Отиди на
Форум "Наука"

Откритие: Българин, живеещ в САЩ, с революционно откритие за физиката


Recommended Posts

  • Потребител

http://www.google.bg...Ak-yq9ptkHNLEjA :good:

Българин, живеещ в САЩ, с революционно откритие за физиката

Младият български учен Теньо Попминчев, работещ в САЩ, изобрети революционно откритие в областта на физиката, съобщават от сдружение „Когито". Той е разработил настолен рентгенов лазер, който може да бъде използван за биологични, физически и други научни изследвания, допълва списание Science, цитирано от eurochicago.com.

http://news.ibox.bg/news/id_203095561

Редактирано от П. Теодосиев
добавяне на директен линк и кратка информация
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да и аз снощи видях информацията, много е хубаво, но жалко, че не е намерено финансиране у дома.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е изобретение,а не откритие на някаква непозната закономерност или физично явление, нека бъдем коректни в понятията, иначе евала на нашенеца, радващо е, че след Джон Атанасов има и други изобретатели с български произход.

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И все навън работят ;) Този поне си е българин, за Джон Атанасов е сложно да се каже. Баща българин, дошъл в САЩ на 1 годинка...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Само за една седмица името му се появи в медии по цял свят – от Русия до Южна Америка, от САЩ до Азия; от световния научен стожер Science до гледаната от стотици милиони CNN. Името му е Теньо Попминчев и е начело на екип, създал революционно изобретение – рентгенов лазер. Благодарение на работата му установка, която преди е била голяма колкото футболно игрище, сега се събира на една маса. И още: създадената от него технология за първи път може да заснеме най-бързите процеси извън сърцето на атома; да направи рентгеновите снимки на практика безвредни; да създаде компютри, многократно по-бързи от днешните.

post-1-014083700 1345280363_thumb.jpg

'

Принципът на Франкен, по който фотоните могат да се комбинират и респективно лазерната светлина да става по-високочестотна, работи ефективно само при сравнително малък брой фотони. Тоест, за да направим рентгенов лазер, трябва на започнем от ултравиолетов. Много от учените доскоро приемаха това за даденост, но не и българинът. Той решава да тръгне срещу догмите в своята област и това му носи впечатляващите резултати. Не се предоверява на авторитетите и досегашните проучвания, според които механизмът не може да се осъществи, ако се започне с лазерни фотони от средата на инфрачервената област.

Решава да провери сам дали наистина е така и след серия от експерименти успява да създаде установката – рентгенов лазер с размери колкото една маса. Ученият и колегите му вече имат и първите потвърждения, че силното лъчение е неотличимо от идеален лазер, въпреки че не се основава на същия принцип, който би изисквал енергията на атомна бомба. Тоест дори е нещо повече от рентгенов лазер...

Да опитаме да обясним изобретението на езика на музиката: нека си представим цигулка. Ако скъсим наполовина дължината на една от нейните струни, тя ще започне да издава два пъти по-висок звук. Или на езика на физиката – честотата на трептене ще е два пъти по-висока. С изобретението си Попминчев успява да скъси струната, която в случая е светлина, цели 5000 пъти – комбинира 5000 фотона! При това го прави едновременно, образно казано, с цели 10 милиона цигулки! И най-важното – всички „свирещи" в синхрон! Толкова едновременно изпратени рентгенови фотони се улавят при снимка.

post-1-006364000 1345280371_thumb.jpg

Целият материал: http://science.actua...ews_397418.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Предполагамр че се основава на явлението генерация на втора хармонична /удвояване на честотата на вълната или намаляване наполовина на дължината и/ което се ползва в оптиката вкл. и за оцветяване на лазери. От инфрачервен може да се получи зелен, а от видим червен - ултравиолетов. Това става чрез преминаване на светлината през нелинейна среда - в която диелектричната поляризация отговаря нелинейно на електрическото поле на светрината. В посочения пример се ползва тънък лист от полиран кристал - кварц примерно. Има и други условия /не е нужно всички да са налице/ една среда да стане нелинейна, примерно размера /в направление на електрическия ветор/, лъчението да е с висок интензитет, да е с кратки импулси..

Хармоници могат да възникнат също и при акустични, и повърхностни вълни. Нелинейна зависимост може да се наблюдава межу инензитет и еластичност /примерно/ на средата. Ефектът може да да се илюстрира лесно с повърхностни вълни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Без да умаловажам постижението на момчето: не е ясно дали е откритие или е изобретение; журналистите го размахах като откритие, ама е такова, само ако има подадени документи за откритие.

Предполагам е изобретение. И браво!

Съсредоточаването на рентгеновото лъчение в един "сноп" е важно дотолкова, че да не се повлияват от него работещите с прибора- обслужващите. А по-принцип - всяко лъчение от УВ и надолу по дължина на вълната е опасно за организмите, когато преминава през тях. Но - неизбежно за някои клинични случаи. Затова е важно да го има, прибора.

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...