Отиди на
Форум "Наука"

Играе ли ви се още на преход?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Играе ли ви се още на преход?

(Статия на Стояна Георгиева*)

Обявеното намерение за раздяла с посланиците, които са били агенти на Държавна сигурност, е равносилно на метеж. Това означава да се "взриви" фундаментът на българската дипломация такава, каквато е – доминирана от кадрите, идеологията и целите на репресивния апарат на тоталитарната държава. Означава също така 20 години след началото на демократичните промени в България да започне градеж на нова българска дипломация.

Все още не е ясно, дали това намерение ще си остане просто ефектен жест за отклоняване на вниманието, както го изтълкуваха социалистите. Фактът, че премиерът Борисов реши да направи казуса достояние на европейските партньори и да търси подкрепа отвън, показва, че този път на другарите трудно ще им се размине.

А може и пак да им се размине...

Оправданията за това са очевидни - президентът Георги Първанов не желае да отзове назначените от него самия посланици, а всяка законодателна инициатива, която би преградила пътя на агентите на ДС към посланически постове, рискува да бъде препъната от Конституционния съд, който през последните години отмени лустрационни текстове в няколко закона.

Изразената от външен министър в лицето на Николай Младенов решимост да се пререже пъпната връв, свързваща българската дипломация с ДС, е без аналог в историята на прехода.

А репликата му "Гневен съм, защото ми омръзна!" изрази чувствата на измамените и обезверени участници в предречената от другаря Живков "митингова демокрация", статистически пионки в последвалата "фасадна демокрация", при която старата гвардия от антуража на T. Живков просто бе заменена от наследниците й, а "строители" на новия български капитализъм се оказаха шофьорите на Политбюро.

(Връх на цинизма тези дни отбеляза изявлението на Първанов, че евро-атлантическите успехи на България били извоювани не от друг, а - от агентите на ДС.)

Тези хора отдавна са изгубили надежда, че "матрицата" на прехода може да бъде разбита и да се постави някакво ново начало. Но не - защото са минали 20 години от падането на комунизма и е късно за каквито и да било усилия. Това пак е теза на ченгетата и на техните креатури, които успяха за изперат пари и биографии, да се позиционират като политически и бизнес лидери и да прокламират, че преходът е свършил, а каквото било – било.

Българите просто свикнаха да живеят в това déjà vu. Може да са недоволни от управлението, от корупцията, от лошите условия за бизнес, от мизерията, но най-тежкият провал се оказаха надеждите им за смяна на модела. Защото неизменно се оказва, че се сменят само креатурите, които го възпроизвеждат.

Ето защо, ако мнозинството приеме закон, който лишава свързаните с ДС от правото да представляват България пред света, това би било прецедент с ефекта на огромна разчистваща крачка напред. Безсмислено е да се изреждат проблемите пред осъществяването й. В действителност те се свеждат до един основен. И той е, че откакто е тръгнало по пътя на т.нар. демокрация, българското общество няма стабилен ценностен "компас" и ясни ориентири за избраната посока и за нейния смисъл.

Ако някой непрекъснато се препъва в един и същ камък, със сигурност не върви нито напред, нито назад, а по-скоро се върти в кръг като със завързани очи. В този смисъл ехидната забележка на Георги Първанов по адрес на Бойко Борисов как може Тодор Живков да е добър, а посланиците от ДС - лоши, е стрела право в целта. Защото разкрива механизма на вътрешните блокажи през всичките 20 години на прехода.

Нито комунизмът като идеология, нито неговите неотменни "реквизити" и проявления като репресивния му апарат, лагерите, т.нар. възродителен процес, тоталитарните му методи и прийоми бяха еднозначно и категорично осъдени и отхвърлени. Затова няма и никакви гаранции срещу възможността отново да бъдат "практикувани", макар и в мутирали форми.

А това именно е големият смисъл на осъждането на определени исторически феномени, на истинското покаяние и оттам – на помирението с миналото.

Най-яркият пример е със заклеймяването на нацизма в Германия. Десетилетия след краха на Хитлер германското общество е с будно чувство и съзнание за престъпленията на националсоциализма. Това се изучава в училище, за това не спират да говорят политиците, това е нескончаема за изследователите и документалистиката тема – тоест тема на съвремието.

