Отиди на
Форум "Наука"

Атентатите в България през 80г. на ХХ век


Recommended Posts

  • Потребители

Българската история е пълна с неизвестни епизоди. Драматичните събития са заличили ред паметници и извори, които да ни разкрият по-подробно историята на Първото и Второто Българско царство, а също и за епохата на турското робство. Но „белите петна” не свършват с тези отдалечени периоди. Доколко знаем събитията от най-новата си история на които сме били съвременици? И дали най-мъглявия период от историята ни не са последните 70г. – горяните, опита за преврат на Горуня, оставката на Т. Живков … и събитията около т.нар. Възродителен процес.

На 10 ноември 1982г. почина Леонид Илич Брежнев. Смъртта му сложи край на един период в европейския Изток, който по-сетне започнаха да наричат „Застоят”. След краткото управление на СССР от Юрий Владимирович Андропов (поч. 9 февруари 1984г.) и на Константин Устинович Черненко (поч. 1985г.) начело на източната империя премина в ръцете на Михаил Сеергевич Горбачов. За СССР и европейския изток започна нов период, добил популярност под названието „Перестройка”. Новата реформаторска вълна обявена като завръщане към Ленинските идеи бързо взе развитие на завръщане към демократичния начин на управление и премахване на властовия монопол на източните компартии. За кратко време социалистическия лагер започна да се разпада, напуснат от Полша, Чехословакия, Унгария и ГДР. СССР като огромна империя отреагира трудно и мудно. Но и в три от държавите обаче успяха да забавят процеса, отвличайки вниманието от демократичните промени чрез разпалване на етническа вражда. Едната беше Румъния, която създаде етническо напрежение сред унгарското малцинство намиращо се на територията й. Подобен сценарии беше разигран и в Югославия, която до промените беше доста по-близо до западните демокрации от другите социалистически страни, но и в условията на етническо напрежение и доста дълго запази управлението на компартията.

И третата страна беше България. Долавяйки вятъра на промяната, БКП стартира Възродителния процес. Доколкото Партията-управленски монополист беше подчинена на атеистични догми, процесът се ограничи само до подмяна на турските имена с български. Логично ефекта не беше особено голям. По-решителната стъпка беше отварянето на югозападната граница. Това имаше голям ефект, за едно общество живяло дълго време зад телени мрежи, в което пътуването зад граница беше само привилегия на властващата номенклатура или чиста проба късмет. Но дали „Голямата екскурзия” нямаше да се превърне от опит за етнически конфликт, в пътуване към желаната западна демокрация (т.е. вместо да се търси късмета в чужбина, усилията да се насочат в търсене на демократични промени в самата България). Явно е, че беше нужно нещо друго. И това „друго” едва ли можеше да е комичната сценка по представянето на Желю Желев и Блага Димитрова на френския президент като „българската опозиция на Партията” (последното както и да се разбере, все ще е вярно).

През 1983г. се появява групата „НИЕ”. Дебюта не групата през пролетта на 1983г. бил съвсем рахитичен – изпращане на заплашителни писма до разни държавни органи. По-ефектен бил палежа на 750 декара горски масив през същата 1983г. През декември с.г. последвало писмо до министъра на вътрешните работи подписано от групата „НИЕ”, в което съобщавали, че палежа на гората е тяхно дело а също и опит за влакова катастрофа край град Айтос. Обществения ефект обаче – също нулев.

И така – големите събития се оказаха неизбежни.

На 30.08.1984г. в 17.29 часа избухва бомба на жп гара – Пловдив, а малко по-късно – в 18.05 ч. на аерогара Варна. Загива 1, а са ранени 44 човека. На пръв поглед бомбите са си били съвсем самоделни, тъй да се каже – от „Направи си сам”: плоски батерии от 4,5 волта, часовници „Виктория” и „Арадора”, буркан и кутия от консерва, амониева селитра и като по-трудно достъпни се отличават само шашките „Амонит-6” и електродетонарите.

Пита се обаче откъде във време на цензурирана литература, във време когато нямаше интернет са добити практическите познания как се правят взривни устройства- при това работещи?

Оказва се, че ръководителите на групата далеч не са случайни лица. Единият упражнявал скромната професия на продавач на сладолед на автогарата. Но всъщност е бил бивш агент на МВР. Другият лидер, макар и с по-атрактивната професия на моряк в „Океански риболов” също не е бил случаен, а е бил нещатен сътрудник в същото ОУ на МВР.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Смятам че турските разузнавателни служби са им дърпали конците, както и днес. Тогава са "Ние" сега ДПС.

Ами историята с влака, където изгоря Рашо Рашев, не ви ли прилича на атентат, поздрав за 3 март!?

Преди две-три години, на 3 март цяла Ст.Загора осъмна с надписи "гяури". Сигурно не са дело на извънземните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Тогава са "Ние" сега ДПС.

ДПС е политическата организация с най-много сътрудници на КДС - имат повече в процентно отношение дори от БСП(к) и Атака.

Няма никакви данни за такива предположения.

Кое е предположение? НИЕ си е ръководена от сътрудници на ОУ на МВР, а ръководителят на ДПС си е агент Сава-Сергай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Спомени за ТНП и неговото време

На 30.08.1984г. в 17.29 часа избухва бомба на жп гара – Пловдив, а малко по-късно – в 18.05 ч. на аерогара Варна. Загива 1, а са ранени 44 човека. На пръв поглед бомбите са си били съвсем самоделни, тъй да се каже – от „Направи си сам”: плоски батерии от 4,5 волта, часовници „Виктория” и „Арадора”, буркан и кутия от консерва, амониева селитра и като по-трудно достъпни се отличават само шашките „Амонит-6” и електродетонарите.

Пита се обаче откъде във време на цензурирана литература, във време когато нямаше интернет са добити практическите познания как се правят взривни устройства- при това работещи?

Имаше книги, образованието (начално, средно, висше) беше на по-високо ниво от сега, никой не разчиташе на интернет.

Ще Ви припомня и друг атентат: на 6 април 1984г. в горно-оряховската поща избухва бомба в колет и убива трима души. Случаят беше разкрит от криминалистите: любител-атентатор пратил колета до катаджия за отмъщение! Връзка с турците, мюсюлманите и възродителния процес нямаше. (То си беше и преди възродителния процес.) Бомбата пак е била от типа "Направи си сам".

Но и в три от държавите обаче успяха да забавят процеса, отвличайки вниманието от демократичните промени чрез разпалване на етническа вражда. Едната беше Румъния, която създаде етническо напрежение сред унгарското малцинство намиращо се на територията й. Подобен сценарии беше разигран и в Югославия, която до промените беше доста по-близо до западните демокрации от другите социалистически страни, но и в условията на етническо напрежение и доста дълго запази управлението на компартията.

