Отиди на
Форум "Наука"

Дом-паметник на връх Бузлуджа


Recommended Posts

 • Потребители

post-2642-015280800 1317797649_thumb.jpg

Фиг. 1

Сведенията, които могат да се открият днес в интернет, са, че решението за изграждането на Дом-паметник на връх Бузлуджа е взето от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971 г. Строителството започва през 1974 г. и се финансира с дарения от целия български народ на стойност 14 186 000 лв. Открит е от първия държавен и партиен ръководител Тодор Живков на 23 август 1981 г. (фиг. 2).

post-2642-072500500 1317797656_thumb.jpg

Фиг. 2

Филателните документи за откриването на Дома-паметник

Моите най-ранни спомени за мемориалният комплекс, издигнат на старопланинския връх Бузлуджа, са свързани с филателията. Днес тя най-добре показва колко объркана е историята, написана от самата БКП, с която история партията, която управляваше България в продължение на 45 години, се опитваше да демонстрира своята връзка с Бузлуджанския конгрес, провел се на 20 юли/2 август 1891 г. Както е известно, на тази дата се учредява първата социалистическа партия в България.

post-2642-075962800 1317797663_thumb.jpg

Фиг. 3

На 28 май 1976 г. за отбелязване на 85-годишнината на историческия Бузлуджански конгрес бяха издадени две пощенски марки. На едната от тях, имаща стойност 5 ст. (фиг. 3), както и на първодневния печат за изданието (фиг. 4), беше представен макет на бъдещия Дом-паметник, чието строителство вече беше започнало. В дните на откриването му с въпросната марка филателистите си изготвиха пощенски сувенири, наречени карти-максимум. Картата-максимум е илюстрована пощенска карта със същия сюжет като пощенската марка, подпечатана в мястото, където се намира обектът (марката и печатът са поставени от страната на илюстрацията на картата). Картата, показана тук (фиг. 3), е от категорията „супермаксимум”, тъй като на специалния пощенски печат също има изображение на Дома-паметник, а употребеният печат е от времето на откриването на обекта.

Марката от 1976 г., дело на художника Петър Петров, е сполучлива в изобразително отношение, но в нея, както и на първодневния печат, е допусната съществена фактологична грешка. Неправилно е посочено, че през 1891 г. на връх Бузлуджа се е състоял І конгрес на БРСДП. Всъщност на Бузлуджанския конгрес е учредена Българската социалдемократическа партия (БСДП). БРСДП (Българска работническа социалдемократическа партия) е създадена три години по-късно - в 1984 г., когато БСДП на Димитър Благоев се слива с Българския социалдемократичен съюз на Янко Сакъзов.

post-2642-011511400 1317797671_thumb.jpg

Фиг. 4

Споменатата грешка бе поправена във филателното издание, посветено на 90-годишнината от Бузлуджанския конгрес. На 16 юли 1981 г. бяха пуснати в употреба две пощенски марки от 5 и 13 ст. с мото „Бузлуджански конгрес на БСДП 1891-1981”. Марките и съпровождащият ги първодневен печат директно насочваха към предстоящото откриване на Дома-паметник на връх Бузлуджа. На специалния печат бе показан вида на мемориала, а на марките бяха репродуцирани две пластики от неговия интериор: „Свобода” на н. х. Величко Минеков (5 ст.) и „Партията” на н. х. Валентин Старчев (13 ст.). Изпълнението на филателната поредица е дело на художниците Ралица Станоева и Александър Сертев (фиг. 4).