И независимо дали Германия е управлявана от десницата или левицата, независимо кой е нейният канцлер, за самите германци и за целия свят едно е сигурно – историческите уроци са живи, грешките няма да се повторят.

Днес Германия е най-голямата икономика в ЕС и страната е смятана за политически лидер на 27-членния съюз. Може ли обаче някой да си представи нейният канцлер да се възхити от строителните постижения на Хитлер? И да подеме дебат дали нацизмът е бил лош само по отношение на човешките права, но пък какви магистрали, мостове и инфраструктура са били изградени?

За разлика от германците, а и почти всички бивши комунистически държави в ЕС, българското общество вече 20 години живее в нескончаемия шизофренен сериал на прехода. В него доброто и лошото не са устойчиви ценностни величини, а сменят местата си според случая, според това кой го казва и - в какъв момент. Достатъчно е да припомним, че вчерашните "патриоти", клеймящи религията като "опиум за народа", са и днешните "патриоти", целуващи страстно кръстове и ковчежета с мощи.

Тук чужди посланици от време на време повдигат въпроса: Защо в България се чества Тодор Живков, а - не жертвите на комунистическите репресии?, а българските държавници им отвръщат да не се месят във "вътрешната ни политика".

Тук продължава да има знак за равенство между комунистическата Държавна сигурност и националните интереси. Останало е и необятното поле за демагогия и манипулации, на което всеки пореден управленец може да жонглира с имена, хора и факти, изваждайки едни, скривайки други, да раздава индулгенции на едни и да опозорява други...

И така вече 20 години публичният живот се мята "напред" и "назад" като някакъв полудял ветропоказател. През това време отрасна ново поколение, което няма спомен за комунизма, но по същия начин му бяха пробутани фалшива история и фалшиви герои. А като цяло обществената чувствителност към прегазването на демократичните норми и ценности е на път да достигне точката на замръзване.

По същата причина и дебатът за националните интереси не успява да излезе от рамките на "турското робство" и "спасителката Русия".

Това семпло "символ верую" на Държавна сигурност продължава да триумфира и може да бъде проследено в цялата логическа нишка на българския преход.

Трудно е да си представим, че толкова ключов елемент от системата, какъвто е дипломацията, може да бъде дезактивиран, без това да повлияе на цялата система. Затова след изявлението на Николай Младенов всичките й защитни постове са под тревога. Към момента едва ли и самият Борисов, който подкрепи външния министър, е наясно с мащаба на ангажимента да бъде прочистена външната политика от наследството на ДС.

Този мащаб включва неизбежния въпрос: А защо не - и вътрешната?

А отговорът ще покаже дали ще започне нова игра, или ще продължи фарсът на досегашния "преход". Преход с известна начална точка, но с неизвестни посока и цел.

* Авторът е главен редактор на електронното издание "Медиапул"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/12/21/1015301_igrae_li_vi_se_oshte_na_prehod/

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 159
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Не ми се играе, целият ми съзнателен живот мина в този преход, но уви!

Хората в България не можаха да разберат прости неща...

Иначе, дано покрай шума около този скандал от Европа малко да ни натиснат (то в тази държава по друг начин не може), да поизметем малко боклука. Щото досега си мислехме, че не е мръсно - уютно си ни е така във фекалиите на топличко.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Преход" всъщност е синоним на "мътна вода" (а в нея най-добре се лови риба). "Преход" е обявен след 1946, когато за първи път е установен републикански режим. И от 1946 докъм 1956 НРБ си е била в най-официално заявен "преход" към социализъм. Разбира се, с всички произтичащи последици върху собствеността и законодателството. Така че това е комунистически термин с комунистически заряд.

Без да съм фен на конспиративните теории, смятам, че същото важи и за "прехода" след 1989 г. Риболов в мътна вода. И доколкото има адски сериозна приемственост между главните действащи лица преди и по време на самия "преход" (проява на известния синдром на Вехтокурвин-Новобардски), ми изглежда очевидно, че "преходът" у нас е осъществен по сицилиански. Както казва Лампедуза: "Ще променим всичко - за да си остане всичко същото". Mutatis mutandis, естествено.

Когато има воля за промяна, няма време за "преход". Чехия го доказа най-добре. Когато пък има "преход", всъщност тече лека трансформацийка с носталгични забежки и куфарен риболов в тинята.

