Отиди на
Форум "Наука"

Ако Левски беше жив


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

И така, Левски е с ботуши при случката в къкринското ханче, навущата му не се разплитат и той успява да избяга. По късно успява да избяга във Влашко, откъдето продължава да управлява подготовката за въстание. Какви щяха да са според вас резултатите от това?

Според мен въстанието щеше да е по добре организирано и с много по голям размах. Едва ли би завършило по друг начин, но мащабът навярно би допринесъл за по изгодни условия на берлинския договор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен, ако Апостола останеше жив след Априлското въстание (където най-вероятно би загинал геройски, ако беше жив през 1876г.), Освободителната война и Берлинския конгрес щяха да са си същите, само че първият министър председател от Либералната партия щеше да се казва Васил Иванов Кунчев. Вероятно Батемберг нямаше да посмее да назначи правителство на Бурмов през главата на гласоподавателите и Либералите щяха да поемат управлението веднага. Къде щеше да е разликата? Разликата щеше да дойде от отношението към Русия. Левски съвсем не е русофил и двамата с Батемберг вероятно щяха да действат заедно за да тушират руското влияние в България. В този смисъл Стамболовите методи щяха да намерят приложение десетилетие по-рано и може би до режим на пълномощията нямаше да се стигне.Неособено топлите отношения с Русия щяха да направят Съединението по-проблематично, но Левски щеше да компенсира със самата си личност. Въпросът е тогава, колко дълго щеше да се задържи на власт? Нека не си правим илюзии, че митологията около Апостола щеше неминуемо да рухне ако той беше останал жив и си беше изцапал ръцете с политиката. Най-вероятно, подобно на Петко Каравелов, да е поне 4-5 пъти начело на страната... Във всеки случай, през 1907г. Левски щеше да е на 70 и най-вероятно да се оттегли от политиката. За неговият 82-ри рожден ден народа щеше да се събере пред дома му в София за да изплаче мъката от Ньойския Договор, а няколко години по-късно Апостолът на Свободата щеше да умре кротко у дома, а погребението му да събере рекорден брой посетители, превръщайки се в един последен ярък пример на българския патриотизъм докато правителството на БЗНС се опитва да управлява клатушкащата се държава.След 1945г. наследниците на Левски или щяха да влязат в БСП като личности, носещи престижа на своя баща/дядо или да бъдат преследвани от народната власт и да избягат в чужбина заедно. Във всеки случай, след 1990г. някой Кунчев или Кунчева щеше да ни говори от трибуната в Народното Събрание без значение в редиците на коя партия...

Какви въпроси останаха:

1) Щеше ли да има място за Стамболов? Според мен да, тъй като Стамболов е от революционерите, които клонят към Левски и щеше да остане около него, вероятно в ролята на втори човек в партията му и министър на вътрешните работи, а защо не и министър-председател през 1890-те.

2)Щеше ли Фердинанд да стане цар? Според мен да, тъй като Съединението щеше да накара и без това озлобената Русия да търси компенсации за накърнената си гордост. Батемберг щеше да абдикира, а Левски да е в регентския съвет заедно със своя втори човек - Стамболов и генерал Рачо Петров. Великите Сили нямаше да позволят Чистата и Свята Република, така че Фердинанд пак щеше да седне на трона в България, а след излизането на Левски от политиката в началото на 20ти век да разгърне своята задкулисна политика.

Редактирано от Ishamael
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не надценявай Левски.При личност като Драган Цанков/естественият водач на либералите/ е трудно Левски да овладее отначало лидерството на партията.Да не забравим че и ако Любен Каравелов не беше починал той също би имал преднина пред Левски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Левски не може да бъде надценен, той може да бъде само подценен.

Значението му е не просто на революционер - защото той не е революционер в онзи класов смисъл, който малко или много се подразбираше и внушаваше при комунизЪма; по-правлино е да бъде мислен като политик и общественик във всеки смисъл.

