Отиди на
Форум "Наука"

Възможност за създаване на е-шрифт от собствения почерк


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Вместо да се мръщят, че новите технологии им отнемат потребителите, те решават да си ги върнат обратно, като им припомнят сантименталната стойност на писането на ръка. Почти стогодишната компания за химикалки, писалки и други пособия за писане Pilot посвещава рекламната си кампания в Европа на писането на ръка. В ерата на компютрите производителите предлагат да си припомним старите навици и да създадем шрифт от собствения си почерк в няколко стъпки.

Първо се принтира бланка, в която изписваме всички букви с химикалка Pilot, разбира се, после дигитализираме, като заснемем попълнения лист с уебкамерата на компютъра и дооформяме буквите, ако това е необходимо. Приложението не дава възможност да свалим шрифта и да го използваме за други цели, но работи идеално в кореспонденция, защото добавя индивидуален щрих в електронните писма.

http://www.pilothandwriting.com/cyberweb/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето още нещо интересно:

http://fontstruct.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мога да си правя шрифт от собственото писане на ръка чрез следните стъпки:

1. Изписване на текст на ръка в размер на един лист А4

2. Сканиране на този лист (евентуално може и директно само с таблет директно през компютъра - за хора, разполагащи с таблет)

3. Inkscape е програмата, която ви трябва (безплатна, лека и функционална)

4. Може да ползвате и Adobe Illustrator или Xara Designer също

След това обаче ще трябва да си поиграте с Kerning и Tracking параметрите на създадения шрифт с програма като FontStudio 5 например, за да имат буквите възприемливи отстояния една от друга в думи, интервала между тях, различни легатурни комбинации (ако ще правите и такива) - изобщо типографията след това ще ви отнеме повече време за дизайна и цялостния завършек на шрифта, отколкото сканирането или писането директно в програмата с помощта на таблета. :)

П.п. Имам някъде из дисковете едно клипче, за това, как се получават тези неща набързо в Adobe Illustrator. Ще го намеря и ще ви го кача тук, ако искате!

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Би било страхотно, ако измислят софтуер, който да позволява да пишеш на ръка като химикалка, а на монитора да излиза печатни букви. Ще страхотно спестяване на време и досада от смяна на кирилица с латиница, няма да ти трябва shift за главните букви.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Би било страхотно, ако измислят софтуер, който да позволява да пишеш на ръка като химикалка, а на монитора да излиза печатни букви. Ще страхотно спестяване на време и досада от смяна на кирилица с латиница, няма да ти трябва shift за главните букви.

Виждал съм такова още на един стар Палмтоп преди десетина години. Не е удобно. Освен това е и доста по-бавно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Виждал съм такова още на един стар Палмтоп преди десетина години. Не е удобно. Освен това е и доста по-бавно.

Не съм виждал подобно нещо, но и аз исках да спомена, че е много по-бавно и уморително за писане. Shift-ът не е чак толкова труден навик, докато преключването от кирилица към латиница не можеш да го постигнеш с химикалка! Като напишеш "а", то това на кирилица или латиница е?

Конкретно аз сменям кирилица с латиница сравнително удобно е един бутон: левия Win клавиш (работя под Linux и това е възможно). Освен това като съм на кирилица ми свети scroll lock индикатора. Това е много удобно, за да не се обърквам да пиша например URL адреси на кирилица (което е не толкова неудобно, отколкото изключително досадно).

ПП Стенографията е начин за ръчно писане, който е по-бърз и удобен от класическото писане. Ако се направи писане от стенографски към печатен шрифт би било удобно. Но за съжаление тази ИИ задача е изключително трудна за реализация (може би).

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Има много програми, при които пишете на ръка, а на екрана се изписва текст.

За да ги ползвате обаче е нужно да разполагате с таблет и електронна писалка.

Софтуерът на тези програми се основава на т.н. "невронни мрежи", като в случая те се използват за разпознаване на изопбражения.

Ако искате мога да видя за някоя такава, но ще я преработя леко за да пишете с мишка (за да схванете принципите).

Много по-забавни са програмите при които вие говорите, а компютъра изписва текста. Аз лично ползвам такъв тип транслатор.

Между впрочем, всички тези възможности са си заложени в Windows (виж информация за това как MS помага на хора с увреждания). В Office има огромен набор от системни библиотеки само за това.

Техниологиите не са новост. Те са създадени още в началото на 80-те години на миналия век.

Що се отнася до "писане с писалка върху екрана" има много модели на такъв вид компютри (аз лично ползвам такъв на HP). гальовно се наричат "складови". Екраните са max 14" и се завъртат така. че да легнат върху клавиатурата. Писалката е разположена от страни и е вързана с канапче (не се шегувам) за да не се губи. Всeки, които знае какво е "преносим терминал", няма начин да не ме разбере за какво говоря. Използваната ОС е Windows Me.

Редактирано от Avatara
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Хора имам усещането, че идвате от седемдесетте години. Айде, изсилих се, но съм виждал 98 г тук в бг нещо като органайзер /термина покет РС не беше познат тогава/ с тъчскриин и стилус. Графичен, LCD черно-бял, устройството четеше ръъкопис, но на латиница.

Avatara,

Да, точно, в Офис пакета 2003 го има, камо ле за по-късните, пробвал съм го, естествено пак само латиница познава. Забравих откъде се вика, но лесно ще го намеря, ако някой се интересува. Става с включен таблет и само с мишка. Имам предвид не тъчскриин екран, а устройство, което е известно /още през комунистическо/ и като дигитайзер. Табла със електронен стилус. Може да бъде и къвкава мушама метър на два с нещо като лупа вместо стилус. Последното служи за дигитализиране на карти.

Аз па мога да помисля как да си наравите тъчскриин, но ще трябва сръчност и известни познания по електроника. От седемте начина за които се сещам, 4 могат да се направят на ръка. Иначе има такива китове, дето правят от стар лаптоп тъчскрийн но на около 80$

С програмата CorelDraw, например можете да си създадете какъвто искате свой шрифт. Както може да си генерирате и бар код. Аз само съм рисувал на нея.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...