Отиди на
Форум "Наука"

Преместване от едно училище в друго


Recommended Posts

 • Потребител

Въпросът ми е как точно става преместването от едно училище в друго. Не дали става ами - как.

Трябва да положа някакви изпити ли?

Моля подробно да ми обясните как става и какво трябва да се направи и дали трябват някакви документи.

Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 55
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Администратор

Много зависи от какво училище в какво искаш да се преместиш.

Взима се някакво уверение от старото училище, че искаш вече да не учиш там...и носиш това уверение в новото училище, в което искаш да учиш...

Като отново казвам много зависи от какво в какво училище искаш да се преместиш, ако старото е специализирано в друго, трябва на място да питаш какви са им условията за записване, защото някои училища не приемат току така нови ученици.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ами аз в това училище, в което уча сега, съм със специализация информационни технологии и имам 4 часа информатика и инф. техн. седмично, като също уча английски и испански (общо 6 часа седмично) и математика по 3 часа на седмица.

Проблемът е, че искам да се преместя в по-добро училище и ми казаха, че може да имам приравнителни по някой предмет. И също, така и така ще се местя, можете ли да ми посочите някое добро училище в София със специалност информационни технологии? Просто проблема е, че в това училище, където съм сега, не ми харесва. Явно съм се излъгал. Случва се... Имах 5.37 годишна оценка, пък отидох в забутано училище (имам предвид такова, в което приемат ученици с 3-ки и 4-ки), а искам да уча в добре квалификацирано. Все ми е едно дали ще ме скъсват от изпитване. Та, ако можете да кажете в София добро училище, защото постоянно проверявам и навсякъде хвалят или плюят по училищата и почвам да придобивам чувството, че няма да намеря някакво място, където да се учи здраво.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Аз утре ще ти обясня, може ли?

Колкото до насочването към друго училище, не бих могъл да ти бъда полезен. Някой друг трябва да ти даде такива насоки.

Аз съм от Пловдив, а тук по "твоята част" е само Математическата гимназия.

ОМГ "Акад. Кирил Попов

http://omg.atspace.com/

http://omg-bg.com/

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Няма проблем, не е като да бързам за някъде. :) Иначе съм изненадан, че ми отговорихте на въпроса.

Аз писах и в няколко други форума и питах познатите си, обаче никой нищо не знае. Още отсега благодаря за информацията и помощта. :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Иди при директора на новото училище, което си си избрал и това е. Ако нямаш 18, в този процес мисля ще да трябва да участват и родителите ти или един от тях.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Процедурата е простичка, но първо се убеди, че твърдо си решил да се местиш. И аз съм имал съмнения относно избора на гимназия, дори бях тръгнал да сменям училището, но в последния момент се отказах и не съжалявам. Винаги има опасност да се разочароваш от новото си училище още повече. Ще ти дам пример от моята практика на учител. Тази година в моето училище дойде младеж, който "избяга" от предишното школо защото било много трудно и строго(обратно на твоя случай, но риска е сходен) и държа приравнителни изпити. Приехме го, но само след ок. 2 седмици ни напусна, защото при нас било още по зле и не можело да се преписва и подсказва! Отиде в Механотехникума в града, ако не се лъжа, а беше в хуманитарна паралелка с засилено изучаване на история!!!

Добре обмисли нещата, за да не стане работата от трън, та на глог. Не може постоянно да сменяш уилищата си, нали? :)

Ако си убеден в решението си трябва да отидеш с някой от родителите ти и да подадете заявление до Директора за напукане. Оформят ти се документите за ден-два и след това отиваш в избраното училище където почти сигурно ще се наложи да държиш изпити. Оценката от тези изпити влиза в дипломата ти. Например, ако имаш изпит по английски и получиш среден 3, а за миналата година си имал мн. добър 5, остава тройката като окончателна годишна оценка. Риска си е за твоя сметка!

Това е горе-долу. Успех!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Боже, обяснете на мен, дъртия консерватор, какво ще значи механотехникум с разширено изучаване на история?!?!?!

Това вече ми иде в повече, наистина. :read::Oo:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не, бе! :biggrin:

БЕШЕ при нас в паралелка със засилено изучаване на история, а СЕГА е в механотехникум с дявол знае каква специалност, но със сигурност пак е държал приравнителни изпити...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Драги Wafflemaker,

Ще ти разкажа с няколко думи, какво се случи, когато аз исках де се преместя..

