Отиди на
Форум "Наука"

Играе ли ви се още на преход?

Recommended Posts

• Потребител

КГ,

за анализа на обстоятелствата си прав и аз в общи линии мисля като теб.

Но, реално сравнително спокойно време, за да се утвърди някакъв манталитет у народа (и то народ, прекарал почти пет века в политическа поза за задна прашка, да ме извиниш за вулгарното сравнение) за демокрация и плурализъм има само в периода края на XIX век до началото на ПСВ.

По време на войните, то е ясно, че трудно се говори за демокрация по разбираеми причини, въпреки че и тогава има такива постъпки от наши политици (на народът не му е до демокрация по това време, защото воюва на фронтовете). След това идват кървавите неразбории по войнишкото въстание поради печалния край на войната и погребаната национална идея (тогава поне сме имали такава), после идва и то по демократичен път Стамболийски с правителството си. И понеже няма възпитание за демокрация я подкарват през просото - има основания дори да се счита, че управлението му е почти авторитарно особено по отношение на другите партии "врагове".

До 1926-27 няма какво да говорим и да търсим ни демокрация, ни плурализъм - преврати, убийства, въстания, атентати и всяко от тези действия в "отговор" на действията на другата страна. За правителството на Цанков... абе все едно да приема, че Сталин се е поправил и е станал демократ по истинско вътрешно убеждение (то и за това царят го сваля негласно).

След това няколко години полудемократични правителства (со благо, со кротце, со малко кютек). Идва поредният преврат през 1934 - каквито и да са намеренията им (това наистина е въпрос на отделен анализ), осъщестяването на тези намерения не става по демократичен начин. А след това е авторитарния режим на царя (съгласен съм с оценката ти, че е за да въведен ред в съществуващата тогава партийна измекярщина), но и той нито е истински демократичен, нито е абсолютно плурастичен.

След това идва войната, а на война - като на война. Както казват древните гръцки автори - по време на война, първата жертва е истината, а какво остава за демокрацията и плурализма по нашите необучени в това балкански ширини.

В общи линии, народът ни просто не е имал нито времето да практикува демокрация, нито обективната възможността да се възпита в такива ценности като демокрация и плурализъм. А след 1944, руските танкове носят други "ценности". Та така още 45 години.

• Мнения 159
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител

Деденце е прав за едно, казал го е в пост №11 - да се мисли правилно за бъдещето. Което за мен означава да не мислим с оглед на последващия ти пост нито за "германците", нито за "руснаците", а с главите си и само с оглед на това, което касае нас българите. Защото цялата ни политика от новата история не е за България (с малки изключения), а е политика на фоби и фили, които винаги са интереси извън България. За съжаление и днес е същото с нашите т.нар "политици" и "политически елит".

Това са общи приказки!

Нещо като "Дайте да дадем". Да дадем, ама какво?

Когато има политически плурализъм, пред една страна има опции за външната й политика. Ето, левите сили настояват за руските енергийни проекти, десните смятат, че страната е достатъчно зависима енергийно от Русия, за да се обвързва още повече. Кое е добро за България? Кое? Ето, че зависи. За Дедето това което е добро, за мене е смърт. Нещо неясно има ли тука? Въпрос на визия, на генерална визия за развитието е това.

После, дайте да спрем с празните, но гръмки изречения. Ние сме малка страна, винаги ще сме зависими от външни сили и винаги у нас ще има хора, които ще са за обвързване с една или друга сила. Няма как, разберете го това.

Разбира се, по време на комунизма опции нямаше - др. Димитров го е казал: "Дружбата със СССР е като въздуха и водата за всяко живо същество". :laugh:

А за плурализъм и демокрация - както казах е имало преди девети за късо време. За след девети - изобщо не коментирам, защото там е ясно, че е нямало и то никак. Но да ми разправяте, че детронацията на Батенберг, режима на Стамболов, убийството му, войнишкото въстание, тираничния режим на свободно избраното БЗНС след ПСВ, противокоституционния преврат от 1923, последвалите репресии, в отговор т.нар - "антифашистко въстание от септември, 1923", отново последвалите репресии 1924-1925, последвалите полуконституционни правителства, 19 майския преврат 1934, царската власт след това до 1944 - че всичко това е истинска демокрация и плурализъм... Хайде сега изкарайте тези събития и времетраенето им и сметнете колко години наистина е имало истинска демокрация и плурализъм преди девети.