На 2 август 1981 г. в България трябваше да се състоят големи национални празненства. Както бе отбелязано по-горе, на тази дата през 1891 г. се е провел споменатият исторически Бузлуджански конгрес. Затова на същия ден и на същия връх трябваше да бъде чествана 90-годишнината от събитието. Кулминация на тържествата следваше да бъде откриването на Дома-паметник. Едновременно с това, под името „Ден на Българската комунистическа партия” 2 август 1981 г. беше обявен за осми пореден юбилеен ден от общо 13-те, с които се отбеляза 1300-годишнината от създаването на българската държава.

post-2642-068287100 1317797678_thumb.jpg

Фиг. 5

За юбилейния ден пощенската администрация отрано приготви специален пощенски плик, в илюстрацията на който фигурираше наименованието на деня, емблемата на 1300-годишнината на България и партийните символи: петолъчна звезда със сърп и чук, около нея макове. Посочена бе и датата 2 август 1981 г. (фиг. 5). Неочакваната кончина на Людмила Живкова на 21 юли 1981 г., обаче, провали предварително планираното мероприятие и поради траура на семейството на тогавашния държавен глава провеждането на деня на БКП бе отложено за 23 август.

Случи се така, че предварително отпечатаният специален пощенски плик беше пуснат за продажба по пощенските гишета. Това стана на 30 юли. Изглежда служителите от пощенската администрация не са знаели, че датата на провеждане на юбилейния ден е променена. Филателистите естествено си закупиха от въпросния плик, който впоследствие се оказа с неактуална дата. И тъй като плик „Ден на Българската комунистическа партия” с дата 23 август не се появи, тези, които имаха от по-рано издадения плик, го подпечатаха със специалния печат за събитието, който се употребяваше в Централна поща - София и носеше актуалната дата. Така сега, благодарение на филателистите, имаме коректен документ, показващ как реално са протекли събитията през 1981 г. (фиг. 5)

post-2642-069391300 1317797687_thumb.jpg

Фиг. 6

След като пощенската администрация издаде коректно от историческа гледна точка марки за годишнината на „Бузлуджански конгрес на БСДП 1891 г.”, на 21 август 1981 г. по пощенските гишета се появи специален плик с мото „90 години Българска комунистическа партия 1891 г.” Такъв текст имаше и върху специалният печат, употребяван на връх Бузлуджа по време на тържествата за Бузлуджанския конгрес и откриването на Дома-паметник. Видът на последния фигурираше като илюстрация върху плика и специалния печат за 90 г. БКП, които по същество бяха посветени и на откриването на Дома-паметник на Бузлуджа (фиг. 6).

Пощенско-филателните материали за „90 години Бузлуджански конгрес” и „90 години Българска комунистическа партия”, които са официално издание на пощенската администрация на Народна република България, са перфектни свидетелства за безочието, с което през годините на управлението си БКП се опитваше да пренапише своята история. Нелепостта на инициативите й се виждат от издаденият през 1978 г. от БАН том първи на Енциклопедия България, където в статията „Българска комунистическа партия” е отбелязано: „БКП води началото си от 1891 г.” Малко по-нататък обаче се казва, че Първият конгрес на БКП е бил проведен в 1919 г.!

През 1981 г. БКП излъга, че е навършила 90 години. Когато действително ги навърши през 2009 г., тя вече не съществуваше.

Тези обяснения бяха направени, за да се обърне внимание на некоректността на срещащите се в литературата и в интернет твърдения, че Домът-паметник на връх Бузлуджа е открит по случай 90-годишнината на Българската комунистическа партия. Това не е вярно! Мемориалът е открит по повод 90-годишнината от създаването на първата социалистическа партия в България. Затова към неговото съществуване следва да се чувстват съпричастни всички леви партии, които считат, че водят потеклото си от партията на Димитър Благоев.

Видът на Дома-паметник през първите години от съществуването му

Не е пресилено, когато се казва, че Домът-паметник е изграден с труда и средствата на целия български народ. По време на социализма се считаше, че добра народна традиция е всеки българин да даде лични средства и вложи свой труд, при увековечаването на важните събития в българската история. А построяването на Дома-паметник се свързваше с три събития, станали на връх Бузлуджа или в околностите му:

Бузлуджа дава приют на четниците на Хаджи Димитър, които загиват през 1868 г. заедно с безстрашния си войвода за свободата на Отечеството. През 1891 г. под вековните буки се събират първите българи-социалисти, водени от Димитър Благоев, за да създадат марксическа партия в България. С идеята, че се борят срещу фашизма, през зимата на 1943-1944 г. при хижа „Бузлуджа” в сражение с жандармерията загиват партизани от Габровско-севлиевския отряд.