Аз съм на 45 години и още съжалявам, че съм завършил средното си образование в техникум. Е вярно е, че през осемдесетте години на двадесети век в България, това минаваше за добро образование, но аз не съм учил - биология, география, музика, изобразително изкуство...... Липсата та тези предмети, приравнява образованието ми на килийно...Това ме обрече да продължа да се занимавам с разни там математики, физики .. компютърни технологии и т.н., а винаги съм бил с настройката да се занимавам с нещо хуманитарно.

Бях решил да се преместя в друго училище /най-обикновена гимназия/ в начало на 10ти клас. Родителите ми бяха категорично против и това изигра основната роля да се завърша образованието там където бях започнал. Аргументите им бяха, че трябвало да държа приравнителни изпити по някои предмети, неизучавани от мен... Още не съм убеден, че приравнителнителните са проблем. Ако човек има желание ще се справи... При това блестящо!

Колкото до инфо.технологиите има курсове, където курсистите научават за 3 седмици повече от 3 годишно следване в техническия или Софийския университет, това твърдение се отнася и са средното образование, където уж засилено се изучава информатика. Лошата новина е, че курсовете за които говоря са доста скъпи.

Има и други варианти... Има онлайн обучение на много по приемливи цени от курсове провеждани от лектор..

Най-важното е да си направиш реална преценка - за и против и тогава да си сменяш училището.

В крайна сметка кое е то - не е най-важното..

Ако имаш желание и талант за програмиране - сам ще се научиш да програмираш..

Ако имаш афинитет към хардуера - Джон Атанасов е много добра гимназия....

И така ... каквото и да решиш - решението трябва до си бъде лично твое.

С пожелания за успех Б.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Аз ще разгледам въпроса малко по-глобално, защото може и други да се заинтересуват от подобен казус.

 

Като начало, да споменем, че политиката е братя, сестри, брат и сестра и близнаци да се записват в едно и също училище и в един и същи клас.

(Разбира се, ако единият е лингвист или математик, а другият - спортист, художник или механик, няма как да бъдат в едно и също училище заради профилираното образование, което всеки от тях трябва да получи.)

Обаче, ако единият влияе зле на другия, може да бъдат разделени - в рамките на същото училище (единият ще бъде преместен в друг клас) или в рамките на две различни училища, ако няма място за повече ученици в класовете от същото образователно ниво на общото им училище.

 

Ако ученик е записан в специалност, която не го устройва, може да се премести в друга (в рамките на същото училище), в самото начало на обучението си (8, 9 клас), преди началото на учебната година - без да държи приравнителни изпити.

Ако обаче е на по-късен етап от образованието си, вече ще трябва да държи изпити, отнасящи се към новия му професионален профил. (Примерно - от зидаро-мазач иска да стане електротехник, или от готвач на студена кухня - да стане готвач на топла кухня или сладкар, или от фризьор иска да стане шивач.)

 

Ако ученик не харесва класа си или някой свой преподавател, който преподава на класа му, би могъл да смени класа си с друг клас, на който преподава друг преподавател. Това става, ако има място в другия клас. Ако няма място за повече ученици, трябва да се размени с някое момче или момиче, което обаче също трябва да е съгласно на тази размяна. Разбира се, трябва да се подаде молба до директора.

 

Ако ученик харесва профила на училището си, но иска да придобие и друга специалност, би могъл да кандидатства и в друго училище и да се сдобие с ДВЕ дипломи. Едното училище трябва да му бъде основно (от това училище ще са и общите оценки по основните учебни предмети), а във второто - допълнително ще се явява на изпити, за да придобие специалност. Примерно - изучава френски във френска езикова гимназия, но иска да изучава също така някакъв спорт или изобразително изкуство или нещо друго. Френската гимназия е основното, а в другото ще полага изпити по предмети, отнасящи се до избраната специалност - друг чужд език, математика, история, изобразителни изкуства (графика, живопис, скулптура), готварство, двигатели, джудо, шахмат и така нататък - според желанията, знанията и уменията. За съжаление, не може да се изучават две средни образования (две гимназии) едно след друго, а това трябва да става паралелно, едновременно. Свързано е с по-малко свободно време, но - с повече учене, повече труд, повече задължения. Не е лесно, но познавам ученици, които са завършили и двете училища с отлични, почти отлични или много добри оценки. Трябва да се подаде молба до директорите и на двете училища, евентуално да се положи приемен изпит и да се държат приравнителни изпити във второто училище.

