШАЛ", ОЛИГАРХИЯТА, БСП, ДО ЕВРОПЕЙСКАТА РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ", за да разберете повече за нашата идеология"реалната демокрация" и прилежащия към нея икономически и обществен модел!

http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=category&id=14&Itemid=137

Поздрави от Гражданско движение за реална демокрация"Идея за България"ideyazabulgaria.org

Д.Апостолова, Хелзинки

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Извинявам се, че се намесвам в кореспонденцията Ви с Деденце, но понеже е публична и поместена във форум, си позволявам и аз да взема отношение.

Значи, вие си мислите, че чрез лустрация на старите партии, участвали в прехода, ще постигнете нещо?

А ще лустрирате ли политическите им представители на персонално ниво? Защото те могат да си съдадат нови партии.

А бизнес интересите как ще ги лустрирате? Искате да премахнете олигархията, но тя е тук и работи, най-малкото с финансовите си възможности може много ефективно да противодейства.

Давате ли си и сметка, че дори да съумеете да вземете парламентарно мнозинство, всичките ви опити за реформи ще бъдат проваляни от административния апарат? Едно са добрите пожелания, съвсем друго е организирания саботаж на една от най-влиятелните класи в България. Тогава какво ще правите? Шаблонни отговори като: "Ще предприемем структурна реформа в съдебната система, ще я стабилизиране и прочистим" или "Ще ликвидиране огромната корупция в бюджетната сфера по всички нива със залагане на ново антикорупционно законодателство за държавния служител" или "Ще започнем още първата година пълна реформа в административната сфера, като се преминаване избора изцяло на професионалния принцип,с цел оптимизирането й и преминаване управлението и на ниво „процеси” и постигане на коренна качествена и количествена промяна в нея", каквито са посочените в Антикризисната Ви програма, могат да служат за лозунги и привличане на избиратели, но не вършат никак работа срещу окопалият се от години и организиран апарат. Аз вече съм гледал няколко серии от този филм.

Сега относно референдумите. Не съм против пряката демокрация. Но защо си мислите, че способите, посредством които се деформира вота по време на избори са невъзможни и при референдум? Примерно купуването на циганските гласове. Аз съм много голям скептик, че тази практика може да бъде спряна. От когото и да било. При демократични условия. Ще поясня защо. Защото гетата в България са държава в държавата. Със свои закони и живот. И няма сила, която да им наложи държавните правила. Защото ще трябва да се вкара жандармерията там, да има стълкновения, ще има и външнополитически отзвук, със сигурност негативен. А и нека не се лъжем, така е навсякъде по света - нима САЩ (най-голямата световна сила в момента) има контрол над гетата в големите си градове? Струва ми се, не. А видяхме какво стана и във Франция, когато хората от гетата излязоха и седмици трошаха и опустошаваха дни наред Париж. Така че, много се съмнявам, че малка България, дори и управлявана от вас, може да наложи правов ред в гетата си, след като държави като САЩ и Франция не могат. Другото уродливо явление - корпоративния вот (когато работодател кара работниците да гласуват за избрана от него партия) също може да бъде правено много фино и да е трудно за преследване. Пак стигаме до съзнанието. Но него в България го няма твърде, а и май никога не го е имало. Освен това, референдумът взема решения по важни въпроси, но често пъти избирателите изобщо не са наясно с тях. Например въпроса за АЕЦ-а. Баба Гицка и дядо Пенчо ли ще решават съдбата на едно такова голямо и дългосрочно капиталовложение, при положение, че нямат никаква предствава нито от екология, нито от икономика, нито от ядрена енергетика. И при положение, че не от техните данъци ще се прави? Т.е. въпросът ще бъде сведен, кой политически субект по-ловко ще манипулира тези хора за собствените си цели. Или както беше казал Чърчил (цитирам по памет): "Най-добрия довод срещу демокрацията е петминутен разговор със средния избирател".

Да вземем и Антикризисната Ви програма. Искате премахване на плоския данък и увеличаване "временно" на корпоративния такъв? Само заради това искане никога не бих ви подкрепил. В момента малките и средни фирми едва кретат, но вие искате да им увеличавате данъка? И после ми говорите, че сте за средната класа? Тя как ще се появи? Завършвате с доброто пожелание ръста на БВП да достигне над 10%, незнайно как, защото общите фрази икономика не правят. И отново следват добри пожелания.