Не се знае дали авторството е лично на Тодор Живков, но се сочи, че той бил казал: „Бузлуджа е орловото гнездо, откъдето излетя нашата партия.” Всъщност художественото изпълнение на мемориалният комплекс конкретно е свързано с темата за „епичните борби на народа и партията за свобода и социални правдини, за вдъхновение на трудещите се в изграждането на развитото социалистическо общество, в устрема им към комунизма”.

Това значително за времето си постижение на българската архитектура, строително майсторство и изящно изкуство е дело на голям авторски колектив с ръководител нар. арх. Георги Стоилов и главен конструктор проф. инж. Добромир Коларов. В изграждането на Дома-паметник взимат участие над 70 проектанти и конструктори, 13 изтъкнати народни и заслужили художници и много други изявени творци на изобразителното изкуство в областта на мозайката, стъклопластиката, скулптурата и шрифта (споменава се, че общият им брой бил 60). В строежа участват щатни и срочнослужещи военни от старозагорската строителна дивизия под ръководството на генерал Делчо Делчев, както и много доброволци-бригадири. Започнала през 1974 г., в продължение на 8 години работата по строителството на Дома-паметник не е спирала нито за миг - работело се и при най-тежки атмосферни условия.

post-2642-014608200 1317797696_thumb.jpg

Фиг. 7

Конструкцията на Дома-паметник представлява куполна ритуална зала, наподобяваща отвън жертвеник - от огромната урна, като че ли всеки момент ще лумне вечния огън. До сградата се извисяват два успоредни 70-метрови пилона, символизиращи развети партийни знамена. Пилоните са свързани помежду си и всеки е увенчан с рубинена звезда с височина 12 м, ширина 6,5 м, тежаща 5 т.. На времето нощем петолъчките, за които казват, че са изработени в СССР, са излъчвали червено сияние, а цялата композиция е обляна от светлина чрез специално осветление. Сиянието се виждаше от влаковете, пътуващи долу в низината по Подбалканската железопътна линия (фиг. 7).

post-2642-057798500 1317797703_thumb.jpg

Фиг. 8

От двете страни на тържествения вход на Дома-паметник с релефни букви са изписани стихове от „Интернационала” и „Работнически марш” (фиг. 8). Шрифтовото оформление на надписите от мемориала е дело на з. х. Владислав Паскалев и Кънчо Кънев.

post-2642-013425200 1317797710_thumb.jpg

Фиг. 9

Към Дома-паметник води официално тържествено стълбище. В началото му е била разположена 12-метрова композиция от мрамор и метал, символизираща развети знамена. Тук са били вградени историческите години 1891 и 1944, както и скулптурни човешки фигури-символи на герои от съпротивата и въстанията. Автори на „Знамена” са з. х. Димитър Бойков и Михаил Бенчев (фиг. 9, стълбището с композицията „Знамена” се вижда и на фиг. 2)

post-2642-030370500 1317797717_thumb.jpg

Фиг. 10

Върху стените на входното фоайе са били разположени споменатите две пластични композиции: барелефите „Свобода” на н. х. Величко Минеков (фиг. 10 вляво) и „Партията” на з. х. доц. Валентин Старчев (фиг. 10 вдясно).

post-2642-024763500 1317797724_thumb.jpg

Фиг. 11

Огромната ритуална зала на Дома-паметник, изпълнена в амфитеатрален стил, има 60 м диаметър и височина 14,5 м. Оригиналният купол е тежал 250 т. (фиг. 11). Първоначалният замисъл е бил в залата да се извършват тържествени ритуали по приемането на комсомолци, пионери и млади партийни членове.

post-2642-092575300 1317797735_thumb.jpg

Фиг. 12

В облицованата с мрамор зала са били обособени места за 800 души. На кръговата стена на залата е била изпълнена монументална художествена композиция от декоративна мозайка с обща площ 550 кв. м, чийто сюжет е обяснен като: „пресъздаване на борбите на партията от създаването й през 1891 г. до победата на Девети септември 1944 година и изграждането на социалистическото общество” (фиг. 12).

post-2642-014801100 1317797743_thumb.jpg

Фиг. 13

На купола на залата е изобразен комунистическият символ - сърп и чук, а около него е изписан интернационалният призив „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!” (фиг. 13).