За това вероятно може да се каже и пише много, но най-важното според мен е, че като такъв значението му надхвърля България. Въобще създаването на алтернатива на тази тема е много трудно според мен, даже невъзможно, заради мащабите и гения на неговата фигура (а заглавието на темата може да се разбира и като "Ако Левски беше жив днес").

Прозрението му за "чиста и свята република" тогава, когато републиките са били рядкост и в Европа, мечтата му за равнопоставеност на етносите в рамките на тази република, великолепната му ориентация за политическите реалности на тогавашна Европа, енергичността му и организаторският му гений - колко личности могат да се похвалят с всичко това? При положение, че народът му от векове е под чужда власт, а собственото му образование е ниско. Въпреки това е бил и полиглот.

Една от трагедиите на следосвобожденска България е, че не я доживява никоя от най-големите доосвобожденски политически фигури, сред които Левски безспорно е най-голямата.

Той щеше според мен да влияе поне като морален еталон в новата българска държава. Положителните резултати от това влияние сигурно щяха да идват трудно и колебливо. Но кой знае.

Във всеки случай да се казва, че Левски бил надценяван, най-малкото е кощунство. А то може би дава представа защо такива личности не са доживяли освобождението. Което може би те самите щяха да постигнат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Той щеше според мен да влияе поне като морален еталон в новата българска държава. Положителните резултати от това влияние сигурно щяха да идват трудно и колебливо. Но кой знае.

Политиката е мръсен бизнес, и смятам че Левски щеще да бъде опетнен (ако не заради действята си, то от опонентите си)

И така, Левски е с ботуши при случката в къкринското ханче, навущата му не се разплитат и той успява да избяга. По късно успява да избяга във Влашко, откъдето продължава да управлява подготовката за въстание. Какви щяха да са според вас резултатите от това?

Според мен въстанието щеше да е по добре организирано и с много по голям размах. Едва ли би завършило по друг начин, но мащабът навярно би допринесъл за по изгодни условия на берлинския договор.

Левски не е "кабинент лъв" или интелектуалец; способностите му са били в организационната работа на място;

Така, както задаваш въпроса, смятам Левски е щял да оснае или да се върне в България..

Каква е щяла да бъде съдбата му, ако беше продължил организационата работа, мога да предположа , като има предвид "историята" на "закачането на връзките на навущата му"

Не знам точно как би се "мащабирало" априлското въстание.. Предвид "материала" в България:

-основно селско пасивно население, което е индиферентно към революции и промени (и не участва в това въстание, да си спомним какво казва бай Захари за шопите: "щопите са най-големите приятели на турците").

-"едри" хора, свързани с бизнес с портата (Котелчани и Еленчани), нямащи интереси за промяна на статуквото.

-средни хора, гледащи градския си бизнес и еснафлък (нито един от големите градове, освен В.Търново - никой от големите градове не възстава..

и

- малко хора с проевропейски/прозападни нагласи (русчуклийте, перущанците)

- недостатъчно на брой будни хора коиуто са от дребното и средно "кираджийството" и от кираджийските райони, както и от "чистите" български райони в южния балкан, средна гора и родопите..

Допускам обаче, че част от македонците са можели да бъдат били "запалени" за революцията, и това хипотетично би увеличило мащаба на въстанието..

При едно хипотечтино по-голямо възстание резулатите (от въстанието, и по време и след освождаването), нямаше да бъдат по различни; само броя изколените българи и размера на опустошенията през 1876 година щеще да е по-голям..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото си спомням, Левски е заловен в момент, когато авторитетът му тръгва леко надолу. Има проблеми със съратниците си, проявява склонност към авторитаризъм въпреки обявения принцип на висшегласие и др. За съжаление отдавна не съм се занимавал с този период и не мога да навляза в дълбочина. Склонен съм да мисля, че от позицията си на беглец във Влашко не би имал особена роля, особено на фона на Любен Каравелов.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисля, че всичко това съвсем не е по негова вина.

Трябвало е да има повече такива като него вместо еснафи, мижитурки и предатели (морални, ако не реални).