И третата страна беше България. ..

Според мене не е много коректно Югославия изобщо да се поставя в тази група от три държави. Тя не принадлежеше към Съветската империя. Напротив, Югославия беше влиятелен член на Групата на необвързаните. Титовистите имаха възможност да запазят режима си, така както режимите и досега се пазят в Куба и Северна Корея. Събитията от Съветския съюз едва ли са се отразили на Югославия. Там, в Югославия, си е имало достатъчно вътрешни причини, няма нужда да се търси влияние откъм Съветския съюз или пък от друга посока.

И третата страна беше България. Долавяйки вятъра на промяната, БКП стартира Възродителния процес.

В този случай "вятърът на промяната" означаваше само това следното: И Андропов, и Горбачов са казвали на бай Тоша: "Не ме занимавай с глупости, бе Тодоре! Сам се оправяй! Малко ли са ми моите грижи, че и за тебе да мисля!" С други думи, съветските ръководители са вярвали на Тодора Наш Правешки (ТНП). Считали са го за ръководител с достатъчно "социалистически" опит, за да направи някакви зулуми. Е, сбъркали са. Не е трябвало да го пускат отвързван - изпика се накриво.

На 10 ноември 1982г. почина Леонид Илич Брежнев. Смъртта му сложи край на един период в европейския Изток, който по-сетне започнаха да наричат „Застоят”.

Застоят продължи и след смъртта на Брежнев, поне до гласността на Горбачов.

За България смъртта на Брежнев се отрази преди всичко зле на икономиката, и то поне по две линии.

Брежнев изплащаше на България 400 милиона рубли годишно като субсидия по линия на СИВ, които биваха раздавани по 5 лева месечно на каскет и забрадка, известни като 5 лева от бай Тоша.

Забележка 1: Направете сметка колко пари остават нераздадени по този алгоритъм и предположете по какъв алгоритъм е бил раздаван остатъкът.

Забележка 2: За тази субсидия в руско-съветски писания от времето на перестойката съм чел следното: "Андропов прекратил это безобразие". А в български писания след 1989 съм чел, че Горбачов отказал да възобнови субсидията с думите: "Имал другарят Брежнев пари - давал. Аз пари нямам." Наистина, Горбачов имаше нефт и не намали енергийните доставки за България. На нашите обаче им се наложи да ги продават и така стигнахме до енергийната криза 1986г. - два часа ток има има, четири часа няма.

Забележка 3: В двете писания, за които стана дума в предишната бележка, сумата от 400 милиона преводни рубли съвпадаше.

Забележка 4: ТНП беше улучил слабото място на Брежнев - страстта му към ордените и медалите, и веднъж на всеки две-три години му даваше златна звезда за Герой на НРБ. Погледнато от далечината на няколкото изминали десетилетия, бихме казали, че ТНП е продавал златни бижута по цена от над един милиард преводни рубли за една карфица. Едва ли някога външната ни търговия ще може да достигне такава ефективност. А бе велик беше ТНП!

Втората линия, по която смъртта на Брежнев удари икономиката на България, беше търговията. Новите кремълски властелини заплашили, че няма да купуват вече некачествените български стоки, независимо от задълженията си по линията на СИВ. По линията на СИВ, България имала задължението да доставя само качествени стоки. И какво да прави ТНП? Ами измисли лозунга "Качество и ефективност – ефективност и качество!", нареди да го окачат редом с плакатите "Слава на КПСС!" и свика Национална партийна конференция (1985), посветена на качеството.

Който от по-възрастните не си спомня тези събития, то е защото е вярна поговорката "Всяко чудо - за три дни". Последва лозунга "Икономиката – икономична – дело на всеки!", за други три дни.

Доколкото Партията-управленски монополист беше подчинена на атеистични догми, процесът се ограничи само до подмяна на турските имена с български. Логично ефекта не беше особено голям. По-решителната стъпка беше отварянето на югозападната граница. Това имаше голям ефект, за едно общество живяло дълго време зад телени мрежи, в което пътуването зад граница беше само привилегия на властващата номенклатура или чиста проба късмет. Но дали „Голямата екскурзия” нямаше да се превърне от опит за етнически конфликт, в пътуване към желаната западна демокрация (т.е. вместо да се търси късмета в чужбина, усилията да се насочат в търсене на демократични промени в самата България). Явно е, че беше нужно нещо друго. И това „друго” едва ли можеше да е комичната сценка по представянето на Желю Желев и Блага Димитрова на френския президент като „българската опозиция на Партията” (последното както и да се разбере, все ще е вярно).

Тук, уважаеми Galahad, не разглеждате събитията хронологически и в причинно-следствена връзка.

"Комичната сценка" беше от периода, когато СССР уговаряше безусловната си капитулация в студената война - 1989г. През 1985г. ТНП едва ли е подозирал, че ще се стигне дотам. Чернобил гръмна едва през април 1986г.

Подмяна на турските имена с български (1984-1985г) само по себе си беше големият проблем, който България сама си създаде и който тогава (1989г.) не можеше да реши. Изгонването на турците от България ("голямата екскурзия" от края на май 1989г., четири години след 1985) беше принудително действие на ТНП, когато той беше поставен в ъгъла и нямаше какво повече да прави. Дори СССР не можеше да го оправдава за смяната на имената на турците пред международната общност. Все пак, за наше щастие, по линия на Варшавския договор ядреният арсенал на СССР гарантираше териториалната цялост на България - без него Турция щеше да си откъсне до една трета от територията ни, при това с подкрепата на международното обществено мнение, и от три морета през Средновековието България можеше да остане без нито едно. А в края на 1989г. българските власти бяха принудени да капитулират по този проблем и върнаха на турците имената.

И тъй, основният въпрос е кой и защо през 1984 г. е взел решението за преименуването на българските турци.

Това си е престъпление и според тогавашното законодателство най-малко по две линии:

  1. Човешките права на стотици хиляди български граждани бяха нарушени. Ако мене насила ме бяха преименували от Христо на Хасан и аз бях още млад и буен, и аз може би щях да правя зулуми. Е, ако на мене не ми харесва да ме преименуват от Христо на Хасан, то и на Хасан не му харесва да го прекръстят на Христо.
  2. Националната сигурност и териториалната цялост на България бяха застрашени от нетрезвите действия на нашите ръководители. (Вижте по-горе за евентуалния брой на нашите морета.)

Е, това престъпление си остана неразкрито и виновните не бяха наказани. Вероятно никога няма да разберем отговора на този основен въпрос: кой и защо през 1984 г. взел решението за преименуването на българските турци. .

Държа да повторя: събитията от 1989г. са следствие от действията на ТНП и ловната му дружинка от 1984-85г. През 1984г. ТНП и ловната му дружинка не може да са имали за цел да се случат именно събитията от 1989г.