След политическите промени в България, настъпили след 1989 г., състоянието на Дома-паметник се влошава драстично. Оставен без поддръжка и наблюдение, той почва да се руши и разграбва. Как изглежда залата, а и целият мемориален комплекс днес, можете да видите в http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2011/08/27/1143781_goliamata_snimka_pametnikut_na_buzludja_navurshi_30/

По- нататък сред мненията има още два мои поста с репродукции на мозаечните пана от вътрешната и външната стени на ритуалната зала: 7 Октомври 2011 - 16:53:33 и 1 декември 2011 - 14:17:01.

Добавено на 5.08.2012:

post-2642-081646800 1344157228_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Решението да се върне на БСП не беше от най-правилните. Тя, докато беше на власт, събра от населението пари да си построи паметник на собствената си партийна сбирка на група ентусиасти, който да се опита да засенчи Шипка.

Ако ще получава сега сградата, била тя полусъборена или не, да бъде така добра да върне парите! :tooth: От пенсионер взимаха мисля по три лева, от работещ, по пет, а от дете, вкл. в детската градина - 50 ст.!

Да връщат парите, с все лихвите!

Извинения за офтопика, ама аз да кажа :)

Иначе, г-н Гербов, поредното Ви попадение! :):good:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нихилисти в случая не е точен термин, доколкото този паметник не е национален, а партиен. И то на партия, която поставяше себе си над всичко в България повече от 45 г.

Като исторически паметник би следвало да остане, защото не заема мястото на стар такъв (знаете как имаха обичай да събарят стари и да поставят нови на тяхно място, класически, крещящ и драстичен случай е замяната на паметните плочи пред НДК с шестокрилната нецензурност.)

При Бузлуджа, освен, че засенчва малко Шипка (не, че може, дори и 10 пъти по-голям да е), няма проблеми. Следователно, редно би било да стои като паметник на времето си (включително и безпардонният му опит да засенчи Шипка е част от тази памет).

Обаче ако ще го взима частна организация, да върне парите! Това е строено с пари на хората. Чакам 50 ст. + парите на семейството ми с лихвата. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Паметникът е национален, защото през споменатия период партия и държава бяха едно. Издигайки паметник на парията, издигаш паметник на държавата и националната й доктрина, колкото ида не ви се харесва това. Просто специфика на режима. По същия начин гробницата на Франко не е просто гробница на Франко, а национален паметник, защото Франко и Държава бяха едно и също нещо. Неслучайно се нарича този строй тоталитарен, партията и водачът са всичко, обхващат държавата.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Така че колкото по-бързо изчистим червените фекалии толкова по-бързо ще станем нормална и развита страна!

Такава призиви са звучали в България и преди 65 години - виж прикаченото изображение.

Да се погребе бъдещето на държавата и младите поколения, заради спомените на старите. Що за ужасяваща наглост е това.

Това пък как става на практика? Ами ако има нещо такова, време е да се поведе борба не само с корупцията и с организираната престъпност, а и с носталгиците, които сриват държавата. Аз съм за, само чакам да ми се обясни как ще стане това. Ако ще е по ленински - не съм съгласен!

post-2642-033335000 1317909215_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Мозаечните пана в тържествената ритуална зала

„Първо трябва да стане ясно в какво състояние се предава паметникът, с помощта на специалисти да се изясни как да бъде консервиран, след това да се направи публично обсъждане как да се възстанови монументът” - бил казал шефът на БСП Сергей Станишев, след като разбрал, че правителството на България предоставя на партията стопанисването на паметника.

Интересно, дали ще бъдат възстановени всички елементи, да речем от мозайката. Например, ликът на Тодор Живков, който е фигурирал там, сега е старателно заличен. Не знам, но на мен все ми се струва, че на мястото на образите на комунистическите дейци ще се появят ликовете на станалите вече универсални символи за българско родолюбие: Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев. Те прилягат на социалистическата партия, защото сам съратникът на тримата - Стоян Заимов, ги определя като сенсимонисти. А Анри дьо Сен Симон е основоположник на утопичния социализъм.