Редактирано от каскадьора
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Опасявам се, че Левски и Бенковски не са от същото тесто като Г. Димитров, та да офейкат докато все още е безпроблемно, тъй че шансовете им за оцеляване не са били големи.

Но да приемем, че въпреки всичко са оцелели. Левски наистина е можело като Че Гевара да иде в някоя друга страна да прави въстание - примерно в Албания. Бенковски пък е по-скоро нещо от типа на водачите на двете сръбски въстания, тъй че нищо чудно да беше оглавил държавата, да беше детрониран заради деспотично управление и начело да беше застанал пак Фердинанд.

:hmmm: Аз по-скоро се чудя дали да не пусна една тема, какво би станало, ако Левски прескачайки оградата, вместо в ръцете на турците беше попаднал във времеви портал и се беше озовал в днешното време. Това разбира се няма да е толкова моделиране, колкото по-скоро една морална оценка на състоянието на днешното ни общество.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Левски не е можело да прави такива глупости, защото за разлика от останалите споменати е бил човек с независимо мислене.

Самият той е действал според обстоятелствата и това е най-ясното от цялата негова история. Тоест той е бил креативна личност, а такива хора не трансферират чужди идеи и не пренасят мехатично революции тук и таме заради едното разнообразие.

По тази причина той нямаше да се замеси в политически далавери, това е пълен абсурд. Обстоятелствата в краен случай биха го принудили да потърси уединение някъде.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Доколкото си спомням, Левски е заловен в момент, когато авторитетът му тръгва леко надолу. Има проблеми със съратниците си, проявява склонност към авторитаризъм въпреки обявения принцип на висшегласие и др. За съжаление отдавна не съм се занимавал с този период и не мога да навляза в дълбочина. Склонен съм да мисля, че от позицията си на беглец във Влашко не би имал особена роля, особено на фона на Любен Каравелов.

Напълно си прав.Левски не успява да контролира създадената от самия него революционна организация.А сред емигрантите във Влашко авторитета му никога не е бил особено голям.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Приемаме значи, че съдбата на Левски е подобна на тази на Захари Стоянов. След Къкрина се завръща във Влашко, откъдето отново се връща в България и прави още по широка подготовка, в софийско, македония, делиормана, родопите. Рано или късно обаче ще има пробив, неизбежно е. И въстанието започва по рано. Всъщност имаме априлското въстание в по голям мащаб. Заради повечето хора привлечени към подготовката даже е възможно то да избухне по рано. Но за удобство приемаме че избухва по същото време. Не въстава едно панагюрище, а целия подбалкан заедно с Карлово и Казанлък, а заедно с тях и част от равнината, Ихтиман и софийското поле. Целия балкан гори в огъня.

Левски е авторитарна фигура и като такъв мачка с груба сила своите противници. Така си създава врагове сред българите, НО и привърженици, а освен това управлява въстанието много по ефективно. Левски става не просто революционер, а нещо много повече, ръководител на най голямата партия сред българите. Ако въстанието е наистина голямо, то Левски вече има авторитета да преговаря с турския султан и руския цар почти като с равни.

Въстанието продължава много по дълго, месеци наред, репресиите пък продължават още по дълго. Раненият Левски едвам успява да се спаси в Сърбия. Там той организира още една легия която участва във войната и води преговори със сърби и руснаци. Навярно провала на въстанието ще го сломи, но затова пък авторитетът му на международната арена и в България ще нарастне многократно. Името му ще влезе в устата на българите като човека повел целия народ против турците.

Няма съмнение че ще има мнение по цариградската конференция и че руснаците ще го потърсят. Дали ще се кооперира с руснаците? В това съм уверен, след провала на въстанието няма да има друг избор. След освобождението навярно България би била много по голяма, защото си има водач и е доказано че българския народ иска свобода.

Левски щял да ходи в Албания, не го вярвам. Щяха да се намерят други проблеми с които да се заеме, освобождаването на Македония, изграждането на държавата. Батенберг би бил пълен фигурант. Не може да сравнявате Стамболов с Левски, просто Левски е нещо много по голямо. Най вероятно би изградил свой личен режим. Навярно нямаше да съществува източна румелия, та нямаше да има и криза свързана с нея.

