Отиди на
Форум "Наука"

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Скъпи приятели и съмишленици,

Гражданско сдружение „Потомци“ открива публичен дебат на тема :

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВАШИТЕ ОЧИ

в който могат да вземат участие всички заинтересовани граждани независимо от техния пол, образование, политически и религиозни убеждения.

Очакваме вашето мнение по темата за състоянието, опазването и социализирането на културно-историческите паметници във вашия град, село, община, област.

Нашият ангажимент към вас ще бъде да запазим всяко едно от споделените тук мнения, становища и предложения и да ги направим достояние на съответните общински и държавни институции, както и на медиите.

Крайната цел на този дебат е да разкрием потенциала на гражданското общество като устойчив фактор при опазването и социализирането на културното ни наследство. Само така вие може да се почувствате съпричастни и пряко ангажирани към съдбата на културните паметници, които ви заобикалят !

Пишете ни на тези страници по темата, очакваме ви ! Не се колебайте да поканите за участие в дебата и други ваши приятели, които биха проявили интерес по засегнатите въпроси !

https://www.facebook.com/events/360684297287644/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Най-известният в страната и в чужбина античен паметник на римския град Дуросторум (днешната Силистра) е гробницата със стенописите. Тя е открита случайно през октомври 1942г., в южните покрайнини на града, където се развива античния некропол на Дуросторум - един от най-значителните римски градове на Долния Дунав през II - VI век.

От 106г. след Хр. до VI век тук постоянно и без прекъсване лагерува най-важната военна единица на Империята на Долния Дунав - XI- ти Клавдиев легион. Дуросторум се явява основен фортпост на Империята срещу варварските (основно готските) нашествия. През IV век градът изживява бурен просперитет. Свидетелство за това са внушителните по размери градски бани, езически храмове и олтари, градски и крайградски вили, открити тук. Част от римското наследство в Силистра е и самата гробница. Тя се смята за емблематично творение на късноантичната цивилизация от средата на IV век. Представлява еднокамерна сводеста постройка с вход от изток. Иззидана е от тухли и има размери 3,30 x 2,60 x 2,30 м.

Богатата стенописна украса (геометрични, животински и човешки фигури, ловни сцени, семейна двойка и техните прислужници) носи характерните белези на Константиновата епоха и се долавя стилът на надарен художник, дошъл от източните провинции на Империята (вероятно Египет или Сирия).

Върху централното пано е изобразен господарят на гробницата в цял ръст, облечен в костюм на знатен римски пълководец - магистрат, вероятно патриций, който държи в ръка императорска грамота - кодицил. До него е знатната му съпруга, а от двете страни към тях са насочени прислужници, които поднасят елементите на костюма на господаря-магистрат. Вероятно собственикът напуска града при готското нашествие в края на IV век, поради което гробницата не е използвана по предназначение.

Днес прелестната Римската гробница в Силистра е в доста лошо състояние. Влагата и мухълът, достигнали до средата на сводестата гробница, са разрушили долната част от рисунките и ако не се вземат спешни мерки в скоро време, те съвсем ще изчезнат.

http://www.youtube.com/watch?v=4KhThJ6Aot4&feature=relmfu

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

НАШЕТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

534059_494916290558038_1984159295_n.jpg

20 април 2013 г.

10:30 Римски мавзолей в кв. Лозенец

Драги съмишленици,

Изминаха почти три години откакто гражданско сдружение „Потомци“ сложи началото на своите акции, познати като Римски съботници, с цел възраждане на интереса към културно-историческите паметници на България и превръщането им в кауза на гражданското общество.
Идентифицирането и привличането на общественото внимание към паметници в опасност показаха на този етап противоречиви резултати.
Добрият пример е Западна порта на римска Сердика, който от бунище в сърцето на София се превърна в обещаващ археологически резерват, благодарение на нашата намеса и започналите по-късно там археологически разкопки, които продължават.
Лошият пример обаче остава Римски мавзолей в кв. Лозенец : въпреки нашата акция по почистване с помощта на доброволци в края на 2010г. и многобройните статии излезли по този повод за иначе непознатият дотогава на широката общественост археологически паметник, той продължава и до днес да бъде тотално изоставен, лишен от нужните облагородяване и социализация.
Ето защо ние ви каним на чаша кафе и размисли по тази тема на 20 април в 10ч30 на същото място – Римския мавзолей в кв. Лозенец. Наш гост ще бъде многоуважавания експерт арх. Йорданка Кандулкова и екип от нейни студенти, които са разработили проект за социализация на въпросния паметник, който ще ни представят, за което им благодарим !
Нужно е отново да се подчертае, че нашите дейности и акции не отразяват каквито и да било политически интереси, още по-малко пък актуалните настроения на предизборни боричкания. За нас, опазването на културно-историческото богатство на страната ни е константна величина и начин да преоткрием своята идентичност ! Защото ако не знаем откъде идваме, няма да знаем и накъде отиваме !
Нека всички които се разпознават в тези думи, бъдат сред нас и споделят своите идеи, опасения, очаквания, проекти ! Само така можем всички заедно да се борим срещу многобройните заплахи за културното ни наследство, които имат различни имена : нехайство, липса на отговорност, замърсяване, неконтролирана урбанизация, иманярство, политическо кривогледство, злоупотреби и използване на паметниците с цел PR и много други.
Очакваме ви !
https://www.facebook.com/events/364266173679260/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...