Моето лично мнение е Домът-паметник да бъде възстановен в автентичния му вид и да бъде превърнат в един естествен музей на социалистическото изкуство и култура. След това вече да се дава оценка на неговите отделни елементи. За да се има предвид, как са изглеждали те, тук показвам и вида на основния елемент в интериора на тържествената зала.

Монументалната художествена мозайка в ритуалната зала е дело на пловдивските художници з. х. Христо Стефанов и з. х. Йоан Левиев (брат на музиканта Милчо Левиев). Композицията изпълва цялата площ на кръговата стена на залата, прекъсване има само в мястото, където са двата входа. В наглед непрекъснатата картина все пак могат да се различат отделни мини-картини (пана), представящи определен сюжет. Репродукциите по-долу са с неравностойно качество, но показвам това, което имам. За това кой сюжет къде се намира в залата, за ориентир може да служи фигура 11. Последните два сюжета, показани най-долу, се намират в незаснетата на тази фигура част на залата.

Фризът от фиг. 11:

post-2642-092485500 1317995303_thumb.jpg

Фиг. 14

Портрети на видните дейци на българското комунистическо движение Тодор Живков, Димитър Благоев и Георги Димитров (отляво надясно):

post-2642-017259000 1317995312_thumb.jpg

Фиг. 15

Диптих „Борбата” и „Създаването на партията”:

post-2642-032379400 1317995318_thumb.jpg

Фиг. 16

Алегорична композиция „Борбата” (детайли):

post-2642-072334100 1317995327_thumb.jpg

Фиг. 17

post-2642-021637700 1317995335_thumb.jpg

Фиг. 18

Алегорична композиция „Създаването на партията”:

post-2642-080792000 1317995343_thumb.jpg

Фиг. 19

Ръце, държащи различни оръдия на труда:

post-2642-051367900 1317995350_thumb.jpg

Фиг. 20

Портрети на видните дейци на световното комунистическо движение Фридрих Енгелс, Карл Маркс, Владимир Ленин (отляво надясно):

post-2642-088611200 1317995359_thumb.jpg

Фиг. 21

Композиция „Победата на 9 септември 1944 г.”(цялата и три детайла):

post-2642-013705700 1317995369_thumb.jpg

Фиг. 22

post-2642-006407400 1317995377_thumb.jpg

Фиг. 23

post-2642-007436200 1317995386_thumb.jpg

Фиг. 24

post-2642-060242300 1317995392_thumb.jpg

Фиг. 25

Композиция „Съвременна България”:

post-2642-018307200 1317995399_thumb.jpg

Фиг. 26

Обяснение на идеите, заложени в отделните мозаечни пана, е дал на времето Стефан Ноев, директор на Дома-паметник на връх Бузлуджа (Добавено на 1.12.2011 г.):

Във вътрешния кръг на площ над 500 квадратни метра е изпълнена внушителна художествена композиция — мозайка. Тя условно е разделена на 4 части. Основният идеен и художествен замисъл е да се представят борбите на нашата партия от нейното създаване, с героичния й полет, до победата на 1944 година и изграждането на новото социалистическо общество. Цялата композиция се затваря от образите на основоположниците на научния комунизъм Карл Маркс, Фридрих Енгелс и В. И. Ленин. С всичките си детайли тя представлява единно цяло, което се обединява от няколко символни момента.

Образната група на класиците на марксизма-ленинизма е обградена от пламъците на революцията, в която изгоряха хиляди борци за един нов социален строй на земята, с човешки ръце, носещи различни оръдия на труда, на културата. Тази част от композицията е втъкала в себе си идеята за всепобеждаващото марксистко-ленинско учение и затова тя е начало и финал на художествената композиция във вътрешния кръг, нейният идейно-емоционален и художествен завършек.