Боя се, че започвам да звуча като сините мойри, които д-р Михайлов така добре иронизира. Какво да правя - не ме е срам. И аз като ченгетата съм лишен от това чувство :)

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, пак сме в кръстопът. Това нещо или вече трябва да се оправя, радикално, или се проваляме в дън земя. Сума време преходи, а всъщност - мимикрия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Когато има воля за промяна, няма време за "преход".

Точно така!

Link to comment
Share on other sites

Заглавието на темата е правилно формулирано, подобно на играта на котка и мишка. Котката- в лицето на БКП с принадлежащите структури над 1300000 души, елитна членска маса, бързо преориентирана с нова цветна промяна и гама- стартира прехода с методична програма и помощ за бърза ликвидаця на всичко и последваш грабеж. Мишката- нарекоха електорат и я приспаха с лозунги и обещания за нов и щастлив , свободен и демократичен живот. Сега и доглозгват кокалите. Всички политически, нови партии произлизат, без изключения от котилото на котката. Пиша с метафори, да не ме изтрият, така както правеха много хора в годините на тоталитаризма. Вярвам, че разбирате.:biggrin:

Без да съм фен на конспиративните теории, смятам, че същото важи и за "прехода" след 1989 г. Риболов в мътна вода. И доколкото има адски сериозна приемственост между главните действащи лица преди и по време на самия "преход" (проява на известния синдром на Вехтокурвин-Новобардски), ми изглежда очевидно, че "преходът" у нас е осъществен по сицилиански. Както казва Лампедуза: "Ще променим всичко - за да си остане всичко същото". Mutatis mutandis, естествено.

Глишев, така е, подкрепям напълно, може да цитираш и наши автори по-въпроса, все още има такива хора.

Дано един ден разбереш, смисъла и значението на една, " утопичната" и крайно неудобна теза, трита и малтретирана - забрана на политическите партии и пълен мажоритарен избор по местоживеене. Чак тогава мъглата ще се вдигне и водата избистри. Може вече риба да няма, но оцелелия "електорат", ще получи малък шанс да оживее. Омразата ражда омраза, така е и с насилието, анализирай кой е новият генератор на злото (пребоядисан стар)?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Котката- в лицето на БКП с принадлежащите структури над 1300000 души, елитна членска маса, бързо преориентирана с нова цветна промяна и гама- стартира прехода с методична програма и помощ за бърза ликвидаця на всичко и последваш грабеж.

Деде, пак ли почваш с глупостите за елитната членска маса?

Това, че ти си бил член на БКП, не означава, че в БКП е бил елитът на българския народ. Да, имало е и кадърни хора със сигурност. Но елит има само в самовглъбените комунистически мозъци.

В моят род имам изтъкнати хора отпреди Девети, хора, които са служили на тая страна и то добре, били са умни и професионалисти, тогава, когато предците на днешните комуняги са били нейде ратаи! С това не искам да обиждам тези, които имат членове на БКП в рода, просто това са фактите за мнозинството от тях.

В днешно време, в работата си се сблъсквам с наследници на комунистите и мога да кажа само едно нещо - ако не се подкрепяха толкова много, сега щяха да бъдат всичките разорени! Да, обединили са се на мафиотски принцип, но никога не са били елит. Посредствени са. И то много.

Пази Боже от такъв елит!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Деде, много го хвалиш тоя комунизъм, и то с неверни тези. Каква елитна членска маса?! Половината бяха кариеристи, другата половина бяха непукисти, влезели поради необходимост. Това не беше елитна, а аморфна и инертна маса, която ходеше по манифестации и блееше, и се подиграваше на глупостите на системата.

Това за редовите.

А шефовете - те много добре знаеха какво правят и защо са там. И когато часът удари, куфарчетата с парите на народа, по същество откраднати от държавата, сложиха началото на българския неокомунистически капитал.

"Преходът" - това е нещо, което ще трае вечено, доколкото зависи от волята на този именно капитал, защото в нормална среда от тия не стават никакви капиталисти.

Те са сред тия, които "вземат пари, а не ги печелят" (с) Айн Ранд.