През 1984г. едва ли са можели да предугадят предугадят кога точно съветската империя ще капитулира. Защо през 1984г. са решили така да действат? И кой го е решил?

Ето един сайт, където се дава Хронология (1982-1987) на комунистическия терор в България. Според него, решението за възродителния процес било взето на 19 юни 1984г., а изпълнението му започнало през есента на същата година.

От същия сайт става ясно, че два-три месеца след атентатите от август 1984г. криминалистите все още нямат конкретни заподозрени и през ноември вътрешният министър Димитър Стоянов "насочва следствието ..от вражеската емиграция и изменниците на родината .. към протурските националисти". За мене атентатът на гара Пловдив от август 1984г., за разлика от атентата в горно-оряховската поща, си остава неразкрито престъпление. Към "протурските националисти" следствието е насочено от политическо лице (от министъра), а не от оперативно-следствени данни.

Разбира се, атентатът във влака край гара Буново е друго нещо. Той е пряко следствие от възродителния процес. Но е следствие от него и като следствие не може да бъде повод за него.

Следват още мои разсъждения по основния въпрос: кой и защо през 1984 г. е взел решението за преименуването на българските турци.

Изключвам напълно това решение да е било взето под влияние на западните служби. ТНП и ловната му дружинка не са били нито шпиони на ЦРУ, нито турски шпиони.

Изключвам възможността това решение да е било взето под влияние на КГБ. Възродителният процес създаде проблем и за СССР, което не може да е било целта на КГБ. Както писах по-горе, СССР и КГБ тъкмо бяха отвързали ТНП. Имаха му пълно доверие. Той беше доайенът сред ръководителите на държавите от СИВ и Варшавския договор. А не е трябвало да го отвързват, не е трябвало да махат опеката над ТНП.

Изключвам възможността терористични актове да са били повод за възродителният процес, след като самият възродителен процес предизвика очаквана вълна от тероризъм. Според мене, няма такива данни, те ще да са били просто провокации, а задължение на държавните ръководители е да не се поддават на провокации.

Подозирам като причина турският икономически просперитет. По това време може да е станало вече ясно, че Република Турция може да предложи на гражданите си по-висок жизнен стандарт, отколкото Народна република България може да направи това.

Подозирам, че някой, който знаел за горното, се е смятал за Бог и е считал, че може да предвижда и да пренасочва събитията. Впрочем, социалното инженерство (т.е. насилия, включително убийства) го прилагат социалистите от всякакви бои – и национал-социалисти, и интернационал-социалисти (комунисти). Българските комунисти са предпочели методите на социалното инженерство пред това да вземат наистина ефективни мерки за оправяне на забатачената българска икономика. Защото такива мерки сигурно биха означавали отказ от социализма.

Подозирам, че репресивните действия на българските и румънските власти над съответните малцинства са били съгласувани на някой от ловните излети, които ТНП и кондукаторът Чаушеску всяка година си правеха в един резерват в Делиормана (в Лудогорието).

Горкият кондукатор! Разстреляха го като бясно куче по Коледа през 1989. А има вероятност идеята за репресиите над унгарците в Румъния да му е била дадена от ТНП, Тошо Наш Правешки.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...

Забравяте че турското етническо малцинство у нас винаги се е смятало за наследници на бившите господари на тази страна и винаге е таяло в себе си мечтаат, един ден турските войски да се върнат. те са умело използвани от турските тайни служби. Те за нас са това, което судетските немци за Чехословакия на времето. Смятам че атентатите са дело точно на такива самозабравили се турски "националисти", това че са били уж агенти на ДС няма никакво значение.

Възродителният процес беше необходим, но трябваше да се направи по-постепенно и за по-дълго време. Иначе самата изселническа истерия беше провокирана точно от бъдещото ДПС, за да се стигне до международен скандал. Не знам доклоко е било вярно но турците са имали план и за нападение срещу България, единствено блоковото разделение ги е спряло. Само че тогава имахме 13 ракетни дивизиона, четири ракетни бригади вкл. и ядрени бойни глави, зентино-ракетни дивизиони и бригади, танкове-бол, артилерия и авиация също и щеше да им е много трудничко на читаците, да напреднат по-северно от Елхово и Марица. А от Истамбул щяха да останат димящи руини. Сега сме със събути гащи, с лице към Европа и гол г-з разтворен към Турция.

Според мен следващото поколение политици в ДПС ще поставят открито въпроса за автономия на турските анклави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Брежнев изплащаше на България 400 милиона рубли годишно като субсидия по линия на СИВ, които биваха раздавани по 5 лева месечно на каскет и забрадка, известни като 5 лева от бай Тоша.
:biggrin:

Това предполагам е от анекдотите от края на соцепоха - КДС не само събираше слухове, но и пускаше такива. Май трябва де се пусне тема с тези безумия, та да се посмеем. 5 лева може и да са имали по-голяма покупателна стойност, но едва ли са достатъчни да мотивират червените бабички и до ден днешен да гласуват за БКП. Ей на, нали и Масларова им даде по 1 лев - почнаха да й иг връщат с запис за да се подиграят с нея. Да туй е с левчетата на калпак.

Ще Ви припомня и друг атентат: на 6 април 1984г. в горно-оряховската поща избухва бомба в колет и убива трима души. Случаят беше разкрит от криминалистите: любител-атентатор пратил колета до катаджия за отмъщение! Връзка с турците, мюсюлманите и възродителния процес нямаше. (То си беше и преди възродителния процес.) Бомбата пак е била от типа "Направи си сам".

В крайна сметка преди или след това.

Подмяна на турските имена с български (1984-1985г) само по себе си беше големият проблем, който България сама си създаде

Иначе е напълно възможно да се изработи нещо, което да направи "бум" и дори да убие някой наоколо. В случая става дума за доста по-сложен и мощен механизъм, а не за ала-пиратки, от които мине се не мине някой млад бомбоконструктор оставаше без ръце.

От същия сайт става ясно, че два-три месеца след атентатите от август 1984г. криминалистите все още нямат конкретни заподозрени и през ноември вътрешният министър Димитър Стоянов "насочва следствието ..от вражеската емиграция и изменниците на родината .. към протурските националисти".

Точно това говоря и нас - че "атентатите" са дело на собствените ни тайни служби, за да може етническата карта да отвлече вниманието от източването на държ. хазна. Впрочем и екскурзията не е някакъв изблик на патриотизъм - просто отвориха тур. граница и турците от България можеха да правят това, за което източно-германците можеха само да си мечтаят. Само дето Турция не се оказа същото като ФРГ... и доста решиха, че е по-добре да се върнат.

Link to comment
Share on other sites

"атентатите" са дело на собствените ни тайни служби, за да може етническата карта да отвлече вниманието от източването на държ. хазна.