Първата група вляво композиционно изразява тръгването на партийната идея, на партийната мисъл с основаването на революционната марксистка партия на връх Бузлуджа - орловото гнездо, откъдето излетя нашата партия. В този смисъл крилете в тази група символизират полета на комунистическите идеи над България. Следва групата, изразяваща борбите на българския народ под ръководството на партията. Бузлуджанското знаме се понесе високо над барикадите на една дълга и тежка борба. Имаше комуни и въстания, Владая и Мъглиж, Май и Септември...

В центъра на тази група е прободеният от червеното комунистическо знаме змей, символ на злото, на капитализма и експлоатацията, на фашизма.

Срещу образите на класиците на марксизма-ленинизма се намират ликовете на ръководителите на нашата партия: Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков.

Следващият момент от композицията изразява победата на 9 септември 1944 г.: посрещането на Съветската армия, скръбта по загиналите в борбата. Това е исторически, коренен прелом в историята на България, открил пътя към един нов справедлив и жадуван социален строй.

Композицията завършва с пресъздаването на нашето съвремие, представено като летеж, проектиран и центриран към бъдещето в група деца — символ на това бъдеще. Те са обградени от две групи, състоящи се от работници, интелектуалци, жени, космонавт, т. е. цялостен образ на днешното българско общество. То строи социализма на фона на една съвременна техника, на голямата химия и електрониката, изгражда бъдещето на България.”

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И аз мисля, че трябва да се възстанови в автентичния му вид - няма пречка да стои като паметник на епохата си, защото, за разлика от този позор пред НДК, не е изместил нищо старо.

Обаче да върнат парите!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ако започнат да връщат пари, ще поискат като свидетелство марките, които даваха. Срещу дарени 5 лева, даваха марка, пак с изглед на макета на Дома-паметник и мисля, че на тях беше отпечатано „5 лв.”. Но тези марки не бяха пощенски.

Аз нямам такава марка, защото по време на основната кампания за събирането на парите отначало бях студент, а след това войник. Не си спомням на студентите и войниците да са искали пари за Бузлуджа. И като почнах работа не са ми искали. Изглежда там събирането е минало, преди аз да постъпя. Ако марката беше пощенска щях да си я купя, но благотворителни марки навремето не събирах.

Така, че, виж разтърси се и открий такива марки. Ако не ти ги заменят за пари, поне ще ги покажеш тук, та да се обогати виртуалния музей на „чинията”. Ние навремето така викахме на Дома-паметник: „летящата чиния на Бузлуджа”.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Както критикувам чугуниадата, такова е и отношението ми и към тия дето разрушават.

Май лумпенщината е моторът и на едните и на другите.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ако започнат да връщат пари, ще поискат като свидетелство марките, които даваха. Срещу дарени 5 лева, даваха марка, пак с изглед на макета на Дома-паметник и мисля, че на тях беше отпечатано „5 лв.”. Но тези марки не бяха пощенски.

Аз нямам такава марка, защото по време на основната кампания за събирането на парите отначало бях студент, а след това войник. Не си спомням на студентите и войниците да са искали пари за Бузлуджа. И като почнах работа не са ми искали. Изглежда там събирането е минало, преди аз да постъпя. Ако марката беше пощенска щях да си я купя, но благотворителни марки навремето не събирах.

Така, че, виж разтърси се и открий такива марки. Ако не ти ги заменят за пари, поне ще ги покажеш тук, та да се обогати виртуалния музей на „чинията”. Ние навремето така викахме на Дома-паметник: „летящата чиния на Бузлуджа”.

Искаха, искаха и от студенти и от ученици. От мен искаха 50 ст., а бях в забавачницата! Това беше, така да се каже, първото плащане към държавата :))) Марка не помня да са ми давали, но нашите специално ми дадоха 50 ст. да ги занеса на другарката. Те платиха по 5 лв., а баба и дядо - по 2 мисля от пенсиите ли как беше, това вече не го помня...