Елитът на България преди всичко бива атакуван в края на 40-тте години, под лозунга за "новия социалистически човек" /сега апологетите забравят тия архиглупости, които БКП е тръбяла на всеки ъгъл по това време/. След това се създава нов елит - образовани или просто мислещи хора, професионалисти и съвестни граждани. Част от него е в БКП, защото това беше единствената политическа организация и за някои позиции в обществото не беше въпрос на избор дали да станеш член - или си, или те няма на тази позиция.

Но главната маса на българские елит си стоеше отвън и гледаше социалистическия сеир, носейки, разбира се, негативите и позитивте на системата.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Деде, много го хвалиш тоя комунизъм, и то с неверни тези. Каква елитна членска маса?! Половината бяха кариеристи, другата половина бяха непукисти, влезели поради необходимост. Това не беше елитна, а аморфна и инертна маса, която ходеше по манифестации и блееше, и се подиграваше на глупостите на системата.

Това за редовите.

А шефовете - те много добре знаеха какво правят и защо са там. И когато часът удари, куфарчетата с парите на народа, по същество откраднати от държавата, сложиха началото на българския неокомунистически капитал.

"Преходът" - това е нещо, което ще трае вечено, доколкото зависи от волята на този именно капитал, защото в нормална среда от тия не стават никакви капиталисти.

Те са сред тия, които "вземат пари, а не ги печелят" (с) Айн Ранд.

Елитът на България преди всичко бива атакуван в края на 40-тте години, под лозунга за "новия социалистически човек" /сега апологетите забравят тия архиглупости, които БКП е тръбяла на всеки ъгъл по това време/. След това се създава нов елит - образовани или просто мислещи хора, професионалисти и съвестни граждани. Част от него е в БКП, защото това беше единствената политическа организация и за някои позиции в обществото не беше въпрос на избор дали да станеш член - или си, или те няма на тази позиция.

Но главната маса на българские елит си стоеше отвън и гледаше социалистическия сеир, носейки, разбира се, негативите и позитивте на системата.

КГ ти реално подкрепяш казаното от мен . Говорим за онези години - тогава елита е в БКП, няма друг, не се допуска да има друг с всички възможни средства!

Последното ти изречение е смешно, ако под стоящ и гледащ сеир елит визираш Иван Костов, става още по-смешно - та той преподаваше комунистически лекции със всички идейни украси и внушения. Сигурно в родът си е имал "врагове на народа" и за това не е бил приет за партиен член, но жена му беше даже партиен секретар. Колко ли му е било трудно да спи с врага!? (Добре, че нея набута в политиката и направи десидент, тогава смеха щеще да премине в хистерия)

Моля, осъзнайте се, не разрешавайте повече да ви употребяват. Ако нещо сте получили под масата го върнете, винаги и за всички, рано или късно, има възмездие.

Много пъти и сега ще кажа не хваля никакъв комунизъм, моята мечта за която работя е България без политика и партии. Пряка демокрация и пълни мажоритарни избори на териториален принцип. Страшно нали, но много хубаво и перспективно .!

Михов, и в моя род имаше безпартиини, кадърни хора, но няколко птички пролет не правят за съжаление. Системата не разрешаваше на такива да се развиват и съществуват, претопяваше ги,или ги правеше членове на БКП. Трябва да се отчете ролята на бай Тошо и усета му, за последните10 години направи БКП освен елитарна, а и масова партия, така разми и вината и отговорността. Ако реално имаше повече такива безпартиини хора към 1990 г. нещата щяха да бъдат по-други. И на мене ми е мъчно и тъжно за това, но трябва да анализираме и приемаме нещата според историческит истини, независимо от нашите мераци и субективни виждания.

Редактирано от dedenze
Link to comment
Share on other sites

Не държа да ми вярваш Михов, но бих се радвал ако правилно мислиш за бъдещето. То не е в комунизма , най- малко в партийни структури имитиращи монархии и сеещи противопоставяне и омраза между хората. Този път без изход, вече сме го изминали и преди и сега.

Редактирано от dedenze
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не държа да ми вярваш Михов, но бих се радвал ако правилно мислиш за бъдещето.

Правилното за теб не е правилно за мен. Разбери го това. Има плурализъм.