--------

Да се твърди такова нещо е повече от абсурд и са проява на национален нихилизъм. В 1984 г. хазната не беше празна и народа живееше добре в България. Категорично съм против да се черни всичко от преди 1989 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уважаеми Galahad, следете хронологията, моля.

Точно това говоря и нас - че "атентатите" са дело на собствените ни тайни служби, ..

Аз не съм писал, че атентатите са дело на българските тайни служби. И не споделям това мнение.

Извършителят на атентата в горнооряховската поща (април 1984, трима загинали) беше разкрит - престъпление от битов характер.

Атентатът на пловдивската гара (август 1984, една загинала) за мене си остава едно от неразкритите престъпления. Само около половината от престъпленията биват разкривани - по цял свят е така.

През есента на 1984 се даде ход на преименуването на българските турци ("възродителния процес"). Естествено е да се очаква, че това ще предизвика вълна от тероризъм от страна на местните турски националисти (или просто от страна на онези, дето си държели на имената). Затова тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов насочил работата на подчинените си в очакваното направление. Неразкритият атентат на гара Пловдов бил използван от министъра само като удобен пример. Ако престъплението беше разкрито, както атентатът в горнооряховската поща, министърът може би нямаше да го спомене.

..за да може етническата карта да отвлече вниманието от източването на държ. хазна.

Явно сте млад и не помните. Държавната хазна напълно съвпадаше с партийната и партийците можеха да си я източват, без това никого да учуди. Как си представяте това, източването на държавната хазна да привлече нечие внимание? Чие внимание? На радио София или на "говорит Москва"? На "Свободна Европа" и Deutsche Welle"?

Впрочем и екскурзията не е някакъв изблик на патриотизъм - просто отвориха тур. граница и турците от България можеха да правят това, за което източно-германците можеха само да си мечтаят. Само дето Турция не се оказа същото като ФРГ... и доста решиха, че е по-добре да се върнат.

Естествено, българските турци нямат "патриотични чувства" към Република Турция. Те тръгнаха на екскурзия, защото бяха гонени. Естествено е много от тях после да се върнат.

Това предполагам е от анекдотите от края на соцепоха - КДС не само събираше слухове, но и пускаше такива. Май трябва де се пусне тема с тези безумия, та да се посмеем. 5 лева може и да са имали по-голяма покупателна стойност, но едва ли са достатъчни да мотивират червените бабички и до ден днешен да гласуват за БКП. Ей на, нали и Масларова им даде по 1 лев - почнаха да й иг връщат с запис за да се подиграят с нея. Да туй е с левчетата на калпак.

Аз започнах работа със 105 лева основна заплата (начална месечна заплата за висшист) плюс 10 лева за научна степен. Баща ми работеше за около 90 лева, а майка ми - за около 70. 5-те лева от бай Тоша бяха отгоре (105+10+5, 95, 75). Сами направете сметка, че те съвсем не бяха за изхвърляне. Бяха си реални пари. Един хляб и кофичка кисело мляко бяха по 15 стотинки. После хлябът стана 26 ст., кофичка кисело мляко - 23 ст., а моята заплата - 130(+5).

Нерде Масларова, нерде ТНП, Тодор Наш Правешки! Разбира се, Бай Тошо имаше много повече възможности от Масларова.

Бях дал задача колко пари са били разпределяни по червени петолевки месечно. Курсът долар към преводна рубла към лев беше приблизително едно към едно към едно. Това означаваше, че големците можеха да си обменят парите по този курс в Българска външнотърговска банка. Около 5500000 (закръглено нагоре) трудящи се по 11 месеца (закръглено надолу, за отпуски нямаше 5 лева) по една червена петолевка прави приблизително 300 милиона.

За останалите 100 милиона правя следното предположение (това вече е слух, безумие, анекдот или каквото там го наречете). 8000 партийни големци по 12 месеца по хилядарка в зелено - ето Ви липсващите 100 милиона.

Разбира се, България живееше тогава в относително доволство, не толкова заради тези 400 милиона преводни рубли годишно, а най-вече заради икономическата интеграция със СССР. СССР купуваше нашите стоки, които иначе не намираха друг пазар (освен оръжейното производство), и ни даваше почти на безценица енергийни източници. Поради това, например, ние, българите, десетилетия наред можехме да си позволим да се топлим с нафта, което, погледнато глобално, си беше голямо разточителство. Може би Бог и природа сега ни наказват с бедност за онова разточителство.

Именно това трябва да обясни на червените бабички, дето и до ден днешен гласуват за БКП: Относителното доволство в България по времето на ТНП се дължеше на икономическата интеграция със СССР. СССР обаче първо фалира икономически, после се разпадна и като държава, и именно това сложи край на нашето доволство, а може би отприщи и нашето недоволство. За фалита и разпада на СССР не са виновни нито Желю Желев, нито Филип Димитров, нито Иван Костов. Нито пък Тодор Живков. СССР фалира и се разпадна сам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Според мен следващото поколение политици в ДПС ще поставят открито въпроса за автономия на турските анклави.
Те ще направят това, само ако бъдат принудени. Неспокосани псевдо-български патриотари могат да ги принудят. Куче, дето не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата.

Смятам че атентатите са дело точно на такива самозабравили се турски "националисти", това че са били уж агенти на ДС няма никакво значение.
Мисля, че вече писах това: ако мене ме бяха прекръстили от Христо на Хасан, и ако аз бях още млад и буен, и аз може би щях да правя зулуми, без да е необходимо да съм агент на нечии служби.

Иначе самата изселническа истерия беше провокирана точно от бъдещото ДПС, за да се стигне до международен скандал.
Ако това е било провокация, то задължение на управляващите е да не се поддават на провокация. Иначе и Освобождението на България (1878) дойде след провокация (спомнете си думите, приписвани на Бенковски: ".. а сега Русия да заповяда"). Куче, дето не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата. Тогава (1876) помаците от Тамръш, уж правоверни османлии, уж верни поданици на Падишаха, пък взели, че се поддали на провокацията, наречена Априлско въстание, и вътре в християнския храм изклали баташките гяури. Така заради тамръшките помаци Султанът загубил Булгаристан. Повторно уточнение: баташкото клане, дало достатъчен повод за Руско-турската война, дори и без другите случаи на насилие. Ако не беше баташкото клане, останалите случаи на насилие през Априлското въстание не са получили необходимия отзвук и не са били достатъчни да предизвикат международна намеса.

Не знам доклоко е било вярно но турците са имали план и за нападение срещу България, единствено блоковото разделение ги е спряло.
През 1975г. Турция нападна Кипър и се откъсна голямо парче от него при по-малък повод и при нулева подкрепа от международното обществено мнение.

През 1984-1989 Турция имаше много по-голям повод да нападне България. Имаше подкрепата на международната общност. Спаси ни само блоковото разделение, по-точно ядреният чадър на Варшавския договор.

