Отиди на
Форум "Наука"

Трябва да спасим България!


Recommended Posts

  • Потребител

Това което ще напиша представлява няколко мои мисли по темата демографската катастрофа в България, а не абсолютната и неоспорима истина за нея.

Казано най-просто и ясно, за да има повече българи в страната три неща трябва да се случат почти едновременно:

- да се увеличи раждаемостта

- да намалее емиграцията

- да се увеличи продължителността на живота (т.е. всяка година да умират по-малко българи).

Разбира се, неинтегрирането на сегменти от небългарските етноси в България към българската нация и култура не подобрява цялостната ситуация, но в момента не бих желал да дискутирам тази тема защото това ще измести фокуса на настоящата дискусия.

1. Увеличаване на раждаемостта

Това е дългосрочна цел защото не можем да накараме хората да раждат повече деца. Ако детските надбавки преодставяха стимул за това, тогава нацията ни нямаше за 20-ина години да спадне от 9 на 7 милиона. Някои от вас ще възразят, че детските надбавки може да не са проработили за повечето хора, но за определен сегмент от българското общество са довели до положителни резултати. Въпросните надбавки се финансират от държавния бюджет, който се попълва главно с приходи от данъкоплатците. Не виждам смисъл всички да плащат за да могат само някои от тях да имат повече деца. Това осигурява на получателите на детски надбавки привилигирован статут, нещо което не е честно спрямо останалите български граждани.

За да имат хората повече деца, те самите трябва да имат желание за това. В миналото е имало достатъчно икономически и социални аргументи в полза на това всяко семейство да има колкото може повече деца. Имало е нужда от хора да обработват земята. Не е имало широко разпространени държавно осигурени пенсии, та децата са били един вид заместител на въпросните пенсии защото от тях се е очаквало да се грижат за родителите си на старини.

Както и да гледаме на нещата, всякакви мерки за увеличаване на раждаемостта биха били дългосрочно решение на проблема. Най-краткосрочното решение на демографската катастрофа е да върнем българите от бившите СССР и Югославия в България.

2. Намаляване на емиграцията

Според данни на Националния Статистически Институт, повечето българи напускащи страната са в цветуща, работоспособна възраст (20-39 години), а повече от половината от тях са си тръгнали за да си намерят постоянна работа. Ако тези данни са някакъв индикатор за естеството на проблема, най-правилното решение за намаляване на емиграцията е създаването на колкото може повече работни места в България. Единственият начин това да се случи е страната ни да се превърне в рай за инвеститорите, които ще разкрият нови работни места, за фирмите, които вече оперират в родината ни и които искат да се разрастват, също както и за предприемачите и откривателите, които искат да реализират своите бизнес и научни идеи.

Много от мерките които трябва да се предприемат всичко това да се превърне в реалност са от институционално естество. Ефекта от някои от тях може да се усети в краткосрочен план, а на други в дългосрочен.

3. Намаляване на смърността в България

Източниците на високата смъртност могат да бъдат класифицирани в две категории: естествени (болести, старост) и неестествени (злополуки, нещастни случаи, природни бедствия, медицински и други грешки). По мое лично (неекспертно) мнение, прилагането на институционалните проблеми за увеличаване на раждаемостта и намаляване на емиграцията в страната биха донесли разрешение и на проблема с високата смъртност.

demografi.org

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е в сферата на пожеланията.

В стила на "Дайте да дадем!" или "За Бога, братя, не купувайте!" (в случая - "За Бога, братя, не емигрирайте!").

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мда, колегите са прави. Добре дошъл във форума, но инак темата е доста... неопределена.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хората нямат желание да живеят тук, пък човекът за спасяването държавата се е загрижил:)))

Вече сме на етап, когато безразлично чакаме накъде ще духне вятърът. С раждаемост нищо няма да се промени.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Вече сме на етап, когато безразлично чакаме накъде ще духне вятърът.