Най вероятно конфликта щеше да върви за или против тясно обвързване с Русия. Дали Левски би изградил стабилен личен режим? Най вероятно да, имал е и волята и силата и авторитета да го направи. Едва ли би останал дълго жив след падането си от власт, справка Стамболов.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако Левски беше се отървал - най-вероятно щеше да го сполети съдбата на Алеко Константинов или Стамболов. Бай Ганьо не прощава.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен всяко време създава своите герои.

Ако Левски беше успял да избяга от Къкринското ханче, щяха да се появят още много подобни ситуации, в които да намери смъртта си. Ако пък беше успял да излезе жив от кризата в БРЦК, тогава вече нямаше да бъде Левски. Левски се оказва най-подходящата личност за пренасянето на освободителното движение вътре в България, за това той е героят на този исторически етап. Бенковски пък е героят на Априлското въстание, той сам си пробива път до тази позиция и вероятно би засенчил и Левски в този момент както засенчва Стамболов и другите първоначално централни фигури на въстанието. За времето след Освобождението пък направо няма място за един Левски да се изяви исторически. Ако беше оживял щеше само да може да се каже Вазовото "Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Приемаме значи, че съдбата на Левски е подобна на тази на Захари Стоянов. След Къкрина се завръща във Влашко, откъдето отново се връща в България и прави още по широка подготовка, в софийско, македония, делиормана, родопите. Рано или късно обаче ще има пробив, неизбежно е. И въстанието започва по рано. Всъщност имаме априлското въстание в по голям мащаб. Заради повечето хора привлечени към подготовката даже е възможно то да избухне по рано. Но за удобство приемаме че избухва по същото време. Не въстава едно панагюрище, а целия подбалкан заедно с Карлово и Казанлък, а заедно с тях и част от равнината, Ихтиман и софийското поле. Целия балкан гори в огъня.

Левски е авторитарна фигура и като такъв мачка с груба сила своите противници. Така си създава врагове сред българите, НО и привърженици, а освен това управлява въстанието много по ефективно. Левски става не просто революционер, а нещо много повече, ръководител на най голямата партия сред българите. Ако въстанието е наистина голямо, то Левски вече има авторитета да преговаря с турския султан и руския цар почти като с равни.

Въстанието продължава много по дълго, месеци наред, репресиите пък продължават още по дълго. Раненият Левски едвам успява да се спаси в Сърбия. Там той организира още една легия която участва във войната и води преговори със сърби и руснаци. Навярно провала на въстанието ще го сломи, но затова пък авторитетът му на международната арена и в България ще нарастне многократно. Името му ще влезе в устата на българите като човека повел целия народ против турците.

Няма съмнение че ще има мнение по цариградската конференция и че руснаците ще го потърсят. Дали ще се кооперира с руснаците? В това съм уверен, след провала на въстанието няма да има друг избор. След освобождението навярно България би била много по голяма, защото си има водач и е доказано че българския народ иска свобода.

Левски щял да ходи в Албания, не го вярвам. Щяха да се намерят други проблеми с които да се заеме, освобождаването на Македония, изграждането на държавата. Батенберг би бил пълен фигурант. Не може да сравнявате Стамболов с Левски, просто Левски е нещо много по голямо. Най вероятно би изградил свой личен режим. Навярно нямаше да съществува източна румелия, та нямаше да има и криза свързана с нея.

Най вероятно конфликта щеше да върви за или против тясно обвързване с Русия. Дали Левски би изградил стабилен личен режим? Най вероятно да, имал е и волята и силата и авторитета да го направи. Едва ли би останал дълго жив след падането си от власт, справка Стамболов.

Струва ми се, че прекалено надценяваш Левски. Не отричам качествата му, но нека не се забравя, че тъй като е избран за български национален герой е твърде митологизиран.