 

Преместването в друго училище, в рамките на същата образователна степен (основно или пък средно училище, гимназия, техникум, вероятно - и колеж) става, като се изисква действието да се "подплати" документално.

До твоя директор пускаш молба за преместване (приемаме, че тя е одобрена)

До твоя директор родителите ти подават писмено заявление, че са съгласни с това да смениш училището си.

Класният ти ръководител прави препис на ученическия ти картон и на оценките ти до момента на преместване (ако се местиш след края на първия учебен срок - срочните оценки, а ако се местиш по средата на първия или на втория учебен срок - оценките, получени до момента).

Получаваш удостоверение за последно завършен клас, което носиш в другото училище. (Не може да искаш да учиш в 12-ти клас, а да си завършил едва 4-ти!)

Получаваш удостоверение за преместване на ученик, подлежащ на задължително обучение. Ако вече си минал възрастта, в която подлежиш на задължително обучение, можеш да кандидатстваш във вечерна гимназия.

Получаваш и здравния си картон, който трябва да занесеш в новото си училище.

Ще трябва да предвидиш нов бележник, нова лична карта, нова карта за автобусен транспорт, в които ще фигурира името на новото ти училище.

В новото училище по някои учебни предмети може да се работи с други учебници.

Класният ти ръководител или друг учител ще направи и писмена характеристика на личността ти (характер, ученолюбие, дисциплина...), който ще бъде служебно изпратен в новото училище.

Получаваш бележка за това, че напускаш училището си (отпусно май се казва).

 

Подаваш молба за преместване в новото училище до неговия директор.

До Директора на...,

Молба от..., ученик в...

Г-н/Г-жо Директор,

моля да бъда приет/а в повереното Ви училище поради (изреждат се причините).

Вярвам, че молбата ми ще бъде удовлетворена.

Към своята молба прилагам необходимите документи (изреждат се приложените документи)

С уважение (име и подпис)

селище

дата

 

Може да приложиш и мотивационно писмо, в което обосноваваш желанието си да учиш в новото училище.

 

Но в желаното от теб училище трябва да имат свободни места и желание да те приемат. Ако нямат място, може да потърсиш техен ученик, с когото да си размените училищата, ама той трябва да иска да се премести на старото ти място. Ако няма свободно място и няма желаещ за размяната, остава вариантът със завършването на две училища едновременно.

 

В новото училище ще ти връчат бележка, че си приет при тях. Тази бележка трябва да занесеш в своето старо (предишно) училище, от което идваш в новото.

 

При всички случаи, ти трябва да говориш с администрацията на новото и/или на старото училище. Там ще ти дадат най-пълна информация за конкретния казус.

 

За приравнителните изпити... В старото училище може да си учил 2 часа математика седмично. Но в новото се учат по 4. Тогава трябва да държиш изпит по математика. Ако ти си учил 4 часа седмично английски език, а в новото се учи по два, няма проблем. Така е и със специалните предмети. Ти може да си учил информатика, а в новото да се учи дизайн, следователно ще държиш приравнителен по дизайн. Затова трябва да отидеш в училището, в което искаш да се преместиш, и да видиш учебния му план и, ако си имал по-малко часове по даден предмет, държиш приравнителен изпит по него.

После попълваш заявление за преместване (след като издържиш приравнителните изпити), отиваш в предишното училище, взимаш си копие от личния картон с оценките, мед. картон и отпусното... А може да те накарат да напишеш писмено обянснение, защо напускаш и, ако нямаш 18 години, трябва съгласието на двамата ти родители, както казах и по-горе...

 

По време на учебната година можеш да се преместиш само в същия профил или професия, ако има свободни места. Преди началото на учебната година можеш да смениш профила си, но - след полагане на необходимите приравнителни изпити.

 

Ако нямаш срочна оценка и искаш да се преместиш след края на първия учебен срок, ако имаш доста отсъствия, натрупани по някой учебен предмет и учителят не е имал възможнст да те изпита достатъчно пъти, ще трябва да се явиш на изпитпо този предмет - училището трябва да определи дата за изпита ти.