Разбира се, наясно съм, че една програма от този вид се пише в максимално достъпен вариант за хората. Целта е преди всичко да пропагандира, а не да задълбава в детайли. И все пак, за мен популистките фрази тотално преобладават. Неща, които избирателите, в голямото си мнозинство искат да чуят. И които, при сегашните условия (не само у нас, а и в световен план) са неизпълними...

Моля, да ме разберете правилно. За толкова години от синьо-червената мъгла претенции да ме спасяват изявиха много хора. От Жорж Ганчев, през Симеон Сакскобургготски, та до Волен Сидеров и Бойко Борисов. Нагледах се на спасители с претенции! Всеки твърди, че е Избраният. Но аз такъв не виждам.

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Г-н Михов,

Ще започна своя отговор от долу нагоре.

ПЪРВО –моля да не се обиждате, но не знам с кого разговарям, кой „Михов” имам като събеседник –БСП-арския Михов, ГЕРБерския Михов или нещо средно?

Личи се да имате претенции за политическа грамотност, най малкото да участвате и пряко в политиката.

Няма сега да ви дам пълен отговор, не че не мога, по простата причина да усещам с приисантимама си, че няма да ме разберете. Ще го направя в един по-късен период, когато самият вие ще отделите малко време да запълните дупките с липсващото във вашия багаж от политически и социологически А,Б,В знания...

ВТОРО- вие не познавате опита на по-развита Европа, намираща се на 10 км на запад от Калотина и това прави вашия „поглед „едностранен и ограничен".

Не го приемайте само за свое "заболяване", това е заболяване на 99% от настоящата българска интелигенция.

А на прост политически език такава болест има диагноза - ”ниско развито демократично обществено съзнание”, независимо кой е носител-патриций или плебей....

Казала съм го и по –рано, след 10 години търсене и проучване съм установила, че в съвременното българско общество липса онази интелигенция, която имаше по времето на „простия селянин”( но държавник- ) Стамболов, наричан още” диктатора”,по който някои сегашни политици обичат да се равняват, но доста комично и неуспешно. Тази интелигенция,образована в западна Европа, която се върна в страната и за броени години извади България от ориенталското менгеме, сантименталната руска патриархалност и я направи модерна европейска държава „в равнис по другите европейци”.Простия селянин Стомболов го прави много бързо и лесно-само с един декрет на правителството отваря вратите за обратни път към родината на интелеткуалния и научен потенциал на нацията,намиращ се в емиграция.

Кой от нашите сегашни държавници има мисленето и държавническата прозорливост на Стамболов?

Тук няма дял фамилията Кобурготски, това е подвиг на редовата българска интелигенция по Стамболово време

България сега, след 20 години демократичен път, следвайки развита и демократична Европа продължава да няма тази "Стамболова интелигенция".за това прочетете нашия най-нов памфлет "БСП-ДПС-ГЕРБ-"ХЪРБЕЛА СРЕЩУ ЩЪРБЕЛА". ЕВРОПА НАЗИ ГЛЕДА…

http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2153:-q-q-q-q&catid=82:autors&Itemid=2

ТРЕТО- Вие четете нашата антикризисна програма като дявола чете Евангелието. Далеч съм от мисълта, че съзнателно не желаете да вложите стариние, а защото не я разбирате, не я проумявате....

А това може да стане само с имане на нужния „ багаж”( информационан банка) от знания за опита и практиката на развита Европа.

И разбира се, като не я разбирате смело правите свободни изводи, че била „пълна с популистки фрази”

Кое е популисткото, господине, в предложението ни да се замени „плоския данък” с „прогресивен”?

Ами като толкова сербез съчинявате своите квалификации, защо не си помислите друго- къде другаде в Европа го има плосък данък- във високоразвита Европа?

Да не би западноевропейците да са по-глупави от българите?

Брях- при жизнен стандарт поне 20 пъти над българския и блестящ обществен ред, за който България може само да сънува?