А дали турците са имали план? Как може да нямат? Нима не знаете, че всеки военен щаб по всяко време трябва да има готови планове за военни действия по всяко направление.

Само че тогава имахме 13 ракетни дивизиона, четири ракетни бригади вкл. и ядрени бойни глави, зентино-ракетни дивизиони и бригади, танкове-бол, артилерия и авиация също и щеше да им е много трудничко на читаците, да напреднат по-северно от Елхово и Марица. А от Истамбул щяха да останат димящи руини.
Посмали, манго. Поне 1:7 е било съотношението на военния потенциал България към Турция. Никакъв шанс нямаше България тогава срещу Турция, ако не беше ядреният чадър на Варшавския договор.

Сега сме със събути гащи, с лице към Европа и гол г-з разтворен към Турция.
Тази позиция е обусловена от географското ни положение. С други думи, естествена е. Стратегически Турция е най-добрият от всички съседи на България. Задник във всяко друго направление е по-страшно.

Възродителният процес беше необходим, но трябваше да се направи по-постепенно и за по-дълго време.
Възродителният процес никак и никога не е трябвало да се прави. Асимилацията можеше да се случи, но трябваше именно да се случи, а не да се прави от някого. През 1984-1989 Тошо Наш Правешки, Партията Наша Любима и Правителството Наше Безгрешно се мислеха, че са богове, и се отдадоха да правят нещо, за което бият през ръцете.

Забравяте че турското етническо малцинство у нас винаги се е смятало за наследници на бившите господари на тази страна..
Такива са. Ако се поддаваме на провокации, пак ще станат господари. Куче, дето не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата.

Баланс на последствията от така наречения "възродителен процес":

  • Преди: Ахмед Доганов, Наим Сюлейманов. Сега: Мехмед Доган, Наим Сюлейманоглу.
  • Ако го нямаше "възродителен процес", Ахмед Доганов, способен политик, можеше да е вицепремиер в някое правителство на СДС, например. Сега, Ахмед Доган си има лична партия, върти обръч от фирми и си има осигурена квота за участие във властта.
  • ..

В същност предлагам да се отвори отделна тема за последствията от така наречения "възродителен процес", отрицателни и положителни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Изтръпвам като си помисля, че сериозна тема като тази може да бъде дискутирана по такъв АХМАШКИ начин. И то от хора с образование и претенции.

Дори и последният, неграмотен сополив аби (чичо) в Турция има по-ясен и по-здрав поглед върху историята на собствената си страна и кюрдския тероризъм отколкото т. нар. български интелектуалци за тероризма в България през 80-те. Срам и резил, но това са фактите за нашата ”интелигенция”. Историята не ни учи на нищо.

Когато преди Балканските войни запитали един умен българин – Кой ще получи след войната Македония? Той отговорил кратко и ясно: ”Сърбия. Защо ли? Ами защото в Сърбия дори и децата в първи клас знаят, че Македония е сръбска, а в България, дори и министрите мънкат като ги попиташ за това и не могат да ти дадат нормален отговор.” Действието се развива през 1911 г. Оттогава не се е променило много.

Така и сега неизвестното форумно лице Христо Тамарин, бивш неизвестен (поне на мен) научен работник, ял от хляба на българския народ, твърди следното:

Естествено, българските турци нямат "патриотични чувства" към Република Турция. Те тръгнаха на екскурзия, защото бяха гонени. Естествено е много от тях после да се върнат.

Г-н Тамарин запомнете добре: Турците в България никога и никой не ги е ГОНИЛ.

Беше им разрешено да пътуват, дали за Турция, дали за Афганистан – тяхна си работа.

Десетилетия наред турските власти им обещаваха манна небесна в Турция и като виновници за това, че не могат да се върнат в ана ватан (майката родина) бяха сочени българските власти, щото не ги пускали. Е, накрая ги пуснаха, за да твърдят днес някои българомразци и бивши ”научни сътрудници”, че ги били гонили. Срам. Вие нямате право да се наричате българин, г-н Тамарин. Дори и неграмотността не може да Ви бъде оправдание. Един сополив турски аби (чичо) заслужава много по-голямо уважение от Вас.

Същата тази Турция, която десетилетия уж ги канеше, не се посвени да им хлопне кепенците през август 1989 г. Границата беше затворена дори без каквото и да е предупреждение - уникален случай в световните дипломатически отношения. Защо? Ами защото всичко беше един голям блъф от турска страна - "Елате си в майката - родина, защото имаме нужда от Вас." Когато хората наистина се отзоваха на тази "покана", последва затваряне на границита без предупреждение. Оказа се, че интересът на нашите югоизточни съседи не е бил свързан с това какво ще стане с турците в България, а с това да запазят своето влияние тук - било чрез лъжливи обещания и изкуствено напрежение, било чрез забрана на поканените от самите тях хора да отидат в Турция.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Десетилетия наред турските власти им обещаваха манна небесна в Турция и като виновници за това, че не могат да се върнат в ана ватан (майката родина) бяха сочени българските власти, щото не ги пускали.
Турция няма никакъв интерес да кани нашенските турци да се изселват в Турция. Те да не са АХМАЦИ. Имат интерес да си живеят в България.

Изтръпвам като си помисля, че сериозна тема като тази може да бъде дискутирана по такъв АХМАШКИ начин.
А аз изтръпвам, като си помислям, че някои псевдо-патриотари по някакъв съвсем АХМАШКИ начин могат да направят някоя беля, и то при условие, че няма ред за урегулиране на вътрешно-натовски конфликти. (Единствено САЩ могат да се намесят, но те не биха имали интерес да се намесват в наша полза, тъй че няма да се намесят). Реалностите трябва да се осъзнават.

Ако Вие, уважаеми Хърс, гледате на историята като материал за повдигане на нечие национално самочувствие, то аз, както сте забелязали, не подхождам така. Нима като не страдам от ниско национално самочувствие, нямам право да се наричам българин? Нима такова право имат само хората, които непрекъснато изпитват нужда да си го издигат националното самочувствие?

Когато преди Балканските войни запитали един умен българин – Кой ще получи след войната Македония? Той отговорил кратко и ясно: ”Сърбия. Защо ли? Ами защото в Сърбия дори и децата в първи клас знаят, че Македония е сръбска, а в България, дори и министрите мънкат като ги попиташ за това и не могат да ти дадат нормален отговор.” Действието се развива през 1911 г. Оттогава не се е променило много.