Може да се уреди и без да се връщат марките, тъй като не са купувани по желание от хората ;) . Държавата ги е дала, а не партията. След като партията го взима, тогава тя да върне парите. :crazy_pilot:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тоя "паметник" на партията да трябва да бъде разрушен. Отломките да бъдат използвани за построяване на градски тоалетни във всеки български град. За да могат пролетариата да им с*ре на партията. Както тя направи на главите на всички ни :post-20645-1121105496:

Айде малко прагматизъм. За да се построи това нещо са изхарчени сумати народни пари. А не сме богата държава, особено днес. За това следва да се измисли някакво полезно приложение на тази сграда, за да се ползва, а дори и пари може да носи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Никой не казва да се наливат още пари с оглед на сегашното й предназначение. Този комплекс е на "партията", толкова колкото аз съм продукт на "непорочно зачатие". :biggrin:

А за друго предназначение може да се помисли. Не казвам, че ще стане на всяка цена, но нищо не пречи да се помисли с оглед на туризъм или нещо такова.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Тоталнитарните ъъ, комунистическите, де, паметници, тогава, когато не доминират агресивно и особено когато не заемат мястото на стари такива, би било добре да съществуват. Добър символ на епохата биха били, пък и като ги види човек, ще му се отще предварително :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е защо държавата да налива пали в разрушаването тогава? Да си го дадат на партията, да си го възстановяват ако искат.

Ми да. След като ни върнат парите! :058:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Може да се водят туристи там. Аз съм водил, и за съжаление, е руина. Ако не беше, слага се вход и се печели. Да не говорим за панорамата отгоре, слагаш кафе и сатва задължителна спирка на групите, които минават балкана. Ама трябва малко мозък за тая работа.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

... слагаш кафе и сатва задължителна спирка на групите, които минават балкана. ...

.. или през галактиката - с тази форма винаги ми е приличал на летяща чиния, приземила се за малко. :crazy_pilot:

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Поради тази своя форма паметникът винаги ми е приличал на летяща чиния, приземила се за малко.

Може би именно ТАЗИ летяща чиния е имал предвид Ахмед Доган?! Имал пари да си купи летяща чиния - имаше едно такова изказване той.

Както казва героят на Ал. Константинов - бай Ганьо: "Имал чилякът бол пари, та би могъл да си го позволи..."

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Строителството започва през 1974 г. и се финансира с дарения от целия български народ на стойност 14 186 000 лв.

Това си го спомням, събираха доброЗорни дарения даже от децата и за тях също даваха някакви марки с изображение на бъдещия дом-паметник.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Те туристи могат да се водят и до ред тракийски, римски, средновековни исторически паметници, и други и там може да се налеят пари и да се взема вход и печели. Има цели римски градове у нас! За които няма пари!!!

Защо трябва да се наливат баш в тази полюция на зрелия социализъм? После не било на основа на политически пристрастия. Е какво е тогаз?

Според сериозни анализи на туристическия пазар у нас, контингентът за културно-познавателен туризъм в България показва подчертан интерес към паметниците на комунистическото ни минало. Интересът към римските и средновековните паметници не е толкова голям. Ами пазарът определя предлагането. Просто е.

Всъщност, трябва комплексен подход в усвояването на културното наследство. Лошото състояние на римските паметници и на тези от близкото минало е част от един и същи проблем, не противоположни неща.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Люлин не представлява интерес, за разлика от паметници като този на Съветската армия или Бузлуджа. Маркетингов анализ просто, нищо друго.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ти се благодари, че беше комунизмът, че се изучи едно две поколения, построи се всичко, което се е строило някога, и станахме модерна държава, че днес е едно връщане назад ама много от онова време. Във всички фронтове - от медицина и образование до музика и кино. Затова да държим отечествения фронт.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Според сериозни анализи на туристическия пазар у нас, контингентът за културно-познавателен туризъм в България показва подчертан интерес към паметниците на комунистическото ни минало.

Беше ми попаднала някаква статия за познавателен туризъм, където желаещите обикалят западнали фабрики и изоставени халета из Белгия. Предполагам, че на Бузлуджа може да се организира нещо такова за любителите на екстрема. И то без да е необходим ремонт на интерегалактическата тепсия. Желаещи да се катерят във вътрешността й все ще се намерят.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...