Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Потребител

Здравейте! Това е моят първи пост и се надявам да бъдете снизходителни.Ако модераторите преценят ,че не струва-нека го изтрият :good:

Повод за моя скромен опит да навлеза в историята/ простете мен,невежия/,е факта,че срещнах името Литовой в няколко източника,отнасящи се до съвсем различни времена.

Първото споменаване на Литовой е от Византийския автор Кекавмен/ внук на болярина Димитър Полемарх/:

"Димитриада есть приморский город Эллады, хорошо защищенный морем и окрестными болотами. Им овладел Делиан: это был топарх Болгарский. А овладел он им таким образом, он послал туда старого и опытного в военном деле вождя — на болгарском языке стратиг называется чельником — по имени Литовоя Диаволита, дав ему и отряд для охраны города."

Събитията са от 1040-41 година.Така казано,възможно е Литовой да е започнал кариерата си при Самуил,Гавраил Радомир и/или/ Иван Владислав.

Следващо споменаване на Литовой е по времето на император Исак Ангел /1185-1195/,в чиято свита е влизал Литовой.

Споменат е и в http://gothabg.blog.com/2008/02/27/bizantium/ ,както и в "Кой кой е в Българската история"

Трето споменаване на човек с името Литовой е от Георги Акрополит /"История"/:

"След като получи всичко това от императора, Драгота си замина, подхвърлен като примамка. Когато дошъл в Мелник, той съобщил всичко на жителите и ги подбуждал да предадат крепостта на императора. Той не казвал това открито, но говорел тайно за тези неща с твърде много хора. Всички имали свободата да си правят каквото искат, тъй като Никола Литовой, началникът на крепостта, бил болен и бил прикован на легло от подагра."

Друго споменаване на Литовой,този пъът във Влахия:

В грамота от 1247 унгарският крал Бела IV дава земи на ордениа на Ордена на хоспиталиерите/ сега известен като Малтийски орден/, с изключение на земите на войводата Сенеслав,като в грамотата се споменават и земи на войводата Литовой. Литовой загива във война с унгарците между 1277-1280 година.Наследен е от брат си Барбат.Следващия войвода Тихомир /Токомериус според някои източници-диплом на Карл Анжуйски от 1332-‘the schismatic Basarab, son of Thocomerius"

Не е ясно има ли връзки между Литовой,Сенеслав и Тихомир...според Когалничану/Constantin Kogălniceanu, Basarab I zis Negru Vodă/, вероятно е техен внук/ на езин от двамата/

За основател на Влахия се смята Бесараб I ,чието име,според Румънски автори може да идва от:

1Басарби-обл Сучава

2.Басарбово в България

Династията на Бесараб-в двете си разклонения-Дракулещи и Данещи ,еправлява дълго време Влахия./ това не е основния въпрос/

И последно-

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9

Литово̀й -В 19 век Литовой е чисто българско село в Ениджевардарска каза на Османската империя. В 1845 година руският славист Виктор Григорович посещава Литовой (Литово) и го описва като българско село.[3] А. Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“), който се основава на гръцки данни, в 1878 година пише, че в Литовой (Litovoï), Воденска епархия, живеят 450 гърци.[4]

Към 1900 година според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) Литовой брои 200 жители, всички българи християни.[5] В селото работи българска църква „Св. Никола“, която обаче при нещастен инцидент изгаря[6].

Аз лично нямам идея,дали всички личности,носили името Литовой имат родствени връзки или не.Фактът,че мястото на действие на Литовой през 11 век и местоположението на село Литовой са близки,както през 13 век друг Литовой е управител на недалечния Мелник.

Ще съм много благодарен и задължен,ако имате допълнителна информация или идеи за Литовой-все-пак това обхваща период от около три века от нашата история.

Редактирано от Mun4o
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Здрасти, пиши спокойно :)

Доколкото виждам, става дума за пример за много често срещано българско средновековно име. И до днес се среща във фамилията Литов, рядко, но срещана у нас.

За някакво значение или етимология на името нямам и идея.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За мен интересното е,че всички Литовоевци заемат сравнително високи длъжности.

За Лито бих приел,че е 100% българско име,но нещо Литовой не ми се връзва...особено с това -ой.Обикновено българските имена са максимум двусрични-Кубрат,Тервел,Кардам,Охсун...Дори в съвременния български език многосричните имена се трансформират по възможност в двусрични-Александър-Сашо,Владимир-Владо,Борислав-Боби и т.н.т.