По този повод има хубава поговорка: "Това, което за руснака е добро, за немеца е смърт".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Можем да го преобърнем и така: "Това, което за соц-наследниците е добро, за България е смърт".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може да е ОТ, но нека приключим веднъж за винаги с мита за елита на 1 300 000-та члена на БКП. Първо не бе доказано, че са били 1 300 000. Второ дори така да е, не виждам защо се смята това за елит. Наистина в БКП влизаха инженери, професори, военни и културни дейци, както и изявени личности от други професии. Да вярно това беше елита на страната (за времето си), но не е вярно, че за напреднеш в кариерата е било нужно да си член на БКП, поне не и в края на режима. Баща ми (при двама родители АБПФиК (за малко де, че след 56-та като сталинисти им било отнето "званието"), така и не стана комунист. Костваше му други неща, но не и професионалното развитие. Огромната част от тези хора обаче наистина влизаха по кариеристични причини или на принципа "абе да ме оставят на мира". Да те бяха (за времето си) елита на нацията, но не и елита на държавата т.е. партията. Плащаха си членския внос, ходеха по събрания митинги и бригади и до тук. Да и гласуваха к'вото там трябваше да се гласува, но предложения не правеха, не "участваха в партийния живот". В началото някои, а може и дори повечето може и да са вярвали в строя, ама по-късно не. Не биха били истиски интелектуалци (какъвто е елитът), даже и изградени през соц-а. Просто се държеха настрана, а в последните години и доста. Разбира се е имало и други, които са участвали активно, но са били нищожно малинство. А и не бяха ценени, като професионалисти, просто защото или си партиен работник или научен или каквато и там професия практикуваш. Те обаче не бяха елит на нацията. И малкото което са знаели се е изпарило, когато са влезли в дебрите на "политиката". Аз затова не мога да приема идеята на Дедето за безпартийна с-ма. В соц страните се случи именно това. Искаш да играеш на политическата сцена - влизай в партията, а там си имаше достатъчно крилца и перца. Това и ще се случи и в "уопичната" д-ва без партии. Само, че искаш да определяш политиката на д-вата (щото д-вата има политика нали?) - влизай във властта, като се кндидатирш мажоритарно и станеш депутат. И после назначавайли правителство местни органи именно хора, които желаят да насочват развитието на страната или регионите (т.е. пак политиката). И там рзбира се щеше да има крилца и перца или звена ;), докато някой не оглави всичките. Като цар Борис например, при който партийте бяха забранени.

Link to comment
Share on other sites

Много ми се иска да бях роден в Бъкингамският дворец, но не съм. Не ни сравнявайте с каквото и да било. Говорим за годините 1944 - 1990 г. да приемем че българите са се състояли от разни деградирали субекти, но даже и сред тях е имало елит. Просто не е имало друго, това е материала, с това се разполага към оня момент. Независимо от нашата, днешна, ценностна система. .Това е и една от причините да викаме "по- умни", да ни кажат какво да правим.

Няма я аристокрацията която търсите в 1990 г. има дрипльовци и шумкари с подобаващ на тях елит - няма други, няма. Другите - добрият елит е унищожен и набутан по лагери и затвори, изгонен и "обезвреден" - толкова е просто.

Този "елит" извърши прехода и роди новите партии, затова и резултатите са такива., вече 21 г. Затова и трябва да бъде отстранен. Хубаво е да дискутираме как да стане и какво би станало при пряка демокрация и мажоритарен избор. За тази работа поне мислено, първо трябва да елеминираме партийната си принадлежност, можем ли !?

Тогава ще отпаднат БКП,КДС,БСП, ДПС,ДСБ,СДС,ГЕРБ,АТАКА и още 400 подобни, грабещи и разоряващи държавата, неспособни да формулират общонационални цели и интереси , камо ли да ги реализират. "Съединението прави силата" - да го направим на дело, стига празни позунги и заклинания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В таи тема май не се пише за 1944-1990 сигур революционния контрол? Ама тов

След като елита (без кавички) на нацията е отстранен след 9-ти септември, насилствено. Какво предлагаш и сега да го направим по същия начин? Ама нямаме РККА зад гърба си, нали? А пък Щатите и Европата не щат бре. Или щат?

Хайде да не революианизираме обстановката ;). Не, че през 44-та е имоло революция.

Имаше си тема за възможното политическо у-во. Нека пишем там. Пряка демокрация във вида дето постоянно предлагаш не е възможна.