Левски "да преговаря с турския султан и руския цар почти като с равни" - абсурд!

"Въстанието да продължи много по дълго, месеци наред" - почти граничещо с фантастика.

"След освобождението навярно България би била много по голяма, защото си има водач и е доказано че българския народ иска свобода" - абсурд! Границите на България са продукт на интересите на Великите сили и нито Левски, нито някой друг може да влезе в "голямата игра" на ниво да променя плановете им.

"Батенберг би бил пълен фигурант" - абсурд.

"Не може да сравнявате Стамболов с Левски, просто Левски е нещо много по голямо" - трудно можем да преценим кой е нещо по-голямо, защото върхът на изявите им е в съвсем различни условия. Левски е смятан за нещо по-голямо не поради по-големи държавнически умения. Всъщност силно се съмнявам Левски да притежава по-големи държавнически умения от Стамболов. По-големи революционни - да, но не и държавнически.

"Навярно нямаше да съществува Източна Румелия, та нямаше да има и криза свързана с нея" - както казах, границите на България са продукт на интересите на Великите сили.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Е защо да не сравняват революционните умения на Стамболов и Левски?1876 г.Стамболове на 22 години и вече е организирал две въстания?А Левски на 22 години какво е направил?И не трябва ли да се признае че изградената от Левски Вътрешна революционна организация се оказва недееспособна и рухва като картонена кула.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И не трябва ли да се признае че изградената от Левски Вътрешна революционна организация се оказва недееспособна и рухва като картонена кула.

Повечето от комитетите се запазват. Това ли разбираш под картонена кула?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

И каква дейност извършват тези комитети.Всякаква друга само не и революционна.А каква връзка има между запазените комитети?Никаква.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не са контактували помежду си ли?

Е, нямали са електричество, интернет и чат-програма от сорта на mIRC, ICQ, Odigo или Skype.

Не са имали форум, нямали са и профил във Фейсбук.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Във всеки случай когато апостолите започват подготовокта за Априлското въстание не заварват и помен от комитетите.Всичко започва от начало.И въобще кажете какво става с ВРО след декември 1872г.Има ли такова животно.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако се проследят маршрутите на Левски при всичките му обиколки ще се види, че точно в селищата с най-голяма активност и най-стройна организация по време на Априлското въстание е създал най-много(очевидно и най-добре) комитети. Там където действат Кънчев и Общи въстание няма. Не можеш да ме убедиш, че хората влезли в комитетите на Стамболов не са били заклети от Апостола 4-5 години по-рано! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Ако се проследят маршрутите на Левски при всичките му обиколки ще се види, че точно в селищата с най-голяма активност и най-стройна организация по време на Априлското въстание е създал най-много(очевидно и най-добре) комитети. Там където действат Кънчев и Общи въстание няма. Не можеш да ме убедиш, че хората влезли в комитетите на Стамболов не са били заклети от Апостола 4-5 години по-рано! ;)

Стоедине много те уважавам но разкажи ми ти историята на Априлското въстание в Ловеч.А този град е бил гласен от Левски за център на ВРО.Или пък Тетевнско,Орханийско и т.н.Или обратния вариант колко пъти е бил Левски в Панагюрище ,Батак и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, за Ловеч е много ясно! Там е бастисан целиот комитет, барабар с поп Кръстю и Поплуканкуви. :bigwink: Кой да развее байрака? Иначе ако не се лъжа основно между Ловеч и Пловдив са комитетите на Левски, т.е. където е и най-силно въстанието-I и IV окръзи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Комитетите, които правят Априлското въстание са си продължение на тези на Левски и за това не е имало никога спор. Несъмнено като нещо ново след обесването на Левски настъпва спад, но все пак се оказват достатъчно устойчово явление за да се продължи по предприетата от Левски линия на създаване на вътрешни комитети.