Интересно ми е ,че има село Литовой,както и Доспат/резиденция на деспот Алексий Слав/,Алдомировци/ на името на Алдо/и/мир/,Стрезимиловци/севастократор Стрез/ и т.н.т. да не ги изброявам.Друг факт е,че селото е оцеляла с името Литовой,въпреки ,че не влиза в пределите на България от 13 век.Факт е,че Литовой е употребявано и като лично,и като фамилно име,и то в един сравнително неголям регион в продължение на 200 години, ме кара да мисля,че става дума за болярски род,обаче не съм сигурен в това... :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Просто старинните текстове рядко споменават незнати лица. Щом като знатните са го носели, и други са го носели. Произходът му е за специалистите... Може да е някакъв много древен.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За Лито бих приел,че е 100% българско име,но нещо Литовой не ми се връзва...особено с това -ой.

Сравни Благой, Драгой. При корени благ- и драг- съвсем ясно се вижда имеобразувателният суфикс -ой. Ако предположим, че Литовой е образувано на основа прилагателното литов с корен лит(о)-, веднага намираме у Фасмер две славянски значения - "изливам" и някакви карантии, колбаси. По тази линия епонимът е или някакъв леяр, или някакъв колбасар.

Това е просто един вариант, със сигурност има и други.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Обикновено Литовой се обяснява с лют, люти.

Но също може да мислим и за друг произход. В дигорски læto, lætъo – двоен чук, в ягнобски, белуджи latta, талишки late – цепеница, тояга, кюрдски lоdan, персйски latma, шугнански lat – удрям, чукам, бия.

Редактирано от Щекн Ичр
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Литовоий е патроним или фамилно име, но кой знае защо е носено като лично от отделни исторически лица и следователно имаме основание да търсим такъв български род.

Неизчерпаем е меракът на някои да направят от власите българи.От турците като не стана, дайте сега власите.

А случайно да ти е известно, че в румънския език делът на славянските заемки е доста внушителен и е съвсем нормално да имаме общи имена.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Глобален Модератор

Обикновено Литовой се обяснява с лют, люти.

Но също може да мислим и за друг произход. В дигорски læto, lætъo – двоен чук, в ягнобски, белуджи latta, талишки late – цепеница, тояга, кюрдски lоdan, персйски latma, шугнански lat – удрям, чукам, бия.

Ами нещо във връзка с онази дума от Именника - "лет/лит ему" .....?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

"Влашкият" Литовой имал брат Барбат/Бербат, което име се смята за влашко. Вярно ли е?

Ето тук, на 21 страница от текста, долу, съответна на 67 стр. от пдф файла, до стр.23/69, има някаква унгарска грамота със сведенията за тези, както румънците твърдят, "влашки" войводи.

Бихте ли коментирали?

http://digitool.dc.bmms.ro:8881///exlibris/dtl/d3_1/apache_media/L2V4bGlicmlzL2R0bC9kM18xL2FwYWNoZV9tZWRpYS85MDkyMzA=.pdf

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И как воин се е трансформирало във вой, което носи съвсем друг смисъл, случайно да знайш? Лингвистична еквилибристика май?

Чукча - писател, чукча - не читател???

вой е коренът на войвода, войска, воювам, воин, военен.

с днешната дума вой няма нищо общо.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ама това е на влашки.

На влашки са другите текстове но от края на 21 стр. минава на латински до средата на 23 стр. (това са страниците обозначени на самата книга, а от пдф-а са 67-69). Там е даден самият текст на грамотата, любопитно ми е какво точно казва?

Link to comment
Share on other sites

Чукча си остава чукча, драги Перкунас.Радвам се, че не съм се родил такъв! Твоята етимология е в състояние да открие извънземния прабългарски корен вой и в местоименията от типа свой и твой. Думата Люто къде още можем да намерим с това трансформирано Ю в И? В дигорски, шугнански, в езика на високоразвития Глас от планетата Вумпим или в езика на Щекн Ирч, който знае споменатите съвременни кавказки диалекти, но не знае, че името на този литературен герой на братята Стгругацки – всъщност куче, се изписва така само руски, не и на български!!!

Редактирано от Staretsa
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Думата Люто къде още можем да намерим с това трансформирано Ю в И?

Как къде - в гръцкия и латинския запис на името. Виж по-горе за източниците.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

или в езика на Щекн Ирч, който знае споменатите съвременни кавказки диалекти, но не знае, че името на този литературен герой на братята Стгругацки – всъщност куче, се изписва така само руски, не и на български!!!

Всъщност оригиналът е Щекн Итрч и е голован, кучеподобно същество! И се изписва еднакво и на двата езика... :flowers:

Редактирано от isav
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...