 

 

В един нашенски форум майка на ученик споделя следното:

"В това децата да сменят училището, учебната система и езика няма много страшно и след три такива смени (три държави, три езика и три тотално различни образователни системи) бих го направила пак. Децата могат да минат успешно през такива драматични промени, стига да имат подкрепата и разбирането на родителите си. Бих се въздържала от поредната промяна, само ако не мога да им гарантирам подкрепата си и вниманието си в преходния период. Аз лично вярвам, че добре обмислените и внимателно проведените промени имат потенциално повече положителни, отколкото - негативни - последици за децата, погледнато в дългосрочен план."

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

***

Класният ти ръководител или друг учител ще направи и писмена характеристика на личността ти (характер, ученолюбие, дисциплина...), който ще бъде служебно изпратен в новото училище.

***

Това правило ми се струва крайно неразумно. Съмнявам се, че всеки класен ръководил има необходимата квалификация да прави личностни характеристики.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Ще ти разкажа с няколко думи, какво се случи, когато аз исках де се преместя..

Аз съм на 45 години и още съжалявам, че съм завършил средното си образование в техникум. Е вярно е, че през осемдесетте години на двадесети век в България, това минаваше за добро образование, но аз не съм учил - биология, география, музика, изобразително изкуство......

Тук не съм съгласен! И, ако питате мен, изказването на техникум в тези времена си е чиста казарма :crazy_pilot: ..., но това е друга тема...

Аз лично съм завършил един не толкова ужасен и не толкова хубав техникум...някои тук може и да разберat какво говоря, но това за мен е плюс (+) повече отколкото минус, тъй като излизаш с някакво допълнително образование, което не е нужно да практикуваш, но ти го знаеш..., а вече в бъдещата си реализация можеш да правиш каквото си искаш.

Най-добрият диригент и музикант, когото съм срещал през живота си, и може би един от най-добрите музиковеди и солфежисти в България е завършил мeханотехникум, но след това нищо не му е попречило да влезе в консерваторията и да я завърши с отлична диплома!

Аз в момента уча културология, която, повярвай!, няма нищо общо с техническото образование, което съм подобрил в техникума...

И точно липсата на тези изброени от теб науки и изкуства ме накараха аз да се интересувам повече и дори да се задълбая във висшето си образование към тях... А по-хуманитарна специалност от културологията в българските университети не знам дали ще намериш... :Oo:;):)

:v:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Това правило ми се струва крайно неразумно. Съмнявам се, че всеки класен ръководил има необходимата квалификация да прави личностни характеристики.

По наше време имаше оценка за поведението на ученика, сега има такова нещо. През миналата учебна година го въведоха, май...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Тук не съм съгласен! И, ако питате мен, изказването на техникум в тези времена си е чиста казарма :crazy_pilot: ..., но това е друга тема...

Аз лично съм завършил един не толкова ужасен и не толкова хубав техникум...някои тук може и да разберat какво говоря, но това за мен е плюс (+) повече отколкото минус, тъй като излизаш с някакво допълнително образование, което не е нужно да практикуваш, но ти го знаеш..., а вече в бъдещата си реализация можеш да правиш каквото си искаш.

Най-добрият диригент и музикант, когото съм срещал през живота си, и може би един от най-добрите музиковеди и солфежисти в България е завършил мeханотехникум, но след това нищо не му е попречило да влезе в консерваторията и да я завърши с отлична диплома!

Аз в момента уча културология, която, повярвай!, няма нищо общо с техническото образование, което съм подобрил в техникума...

И точно липсата на тези изброени от теб науки и изкуства ме накараха аз да се интересувам повече и дори да се задълбая във висшето си образование към тях... А по-хуманитарна специалност от културологията в българските университети не знам дали ще намериш... :Oo:;):)

:v:

Донякъде съм съгласен с теб и това е причината да завърша поста си с думите, че не е важно кое училище ще бъде завършено. Важно е да се открие в какво е талантлив даден ученик и следствие на това да насочи усилията си в тази посока.

Но липсата на базисни познания може да повлияят на избора за след гимназиално образование. Аз например, нямам идея какво се учи по биология след осми клас... Ако имам талант в тази посока - никога няма да разбера.:)

По наше време имаше оценка за поведението на ученика, сега има такова нещо. През миналата учебна година го въведоха, май...