Разбира се Левски никога е нямало да говори със султана и руския цар като с равни. Но ако въстанието беше станало в друго време и с по-голям успех или пък с по-голяма външна подкрепа, то можеше да ги няма опасенията, че Русия чрез България ще настъпи към проливите и да би било възможно държавата да е по-голяма. Тъй или иначе е допуснато не само обединението на Германия и Италия, но и на Влашко и Молдова в Румъния. Но точно тук вече при Левски имаме наистина сериозна празнина - няма си "външен министър". Това донякъде е добре, защото прави въстанието независимо от всяка от Великите сили и дава шанс последиците му да не бъдат обвързани със страхове, че някоя от тях ще добие надмощие при по-голяма България. Но пък пълното игнориране на вън. фактор не ми се вижда удачен. При предишните въстания се набляга много на външните контакти, докато той ги игнорира напълно, а това прави начинанието му доста трудно предвидимо като завършек.

Иначе не знам защо Левски ви се вижда авторитарен. Докато е жив организацията му е доста млада, за да може да излъчи някаква представителна структура. То и при събранието на Оборище Бенковски иска повече правомощия - тъй да се каже демократичен почин с авторитарен резултат. Но все пак иска демократично нещо, а не като Браилския комитет да раздава хартийки с правомощия, без той самия да е признат в страната.

При всички случаи обаче оцеляването на Левски ми се вижда трудно постижимо. Ако турците не го хванат сами, то пак е щяло да се стигне до оная позната ситуация от филмите "Смело сърце" и Жана д'Арк. Той е бил твърде наудобен за някои заможни кръгове в бълг. общество.

Но иначе той самият е казвал, че ако България се освободи няма да става цар, а ще иде да се бори за свободата на други народи. И при оцеляване това би било най-вероятното, защото просто трудно би седял на един ред в парламента с бай Ганя. Както става с Че Гевара - в Куба витае сред върховете, но просто това не е неговото поприще. А ако е бил твърде стар - то по-скоро като Гарибалди би останал малко по-настрана от политиката.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Галахаде, България би била освободена, но не цялата (както Куба). Части от българския народ биха останали при всички положения под чужда власт, турска, сръбска, гръцка, румънска. А Левски едва ли би отишъл където и да е преди да си свърши работата докрай, тоест да обедини българския народ.

И аз казах, почти като равен да говори с царя и султана. Почти като равен, защото ако въстанието е по обширно, то името му е щяло да гръмне, и той да се превърне в фронтмена (човека на когото българския народ чрез въстание под негово командване му делигира права един вид да говори от името на всички българи) на българския народ. Той е щял да бъде привременен цар в балкана (най така художествено казано).

Имайки свой ръководител и проляли много кръв българите вече нямаше да са обект на освобождение, а субект. Нямаше да има малобройно опълчение към руската армия, а българска армия, смятам доста по многобройна и със свое командване (разбира се щеше да е под руска шапка), един вид съюзна, макар и малобройна армия, а не част от руската армия. Още преди началото на войната щеше да има българско правителство в изгнание, с министър председател и прочее и прочее. Нямаше да има руска военна администрация, която под свое крило създава гражданската българска, а две паралелни администрации, българска гражданска (под контрола на българското правителство) и военна руска.

Българите биха имали самочувствието че руснаците са им помогнали да се освободят, а не че са им дали свободата наготово и сега един вид са им длъжни.

В този смисъл, влиянието на Левски би нарастнало неимоверно. Той вече нямаше да е един от революционерите, а човекът освободил България.

Бай Ганьо наистина не прощава, но и Левски не си е поплювал, та щеше да се заформи здрава борба.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фружине, гърците и сърбите се освобождават почти сами. Имат самочувствието и т.н. Но пак слушат Великите сили. И са изцяло под техния контрол. Всичко друго са утопии. Разбира се, и те не са обединени в националните си граници и т.н. В този смисъл не Левски, ами и Господ-Бог не може да промени статуквото.

"Почти равен" ми звучи като "малко бременна". Или си равен, или не. Дори Стамболов, който има зад гърба си вече изградена държава, няма как да е "почти равен" на султана. Защото няма произхода и защото България е васална. Равен на султана е Фердинанд след 1908 г.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...