Отиди на
Форум "Наука"

Kомпесанторни разписки


Uraken

Recommended Posts

  • Потребител

Моля да ми обясните значението на няколко термина ,тъй като чета за процеса на масова приватизация в България , а не съм икономист или може би финансист ... и не ги разбирам та термините са следните :

* компесанторни разписки :

сега ще потърся и другите та конкретно този в момента много ме тормози

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако това ти помага малко

компенсаторни разписки, издадени в средата на 90-те години на собствениците на земя и друга собственост, конфискувани по времето на комунизма, за пари в брой или акции.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

мен ми трябва да да разбера какво означава самия термин от това което ти си ми написал . си го представям нещо като реституционни облигации ? или активи някви на хората които са били ощетени по време на соца и след тва на базаат на тея бонове какво ? връщат си земяата или взимат пари ли ??

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не е ли "компенсаторни записи", а не разписки?

Това са ценни книги с определени права, които са издадени в процеса на реституцията и имат отношение към приватизацията. Издават се на тези, които имат право на реституция, но имотите им не могат да бъдат възстановени реално поради това, че са загубили самостоятелността си, застроени са били с големи сгради, включени в градовете, улици и пр. Например земята под АЕЦ Козлодуй, няма как да се върне на собствениците, нали така?

Тогава се прави оценка на това, което следва да се върне и се издават записи с номинална стойност 1 лев. С тях притежателят им може да участва в приватизацията, като плаща това, което иска да привитизира вместо с пари, с тези записи, или пък може да ги продава на пазара и който ги купи, да ги ползва за същото.

Отначало цената им беше 0.13%, т.е. 13 реални стотинки за 1 компенсаторен запис, или за 1 лев номинал. После обаче, когато се приватизираха големите обекти, цената стигна до 1.10 , т.е. до 110%, че и нагоре от номинала.

Сега не е висока, мисля, около 30%, но трябва да се проверява.

Основно издаването на тези документи е предвидено в Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти - т.нар. "Закон "Лучников" и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Ползването пък и начина за включването им в граждански оборот е уреден в Закона за приватизация и в отменения Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

Грубо го описвам, много и то, но това означава термина.

Коменсаторна разписка е всъщност документ, който удостоверява притежаването на тези записи. Издава се от специална институция, наречена Централен депозитар. Правилния и точен термин е депозитарна разписка, но се употребява и първият.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В общи линии е това, като ги даваха и с/у лихвоточките , като можеше с тях да се закупи имота после, но това по спомен. Или след като с закупеше ти приспадаха сумата , както е при самите лихвоточки,

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...