Ослушваме се дали и накъде духа вятърът. Чудим се кога и накъде ще отвее и нас.

Мен ме отвя чак в Япония, ама после ме довя обратно.

Все още съжалявам, че се завърнах, понеже, докато бях там, имах странното усещане, че в България съм бил на гости (или на многогодишно заточение, нещо като древногръцкия остракизъм) и съм се върнал у дома. Ходейки по улиците на няколкото града, които посетих през 2006 г., имах чувството, че винаги съм се движил по тях, с векове.

Губя се понякога и в родния си град, а в многомилионни градове на другия край на света се оправях сам и с една карта на съответния град (ама - на японски, а не - на западен език!).

Там ядох много ориз, риба, водорасли "нори", плодове, кисело мляко и понякога - хляб. Трябваше да ида чак там, за да опитам истинския вкус на тези храни.

У нас вкусът на храните започва да става все по-еднакъв и да се доближава до вкуса на картона и велпапето. Особено - в заведенията за скоростно хранене.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чакайте малко! Какви са тези пораженчески нагласи? :mad: Правете деца, обичайте ги и ги възпитавайте с добър личен пример и нещата ще се подредят. Света е наш, можем да отидем навсякъде, но бащиното огнище е едно и Поета го е казал най-добре-"Да се завърнеш в бащината къща..." :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе, както се казва, в 1396 е било по-зле.

Тогава без бой не сме се дали, сега сами си изсулваме гащите

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Чакайте малко! Какви са тези пораженчески нагласи? :mad: Правете деца, обичайте ги и ги възпитавайте с добър личен пример и нещата ще се подредят. Света е наш, можем да отидем навсякъде, но бащиното огнище е едно и Поета го е казал най-добре-"Да се завърнеш в бащината къща..." :book:

Здравейте отново..аз известно време не бях отварял този форум,но наистина демографския проблем се бори само с правенето на деца....но какво ни стана на повечето българи,че не правим(включително и аз),незнам.Ще кажат някой..няма пари,а за отглеждането на деца трябват пари.Да де,но пък от друга страна..пари не е имало и в началото на 20век,а прадядо ми е имал 10 деца?!

Май много се разглезихме българите,искаме само с клатене на краката да се постигат нещата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ив друга тема го бях написал: преди да си осигури финансово гърба, нормален човек не би направил и половин дете... ама не било националноотговорно така. Не ме интересува. С риска да прозвуча кощунствено и за патриотарите, и за толерастите: аз не съм циганин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
- да се увеличи раждаемостта

- да намалее емиграцията

- да се увеличи продължителността на живота (т.е. всяка година да умират по-малко българи).

Струва ми се, че преди това трябва да минем през лустрация на комунисти и доносници.

Горните неща са невъзможни без работеща икономика -> работни места -> нормална заплата. За целта пък трябват по стабилни обществени условия, за което пък трябват по-стабилни закони, за целта пък трябва не постоянен парламент, а такъв дето работи сесийно, та да не прави постоянно пакости, пък и депутатите повече да са под ръка на избирателите си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Правителствата у нас обиновено провеждат (не)забележима политика на геноцид.

Всеки български гражданин, който има възможност, се ориентира навън - за да учи, за да работи, за да живее по-нормален живот.

Ама емигрантите все по-малко гласували... Че за какво да си губят времето? Защо да идват само в една -две секции от всички краища на страната? За да гласуват за Сульо и Пульо?

Една жена бе писала в блога си, че трябва да плати около 600 канадски долара, за да отиде до изборната секция. Какво прави България за тях? А какво прави тя за нас?

Да, знам онзи отговор, дето не бива да питаме какво прави държавата за нас, а да се попитаме, какво правим ние за нея.

Ама нещата са свързани.

Когато Държавата (в лицето на държавната и местната власт) се отдръпва от хората, хората също се отдръпват от държавата, от политиката...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...