Аз, мисля ти посочих периоди с напълно демократично управление. Останалото го казаха Митака и КГ. Важно е и още нещо - като изключим периода около деветоюнския преврат и последвалия комунистически метеж, през цялото останало време, дори периодите на Стамболов, Стамболийски, или личният режим на Борис III не могат да бъдат сравнявани с комунизма след това. Да, има нарушения на отделни права и свободи на гражданите, но са далеч от онази всеобхватна тирания след това.

И докато Деденце вика Осана на всичко след девети, а вие Осана на всичко преди девети - ами това е мислене с иделогеми и така няма да имаме правилно виждане за бъдещето. С такова мислене и настоящето ни и бъдещето ни е все изживяване на миналото ни и затова нямаме като народ умен поглед към бъдещето. И за това все ще си висим в т.нар "преход", а в същност нищо не прекрачваме и на никъде в същност не се движим.

Не, не викам Осанна на всичко преди Девети. Има много негативи и тогава. Просто съм против комунистическите глупости да се омаловажават престъпленията на техния режим и умишлено да се демонизират предните управления. Защото, казах ти - Стамболов не можеш да го сравниш с Вълко Червенков. По този начин се стремят да легитимират управлението си като приемливо. Не, не е приемливо.

Иначе се радвам, че има поне един човек, който знае какво е "правилно" за тази страна. Обичам да боравя с абсолюти. :laugh:

Ще споделиш ли, за да знаем и ние?

Редактирано от Михов

• Потребител

КГ,

хем съм съгласен с теб, хем не съм. Естеството на събитията (както при жените наличието на някакви обстоятелства :tooth: ) обяснява същите, но и служи като "оправдание", а последното е чужда категория за обективната история.

Служи като "оправдание", просто защото, абсолюти не съществуват. Ти искаш да ти се представят някакви идеални модели, за да кажеш: "Машалла, демократично е било!". Няма ли нюанси?

Един режим се сравнява само със съвременните му. В този смисъл България до 09.09. имаше много трески за дялане, но някакво голямо и фрапантно отклонение от общоприетото имаме само през 1923-25. Докато НРБ си беше по природа едно голямо и фрапантно отклонение от общоприетото!

Т.е има обяснение, но това не променя факта, че в България не е имало дълго време истинска демокрация и плурализъм - и преди девети и след него. В повечето сериозни чужди исторически справочници, България в периода ПСВ-края на ВСВ, се определя не като демократична държава, а като авторитарна и в общи линии ни слагят заедно с тогавашна Унгария и Испания като форма на управление. За след девети е ясно - дали е тоталитарен или силно авторитарен режима, нека историците си блъскат главите.

Да, така е - монархофашистът Борис III е много гадно копеле! :tooth:

И за след Девети никой не спори - режимът е тоталитарен.

• Потребител

Михов,

явно не разбираш какво се опитвам да кажа. Може би грешката е моя, но не мога по-ясно.

А иначе, ти и Деденце разсъждавате абсолютно еднакво - само с обратен знак (и той признава "некои грешки на социализъмът"). Но с такъв начин на мислене все ще си седим в "прехода"... за съжаление.

А иронията ти е неуместна, може би плод на неразбирането ти на думите ми. Каквото трябва съм го казал.

• Потребител

DendroaspisP е прав, "сопаджийството" е било характерно за цялото съществуване на България от Освобождението, та до днес. Иначе Алеко щеше ли да напише "Бай Ганьо прави избори"?