Да .. наскоро беше въведено. Слушах коментари на колеги, които се възмущаваха от оценките които са получили деца им .... във трети клас..

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ок най-накрая си намерих училище и искам да уточня - обадих се до училището в което искам да отида и ми казаха, че може да се преместя стига да не съм от някакъв подготвителен клас (не запомних какво точно ми каза човека)и каза да си взема някакво удостоверение от старото училище и отпусното и да ги занеса, и после да говоря с директора.Обаче не разбрах какви са тези подготвителни класове.И да уточня че се местя от 97 СОУ в 132 СОУ.И в двете има профил Инф.технологии.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Подготвителен (или 8) клас е клас, в който се изучава усилено някакъв учебен предмет. Примерно - френски език, ако си във френска езикова гимназия. В девети и в десети клас има някои учебни предмети (история, география, биология, химия, физика, математика, философия...), които се изучават частично (а може - и изцяло!) и на френски език.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 месеца по късно...
 • Потребител

Здравейте,

виждам, че темата е доста стара, но за мен и дъщеря ми в момента е актуална. Дъщеря ми е 8-ми подготвителен клас с немски език в ЕГ в Добрич. Предстои ни преместване в София. Английскят й се отдава повече, но балът не й стигна да се класира в англ паралелка. Нейното желание е да учи английски и по възможност испански, но в Добрич няма такава комбинация. Сега, след като имаме планове за преместване, се замисляме да търсим такова училище в София. Прочетох коментарите и подробната информация тук ми беше много полезна, но ме притесниха думите на Wafflemaker: "и ми казаха, че може да се преместя стига да не съм от някакъв подготвителен клас". Въпросът ми е възможно ли е преместване след подготвителен немски в друго училище с английски език?

Предварително благодаря!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Вероятно ще се наложи детето ви да се яви на приравнителен изпит по английски език. Ако детето не го владее, дано му направят компромиса да го изпитат след някой и друг месец, когато го научи.

В началото на учебната година учителите провеждат т. нар. "входно ниво", за да видят с какви знания стартират учениците им новата учебна година, кое е усвоено, кое не е и кое е забравено.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Потребител

Само в някои училища класните ръководители пишат характеристики на учениците си.

Когато бях назначена по заместване в СОУ "Патриарх Евтимий" в гр. Пловдив, се наложи да напиша характеристиките на ученици, на които не бях преподавала през предходната година.

Няма директор на училище, който да поиска характеристиката на ученик от предходното му училище.

Забелязала съм, че по веригата е много важно да има разрешително от началника на Регионалния инспекторат по образование.

Така се гарантира преместването на ученика.

Когато учех в Техникума по икономика "Васил Левски" в гр. Пловдив, имах желание да се преместя в хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий", но директорът на гимназията, където исках да се преместя, е отговорил на майка ми, че в търговската гимназия съм приета с изпит, а там тогава приемали деца само по документи.

Така си завърших търговската.

При прехвърлянето не е ясно дали ще се приспособиш в новия клас.

За изключените ученици нещата са по-различни.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител

Здравейте! Надявам се, че тази тема не е умряла напълно, защото имам конкретен въпрос, на когото така и не можах да си отговоря: Сега съм 11. клас (по средата на 1. срок)и уча в Джон Атанасов. Знам че като общо го водят за много хубаво училище, но аз още в 9. клас разбрах, че не е за мен и исках да се преместя, но майка ми не ми позволи. Та въпросът ми е дали мога сега да се преместя доброволно, понеже вече не го понасям, или трябва да чакам, да правя отсъствия и тем подобни?

Благодаря, предварително! :help:

Редактирано от Exystence
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Би трябвало да няма проблем да се преместиш, по което и време на годината да е. Може би ще е по-лесно, ако изчакаш краят на срока. Едно дете, от класа на дъщеря ми, се премести преди около месец в друго училище без проблеми. Единствените проблеми бяха за класната им от страна на директора. Заради бюджета и три сол на главата, че е позволила дете да се махне от училището. Но решението си беше изцяло на родителите на детето (и тяхна грешка IMHO).

А, майка ти знае ли за това и дали е съгласна с преместване? Предполагам, че без нейно знание (и участие) това не може да стане.

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...