Ами погледнете трезво, бе уважаеми Хърс. Доколко прав е бил оня умен българин през 1911? Сърбия получила само около 30% от Македония, независимо от 100-процентните "знания" на сръбските първолаци. Гърция получила по-голям дял от Македония, България - по-малък. Дяловете ги разпределяли най-вече политиците, а не първолаците. Нашите политици (тогава на власт били политици-русофили) били прецакани и се стигнало до т.нар. първа национална катастрофа. Втората я докарали политици-германофили. А печелившата позиция на България през 1911г. е била да застане заедно с Турция срещу Сърбия и Гърция, да не се съгласява в никакъв случай на подялба на Македония. Основната грешка на нашите политици през 1911г. била, че се съгласили да си поделят Македония, заедно със Сърбия и Гърция.

Оттогава не се е променило много.
И сега има хора, дето биха застанали на страната на Сърбия и Русия.

Историята не ни учи на нищо.
Напротив, много поуки следва да си вадите от историята. А не да я използвате за подхранване на национално самочувствие. Понеже историята е минало, по-важно е настоящето и много по-важно бъдещето.

Г-н Тамарин запомнете добре: Турците в България никога и никой не ги е ГОНИЛ.

Ами аз съм свидетел на това, че милицията ги гонеше. Това съм запомнил. Вие сега спомените ли ще ми променяте по Оруелски, както променяха архиви и надгробни надписи по време на така наречения "възродителен процес"? Българската милиция ги гонеше. Става дума за лятото на 1989.

И какво значение има това, че през август Турция била затворила границата, задръстена от притока на "екскурзианти"? Турция не е длъжна да приема чужди граждани, приема толкова, колкото може.

Границата беше затворена дори без каквото и да е предупреждение - уникален случай в световните дипломатически отношения. Защо? Ами защото всичко беше един голям блъф от турска страна - "Елате си в майката - родина, защото имаме нужда от Вас." Когато хората наистина се отзоваха на тази "покана", последва затваряне на границита без предупреждение. Оказа се, че интересът на нашите югоизточни съседи не е бил свързан с това какво ще стане с турците в България, а с това да запазят своето влияние тук - било чрез лъжливи обещания и изкуствено напрежение, било чрез забрана на поканените от самите тях хора да отидат в Турция.
Да бе, тяхната граница я затворили без предупреждения, а нашата я отворили с предупреждение. Усещате ли разликата? По принцип, всяка цивилизована страна държи границата си отворена за излизане и частично затворена за влизане. Смисълът е такъв: не можем да ограничаваме нашите граждани да си ходят където си искат, не можем и да пускаме вътре всякакви навлеци.

Наистина имаше изкуствено напрежение, но то беше създадено от преименуването на българските турци. Кой го направи? Само българомразец може да твърди, че това го е направил българският народ. Според мене направил го е ТНП заедно с ловната си дружинка, може би съгласувано с румънския кондукатор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещата не са толкова прости както ги обяснявате всички вие.

Отношенията СССР-България, с изключение на 70-те г., никога не са били от типа те ни хранят ние лапаме. Вярно е че Москва ни даваше суровини на преференциални цени, субсидии в кеш, търпеше некачествената ни продукция, но пък от друга страна ни задължаваше да купуваме от нея оръжие, приблизително на същата стойност. И така нещата стават "танто за кукуригу". През 70-те години Т.Живков успя да издейства от Брежнев и това е единственото време, когато СССР ни даваше повече отколкото ние давахме. За съжаление тогавашното ръководство не успя да инвестира по най-разумния начи тези пари отгоре. Тодор е знаел, че далаверата няма да е вечна и затова тръгна да прави гигантски индустриални обекти, но ние нямахме потенциала за такава индустрия и затова нещата започнаха да пропадат.

Що се отнася до Възродителният процес, това не е случайно храмване на самозабравили се портийни функционери. Процеса на асимилация на мюсюлманските общонсти започва още през 50-те години. Първи са пиременувани циганите, после помаците. Проведени са редица мероприятия за ограничаване изявата на ислямското-облеклата, забраната на сюнетите и т.н. При това говорим за неща от 60-те 70-те години. След смяната на имената на помаците идва ред и на турците. Всъщност планът е съществувал още през 1983 г. Повод за рабработването му става преврата в Турция през 1982 г., когато на власт идват разни патриотарчета. Нещата се усложнават още повече след като мин.предс. става Тургут Йозал през 1983 г. Самият Йозал е кюрд, но иначе турски патриотар, т.е еничарин, които е по-лошо и от най-дивия турски националист. . Това до голяма степен изплашва София и Тодор Живков и обкръжението му решават да стартират плана за възродителния процес. Въпреки това обаче трябва да се подчертае че нещата са били само на ниво дискусии, но все още окончателно решение не е взето. Не бива да се забравя че в средите на самата БКП има и много противници на идеята. А както е известно всеки диктатор е заложник на обкръжението си, така че Тодор Живков не е си ги е решил нещата просто за кеф, да се прави на герой.

Що се отнася до атентатите, то едва ли са провокирани от Турция. Като се има предвид, че тези които ги осъществяват са служители на българските тайни служби е по-вероятно да са хора, които са имали достъп до информацията, относно планираните мерки и по този начин са искали да сплашат политбюро да не пристъпва към реализирането им. Атентатите обаче подействат в противоположна посока-още повече затвърждавата страховете от Турция и форсират с пълна пара преименуването.

Истината е че политиката на БКП спряма ислямските общности е сбъркана още в самото начало. Ако още през 50-те се бе започнала политика по тотално изкореняване на тази религия, със всички средства (дори и с насилие, но само в краен случай) , но не и преименуване, то през 80-те нямаше да има нужда от Възродителен процес. Така например в едно помашко село (това е истина не е виц), направили ходжата партиен секретар, той затворил джамията и днес селото е българско (не помашко). А комунистите посегнаха на името, нещо много интимно за всеки човек, с което създадоха омразата. Като се има предвид че с изключение на някои помашки села, от типа на Рибново, религията няма такова силно влияние сред българските мюсюлмани, то много по безболезнено, особено младото поколение, щяха да приемат забраната на исляма, отколкото смяната на имената. И така целта за хомогенната нация щеше да бъде постигната далеч по-мирно и по-сигурно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

След последните две излияния /Тамарин и Горо 76/, достойни за перото на Иванчо Йотата и Хаджи Смион Паламарката, започвам още повече да уважавам неграмотните турски абита от дълбокия Анадол.

Гарантирам ви, че мозъкът на нито един от тях не може, дори на сън, да произведе подобни ”бисери”.

Ашкоолсун

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Извършителят на атентата в горнооряховската поща (април 1984, трима загинали) беше разкрит - престъпление от битов характер.

Атентатът на пловдивската гара (август 1984, една загинала) за мене си остава едно от неразкритите престъпления. Само около половината от престъпленията биват разкривани - по цял свят е така.