Сега ще ти задам задачка-закачка с повишена трудност! :tooth:

Ако Алеко беше живял след Девети какво щеше да напише? :tooth:

Чини ми се, нищо, или поне нищо нямаше да му разрешат да издаде.

Пък и щеше да ми е много интересно, как щеше да погледне на факта, че в комунистическите избори кандидатът е един?!?

Не бъркайте нещата, моля ви! Това, че е имало злоупотреби с демократичните практики (факт е обаче, че винаги е имало парламентарно представена опозиция) е нещо различно от режимът след 09.09.! Режимът после беше тоталитарен, той не допускаше изобщо различия. А какъв ли фейлетон щеше да напише Алеко за избиването на последната парламентарна опозиция от VI-тото Велико Народно събрание? В хода на заседанията 90 народни представители от опозицията са били отстранени и арестувани. После част от тях убити. Интересен фейлетон щеше да се получи!

Къса памет имаме и това си е!

Михов,

явно не разбираш какво се опитвам да кажа. Може би грешката е моя, но не мога по-ясно.

А иначе, ти и Деденце разсъждавате абсолютно еднакво - само с обратен знак (и той признава "некои грешки на социализъмът"). Но с такъв начин на мислене все ще си седим в "прехода"... за съжаление.

А иронията ти е неуместна, може би плод на неразбирането ти на думите ми. Каквото трябва съм го казал.

Ами не разбирам, защото не може да съществува нещо "единствено правилно". Това са общи фрази! Нещо като лозунгите, с които героят на Тодор Колев от "Двойникът" се издигна и направи научна кариера.

Разбира се, че един разумен човек отбелязва слабостите. Деденцето не е някакъв изкуфял сталинист, че да не ги вижда.

Иронията ми не е лична, аз така си пиша.

• Глобален Модератор

Алеко след 9-ти се е казвал Трифон Кунев, но не е свършил добре..

КГ,

за анализа на обстоятелствата си прав и аз в общи линии мисля като теб.

Но, реално сравнително спокойно време, за да се утвърди някакъв манталитет у народа (и то народ, прекарал почти пет века в политическа поза за задна прашка, да ме извиниш за вулгарното сравнение) за демокрация и плурализъм има само в периода края на XIX век до началото на ПСВ.

По време на войните, то е ясно, че трудно се говори за демокрация по разбираеми причини, въпреки че и тогава има такива постъпки от наши политици (на народът не му е до демокрация по това време, защото воюва на фронтовете). След това идват кървавите неразбории по войнишкото въстание поради печалния край на войната и погребаната национална идея (тогава поне сме имали такава), после идва и то по демократичен път Стамболийски с правителството си. И понеже няма възпитание за демокрация я подкарват през просото - има основания дори да се счита, че управлението му е почти авторитарно особено по отношение на другите партии "врагове".

До 1926-27 няма какво да говорим и да търсим ни демокрация, ни плурализъм - преврати, убийства, въстания, атентати и всяко от тези действия в "отговор" на действията на другата страна. За правителството на Цанков... абе все едно да приема, че Сталин се е поправил и е станал демократ по истинско вътрешно убеждение (то и за това царят го сваля негласно).

След това няколко години полудемократични правителства (со благо, со кротце, со малко кютек). Идва поредният преврат през 1934 - каквито и да са намеренията им (това наистина е въпрос на отделен анализ), осъщестяването на тези намерения не става по демократичен начин. А след това е авторитарния режим на царя (съгласен съм с оценката ти, че е за да въведен ред в съществуващата тогава партийна измекярщина), но и той нито е истински демократичен, нито е абсолютно плурастичен.

След това идва войната, а на война - като на война. Както казват древните гръцки автори - по време на война, първата жертва е истината, а какво остава за демокрацията и плурализма по нашите необучени в това балкански ширини.

В общи линии, народът ни просто не е имал нито времето да практикува демокрация, нито обективната възможността да се възпита в такива ценности като демокрация и плурализъм. А след 1944, руските танкове носят други "ценности". Та така още 45 години.