Сега партиите ограбват, а ако се изберат мажоритарно депотатите какво пречи и те да си създадът клиги, звена и групички и пак да ограбват? Ааа народния контрол? Ама този филм сме го гледали, под името революционен или пролетарски. Всъщност в НРБ си беше баш народен контрол. Не нИща, не става!

Link to comment
Share on other sites

Против спекулациите на съфорумниците ето някои данни от нета за числеността на БКП и управляваните от нея сателити. Искам с голямо учудване да кажа, че такива елементарни, статистически данни почти няма - защо, мисля, че въпроса е риторичен.

БКП – членска маса – 1200000 души

http://www.segabg.co...onid=5&id=00003

БЗНС – членска маса - 120000

http://mapyourinfo.c...8A%D1%8E%D0%B7/

ДКМС - предлагам само 100000 - пълнолетни. Данни няма ?

Не включвам ОФ, десетки съюзи, комитети, дружества. Особено интересен е съюза на българските писатели - официално "заклеймил" Солженицин !?

Е, господа демократи, смятайте. Къде и колко е голямо котилото родило всичко днешно. Къде са невинните и необременените. Май всички са роднини в първо коляно на връзката.

Редактирано от dedenze
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

No search term was entered into the CoolChaser search box.???

Не се занимавах да търся. нО Кат тъп химик ще попитам? Милион и триста хилки, е ли е равно на милион и двеста? Ма да закрием и математиката бре!

Link to comment
Share on other sites

Защо изключваш другите, още в първият пост съм казал " БКП с принадлежащите структури " химиците трябва да влатеят поне аритметиката, или поне да питат знаещите. И стига закривахте, затваряхте и "банвахте" единствено партийте трябва да бъдат закрити. Ако на мен не ми вярвате, търсете в търсачките мнението на стотици хора но този въпрос.

Редактирано от dedenze
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само че, бай Дедо изпуска едно важно обстоятелство - огромната маса редови членове нито бяха активни комунисти, нито имаха нещо общо с политиката на БКП, напротив, псуваха я дружно с безпартийните граждани.

Помните ли "Двойникът"? "Гласувай. Ръколяскай. Гласувай. Ръколяскай. Ставаш."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо изключваш другите, още в първият пост съм казал " БКП с принадлежащите структури " химиците трябва да влатеят поне аритметиката, или поне да питат знаещите. И стига закривахте, затваряхте и "банвахте" единствено партийте трябва да бъдат закрити. Ако на мен не ми вярвате, търсете в търсачките мнението на стотици хора но този въпрос.

Не се коси за химиците те и от интеграли разбират. Ама това с прилежащите и структори може да значи и 9-10 милиона. С тези зад граница. Нека не пишем празни постове, док-ва трЕбАт. А при теб не виждам. Фърлил си една цифра (знам число) на вЕтарО, ми защитавай я. А ти кат Португалеца, пишеш нещо недоказано (ми не си го доказал) и вадиш някакви изводи. Аз нищо не съм закрил, затворил или банвал. Но мислещите кат теб "затриха" не една д-ва (ИМХО), почти обаче, почти!

Link to comment
Share on other sites

Само че, бай Дедо изпуска едно важно обстоятелство - огромната маса редови членове нито бяха активни комунисти, нито имаха нещо общо с политиката на БКП, напротив, псуваха я дружно с безпартийните граждани.

Помните ли "Двойникът"? "Гласувай. Ръколяскай. Гласувай. Ръколяскай. Ставаш."

КГ сега и ти, стига със тези мълчаливи съдействия, на иначе честни граждани. няма насила направен партиен член на БКП и нейните структури. Това, че тайно си напсувал, казал виц, не значи нищо. Станахме за смях пред света с това, че не приемаме общата вина и облъченост.

Забравих да добавя, че кандидат партийните членове бяха поне още 1000000 в архивите ги има. Невинен ама съвсем невинен, свръхдемократичен народ !? Подобно на германския в 40 -те години.

Редактирано от dedenze
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Никой не е ставал за смях. За смях са тезите на ексчервените, които се чудеха как да се оправдават.

Разбира се, че никой не е станал партиец насила. Станали са за изгода - малка или голяма, за разчистване на пътя към кариерата и пр. Човешко е. Станаха, защото много добре знаеха, че никой нищо не ги пита и че членството е абсолютно формално.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...