Май някой не е прочел добре началната статия. Става дума за поредица от атентати, като са пращани писма подписани от групата "НИЕ". В началото нещата звучат някак достоверно - палеж на гора. Но после се случва онова, което може да се види и в една тема при сравнително дълго писане - проявява се нивото на познание. Иначе казано, ако пише някой с по-задълбочени познания дори да се опитва да обясни нещата простичко при по-дълъг текст започва да изтърва термини. Та и в случая - при бомбените атентати и при опита да се дерейлира влака се вижда една по-специализирана намеса. Да, бомба с часовников механизъм е удобство, но и излишно затруднение за един лаик. Но за спецслужбите е нещо просто и някак не могат да схванат, че са използвали нещо, което не е тъй достъпно за простосмъртните.

Ето и един прост пример за разликата. Един майстор-дърводелец нещо не бил разположен добре към народната власт и решава чрез атентати да покаже, че и у нас има недоволство. Е, решава да среже въжето на лифта в Боровец. Набавя машинка чак от чужбина, пробва се, но не много успешно. Същественото обаче в начина на мислене - макар да се набавя машина от чужбина, се търси по-лесно и просто решение. Иначе и взривяването на един от стълбовете на лифта щеше да свърши работа.

През есента на 1984 се даде ход на преименуването на българските турци ("възродителния процес"). Естествено е да се очаква, че това ще предизвика вълна от тероризъм от страна на местните турски националисти (или просто от страна на онези, дето си държели на имената).

Сменят им традиционните имена ли? :biggrin: Ами в действителност имената не са чак толкова традиционни. В смисъл като отделно име са си такива, но Ататюрк прави реформа на именната система, тъй че дори в Турция имената през 80-те години вече не са онова, което е било преди Освобождението ни.

Отделен е въпросът, че "турците" всъщност са потурчените. Иначе казано тези, дето не са се опъвали много на властта. И днес те са един послушен и дисциплиниран електорат, който на избори отива да гласува.

Днес са си пак със старите имена, но продължават да заминават - де за Турция, де за запад. И това не е всичко - някои си ползват бълг. имена. Просто на запад като българи се котират по-дъбре, отколкото като турци. Не, не тези дето останаха в България, а тези с двойно гражданство. В Турция са са с турски паспорт и име, а в България и назапад са не само с бълг. паспорт, но и бълг. име.

И пита се защо и българи и турци днес продължават да напускат България. То започна с Голямата екскурзия и се превърна във Велико преселение. Но началото е там - етническата карта, която позволи да се прехвърли зад граница паричен ресурс, който и до сега гарантира властта на тайните служби в България и мизерията на българите. На избори никоя партия не може да иде, ако не внесе депозит. Тъй че който дава парите, той и продължава да управлява. А не е имало партия дето да се е добрала до властта без във висшия й ешалон да има доносници - агент Сава (ДПС), агент Бончо (СДС, Атака), Жорж Ганчев (БББ), агент Гоце (БСП). Това е истинската цел, цена и резултат на Възр. процес.

Ами аз съм свидетел на това, че милицията ги гонеше.

Е, сега кой ги гони, че продължават да напускат? А българите кой ги гони, че и те напускат България? А тези дето не участваха в Голямата екскурзия - тях защо милицията не може да ги изгони? Защото имаше и такива!

През 1984-1989 Турция имаше много по-голям повод да нападне България. Имаше подкрепата на международната общност. Спаси ни само блоковото разделение, по-точно ядреният чадър на Варшавския договор.

Еклектично твърдение. Турция е имала подкрепана на межд. общност да ни нападне, но не ни е нападнала пак заради межд. общност. Туй нещо "межд. общност" е май много разтегливо понятие? По всичко личи, че Турция е имала подкрепата на тази межд. общност, която е членувала в НАТО, но не е имала подкрепата на тази от Варш. договор. Иначе се видя ролята на "межд. общност" в Сърбия - тази общност на практика изсели сърбите от Косово уж пазейки албанците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Айде сега легетдарната ДС със нейните червени куфарчета. Нещата изобщо не са толкова елемнтарни. Тия приказки от митингите на СДС през 90-те са просто несериозни. Вярно е

че Луканов създаде новия елит, но конспирация на ДС-налудничеви мисли.

Това че въпросните служители извършили атентатите са работили за ДС, съвсем не означава че държавата умишлено ги е организирала за отвличане на вниманието .

Тази политика не е от 80-те. Тя си има много дълга предистория и това че тук пишещите не я знаят си е техен проблем.

"Отделен е въпросът, че "турците" всъщност са потурчените. Иначе казано тези, дето не са се опъвали много на властта. И днес те са един послушен и дисциплиниран електорат, който на избори отива да гласува."

Ти пък откъде си толкова сигурен. Няма данни в подкрепа на тези теории, които са съчинени именно по време на Възр.процес.

"А не е имало партия дето да се е добрала до властта без във висшия й ешалон да има доносници - агент Сава (ДПС), агент Бончо (СДС, Атака), Жорж Ганчев (БББ), агент Гоце (БСП). Това е истинската цел, цена и резултат на Възр. процес."

Няма никакво значение има ли доносници или не. Който плаща той поръчва музиката. Става въпрос са парички. А паричките са у елита който Луканов създаде, а не ДС

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
След последните две излияния /Тамарин и Горо 76/, достойни за перото на Иванчо Йотата и Хаджи Смион Паламарката, започвам още повече да уважавам неграмотните турски абита от дълбокия Анадол.

Гарантирам ви, че мозъкът на нито един от тях не може, дори на сън, да произведе подобни ”бисери”.

Ашкоолсун

Ами това че ти не знаеш за какво става въпрос си е твой проблем. Не са ти виновни хората. То има много неща писани, ама като четем само фолк-хисътри така ще е .

"Същата тази Турция, която десетилетия уж ги канеше, не се посвени да им хлопне кепенците през август 1989 г."

Виждам че старателно си чел "Работническо дело" от онези години, ама нещата изобщо не стоят така. Турция никога не ги е канила. Тодор Живков е този който договаря с Турция изселническите спогодби, с цел да им намали бройката на турците в БГ.

В интерес на истината Турция до Възр.процес не е имала специално отношение към нашите турци, а и за какво влияние можеше да се говори по време на Студената война. В крайна сметка целият батак стана най-вече заради разни турски патриотарчета, с мислене подобно на твоето. Имаш право да им се въхищваш, нали сте един дол дренки

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
"Същата тази Турция, която десетилетия уж ги канеше, не се посвени да им хлопне кепенците през август 1989 г."

Виждам че старателно си чел "Работническо дело" от онези години, ама нещата изобщо не стоят така.

Проблемът е, че ти не си чел дори ”Работническо дело”. Аз, като ученик в началното училище, със сигурност не съм го чел. Затова пък освен шопски, владея няколко други европейски и неевропейски езика и съм си направил труда да прочета повече по темата.