Е, да. Единственият нюанс, който бих добавил е, че все пак смущенията от първата половина на 20 век са преодолими. Неслучайно българските граждани оттогава си имаха доста високата в сравнение с после гражданска култура. Спомнете си поколението оттогава..

• Потребител

Не, за Алеко съм сигурен и че след 9-ти 09.44г. щеше да не му е по-различна съдбата, както и след 09.06.23г.

"Бедни Македонски, защо не загина при Гредетин" беше казал друг един класик.

Редактирано от kramer

• Глобален Модератор

Е, Крамер, истинският Алеко е уцелен поради тъпотия на стрелците и поради грешка. Той си е жертва на криминално престъпление. Докато после... виж съдбата на Трифон Кунев, то е достатъчно за илюстрация.

За 1925... има доста неясноти около тогавашните репресии, но да, могъл е да изгори някой невинен критик.

Редактирано от КГ125

• Потребител

Не, за Алеко съм сигурен и че след 9-ти 09.44г. щеше да не му е по-различна съдбата, както и след 09.06.23г.

"Бедни Македонски, защо не загина при Гредетин" беше казал друг един класик.

Класиците затова са класици, за да са патетични.

Голямото престъпление около 09.06.23 г. е отрязаната глава на Стамболийски. Това е нещото, което ни подсказва, че сме европейци, ама не съвсем.

Иначе в последвалите събития е нормално да има репресии. Казвам нормално, с оглед мащаба на метежа. Естествената реакция на властта е да отговори с терор.

А, че Гео Милев изгаря за няма нищо, изгаря. Обаче я си представете 30-40 години по-късно, на кой от тогавашните писатели ще му хрумне да пише нещо срещу властта? И то открито?

Очевидно Гео Милев е разчитал на "нормалните" права, установени в държавата. Те са допускали всякаква критика. Лошото е, че в онзи момент нормалните правила са престанали да съществуват. После, нека бъдем честни - нещото, което отприщва терорът над левите интелектуалци е атентата в "Света Неделя". След такъв чудовищен акт, насочен както срещу мирни граждани, така и пряко срещу ръководството на държавата, нещата много се обострят. Но за кратко - прези 1926 г. идва Ляпчев и всички се нормализира.

• Потребител

Дали Алеко щеше да е жив след девети? Със сигурност щяха да го пратят някъде из провинцията да си "почива" я в лагер, я на друго "приятно" място. А можеше и да не приживее "промяната", т.е да го убият. Точно това е трагичното в нашата народопсихология в политически аспект. Политическата власт след девети е еманация на антидемократичност и антиплурализъм, но и преди това тези понятия си остават чужди за народа като цяло поради историческите събития, а и политическия елит (преди девети) повече предпочита да ги използва отколкото да вярва в тях и вътрешно да ги споделя.

Затова, за да има светлина в тунела на сегашния "преход" (каквото и да означава тази безмислеща в политически смисъл), трябва да забравим модела както преди девети, така и този след тази "сакрална" дата. Нов начин на политическо мислене трябва (на базата на основните ценности като свобода, демокрация, плурализъм и прочие), лошото е, че за това трябват поне още две поколения необременени българи.

• Потребител

Е, Крамер, истинският Алеко е уцелен поради тъпотия на стрелците и поради грешка. Той си е жертва на криминално престъпление. Докато после... виж съдбата на Трифон Кунев, то е достатъчно за илюстрация.

За 1925... има доста неясноти около тогавашните репресии, но да, могъл е да изгори някой невинен критик.

А защо тръгва този българин да решава спор за земя с оръжие? Няма ли съд, закони и прочие - все атрибути на демокрацията и на същото правосъзнание? Или не е вярвал в тях? Ако не е вярвал - защо? Пак опираме до това, което се опитвам да кажа.