Ще кажете- НЕ-техните успехи са въпрос на дълго историческо развитие?!

Ама не е съвсем така.

Аз когато отидох да живея във Финландия началото на 80-те години намерих Финландия с 10 милиарда долара БВП,същият като България тогава, даже я намерих "за същото село като България".

Сега, 28 години по -късно Финландия има над 212 милиарда евро БВП, а е била винаги по-бедна страна от България.

На какво се дължи това? Ще ви кажа тайната- работило се е над общественото съзнание с методи и начини , с обществените правила на реалната демокрация , наложена за обществена надстройка във финландското общество и които обществени правила са ЖЕЛЕЗНИ И ПО-СТРАШНИ от коя да е военна диктатура, но постигащи за кратко време фантастични резултати.

20 години демократичен път, пардон- имитация на демокрация, България изпадна в национална катастрофа, защото беше ограбена тотално от новородената си политическа класа, превърната в държава- пустиня- без човешки ресурси и с най нисък жизнен стандарт в Европа, защото точно тази новосъздаден политически елит не пожела да приложи и в българското общество железните правила на реалната демокрация на западноевропейците.

Истината е дълга и страшна.. за друг анализ

Ако познавахте опита на Европа щяхте да злаете, че стара и развита Европа няма и никоя страна не се кани да въвежда "плоския данък", най- малко спекулативно ниската му "българска стойност 10%" и най-ниска в света?!

Няма повече да обсъждам сега въпроса!

Ако имате претенции да бъдете учен( аз нямам такива) щяхте да се замислите над природния закон, който гласи, че всяка теза–антитеза се доказва.

И вие, понеже не можете да го направите, хвърляте лесната квалификация „популистки фрази”, с която пред всички показвате своята дълбока некомпетентност.

Асо сте БСП-арския или ГЕРБерския Михов трабва да се засрамите!

Ако сте друг Михов- моля да се замислете!

С най добри поздрави :vertag:

Д.А.

Хелзинки

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Г-жо Апостолова,

Съжалявам, ако съм Ви обидил с нещо. Поне с такова впечатление оставам от последния Ви пост. Надявам се, не си мислите, че всички ще пляскат радостно с ръце при публикуването на платформата Ви? Смятам, че е мое лично право кое да харесвам и подкрепям и кое не. Предвид на факта, че желаете да развивате политическа дейност ще трябва да свиквате с многообразието и поляритета на мненията.

Относно моите политически предпочитания къде видяхте пръста на БСП или ГЕРБ? Ако толкова желаете, пишете ми лично съобщение и аз ще Ви отговоря какви са. Засега ще се огранича да кажа само, че не е нито БСП, нито ГЕРБ.

Вие не ме познавате лично и не бива априори да съдите какъв е моя опит "на запад от Калотина". С няколко изречения в поста си определено излизате от добрия тон! Ако съм Ви засегнал, то е неволно и на принципна основа, докато Вие се опитвате да персонализирате нещата. Този тип диалог, ако изобщо може да се нарече така - с набеждаване, че опонента принадлежи към дадена политическа сила, че не е на достатъчно ниво и че няма представа от живота на "цивилизования" свят вече сме го виждали във форума. Освен за непродуктивност на дискусията не виждам до какво би могъл да доведе изобщо той!

Съжалявам още веднъж, но общите фрази работа не вършат! Плоският данък печели все по-голяма популярност по света. Искате развити страни с плосък данък? А не Ви ли хрумна, че условията в "развитите" страни са малко по-различни? Или искате механично да пренесете опита им? Самият факт, че една Чехия се обърна към плоския данък е категоричен! Ние като тях да станем, всички "ура" ще викаме! Хонконг е развит район, с население, колкото България и той е с плосък данък. Пет американски щата също. Плоският данък дава възможност средната класа малко да живне. Без такава няма как да тръгнем напред. Вместо само да мислим как да събираме данъци от продуктивното население, да вземем да помислим как да ограничим някои ненужни разходи.