По-горе писах – незнанието и неграмотността не може да бъде оправдание за писане на глупости и изява на кънтяща простотия – нито за Горо, нито за Моро, нито за ояли се на гърба на българския народ Тамариновци.

Българските турци са не просто канени, те са ПРИЗОВАВАНИ да се преселват в Турция от всички турски правителства от 50-те години до 1989 г. без нито едно изключение!!!

Това беше начин сред етническите турци в България да се поддържа перманентно, постоянно напрежение и протурски настроения.

Когато те наистина получиха възможност да посетят Турция (забележете – само да я посетят с правото да се върнат!) същата тази Турция им хлопна кепенците – затвори границата и показа колко наистина я интересуват тези хора и какво са стрували нейните обещания и покани!

Нито един от посетилите Турция не бе лишен от възможността да се върне, нито един от тях не бе лишен от българско гражданство, на нито един от тях не му беше отнет българският паспорт!!!

За какво ”гонене” говорят неграмотниците и българомразците тук?!

Такива са фактите – голите, безпристрастни факти. Само за тях говоря тук – не за конспирации и щури интерпретации като тази на Галахад.

САМО ФАКТИ.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблемът ти е че хващаш нещата в самия им край, а те си имат дълга предистория, която като ти лпсва се заблуждаваш и пишеш щуротии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Затова пък освен шопски, владея няколко други европейски и неевропейски езика и съм си направил труда да прочета повече по темата...

... Когато те наистина получиха възможност да посетят Турция (забележете – само да я посетят с правото да се върнат!) същата тази Турция им хлопна кепенците – затвори границата и показа колко наистина я интересуват тези хора и какво са стрували нейните обещания и покани!

Нито един от посетилите Турция не бе лишен от възможността да се върне, нито един от тях не бе лишен от българско гражданство, на нито един от тях не му беше отнет българският паспорт!!!

За какво ”гонене” говорят неграмотниците и българомразците тук?!

Такива са фактите – голите, безпристрастни факти. Само за тях говоря тук – не за конспирации и щури интерпретации като тази на Галахад.

САМО ФАКТИ.

Поздрави

Ами фактите са, че половин час след атентата в Пловдив гръмва втора бомба. Тъй че не става дума за отмъщение на катаджии. Пратени са писма от името на групата "НИЕ", а двамата ръководители на групата са сътрудници на ОУ на МВР.

Аз не съм говорил за гонене - идеята е да се създаде етническо напрежение за да може компартията за запази властта си. Същото се направи и в Югославия и в Румъния - днес едни от най-изостаналите страни в Европа. А Югославия от соцстраните беше най-близо до запада.

А за туй кой какви езици знаел :harhar: Лека й пръст на циганката дето те хвалеше, без нея трудно се справяш с тази задача. :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Аз не съм говорил за гонене - идеята е да се създаде етническо напрежение за да може компартията за запази властта си. Същото се направи и в Югославия и в Румъния - днес едни от най-изостаналите страни в Европа. А Югославия от соцстраните беше най-близо до запада.

А за туй кой какви езици знаел :harhar: Лека й пръст на циганката дето те хвалеше, без нея трудно се справяш с тази задача.

Извинявай Галахад, ама горе си написал една тъпня. Дори и Тамарин ти обясни човекът и то много ясно, че това е изключено. ”Идеята”, която ти ни представяш, би могла да съществува само в главата на човек, който никога не е стъпвал в България.

Управляващите в България през 80-те години не бяха заинтересовани от никакво етническо напрежение. Точно обратното. Самите атентати не бяха афиширани, а крити от обществеността, което прави твоята теза още по-смешна, брато!

Как да създам етническо напрежение с нещо, за което твърдя, че никога не е ставало и почти никой в страната и в чужбина не знае за него!

Колкото до циганката дето ме хвали – не е умряла, Галахад. Жива си е и дори много я уважавам.

Теб обаче не знам дали ще те огрее. :crazy_pilot:

Поздрави

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Обръщам ви за кой ли път внимание да не позлвате лични нападки когато оборвате тези.

Шегите са допустими, нападките - не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Управляващите в България през 80-те години не бяха заинтересовани от никакво етническо напрежение. Точно обратното. Самите атентати не бяха афиширани, а крити от обществеността, което прави твоята теза още по-смешна, брато!

Как да създам етническо напрежение с нещо, за което твърдя, че никога не е ставало и почти никой в страната и в чужбина не знае за него!

За атентата в Пловдив знаеха много хора, независимо от това, което се пуска в ДАНС-анекдотите. Просто попитай хората, които са били достатъчно големи тогава и ще видиш, че не са били чак толкова неосведомени, колкото си мислиш. Предполагам, че по това време ако си бил роден, си бил доста малък. Както казах, КДС не само събираше слухове, но и пускаше слухове. Да, нямаше бурно отразяване на атентатите по медиите, но да речем Пловдивската гара имаше видими следи - поопушване, дълъг ремонт. Говорим за време, в което влаковете бяха пълни с хора и дори коридора на валка е тъй натъпкан, че опитващите да отворят вратата за да се качат просто не успяват. Нещо като ситуацията при Баташкото клане, ама във влак и без колещи турци, а с неуспяващи да се качат във влака пътници. Освен това по време на пътуване във влак няколко пъти минаха милиционели да питат има ли чужд багаж в купето. А това означаваше много във време, когато на първа страница на вестниците не излизаше"Кака Лашика забременя от извънземни" или "Азис се ожени". Тогава при един слух, че ще изчезне олиото пред магазините се извиваха километрични опашки и хората чакаха с часове за 1-2 бутилки олио.

Мислиш ли, че може да остане голяма тайна, след като зачестиха виканията в запас, по училищата и предприятията ходеха лектори, работници, служители, ученици и студенти ходеха по бригади да събират реколтата, а по телевизията постоянно даваха как турците крадяли найлона за покриване на парниците?

Макар че май е излишно да ти говоря за миналото, щом ти си далеч и от настоящето - да говориш как е информирана обществеността при положение, че сега обявиха 120 медийни дейци за доносници.

А фактите и днес лесно може да се видят - комунистите са на власт там, където успяха да предизвикат етн. конфликт - България, Румъния, Сърбия, Русия, Грузия .... В Полша, Унгария, Чехословакия и ГДР, където нямаше етн. конфликти управляващите компартии са само един лош спомен.

”Идеята”, която ти ни представяш, би могла да съществува само в главата на човек, който никога не е стъпвал в България.

:hmmm: Като свържем хвалбата за езиците с правилото, че всеки съди за другите по себе си, май се отнася до теб. Аз поне не съм срещал нито един, дето да е бил достатъчно голям по онова време и да не е знаел за атентата на Пловдивската гара. Може да не е било известно всичко, което съм написал, но никога не е имало пълно неведение.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...