• Потребител

Затова, за да има светлина в тунела на сегашния "преход" (каквото и да означава тази безмислеща в политически смисъл), трябва да забравим модела както преди девети, така и този след тази "сакрална" дата. Нов начин на политическо мислене трябва (на базата на основните ценности като свобода, демокрация, плурализъм и прочие), лошото е, че за това трябват поне още две поколения необременени българи.

И тия две поколения какво?

Мислиш, че ще бъдат по-различни от предишните?

С кое?

А защо тръгва този българин да решава спор за земя с оръжие? Няма ли съд, закони и прочие - все атрибути на демокрацията и на същото правосъзнание? Или не е вярвал в тях? Ако не е вярвал - защо? Пак опираме до това, което се опитвам да кажа.

Надявам се, не си мислиш, че в демократичните държави няма криминална престъпност?

• Потребител

И тия две поколения какво?

Мислиш, че ще бъдат по-различни от предишните?

С кое?

Надявам се, не си мислиш, че в демократичните държави няма криминална престъпност?

С политическата си необременост поне... И както каза Историка, ако ги възпитаме в тези ценности като част от начина им на мислене, така че да станат част от манталитета им. А не само за външна показна употреба, като сега да отидеш и да запалиш свещ в църквата по празници и да се тъпаниш там, уж че си набожен, а дори не си чел и един път Библията (казвам го като пример и не визирам никого конкретно).

Естествено, че има, но в конкретния случай става дума за спор за земя, чието нормално (т.е демократично) разрешение на спора е не да хващаш пищова, а да се отнесеш към съда на демократичната си държава. Така че, има огромна разлика между това и другите криминални престъпления.

• Потребител

С политическата си необременост поне...

Мечтай си!

Естествено, че има, но в конкретния случай става дума за спор за земя, чието нормално (т.е демократично) разрешение на спора е не да хващаш пищова, а да се отнесеш към съда на демократичната си държава. Така че, има огромна разлика между това и другите криминални престъпления.

Все пак да не забравяме, че случката става по-малко от 20 години, откак сме се освободили. А в Османската империя правораздаването не е било на висота. Саморазправата е било често срещано явление. Това, мисля е факт. Факт е и, че новата българска държава се бори успешно с наследеното от Империята като манталитет и начин на действие. Нашата държава например се справя с бандите в Лудогорието. Но промяна с магическа пръчка не става.

Редактирано от Михов

• Глобален Модератор

Вижте, в политиката нещата не са безкрайни, те общо взето имат обозрими измерения, оформящи т.нар. политически спектър. Има конкретика и специфика, места и времева, но същината си остава - ляво/дясно; либерално/диктаторски; консервативно/,, пак либерално, с тая дума много се злоупотребява в политиката и тя затова има много значения.

България просто трябва да стъпи на здравия разум, който подсказва да се направят няколко неща - да се пребори мафията, да се строят големи обекти, парите от тях да отиват максимално в български фирми и граждани, по възможност, да се въвеждат твърдо европейски критерии, да са намаляват данъците и разрешителните режими, да се преследват твърдо нарушенията. Ей такива работи.

За това е нужно обаче националната традиция да се посъбуди, а историята - да се погледне спокойно и обективно. Което не значи да викаме на черното бяло, както пък някои искат.

Е, тогава вие пък си мечтайте за "излизане от прехода".

От него има няколко начина за излизане. Нали под политическа необремененост не разбираш да се дадат поредните, вече исторически, индулгенции на силите, които повлияха негативно на българското развитие?

• Потребител

За да се излезе от "прехода" е необходима ясна визия по отношение на комунистическото наследство. С шикалкавене не става. То вече и много е пропуснато. Лустрация трябва задължително! Докато стоим в разкрачен стоеж нищо няма да се получи. А стоим така, защото комунистите всячески се опитват да легитимират управлението си. И така и не можем да направим крачката.