За БВП на Финландия, който в началото на 80-те е колкото на НРБ много бих искал да видя някакви данни, т.е. или сканирана страница, или линк, защото не Ви вярвам! Да не говорим, че скок от 10 млрд. долара до над 212 млрд. евро за 28 години и Япония не е реализирала в най-добрите си години. Разбира се, ако предоставите източник, съм готов да се извиня за скептицизма си. Аз от своя страна съм готов да си изнамеря стария учебник по география, за 7 или 8 клас, където много ясно е показано къде е България и къде Финландия в края на 80-те. Е, края на 80-те не е началото, но едва ли нещата са се променили за толкова кратко време. Да оставим настрана и съмнителността на нашите данни, тъй като ги използваха за пропагандни цели.

Та така, уважаема г-жо. Да уточним фактите черно на бяло преди да говорим общи приказки.

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Г-жо Апостолова,

Съжалявам, ако съм Ви обидил с нещо. Поне с такова впечатление оставам от последния Ви пост. Надявам се, не си мислите, че всички ще пляскат радостно с ръце при публикуването на платформата Ви? Смятам, че е мое лично право кое да харесвам и подкрепям и кое не. Предвид на факта, че желаете да развивате политическа дейност ще трябва да свиквате с многообразието и поляритета на мненията.

Относно моите политически предпочитания къде видяхте пръста на БСП или ГЕРБ? Ако толкова желаете, пишете ми лично съобщение и аз ще Ви отговоря какви са. Засега ще се огранича да кажа само, че не е нито БСП, нито ГЕРБ.

Вие не ме познавате лично и не бива априори да съдите какъв е моя опит "на запад от Калотина". С няколко изречения в поста си определено излизате от добрия тон! Ако съм Ви засегнал, то е неволно и на принципна основа, докато Вие се опитвате да персонализирате нещата. Този тип диалог, ако изобщо може да се нарече така - с набеждаване, че опонента принадлежи към дадена политическа сила, че не е на достатъчно ниво и че няма представа от живота на "цивилизования" свят вече сме го виждали във форума. Освен за непродуктивност на дискусията не виждам до какво би могъл да доведе изобщо той!

Съжалявам още веднъж, но общите фрази работа не вършат! Плоският данък печели все по-голяма популярност по света. Искате развити страни с плосък данък? А не Ви ли хрумна, че условията в "развитите" страни са малко по-различни? Или искате механично да пренесете опита им? Самият факт, че една Чехия се обърна към плоския данък е категоричен! Ние като тях да станем, всички "ура" ще викаме! Хонконг е развит район, с население, колкото България и той е с плосък данък. Пет американски щата също. Плоският данък дава възможност средната класа малко да живне. Без такава няма как да тръгнем напред. Вместо само да мислим как да събираме данъци от продуктивното население, да вземем да помислим как да ограничим някои ненужни разходи.

За БВП на Финландия, който в началото на 80-те е колкото на НРБ много бих искал да видя някакви данни, т.е. или сканирана страница, или линк, защото не Ви вярвам! Да не говорим, че скок от 10 млрд. долара до над 212 млрд. евро за 28 години и Япония не е реализирала в най-добрите си години. Разбира се, ако предоставите източник, съм готов да се извиня за скептицизма си. Аз от своя страна съм готов да си изнамеря стария учебник по география, за 7 или 8 клас, където много ясно е показано къде е България и къде Финландия в края на 80-те. Е, края на 80-те не е началото, но едва ли нещата са се променили за толкова кратко време. Да оставим настрана и съмнителността на нашите данни, тъй като ги използваха за пропагандни цели.

Та така, уважаема г-жо. Да уточним фактите черно на бяло преди да говорим общи приказки.

Поздрави!

И аз бях много скептичен за така предложения от г-жа Апостолова размер на GDP in Finland през 80-те години..

Доколкото чета по-долу (Стр 13 от PDF) GDP in Finland през 80-те години е бил на същото равнище като този на (страните от) Еврозоната:

http://www.suomenpankki.fi/NR/rdonlyres/CB9BE130-6B5A-41DA-8BA3-2821F003C0F7/0/9901.pdf

И по-голям (през 1985 година) от този на редица развити европейски страни (Австрия, Нидерландия, United Kingdom, Италия..):

http://www.economics.harvard.edu/files/faculty/40_contr1.pdf

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...