Тук няма идеологеми. Има само добри модели. Идват от развитите бивши социалистически страни. Ние топлата вода няма да измислим. Ето, наскоро се рових във форума на Българския Културен Клуб - Скопие. Там стана въпрос за отношението в Словения към УДБА. Естествено, изцяло негативно. Няма "ама те бяха патриоти, ама те работеха за държавата, ама то и на Запад има служби"! Просто една престъпна организация и толкоз! Да, ама в Македония мнозинството от хората приемат УДБА, както ДС в България - "ама те бяха патриоти, ама те работеха за държавата, ама то и на Запад има служби". Защото и в Македония, и в България службите владеят всичко. Но, за да владеят всичко, причината е у хората, защото са им го позволили и не само позволили, но и с мазохистична преданост ги оправдават. Ето, виждаш ли колко е интересно - Македония и Словения бяха част от една държава, но колко е различно отношението и колко са различни хората! Защото хората в България не поискаха преход. Докато в Германия, Чехия или Словения искаха. И в тези страни службите се приемат еднозначно! Докато в България хората оправдават комунизма, преход няма да има. Ще бъдем просто един лустросан вариант на Беларус.

Наистина ми става смешно, като направя една ретроспекция колко страници изписах по тези теми! Добре, че са в електронен вариант, че ако бяха на хартия отидоха два-три вековни дъба! И в крайна сметка, докато тук се убеждаваме в азбучни истини, хората забравиха, че са имали комунизъм. Но то е така - немците, чехите и словенците прости, сал` Бай ти Ганя много умен! Колко е умен се видя!

Това е то! Това е драмата! Останалото е измама... :)

• Потребител

... От него има няколко начина за излизане. Нали под политическа необремененост не разбираш да се дадат поредните, вече исторически, индулгенции на силите, които повлияха негативно на българското развитие?

Ни най-малко. Но не мисля, че на потомците им трябва им се забрани принципно да припарват до политика, така както те направиха след девети. Нали точно това е демокрация и плурализъм? Ако ще играем античният гръцки модел на демокрация - това е друга работа.

Демокрацията е доста трудна и сложна работа.

Лично аз съм бесен, че на т.нар БСП като наследник на БКП не се извиниха на народа за това, което правиха в предишния строй (и за това, че материално се обезпечиха чрез отявлена кражба на "народното", за което уж милееха). По този начин постъпиха, въпреки лакардиите, с които уж се оправдаваха, защото като манталитет не са по-различни от българите след Освобождението. Михов сигурно ще каже, че разсъждавам идеалистично, но аз говоря за нещо друго - за осъзнаване на ценностите в една съвременна и наричаща се демократична държава. Ако те се не осъзнаят и от лявото и от дясното и от тези дето се правят на среда - нищо не се променило нито от времето на Бай Ганьо, нито от времето на соца. Ако нищо реално не се е променило (а то все още не е) за какъв изход от прехода говорим? Преход е движение от едно място до друго като двете трябва да се различават. Къде ще е разликата тогава?

• Потребител

Казах ти - това са лозунги. Лозунгите са хубаво нещо, но реалността винаги е по-различна.

От твоите думи не виждам конкретно решение. Не се сърди, но виждам само мъгляви фрази.

• Потребител

Казах ти - това са лозунги. Лозунгите са хубаво нещо, но реалността винаги е по-различна.

От твоите думи не виждам конкретно решение. Не се сърди, но виждам само мъгляви фрази.

Точно това е лошото - че виждаш само мъгляви фрази. Докато така ги виждаме нещата, все ще си стоим в мъглата (реалната) на прехода.

Демокрацията и плурализма (изхода от прехода по темата) са и възпитание. Ние все още като народ не сме възпитани, точно така както казваш за онези 20 години след края на "турското присъствие".

Друг изход в политически аспект - няма. Вече имаме квази капитализъм в икономиката, след време ще става все по-нормален и истински, но ако в главите си българите не започнат да разсъждават демократично - все ще си седим в мългата, а както каза КГ - неколцина ще ловят риба на поразия в тези мътни води, а ние ще се чудим що сме уж свободни, а това не ни харесва чак толкова с оглед на трапезата и джоба.

• Потребител

Не, в случая мъглявите фрази няма да оправят нещата.

Както е казала Партията - дела, дела и пак дела! :laugh:

Ти сам казваш - не стана това и това. Е, как след като не са станали важни събития, които са условие играта да е феърплей, ще продължим нататък? :bigwink:

• Глобален Модератор

Ни най-малко. Но не мисля, че на потомците им трябва им се забрани принципно да припарват до политика, така както те направиха след девети. Нали точно това е демокрация и плурализъм? Ако ще играем античният гръцки модел на демокрация - това е друга работа.

Демокрацията е доста трудна и сложна работа.

Лично аз съм бесен, че на т.нар БСП като наследник на БКП не се извиниха на народа за това, което правиха в предишния строй (и за това, че материално се обезпечиха чрез отявлена кражба на "народното", за което уж милееха). По този начин постъпиха, въпреки лакардиите, с които уж се оправдаваха, защото като манталитет не са по-различни от българите след Освобождението. Михов сигурно ще каже, че разсъждавам идеалистично, но аз говоря за нещо друго - за осъзнаване на ценностите в една съвременна и наричаща се демократична държава. Ако те се не осъзнаят и от лявото и от дясното и от тези дето се правят на среда - нищо не се променило нито от времето на Бай Ганьо, нито от времето на соца. Ако нищо реално не се е променило (а то все още не е) за какъв изход от прехода говорим? Преход е движение от едно място до друго като двете трябва да се различават. Къде ще е разликата тогава?

Но все пак - никой не е търгнал да лишава децата на някого от достъп до каквото и да е, нито пък достъпът до политика. Разликите с миналото са огромни и в този смисъл, първата крачка към това, за която ти говориш, е направена!

Честити празници на всички и много здраве и успехи. Харесвам такъв тон и критичност, те са залог за общият успех.

За да се излезе от "прехода" е необходима ясна визия по отношение на комунистическото наследство. С шикалкавене не става. То вече и много е пропуснато. Лустрация трябва задължително! Докато стоим в разкрачен стоеж нищо няма да се получи. А стоим така, защото комунистите всячески се опитват да легитимират управлението си. И така и не можем да направим крачката.

Михов, с тебе не мислим толкова различно, колкото казваш. С цитираното съм съгласен, но да уточним, че става дума не само за БСП, а за всички партии, където се крие т.н. комунистическо наследство. Време е да се прегледат внимателно не само на парламентарно ниво. Лустрацията е показна мярка, само тя не е достатъчна и не решава днешните въпроси.Да допуснем, даже нещо още по- крайно, че всички 1200000 члена на бившата БКП, ги застреляме на някой стадион, това нищо няма да реши, напротив, ще се самоизбием ненужно и нецивилизовано, ще ги превърнем в светци и герои. Мойсей е водил 40 години народа си през пустинята, идеята е била да умре последният роб с робска психика.( при средна библейска продължителност на живота 400 г.) Сега нямаме толкова време, затова първо трябва да формулираме днешните, човешки добродетели и да се борим за тяхната общонационална значимост. Една от тях е толерантността и зачитане на различията - етнически, религиозни и социални. Няма формулирана и доказана до сега универсална истина, но има общовалидни за всички неща - достатъчни за начало и основа.

КГ така ми се иска да виждам България през твоите розово- сини очила, но не се получава нещо. Вярно, че Волен Сидеров малко поомекна, на за сметка на него заплака най-големия "доайен" на прехода Иван Костов, а Сергей Станишев - неутешимо... Толерантността я няма и в новооткрития мол - не мога да го изпиша на български и не знам как да го произнеса, нещо с Л започва (на патиница), там пък, пенсионерите стигнаха до побой и инфаркти за евтини банани и пр....

Затова, само ще извикам възторжено, като Пиги от Мъпетшоу - "Нека свирят, нека пеят !" :punk::help:

Вярвам, че плюса не си си сложил сам, много имат като твойте очила, аз знам къде ги раздават.

Редактирано от dedenze

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!